TOP

Uitgepuurd en praktisch vormgegeven

De groene rand rond Leuven is erg gegeerd op de vastgoedmarkt: de regio biedt tal van professionele mogelijkheden, het onderwijsaanbod is er sterk en Brussel ligt vlakbij. Daardoor is het niet evident om er een goede bouwgrond te vinden. Het is vaak een jarenlange zoektocht, een zoektocht die in het geval van deze bouwheren uiteindelijk beloond werd: “Na lang uitkijken naar een rustig gelegen bouwgrond te midden van het groen, vielen we uiteindelijk op een terrein in Kessel-Lo waar een oud huisje op stond. Dat huisje werd gesloopt en zo konden we toch de moderne woning realiseren die we voor ogen hadden”, vertelt de bouwheer. “Na wat rondkijken kwamen we in contact met BNE Architecten, een bureau dat al heel wat mooie projecten verwezenlijkt had. Het contact verliep vlot en we voelden dat de zaakvoerders Bart en Ellen onze bouwwensen zouden kunnen vertalen in een sterk woonconcept.”  Architectenkoppel Bart Van Meerbeek en Ellen Vanhole geven uitleg bij het project: “Elk huis is een weerspiegeling van de wensen van de bouwheer. Het is fijn werken wanneer de bouwheren zich goed voorbereid hebben en een duidelijk idee naar voren schuiven van wat ze willen. Dat was hier zeker het geval: het gezin droomde van een moderne, complete, praktische en duurzame woning. Het totaalconcept dat we uitwerkten vertaalde die pijlers naar een realiteit waarin de architectuur en het interieur elkaar verstreken, iets wat we essentieel vinden aan een goed ontwerp.”

 

Spelen met contrasten

De woning ligt tegenover een landbouwzone en wordt omgeven door bossen. Ze bestaat uit drie bouwlagen, waarvan twee bovengrondse leefniveau’s, die luchtig ogen door hun positionering ten aanzien van mekaar waardoor ze zich ook mooi integreren in het omliggende landschap. Het geheel oogt ruim, strak en aan de straatzijde relatief gesloten. Ellen licht toe: “In de voorgevel vallen enkel de twee grote én zeer specifiek gekozen raampartijen op. Het uitzicht op de omringende velden lieten we dus zeker niet onbenut evenals de avondzon. De overige gevelopeningen vinden we in de achter- en zijgevels. Dit deden we enerzijds om privacy te creëren tegenover de straat, anderzijds om optimaal op de oriëntatie en lichtinval in te zetten. Verder kozen we ervoor om slechts enkele materialen te gebruiken maar om die wel een hoofdrol te laten spelen in het ontwerp. De welgekozen aluminium raamopeningen staan bijvoorbeeld in contrast met de ruwere gevelsteen: zo ontstaat er architecturale spanning tussen luchtigheid en massiviteit. De overdekte terrassen zorgen met hun oriëntatie en locatie voor geborgenheid. Ook in het interieur zien we een samenspel van slechts enkele materialen en kleuren: steen versus hout en zwart versus wit. Het is omdat we die keuzes consequent toepassen dat de woning een rustig en tijdloos canvas wordt voor het leven van de bewoners.”

Dhr. Mauriën, zaakvoerder van Ve-Ra-Bo, geeft uitleg bij het buitenschrijnwerk waarvoor zijn bedrijf instond: “Al het buitenschrijnwerk is vervaardigd uit aluminium van Aliplast, van de garagepoort ot de raamprofielen. Voor de ramen kozen de bouwheren driedubbele beglazing die, in combinatie met de zonneluifels, het warmtecomfort verzekeren. Alles werd zo fijn mogelijk uitgevoerd: het hoekraam in de keuken heeft bijvoorbeeld een belijmde beglazing waarbij geen aluminium profiel gebruikt werd. Dat resulteert in een mooie vormgeving die het zicht naar buiten niet belemmert. Ve-Ra-Bo bestaat sinds 36 jaar en is een rasecht familiebedrijf. We begonnen als verandabouwer, maar leggen vandaag de dag onze focus op twee activiteiten. Enerzijds staan we in voor gespecialiseerd en hoogwaardig buitenschrijnwerk, enerzijds verzorgen we de totaalrenovatie van woningen. We werken uitsluitend met Belgische halfproducten die we vervolgens in ons eigen atelier tot eindproducten gaan vervaardigen, volledig op maat van de klant. Omdat we het hele proces in eigen handen houden staan we ook garant voor een sterke service.”

De onderste en lager gelegen bouwlaag omvat de garage en de kelders. Ze is toegankelijk via een automatische deur en een garagepoort van Harol, die door middel van aluminium gevelbekleding optisch met elkaar verbonden werden. Wij wandelen echter een zijpad omhoog en betreden het huis via de voordeur op de gelijkvloerse verdieping. Langs een compacte inkomhal met ingemaakte kasten en toilet, lopen we naar een open traphal met parketvloer. Het is rond die traphal dat de circulatie van de woning opgebouwd werd. Links vinden we de master bedroom en bijhorende badkamer; recht voor ons ligt, achter een functionele schuifdeur, de berging en kelderdeur; rechts bevinden zich de woonruimtes. Het grondplan van de woning kan als erg ‘leesbaar’ omschreven worden: de verschillende ruimtes lopen vlot in elkaar door en kennen een logische indeling. Geen ellenlange gangen, wel volwaardige en praktisch vormgegeven ruimtes. De traphal baadt in het licht dankzij een groot raam in de nachthal boven. Die focus op lichtinval en zonneoriëntatie is kenmerkend: op elk moment van de dag trekt een bepaald raam het licht naar de leefruimtes toe, de master bedroom werd dan weer aan de koelere en donkerdere noordzijde van de woning ondergebracht.

Die strakke vormgeving, waarbij een kleiner element verdwijnt in het grotere geheel, zien we ook binnen in de keuze van de deuren. De meeste binnendeuren zijn gelakte draaideuren van Brems doors, en hebben een kassement dat aan de voor- en achterkant gelijkloopt met de muur. De klassieke deurklink werd vervangen door een klein plaatje in het deurvlak, waardoor de deuropeningen nog minder opvallen. Het zijn stuk voor stuk keuzes die de beoogde rust en zuiverhuid van het woonconcept versterken. Het bedrijf Brems doors ontwikkelt sinds vier generaties innovatieve maatwerkdeuren die zich aanpassen aan de taal van het interieur. Daarbij kiezen ze niet voor spektakel, wel voor subtiele en duurzame oplossingen gecombineerd met een sterke service. Wanneer we langs een een plafondhoge glazen deur met zwart beslag de living betreden, hebben we meteen een overzicht over de woonruimte én de tuin. Opnieuw zien we een basis die uitgepuurd is en vrij van al te veel extra’s. De  houten vloer, meubels en stoffen zorgen voor de nodige knusheid. Ook de doorkijkhaard zorgt voor veel warmte en benadrukt bovendien de transparantie en de verbinding tussen de zitruimte en de keuken. Transparantie was een essentieel element op de gelijkvloerse verdieping, en dat vertaalt zich in minimaal zichtbare raamprofielen en maximale raamopeningen; enkel de opengaande raam delen zijn herkenbaar. Zo vervaagt de grens tussen interieur en exterieur en worden de leefruimtes verlengd: de plafonds binnen lijken buiten eenvoudigweg door te lopen naar het terras, een effect dat versterkt wordt door de tegelvloer die eveneens buiten doorloopt. Weloverwogen oversteken zorgen voor de nodige zonnewering.

 

Een woning voor het heden en de toekomst

De keuken, met naastliggend een speelhoek/bureau, betrekt de hele achtergevel. “De combinatie van het witte lakwerk met fijne accenten in natuursteen maakt het geheel fris en hedendaags”, vertelt architect Ellen. “Het tablet van de ingemaakte tafel bestaat uit Corian. Het product laat ons toe naadloos te werken, is bijzonder onderhoudsvriendelijk en voelt bovendien veel warmer aan dan de meeste stenen. Een nadeel is dat het niet erg hittebestendig is, vandaar dat we voor het werkblad en de spatwand voor Dekton kozen.” Een kastenwand met inbouwtoestellen scheidt de keuken van het bureau, wat opnieuw een praktisch ingerichte ruimte is waar het witte maatwerk en het bureaublad in Corian het concept en de rust verzekeren. Van de keuken wandelen we langs de berging terug naar de traphal. Aan de overkant, de noordzijde, baden de master bedroom, badkamer en dressing in de nodige rust en koelte. De bouwheren hebben in hun vertrek een open zicht op het groen en kunnen er genieten van alle moderne faciliteiten. Met het oog op de toekomst en een mogelijk verminderde mobiliteit, werd het oudergedeelte bewust beneden ondergebracht. Die focus op tijdloosheid en duurzaamheid vertaalt zich niet alleen in de architectuur en indeling, ook op het vlak van technieken is het huis ‘future proof’. Een geothermische warmtepomp, fotovoltaïsche zonnepanelen en een ventilatiesysteem D verzekeren een minimaal energieverbruik en een maximaal wooncomfort. De passieve koeling zorgt voor verfrissing tijdens de steeds warmere zomermaanden, en een kwalitatief domoticasysteem optimaliseert het wooncomfort nog verder.

Tot slot gaan we nog even naar de bovenste verdieping, die slechts de helft van de gelijkvloerse verdieping dekt. Rond de open en lichtrijke traphal liggen nog vier slaapkamers, een badkamer en toilet. Ook hier spelen dezelfde materialen, kleuren en maatkasten de hoofdrol in het interieur. Om de zon te weren en inkijk te beperken werd op de achtergevel aluminium gevelbekleding geplaatst in de vorm van verticale latjes, door Ve-Ra-Bo. Vanuit esthetisch oogpunt bedekt die gevelbekleding deels de gevel en deels de ramen, en laat ze de raamopeningen zo in de gevel verdwijnen. Na een jaar in hun woning, is het gezin nog steeds tevreden: “We hebben nog geen negatieve punten ontdekt, ons huis beantwoordt volledig aan het plaatje dat we voor ogen hadden. Het is een mooie maar praktische woning die baadt in het licht en het groen. De samenwerking met het architectenduo verliep vlot, Bart en Ellen realiseerden onze wensen en brachten veel rust in een drukke periode. Het werd een mooie symbiose van beide partijen.” Ook de drie kinderen van de bouwheren beamen dat: het is zalig wonen in het groen, met zowel binnen als buiten veel plek om te spelen en avonturen te beleven… Architect Bart deelt die tevredenheid: “We zijn trots op het eindresultaat. Het geheel klopt gewoon en dat creëert een aangename woonervaring voor de bewoners, die het totaalconcept tot leven brengen.”

 

 

Met dank aan:

BNE Architecten
www.bnearchitecten.be

 

Ve-Ra-Bo
www.verabo.be

 

 

Brems Doors
www.brems.be