TOP

Extreem energiezuinige en toekomstgerichte woning

In een rustige, verkeersluwe straat aan de Kortijkse stadsrand bevindt zich deze hedendaagse woning, ontworpen door architectenbureau Frederic Vanhoorn.De compacte woning werd opgetrokken bovenop een betonnen kuip, in een houtskeletstructuur van Dewaele Woningbouw. Er werd niet enkel rekening gehouden met het hedendaags wooncomfort en met energetische prestaties maar ook met de toekomstige noden van de bouwheren.

 

Hellende straat

Net zoals bij veel andere huizen in de straat, moest ook hier rekening gehouden worden met een aanzienlijke helling van de straat. Zo bevindt de voordeur zich een flink stuk boven het straatniveau en werd de dubbele garage deels ondergronds in de kelderverdieping ondergebracht. Vanuit de woonkamer blikken de bewoners als het ware neer op de straat. Op het 1.200 vierkante meter grote en Zuid-Oost georiënteerde perceel bevond zich een oudere woning die de bouwheren lieten slopen. Voor de gevel viel de keuze op de slanke, witte Artico steen van Spaanse origine, geplaatst met brede voeg. De houtskeletstructuur werd door houtskeletbouw Dewaele opgebouwd bovenop een betonnen kuip die de kelder, de garages, de technische ruimtes en een wasplaats omvat. Dewaele Woningbouw uit Deerlijk was bij de oprichting, ruim 70 jaar geleden, de absolute pionier in houtskeletbouw. Ook vandaag nog is het bedrijf een toonaangevende innovator in dit segment. Deze realisatie in Kortrijk zet duidelijk de voordelen van houtskeletbouw in de verf. Dankzij de voormontage van de constructie-onderdelen in de fabriek werd de woning in nauwelijks een week tijd opgetrokken bovenop de betonnen kuip. Pieter Devos van Dewaele Woningbouw: “Eén van de grote voordelen van ons bouwsysteem is dat we bij de montage van de houtskeletwanden meteen ook de ramen plaatsen. Hierdoor is de constructie zo goed als meteen wind- en waterdicht en kan er met de plaatsing van de technieken begonnen worden ongeacht de weersomstandigheden. Ook het aanbrengen van de gevelmaterialen, in dit geval een zware gevelsteen, stelt met ons procedé geen enkel probleem. Wat de energetische prestaties betreft, kunnen we bijzonder trots zijn op de behaalde EPB-score van -10. Dit is het resultaat van een optimale isolatie, mede te danken aan de specifieke wandopbouw van ons bouwprocedé. Ook het compacte ontwerp van de woning speelt hier een belangrijke rol in. In functie van de grote raampartijen plaatsten we hier een Renson doekzonnewering, onzichtbaar geïntegreerd achter de gevelsteen, om oververhitting in de zomer tegen te gaan. Dit project stelde ons wel voor enkele uitdagingen, vooral omwille van de grote overspanningen in de leefruimtes en de aanzienlijke uitkragingen boven het terras”.

 

Grote uitkragingen

Zowel aan de straatzijde als achteraan werd de woning ontworpen met aanzienlijke uitkragingen. Vooraan bieden deze bescherming aan de bezoekers bij regenweer en achteraan doen ze dienst als overkapping voor het terras bij warme, zomerse dagen. Een imposante trap in keramische natuursteenlook tegels met ruw antislip oppervlak leidt naar de voordeur. Hier werd voor de veiligheid vanwege de hoogte een glazen balustrade aangebracht. In de hal, recht tegenover de voordeur, bevinden zich het gastentoilet met een bijzonder hoge deur en een vestiairegedeelte. De open trap werd uitgevoerd in donker gebeitst kambala hout. Op de vloer prijken 90 x 90 cm witte marmeren tegels met subtiele adering. Een pivoterende glazen deur in zwart metalen frame geeft toegang tot het woongedeelte.

 

Volop genieten van de tuin

De tuin en het terras zijn bereikbaar zowel via de eetruimte als via de keuken. De grote overkragingen zorgen voor schaduw in de zomer en dragen de ruime terrassen op de verdieping. De tuin zelf werd uitgevoerd in twee niveau’s. Op het verhoogde gedeelte bevindt zich het overdekte terras en de visvijver, afgeschermd met een glazen balustrade. Op het overdekte terras zorgt een tafel met ingebouwde gasbarbecue voor de sfeer en een design terrasverwarming van Heatsail voor een aangename warmte. Naast de zithoek werd hier ook een overdekte eetruimte voorzien. Op het lagergelegen niveau werd een grasperk aangelegd en werden een poolhouse evenals een tuinberging gebouwd. Al de omgevingswerken werden gerealiseerd door Tuinen Huyghe. De poolhouse in zwart geschilderd hout met wegschuifbare glazen wand omvat een infrarood cabine, een wasgelegenheid, een toilet, een douche en een jacuzzi. Op de vloer liggen grote keramische natuursteenlook tegels. Naast de poolhouse een barbecue van Hades. Tuinen Huyghe uit Langemark is een familiebedrijf met ruim 25 jaar ervaring in tuinaanleg, tuinonderhoud en omgevingswerken voor particulieren en bedrijven. Het eigen ontwerpteam van Tuinen Huyghe ging hier aan de slag om de volledige tuin én het bijgebouw uit te tekenen. Klanten kunnen dus bij Huyghe terecht voor het volledige plaatje: van ontwerp tot uitvoering. Hiervoor beschikken zij over een team van 35 gespecialiseerde medewerkers die inspelen op de noden van elke klant in elk specifiek project. Het ontwerpproces wordt pas in uitvoering gebracht nadat alles volledig naar wens is van de klant en deze volledig overtuigd is. Bij deze specifieke tuin in Kortrijk stonden ze in voor het hele project van A tot Z. Ze realiseerden er alle verhardingswerken en beplantingen plus de aanleg van een (vis)vijver in betonnen kuip, een tuinhuis en een poolhouse. Dit laatste voerden ze uit in zwart gelakt Thermowood Ayous en ze stonden tevens in voor de volledige binnenafwerking. De aanzienlijke hoogteverschillen tussen de straatzijde en de tuin achteraan vormden wel een extra aandachtspunt. Naar beplanting toe werd het grasveld aangevuld met een beplanting van glansmispel (photinia), bloeiende vaste planten en enkele meerstammigen. Daarnaast stonden ze ook in voor alle verharingen en bevloeringen buiten, met name de terrassen met trappen achteraan in de zuidoostgerichte tuin. Hier pasten ze hoofdzakelijk keramische tegels toe in natuursteenlook. Ook de brede trap vooraan die naar de voordeur leidt, voerden ze uit in keramische tegels met verruwd antislip loopvlak. De helling naar de garages werd in kleinere keramische blokken aangelegd. Rond de woning werd uitlsuitend gewerkt met keramische materialen in een boeiende afwisseling van kleuren, formaten en structuren.

 

Intelligent eisenpakket

Na enkele eerdere bouwprojecten wisten de bouwheren perfect hun concrete verlangens te formuleren voor wat wellicht hun laatste woning zal worden. Ze wensten zowel privacy als openheid en lichtinval. Ook contact met het straatgebeuren stond op hun verlanglijstje. In anticipatie op hun oude dag werd op het gelijkvloers een bureau ingericht dat later tot slaapkamer kan omgevormd worden. Naast deze ruimte bevindt zich nu reeds een badkamer. Ook boven werd een volwaardige extra woonruimte met sanitaire voorzieningen voorzien zodat mettertijd een externe hulp of familielid kan inwonen. Verder bedient een rolstoeltoegangkelijke huislift de 3 niveau’s. Flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden speelden een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuzes. Ook werden al deze speciale voorzieningen vooraf grondig doorgepraat met de architect en de aannemer.

 

Lichtrijke woonruimtes

De zitruimte met aanpalend eetgedeelte is rijkelijk voorzien van glaspartijen die een mooi zicht bieden vooraan op de straat en achteraan op de tuin. Op de vloer ligt een eiken volparket in visgraatmotief. In een hoek bevindt zich een design staanlamp in carbon van Tom Claeys, een unieke artistieke creatie. Een volledige muur van de zitruimte wordt ingenomen door een wandmeubel waarin de gashaard en het grote plasma TV-scherm geïntegreerd werden. Dit meubel, in wit gelamineerd hout op een zwarte sokkel, werd net als het andere maatwerk in het interieur uitgevoerd door Tanghe Design. De lage zwarte salontafel wordt geflankeerd door twee zitbanken in beige leder en door twee grijze zeteltjes. De richtbare inbouwspots in het plafond zijn van Delta Light. Op verschillende plaatsen in de woning werd gebruik gemaakt van witgeschilderde houten schuifdeuren met zwarte grepen. De eetkamer in het verlengde van het salon bevat een grote eettafel met blad in keramisch marmer op een zwart houten onderstel. De stoelen zijn uitgevoerd in een grijze stof met twee exemplaren in een contrasterende oranje uitvoering. Boven de eettafel prijkt een pendel met diverse armaturen in carbon, eveneens van de hand van Tom Claeys. Het schuifraam zonder centrale steun geeft toegang tot het overdekte terras. Naast de eetruimte bevindt zich de open keuken met royaal kookeiland, voorzien van een werkblad in composiet. Aan het kookeiland werd een ontbijt- of eettafel aangebouwd in donker hout, wat zorgt voor een mooi contrast met het overheersend wit in de keuken. Alle toestellen zijn van Siemens. Naast de keuken bevindt zich een ruime koelcel en een bijkeuken met extra bergruimte.

 

Bovenruimte met royale terrassen

Via de trap of de huislift komen we op de verdieping. Hier werd overal een waterbestendig Pergo laminaat geplaatst. De nachthal wordt van het trappenhuis afgescheiden met een glazen balustrade. Rond het trappenhuis en de liftkoker bevindt zich een gang die rond de hele bovenverdieping loopt. De bovenverdieping geeft uit op een zeer ruim terras in tropisch hardhout en afgeboord met een glazen balustrade. De master bedroom en aanpalende dressing worden van elkaar gescheiden door een houten kastenblok in zwart en wit met bergruimte en schuifladen. De ensuite badkamer heeft een vloer van keramische tegels in natuursteenlook. We treffen er een ruim ligbad aan, een toilet, een lavabomeubel met twee wasbekkens en een inloopdouche bekleed met waterbestendig plaatmateriaal. Ook hier is het kraanwerk van Gessi. Via de master bedroom kan het terras betreden worden. Verder treffen we hier nog 3 slaapkamers aan, een vierde toilet en een leefruimte met sanitaire voorziening, bestemd voor eventuele latere bewoning door een familielid of een externe verzorger.

 

Geavanceerde technieken en opmerkelijke EPB-score

Dankzij de doorgedreven isolatie, eigen aan houtskeletbouw, het geavanceerde en gecombineerde systeem voor koelen, verwarmen en verluchten, het gebruik van een lucht/lucht warmtepomp en de fotovoltaïsche panelen is de woning meer dan energieneutraal en bereikt deze woning een opmerkelijke EPB-score van -10. Dit betekent dat de woning geen energie verbruikt maar net energie opwekt. Flanders Air Technic zorgde voor airco, verwarming en ventilatie die gebruik maken van één enkel opgesplitst kanaal. Een zonneboiler zorgt voor warm water. Het systeem kan kamer per kamer afzonderlijk ingesteld worden. De meeste roosters zijn discreet ingewerkt in de vloeren. De technische ruimtes bevinden zich in de kelder, naast de garages. Verder is een geavanceerd domoticasysteem van Niko voorzien met touchscreens in elke kamer, dat zowel de temperatuur als de verlichting en de zonnescreens aanstuurt.

 

Met dank aan:

 

Architectenbureau Vanhoorn Frederic
www.vanhoorn.be

 

Dewaele Woningbouw
www.dewaele.be

 

Tuinen Huyghe
www.tuinenhuyghe.be