TOP

Een levendig interieur dat boeit van begin tot einde

Een prachtig herenhuis op een idyllische locatie, midden de stad. Dat was het fraai optrekje van ons bouwkoppel Franky en Patrick. Af en toe lieten ze de drukte even voor wat het was en trokken ze voor een weekendje naar hun vakantiehuis in de Ardennen waar ze telkens intens genoten van de omgeving. De lokroep van de natuur en de rust werd echter steeds groter waardoor ze serieus overwogen om het stadsleven achter zich te laten en nieuwe horizonten te gaan verkennen. Ze gingen een paar locaties bekijken en hadden ook al een idee van het soort huis dat ze wilden: een moderne strakke woning. Per toeval gingen ze een kijkje nemen naar een hoeve aan de rand van een echte plattelandsgemeente. Franky had aanvankelijk niets met de eerder deprimerend ogende woning. Sterker nog, hij zag er zich totaal niet wonen. Zijn partner Patrick zoomde in op de open omgeving, het weiland rondom de hoeve en voelde iets smeulen. Hij haalde er architect Birger Willaert bij en die beaamde wat Patrick dacht: de woning moest herdacht worden, maar had duidelijk potentieel. Ze overtuigden Franky en de eerste stap naar hun nieuwe nest was gezet. Aanvankelijk wilden ze verder met hun plan om er een strakke, moderne woonst van te maken, maar gezelligheidsdieren als ze zijn, werd al snel duidelijk dat ze toch altijd terugkeren naar oude gewoontes: die van gezelligheid en warmte. Hun idee was om zoveel mogelijk de oude feel van de hoeve van weleer te reconstrueren, maar dan met het comfort en duurzame materialen van nu. “De woning bestond uit een aaneenschakeling van kleine ruimtes die dienst deed als stalling en berging”, begint architect Birger Willaert. “We hebben als het ware alles wat er teveel aan hing, afgebroken en enkel het hoofdvolume behouden. Zo konden we starten met een lege doos en dit opnieuw gaan indelen volgens het programma dat het bouwkoppel in gedachten had”. De tuin is een ware lust voor het oog. “We wilden een echte boerderijtuin die past bij het huis en aansluit op de weiden”, vertelt Patrick. Om al meteen ten volle te kunnen genieten van hun tuin, kozen ze voor volwassen planten en bomen die de buitenomgeving helemaal invullen. De oude schuur werd ook volledig gerenoveerd en kreeg zijn authentiek karakter terug. Binnenkort mag deze ook de functie van poolhouse invullen eenmaal het zwembad is aangelegd. Net zoals het geval is bij de woning, is het een tuin die verrast en op elk plekje haar geheimen prijsgeeft.

 

Een man met een plan

Als interieurstylist is Patrick bevlogen als het over kleur, design en inrichting gaat. Hij maakte dan ook zijn eigen ‘plan libre’ dat hij samen met de architect verder uitwerkte. De samenwerking resulteerde in een vergaande detaillering zodat alles van de woning in een vloeiende slingerbeweging op elkaar aansluit. Voor het linkergedeelte van de woning werd de oorspronkelijke façade behouden en in kalei gezet. De rechterkant kreeg een gevel in Afromosia. Het hout kreeg een speciale voorbehandeling zodat het met de jaren mooi vergrijst. Zwarte en rode Boomse dakpannen versterken het authentiek karakter van de woning en doen de landelijke stijl alle eer aan. De voorkant is eerder gesloten met verticale raampartijen in staal. Een royale oprijlaan wordt geflankeerd door de weiden waar de paarden en pony’s zorgen voor een vriendelijk onthaal. Een labyrint gevormd door buxussen leidt ons richting voordeur. Patrick verwijst ons meteen naar de ‘achterdeur’ die zich overigens ook aan de voorkant van de woning bevindt. Daardoor komen we meteen in de gezellige keuken annex eetplaats binnen. Een speelzolder werd er uitgekieperd waardoor deze leefruimte zich uitstrekt tot in de nok van het dak. Enkele originele balken werden behouden en verder aangevuld in eenzelfde authentieke stijl. Deze plaats is duidelijk het hart van de woning waar vaak een gezellige bedrijvigheid heerst. Meteen valt het vrij doorzicht doorheen de volledige woning op waardoor het ruimtegevoel heel groot is. Door de woning aan de tuinzijde volledig open te trekken en de verticale raamnissen aan de voorzijde, valt een stroom van licht binnen. De grote raampartijen aan de achterzijde van de woning van Belisol laten het buitenpanorama helemaal tot z’n recht komen. Het bouwkoppel wou dan ook zoveel mogelijk interactie met het buitenleven en dit vanuit elk hoekje in hun woning. Belisol is al 42 jaar trendsetter in de sector van ramen en deuren. Dat zorgt naast een sterk design ook voor sterke isolatiewaarden, een uitgebreid kleurenpalet en tal van afwerkingsmogelijkheden. Bij Belisol kan je dan ook kiezen uit een uitgebreid gamma ramen, deuren en schuiframen in pvc, aluminium of hout. Vandaag zijn er in België, Nederland en Frankrijk al meer dan 80 showrooms. Daar word je ontvangen door één van hun adviseurs die je door alle mogelijkheden gidst. Het was snel duidelijk dat ramen in aluminium hier het best zouden matchen. De zwarte kleur vormt een harmonieus geheel met de ramen in staal aan de voorzijde. De raampartij werd zo puur mogelijk gehouden, dat wil zeggen met zo weinig mogelijk zichtbare profielen. Om hieraan tegemoet te komen, werden alle profielen zoveel mogelijk ingewerkt in het plafond en de vloer. Het glas komt ook iets hoger dan het plafond zodat er onopvallend een nis is voorzien voor de gordijnen. De uitgewerkte hoekjes in het glas werden glas op glas verlijmd. Omdat deze grote raampartij zich aan de noordelijke zijde situeert werd gekozen voor dubbel glas dat eveneens dubbel isolerend is. De glasgevel is een combinatie van vaste ramen en een schuifprofiel. De uitzonderlijke service van Belisol is ongetwijfeld de troef die hun bekendheid mondiaal maakt. Een lokale ondernemer staat borg voor de kwaliteit en de duurzaamheid van de producten en zorgt voor een opvolging van advies tot opmeting en van plaatsing tot afwerking. Alles gebeurt steeds volgens afspraak en op een manier alsof ze het voor hun eigen huis zouden doen.

 

Een boeiende stijl die perfect bij het koppel past

Voor deze woning wilden ze het interieur eerder minimalistisch aanpakken, maar Patrick geeft toe dat het moeilijk was om op dit elan verder te borduren. “Mijn stijl is eerder een mengeling van antiek en strak, maar er moet warmte inzitten”, beaamt Patrick. De materialen van de keuken: natuurmarmer, Italiaanse keramiek en notelaar bevestigen al meteen de smaak van de bewoners. Ze houden van licht, ruimtelijkheid, van materialen die op een mooie manier ouder worden èn van een licht eclectische toets. Het Falcon retrofornuis is het pièce de résistance in de keuken en gaat volledig op in de boeiende compositie van materialen en decoratie. Het schilderij en de staande lamp op het aanrecht zou je daar bijvoorbeeld niet verwachten, maar op een of andere manier past het perfect. De zwarte betonvloer loopt overal door waardoor de leuke vintagevondsten, tijdloze designitems en kunstobjecten die overal opduiken alle aandacht krijgen. Linksweg gaan we richting inkom of eerder richting voordeur. “We hebben gekozen om alle ruimte zoveel mogelijk te benutten en niet te laten opgaan in ruimtes die je eigenlijk niet nodig hebt. De voordeur en het gastentoilet ertegenover zijn de enige sporen die er verwijzen naar een traditionele inkomhal. Een grasgroen linnen gordijn dat doorloopt tot het hoekraam maakt er al meteen een gezellig zithoekje van met een ‘Big Mama’ als eyecatcher. De prelude naar de rest van het salon verrast vanaf de eerste stap. Het koppel houdt enorm van design en antiek. Ze kiezen voor objecten die hen heel intuïtief aanspreken. De inrichting van het leefgedeelte en eigenlijk de ganse woning is dan ook moeilijk te definiëren. Het evolueert van een tikkeltje eclectisch tot retro en zelfs romantisch. Op een of andere manier matcht alles toch samen en werd een boeiende stijl neergezet die perfect bij het koppel past. Alles in huis vloeit naadloos in elkaar of sluit op mekaar aan waardoor verschillende sferen voor verschillende momenten van de dag gecreëerd werden. Het kleine zithoekje aan de kant van de tuin is bijvoorbeeld ideaal om ’s avonds even te verpozen bij zonsondergang. Waar je ook zit, overal blijf je het prachtig uitzicht op de tuin hebben. “In de benedenverdieping zitten nergens binnendeuren, maar door te compartimenteren zijn toch aparte ruimtes ontstaan. Zo kan je als het ware door de hele woning kijken”, vult Patrick aan. Ondertussen hebben we de woning in een U-vorm doorlopen en zijn we terug in de keuken. Achter de keuken bevindt zich de master bedroom. Een atypische keuze, maar vooral origineel en heel functioneel uitgewerkt. Vanuit de woonruimte is hier overigens niets van te merken. Indien nodig kan dit gedeelte afgesloten worden met een pivoterende wand. “Maar dat doen we eigenlijk nooit”, zegt Patrick. “We vinden het fijn dat alles gewoon open blijft. De slaapkamerwanden in groene Mortex zuigen het groen van buiten als het ware naar binnen.

 

Een echte boerderijtuin

De kastenwand aan de linkerzijde is een dressing en loopt verder door voorbij een ruime inloopdouche en een aparte badkamer waar de art-deco spiegels voor een onverwacht intermezzo zorgen. De patio aan de badkamer met een buitendouche zorgt er voor extra licht en uitzicht op de groene buitenomgeving. Boven de slaapkamer leidt een trap naar een open bureaugedeelte/mezzanine waar interactie met de volledige woning mogelijk blijft. Aan de andere kant is er nog een betonnen trap die leidt naar een logeergedeelte met twee slaapkamers en een badkamer. Ook hier heeft het bouwkoppel de eigenheid van de hoeve opnieuw in de kijker gezet. Sowieso hebben Patrick en Franky er hun eigen stukje paradijs van gemaakt waar ze hun creativiteit volledig hebben op losgelaten door er een heel persoonlijke stijl aan te geven. Het resultaat is een levendig interieur dat boeit van begin tot einde en dat je stap voor stap moet ontdekken zodat je niets mist.

 

 

Met dank aan:

Architect Birger Willaert
www.birgerwillaert.be

 

Belisol ramen & deuren
www.belisol.be