TOP

Een interieur dat voor een wow-effect zorgt

De bekende Nederlandse interieurarchitecte Linda Lagrand staat voor warme, spraakmakende interieurs die een gevoel van luxe uitdragen. Om een wow-effect te creëren is spanning implementeren essentieel. Daarbij gaat ze op zoek naar tegenstellingen tussen kleuren en materialen. De eerste zijn in haar ogen best ingetogen, de laatste rijk en natuurlijk. Wat elk van haar projecten uniek maakt, is haar zoektocht naar de onbewuste wensen van de klant… In dit geval die van een Rotterdamse ondernemer die haar via een gemeenschappelijke kennis contacteerde voor het interieur van zijn nieuwe villa.Toen het eerste gesprek plaatsvond was die nog in aanbouw. Linda Lagrand: “Tijdens een eerste gesprek peil ik naar de wensen van de klant en probeer ik te achterhalen hoe ze leven en inventariseer ik alle wooneisen. In dit geval spreken we over een gezin met drie dochters, nood aan aparte ruimtes voor hen in de vorm van de volledige zolderverdieping of zoals het bijgebouw bij het zwembad waarin boven een gastenverblijf is voorzien. Maar daarnaast komen ook nog zaken aan de oppervlakte in de loop van het proces.”

 

Zoals bij het tweede gesprek ter plaatse. De wensen van deze klant voor het interieur lagen eerder in het functionele dan in het concrete gebruik van materialen. In het algemeen wilden ze het iets strakker en moderner dan wat ze gewoon waren. Maar uiteraard kiezen mensen voor Linda ook omwille van waar ze voor staat. “Ze weten dat ik van subtiel kleurgebruik hou en accenten in mooie wandbekleding, natuurlijke materialen dus lieten ze me daar vrij in. Wat meestal gebeurt wanneer ik veel informatie heb verzameld, is dat ik het project even laat rusten. Op basis van de ontmoeting met de persoon en het ontdekken van de locatie duikt er ergens altijd wel inspiratie op bij mij, meestal in de vorm van iets heel concreets. Dat kan één item zijn of een kleur die in me opkomt en van daaruit vertrek ik dan voor de rest. In dit geval was dat de zitbank in de leefruimte. De woning kent namelijk een enorm brede en grote woonkamer die al vanaf de voordeur te zien is voorbij een stalen, glazen deur en de lange zichtas loopt zelfs nog verder door tot in de tuin, helemaal tot op het eind voorbij het zwembad. Linda wou graag een grote zetel, gezellig rond het haard- vuur, die die zichtas niet hinderde maar de enorme ruimte wel subtiel wist te vullen. Met het leren aanzetstuk erbij waar je boeken op kan leggen, creëer je extra sfeer maar blijf je laag. En zo is de toon gezet. Deze woning toont zich om privacy redenen meer gesloten aan de straat- zijde, al loont het de moeite om hier en daar zichten naar buiten te laten want voorbij de straat kijken alle woningen uit op water en zo laat je ook toe om vooraan licht te vangen. Aan de voorzijde zie je niet welk tafereel zich achteraan afspeelt en daar is toch heel wat ruimte met het zwembad en het bijgebouw. Vandaar en om ook achteraan licht te pakken de vele kamerhoge raampartijen op de achtergevel.Voor de verlichting binnenin zorgt Linda vaak zelf voor een lichtplan maar hier volgde ze dat van de architect.

Wel bepaalde zij welke sierarmaturen daar het best vorm aan konden geven en dat is vaak een speelse combinatie van merken zoals hier Modular en de flow op maat van Vibia in de inkomhal. Voor de samenstelling van het interieur maakt Linda een mix van eigen ontwerpen die op maat worden gemaakt met meubels en accessoires van gerenommeerde bedrijven, fabrikanten en leveranciers. Welke mix hangt af van de bewoners.“Ik vind het belangrijk dat elk van hen een eigen woning met een eigen identiteit en een eigen gevoel heeft.Vandaar de afwisseling in kleur en materialen. We willen namelijk telkens iets unieks voor de klant maken. Daarbij proberen we ook op zoek te gaan naar de onbewuste wensen van de klant. Door met alle bewoners te gaan praten krijg je een idee van hoe het gezin samenleeft. En door de ervaring van hun vroegere woning, weten ze ook heel goed wat ze niet willen. Al die informatie gebruiken wij om hen te proberen te verrassen door dingen aan te brengen die in eerste instantie uitdagender zijn dan wat ze in gedachten hadden. Door dat wij 24 op 24 met interieur bezig zijn en beurzen bezoeken, kennen we veel meer dan waarvan een leek het bestaan af weet. Wij vinden het leuk om dergelijke dingen te integreren en vaak is het zo dat zij precies dat het leukste vinden achteraf. Iedereen wordt uiteraard graag verrast.” In veel van haar projecten probeer t Linda het gevoel van een hotelsuite op te roepen om bewoners instant rust te bezorgen die aan vakantie doet denken. “Dat geldt voornamelijk voor de slaapverdieping waar je een open verbinding hebt tussen de slaapkamer, badkamer en dressing. Hier is dat niet anders en wordt het in de hand ge- werkt door het dikke wollen tapijt waar je in wegzakt met je voeten, door de vele zachte materialen en de sfeer die je creëert met verlichting en muziek, maar ook met geuren zoals het gebruik van geurkaarsen. Wat ik weliswaar voor de hele woning tracht te bereiken, is dat er een soort stilte en rust over je heen valt zodra je de voordeur achter je dichttrekt. Vandaar dat ik opteer voor subtiele kleuren en dat ik kleur- en materialengebruik niet enkel in de master bedroom op elkaar afstem maar doorheen de hele woning.”

 

Zo vind je de vloerbedekking van de slaapkamers ook terug op de zolder- verdieping. Beneden mag er dan wel een aangename parketvloer liggen, toch vinden we het zachte materiaal van boven daar terug in de vorm van losse tapijten. Haar voorkeur voor natuurlijke materialen en dan vooral natuursteen komt tot uiting in de basis van de open haard – waarvan de afwerking ter plaatse in reliëf werd gepleisterd net als in de badkamer van de master bedroom – maar ook in het naadloze keukenwerkblad, de versteende houten tafels in de tv- kamer en boven in het tafeltje in agaat. Zaken uit de natuur laat Linda immers graag her en der in de woning terug- komen. Net als een combinatie van heel zachte en geweven stoffen. Een andere passie van Linda is wand- bekleding en ook hiermee weet ze veel sfeer te scheppen doorheen de hele woning. Dat zie je hier onder meer in de eetkamer en het kantoor maar evengoed in de nis in de inkomhal, de traphal en de slaapkamers. “Je kan het in niets nog vergelijken met het behangpapier van vroeger. Nu heb je zoveel soorten en mooie afwerkingen, bijna geweven wandbekledingen die heel leuk zijn om te gebruikten omdat die tactiliteit van de materialen warmte geeft aan een ruimte. Zoals dat van het Franse Elitis dat we zowel in de eetkamer hebben gebruikt met nuances in goud en aquablauw als doorheen de hele televisiekamer waar het voor een cocongevoel zorgt en goed combineert met het Wengé eik van de kasten. Of dat van het Belgische Arte, sfeervol uitgelicht met LED zoals in de nis van de inkomhal. Mooie wandbekleding pas ik dus heel graag toe.” Net als het toevoegen van kunst. En dat kan letterlijk zijn zoals schilderijen of foto’s op epoxy wat in Nederland populair is, maar even goed in de toevoeging van design klassiekers zoals de tafel en de fluwelen stoelen van Walter Knoll, de speelse combinatie van een klassieke Atollo tafellamp van Oluce met de moderne leren boog- lamp van Jacco Maris of het zitbankje in de keuken bekleed met Hermès stof. Als één van de zeven Hermès dealers voor stoffen en wandbekleding in Nederland maakt Linda daar graag gebruik van.“Kunst vertelt doorgaans een verhaal, ik probeer dus wel af te toetsen of ze daar interesse in hebben. Samen met de klant naar galerijen of ateliers gaan vind ik boeiend.Als ze uit zichzelf minder interesse hebben, ga ik eerder minder kostbare kunst uitzoeken maar wel iets die zijn plaats in de woning heeft.”

 

Een voorbeeld daarvan is de zuil met het keramisch kunstwerk van Paul Ode- kerken op weg naar de keuken.Vaak is het dus één item, materiaal of meubel in de ruimte die eruit springt en voor het wow-effect zorgt. Om het interieur helemaal af te werken kunnen bloemen en planten uiteraard niet ontbreken. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof, ze creëren ook extra sfeer. Hiervoor werkt Linda samen met een vaste decorateur. In een groot project als dit is het moeilijk kiezen welke ruimte je persoonlijke voorkeur wegdraagt. Linda kijkt immers altijd naar het geheel en of de sfeer in de hele woning goed zit. “Als ik er toch één moet uitpikken, kies ik voor de zithoek bij de open haard. Niet toevallig de ruimte waar alles mee begon. Het heeft alles in zich waar wij voor staan: de aanwezigheid van kunst, de combinatie van harde en zachte materialen en de rust die je ervaart bij het binnenkomen. Maar het voornaamste compliment komt van de bewoners zelf die zich heel goed en comfortabel voelen in hun woning. Hoewel veel ruimtes grotendeels geconnecteerd zijn, hebben we ervoor gezorgd dat er voldoende plekjes in huis blijven waar ze los van elkaar kunnen nestelen als ze dat willen. Een plekje voor jezelf als je daar behoefte aan hebt, ervaren ook zij als iets heel aangenaams.”

 

 

Studio Linda Lagrand
www.lindalagrand.nl