TOP

Mi Casa – Strandhuis in Gent

Nog voor ze een perceel hadden ge- vonden, wisten de eigenaars het zeker: bouwen zouden ze doen met Mi Casa. Het bedrijf uit Waregem is bekend om zijn houtmassiefbouw in typische Long Island-stijl. “Een paar jaar geleden zijn we eens op bezoek geweest in een kijkwoning“, zegt de eigenares. “Het veelvuldig gebruik van hout, de Amerikaans geïnspireerde elementen, de warme sfeer in huis, het sprak ons allemaal heel erg aan.Toen we op deze bouwgrond stuitten, hebben we snel contact opgenomen.” De nieuwe woning bevindt zich op een reusachtig terrein dat uitkijkt over de Scheldevallei. “Vroeger stond hier een oude vervallen villa uit de jaren zestig. Die is volledig afgebroken en vanaf nul heropgebouwd. Veel inspiratie hebben we opgedaan in magazines en boeken. We zijn ook naar verschillende andere huizen in dezelfde stijl gaan kijken. Via Mi Casa kwamen we in contact met architecte LeenVereecke,die de woning heeft ontworpen. Ze heeft ons ontzet- tend goed begeleid. Soms heb je direct een klik met iemand. Dat was bij haar het geval: ze voelde perfect aan wat we wilden.”

 

Tijdloze stijl

Een grijze gevel met wit schrijnwerk en een centraal balkonterras bepaalt het beeld aan de straatzijde. Met wat fantasie is het alsof hier het perfecte strandhuis staat.“Als je goed kijkt, merk je een structuur in de geverfde bak- steen”, wijst de eigenares. “We hebben de gevel laten overschilderen met een dikke verf die geen vocht opneemt. Het geeft een heel mooi effect, dat wat weg heeft van kaleien.” Binnen vallen de luchtige sfeer en de open leefruimtes op. De inkomhal is volledig doorgetrokken tot in het dak. Het grote trappenhuis neemt je twee etages mee langs gaanderijen die alle kamers verbinden. Een hanglamp die uit het dak komt, geeft mee hoogte aan de ruimte. Vanaf de inkomdeur kijk je langs een stalen deur bovendien helemaal door de woning tot in de tuin. In de woonkamer vormen salon en eetruimte een geheel, geaccentueerd door een parketvloer die doorloopt tot aan de keuken. Achter de wand met het tv-meubel is bovendien een bureauruimte voorzien, die in verbinding staat met de zithoek. Grote ramen openen het huis richting het landschap. Voorts versterkt een wit balkenplafond het aparte karakter van de ruimte. “We wilden vooral een tijdloze woning. Het moest landelijk aanvoelen, maar het mocht er niet vingerdik op liggen”, zegt de eigenares. “De stijl van Mi Casa is helemaal de onze: de basis is luchtig, gecombineerd met veel natuurlijke materialen en wat robuustere meubels zoals de tafel. De losse elementen hebben we zelf gekozen, het vaststaand meubilair is integraal ontworpen en uitgevoerd door Mi Casa.”

 

Houtmassiefbouw

Opmerkelijk is de horizontale balkenstructuur die de wanden van het interieur vormt. Geen enkele muur is gepleisterd. Zelfs in het tv-meubel loopt het hout door, al krijgt het daar een donkerder kleur, mee met het meubel. “Wij werken vol- gens het principe van houtmassiefbouw”, verduidelijkt Thibo Lidou, zaakvoerder van Mi Casa. “Dat betekent dat we voor de ruwbouw gelamelleerde en geoctrooieerde muurbalken gbruiken. Die worden volgens een tand- en groefsysteem op elkaar bevestigd. Aan de gevel werken we dat vervolgens af met isolatie en een gevelbekleding zoals metselwerk of beplanking. In deze woning zijn beiden gebruikt. Het merendeel van de gevel bestaat uit baksteen, maar achteraan zorgen kunst- stof sidings ter hoogte van het poolhouse voor speling. Binnen is de balkenstructuur zichtbaar gelaten en overschilderd, maar je kan het hout ook altijd afwerken met gipsplaten of pleister. Het interessante is dat je woning altijd op een ideale temperatuur is. Hout slaat geen warmte op, waardoor je huis snel opwarmt bij koud weer, maar ook opvallend fris blijft tijdens de zomer. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar spaart ook energie.”

 

Keuken met contrast

In contrast met de rest van de leefruimte is de keuken opvallend donker van toon. De sfeer wordt bepaald door zwart geverfde kasten in eikfineer en een nis afgewerkt met geglazuurde Marokkaanse tegeltjes. Centraal in de keuken rust een groot kookeiland waar je met vier aan kan eten, als absolute blikvanger. Het blad bestaat uit gehamerd graniet, gekocht bij Tegelbedrijf Devos, dat behalve in allerlei soorten tegels ook gespecialiseerd is in maatwerk voor tabletten en trappen. “Boucharderen, denk ik, dat ze het noemden”, glimlacht de eigenaar. “Met een metalen hamer bewerken ze de natuursteen op zo’n manier dat er ogenschijnlijk putjes in ontstaan. Zo krijg je een heel gearticuleerd oppervlak.Wat ons betreft bepaalt dat graniet in grote mate de karakteristieke uitstraling van deze ruimte.” “Vroeger wilden we een eerder bleke keuken”, vult zijn vrouw aan. “Maar het contrast geeft het iets extra. Het voegt wat meer warmte toe aan het interieur. Men heeft ons daar enorm goed in geadviseerd. Ook wat betreft de prak- tische indeling. Er is geen kelder in het huis, dus rond het eiland zijn allemaal bergkasten gemaakt met een logische indeling, afgestemd op hoe wij willen leven.” Op de vloer in de keuken liggen dezelfde beige keramische tegels als in de inkomhal, ook afkomstig van Tegelbedrijf Devos. “Een soortgelijke vloer hebben we bij kennissen gezien en we wilden iets in dezelfde stijl. Eigenlijk hadden we eerst een echte natuursteen op het oog, maar een keramisch materiaal is toch altijd gemakkelijker in onderhoud.” Tegelbedrijf Devos is gevestigd in Kortrijk, waar het een gigantische toonzaal met terraspark herbergt. Die laat een waaier van collecties zien voor elke woonstijl, van keramische materialen tot een enorm assortiment natuursteen, wandtegels en zelliges. “Tegenwoordig hebben we zelfs parket in het gamma”, geeft zaakvoerder Valerie Malfait aan. “We willen mensen een breed maar vooral kwalitatief aanbod bieden. Bovendien zorgen we er ook voor dat klanten terecht kunnen bij ervaren plaatsers. We werken met een eigen plaatsingsdienst van inmiddels meer dan der tig vakmannen. Dat zijn mensen met veel ervaring, van wie we zeker zijn dat ze kwaliteit leveren. Een tegel mooi en correct plaatsen, daar komt veel knowhow bij kijken. Je moet met heel wat dingen rekening houden, zoals vloerverwarming, aansluitende vloeren, tegels die speciale plaatsing vereisen, noem maar op. Een vlotte communicatie is dus belangrijk. Elke klant krijgt een aanspreekpunt. Iemand die zijn of haar project volgt en begeleidt en altijd bereikbaar is. Die persoonlijke aanpak vinden we ontzettend belangrijk.”

 

Tegelmozaïek

Het grote trappenhuis in de inkomhal reikt tot het bovenste niveau en creëert op elke verdieping een gaanderij langs slaap- kamers en maatkasten. Op de eerste verdieping bevinden zich twee identieke slaapkamers voor de kinderen, gelegen tegenover elkaar. Even verderop is er een kinderbadkamer.“De tegels vanTegelbedrijf Devos zijn hier dezelfde als in de hal en keuken, alleen in een kleiner vierkant formaat”, geeft de eigenaar aan. “In samenspraak met de interieurarchitecten van Mi Casa hebben we gekozen voor zoveel mogelijk uniformiteit, zij het met lichte nuances. In de badkamer naast onze eigen slaapkamer bijvoorbeeld komt deze tegel andermaal terug, maar dan in heel kleine afmetingen, als een soort mozaïek.” De masterbedroom is volledig georiënteerd op de tuin en biedt fantastische vergezichten. Een groot terras maakt het mogelijk om in de zomer ’s avonds nog even buiten te zitten voor het slapengaan.Ter hoogte van de doorgang naar de badkamer zijn de wanden in een donkere tint gezet, die door- loopt tot in de dressing. Ook daar zijn alle kasten op maat gemaakt en heeft elke lade een eigen functie. Een zitplekje onder een van de dakkapellen zorgt voor een speels effect. Het is duidelijk dat er aan elk detail is gedacht. Zelfs in de multifunctionele ruimte een verdieping hoger tonen slimme ingrepen het inventieve karakter van deze woonst.Ventilatie en andere technieken zitten daar weg achter een valse wand. Zo is elk hoekje in huis niet alleen esthetisch verantwoord, maar ook functioneel ingevuld.

 

Poolhouse en zwembad

Aan de keuken situeert zich een overdekt terras, waarvan de overkapping gecreëerd wordt door het dakterras van de slaapkamer. In het verlengde daarvan situeert zich een groot poolhouse met berging, douche en toilet. Grijze sidings in kunststof markeren die overgang.Vanuit de tuin merk je ook de typische dakkapellen, borstweringen en detailleringen in ramen en glasverdelingen die de Long Island-stijl verder accentueren en bepalend zijn voor het beeld van de achtergevel. Het terras sluit naadloos aan bij het zwembad.“Een realisatie met een Starline Monoblock zwembad, via Becaus nv”, vertelt de bouwheer. “Het zwembad is voorzien van een Roldeck met polycarbonaat sollarlamellen, die zonlicht omzetten in warmte en het water langer warm houden. De aluminium grijze look past perfect bij de kleur van de gevel en het terras. Bovendien helpt het rolluik ook de veiligheid van de kinderen te garanderen op onbewaakte momenten. Er is zelfs een veiligheidsrand voorzien, zodat ze ongehinderd rondom het zwembad kunnen spelen.”

 

“We spreken hier van een Starline Monoblock-zwembad, een type dat bestaat uit één geheel”, aldus Stefaan Becaus, zaakvoerder van Becaus nv. “Het beschikt over een automatisch waterbehandelingspakket dat het hele jaar door voor zwem- badwater zorgt van een sublieme kwaliteit. Daarnaast is het gewoon een heel duurzaam, esthetisch en onderhoudsvriendelijk zwembad, vervaardigd in hoogwaardig composiet als een dubbelwandige en geïsoleerde constructie. De vinylester toplaag is bovendien uv-bestendig en onverwoestbaar. De zwembaden worden in België geproduceerd en volledig uitgerust in de fabriek. De complete uitrusting zoals verlichting, Roldeck, filterinstallatie en waterbehandeling kan volledig afgestemd worden op de wensen van de klant. De plaatsing kan vrij snel gebeuren, zodat kopers quasi onmiddellijk van hun zwembad kunnen genieten. Wijzelf werken ondertussen bijna 25 jaar samen met Starline, we hebben hiermee dus ruimschoots onze ervaring, ook op lange termijn.”

 

Daarnaast plaatst Becaus nv ook zwembaden op basis van ter plaatste gestorte betonnen constructies. Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Wim Becaus en is altijd binnen de familie gebleven. Inmiddels werken er zo’n dertig mensen.“Elke mede- werker heeft een passie voor tuinen en zwembaden.We willen onze klanten niet alleen een kwaliteitsvol product aanbieden, maar ook creatief inspelen op de meest uiteenlopende vragen. Alles, of toch veel, kan tegenwoordig, maar je moet het wel nog altijd degelijk uitvoeren. Dan heb je kennis en vakmanschap nodig binnen je rangen.” Ook de tuin werd van A tot Z ontworpen en aangelegd door Becaus nv. De landelijke stijl van de woning komt terug in de vloeiende en speelse lijnen die gebruikt werden voor de afboordingen van de tuin. De sterk afhellende oprit in robuuste Zweedse graniet kassei is een toonbeeld van degelijkheid en functionaliteit.Vooraan en aan de zijkanten ligt de nadruk op het bewaken van de privacy van de gezinsleden, achteraan is het uitzicht over het landschap echter volledig gevrijwaard. Wintergroene structuren worden vlot afgewisseld met beplanting.“De beplanting moet gedurende de komende jaren nog wat body krijgen”, vertelt de eigenaar, “maar de basisvormen komen nu al duidelijk tot hun recht.”

 

Met dank aan:

 

Mi Casa
www.micasa.be

 

Leen Vereecke architectenbureau
www.architectena2.be

 

Becaus nv
www.becaus.be

 

Tegelbedrijf Devos
www.devostegelbedrijf.be