Ook de paarden kregen een villa
Vergeet elke paardenstal die je in je hoofd hebt. In het Vlaams-Brabantse Malderen bouwde Gavin De Gendt – met zijn gelijknamige bouwbedrijf – een luxestal voor de paarden van zijn dochter. Volledig in lijn met de gerenoveerde woning verderop op het perceel. ‘We hebben de bouw van de stal aangepakt zoals we ons huis hebben gebouwd. Met dak- en muurisolatie, een propere afwerking en aandacht voor kwalitatieve materialen.’ Voor De Gendt is de stal – kwestie van in de sfeer te blijven – het paradepaardje van zijn bouwbedrijf: in de toekomst wil hij zich blijven specialiseren in de bouw van luxestallen en bijhorende landhuizen.
Atypisch stuk grond
Eerst even naar de villa. Die ligt op een ongewoon stuk grond in het landelijke Malderen. Het was meteen één van de grootste uitdagingen van tuinarchitect Cis Van der Linden: ‘Als je voor het huis staat, denk je dat het een diep perceel is. Maar in werkelijkheid was het perceel nog veel breder dan het diep is. Een puzzel waar we toch eens goed moesten over nadenken.’ De Kempenaar is dan wel gespecialiseerd in hippische projecten, maar moest ook de andere elementen mee in het ontwerp integreren: zwemvijver, onderhoudsvriendelijke tuin en de circulatie tussen woning en paardenstallen. ‘Aan de voortuin hebben we niet te veel veranderd. Er stond al een waterpartij in cortenstaal. We hebben enkel de groene aanplanting errond voorzien.’ Voor de volledigheid: ook de verlichting op de oprit is uitgevoerd in dezelfde metaallegering. Voor de oprit zelf viel het oog van De Gendt op een combinatie van twee soorten natuursteen. De West-Vlaamse specialist Beltrami leverde de Indische kalksteen Raja Black en de Indische zandsteen Kandla Grey. Twee natuurstenen die zich kenmerken door een natuurruw oppervlak. Het grote voordeel daarvan is evident: je glijdt niet uit. Maar het geeft de oprit ook gewoon een charmante landelijke look. Ook in de stallen trokken de eigenaars die lijn door. Maar daar komen we straks op terug.
Details bepalen de stijl
De gevel van de woning bestaat uit een bleke gevelsteen en een lattenwerk in de duurzame Afrikaanse houtsoort Afromosia. Doorslaggevend argument was hier vooral de mooie nerfstructuur van het hout. Het zijn die details waar De Gendt gevoelig voor is. En dat merk je ook als je het huis binnenwandelt: een blauwe natuursteen trekt je binnen in een modern interieur. Verouderde parket op de vloer geeft de woning net wat extra pit. De rest van de afwerking is bewust strak gehouden. Volgens De Gendt is dat typisch voor de Amerikaanse villabouw waarin je deze woning mag onderverdelen: een landelijk karakter met moderne elementen. Op de benedenverdieping is er plaats voor een woonkamer, zithoek, keuken en bureau – verstopt achter de dubbele schuifdeur. De plafonds lopen overal door, maar met een witte kubus centraal in de woning weet De Gendt toch aparte ruimtes te creëren. De ramen zijn afgewerkt in hout en voelen door de extra onderverdeling opnieuw heel landelijk aan. Vanaf het overdekte terras aan het huis kijk je binnen in de wijnkelder. Die is volledig geïnspireerd op de wijnkelders in Franse chateaus. De Gendt goot het betonnen gewelf ter plaatse en gebruikte Franse witsteen om de wijnrekken te bouwen. De rest van de kelder is bezet met leem om de vochtigheidsgraad onder controle te houden. Niet onbelangrijk als je wijn lang wil bewaren.
Genieten van tuin en rust
Het is ook aan dit overdekte terras dat het eerste padje naar het open terras met zwemvijver kronkelt. Een bewuste keuze van tuinarchitect Van der Linden. ‘Het was vooral belangrijk om rust te brengen in de tuin. Bovendien stonden er al een paar volwassen bomen op het perceel. Door het pad erdoor te laten slingeren, konden we alles naadloos integreren.’ De zwemvijver is een ontwerp van Van der Linden, maar het is De Gendt die de vijver bouwde – als aannemer is hij nu eenmaal van alle markten thuis. De aanleg van de rest van de tuin liet hij over aan Van der Linden. ‘Zo werk ik het liefst: het ontwerp én de aanleg. Ik wil graag het positieve gevoel dat mensen hebben als ze de eerste tekeningen zien tot op het einde vasthouden. Dat lukt beter als ik elk onderdeel nog tot op de werf kan bijschaven.’ De tuin is ondanks de grootte heel rustgevend. Een must voor De Gendt, die een echt paradijs wilde creëren. ‘Mensen hebben geen tijd en zin om elk weekend in hun tuin te werken. Als ze een tuin hebben, willen ze ervan genieten.’ En dus hield tuinarchitect Van der Linden alles onderhoudsvriendelijk. Met grote grasmassieven, groenblijvende plantensoorten en enkele kleuraccenten. Opvallend is dat de grasondergrond aan de zwemvijver gewapend is. Dat zie je niet, maar het is wel belangrijk als je met de paarden over het gras wil lopen. De zwemvijver ligt namelijk tussen de stallen en het weiland. Het is aan dat soort ingrepen dat je ziet dat Van der Linden ook thuis is in de paardensport.
Ingenieuze stallen
Over paarden gesproken: de stallen bereik je via het tweede slingerpad dat aan de zwemvijver vertrekt. En die stallen zijn zoals gezegd geen doordeweekse stallen. De Gendt trok samen met architectenbureau Akro Nova dezelfde stijl en afwerkingsgraad van de woning door. Dat bleek in de eerste plaats een esthetische keuze, maar ook een praktische keuze. ‘Ik weet dat paardenliefhebbers hun paarden willen verwennen, maar het is niet de bedoeling dat de paarden uit je bord eten’, vertelt Thierry Ghyselinck van Akro Nova. ‘Daarom was het een logische keuze om de stallen wat verder van de woning te plaatsen. Om zo het hele domein te benutten. De stallen moesten met de rest van de tuin één ruimtelijk geheel vormen.’ Architectenbureau Akro Nova uit Oudenaarde heeft zich de laatste tien jaar meer toegelegd op paardenprojecten. Dat was geen bewuste keuze, maar wel een bewijs van hun efficïente aanpak. ‘Paardenstallen bouwen is niet altijd zo evident. Je moet je dossier heel goed voorbereiden en je moet lang overleggen met overheidsdiensten. Dat is voor ons eigenlijk de eerste stap: we gaan met een schets de baan op om te zien wat haalbaar is. Pas als we zeker zijn dat we een vergunning krijgen, beginnen we aan het ontwerp.’
En dat ontwerp is niet de zoveelste houten of metalen paardenbox. Akro Nova tekent zo’n vijftigtal stallen per jaar. Voor de professionele paardenfokker, maar ook voor de recreatieve paardenliefhebber. En dan is het misschien altijd wel een beetje luxueuzer.’ Al wil Akro Nova de stallen wel altijd proper en onderhoudsvriendelijk houden. Een stal is namelijk vaak een stofkot door al het hooi dat rondslingert, door alle kabels die gewoon tegen de muur liggen en door dakstructuren die niet zijn geïsoleerd. ‘Daarom isoleerden we het dak en de muren van de stal, werkten we alle kabels in de muur in en plaatsten we boven elke aparte stal een luikje voor de aanvoer van het hooi vanuit de hooizolder’, vult De Gendt aan. Voor de vloer in en rond de stallen viel de keuze op een combinatie van de Griekse leisteen Kavalas en de Indische kalksteen Tandur Grey. Opnieuw van Beltrami en opnieuw natuurruw. Een absolute must als je je paarden wil soigneren: paarden glijden er niet op uit. Ondanks het feit dat natuursteen de naam heeft om duur te zijn, is dat volgens Beltrami vandaag de dag niet meer zo. ‘Wij blijven innoveren met nieuwe selecties en materialen, en met lokale leveranciers. Zo houden we onze prijzen democratisch. Bovendien beperken we snijverliezen door op maat tegels te zagen. Op basis van het plan kunnen we de meest efficiënte maat van een tegel bepalen. Je hoeft bij ons dus geen standaardmaten te kiezen.’
Voor de staldeuren viel de keuze tot slot op een combinatie van hout en metaal. Ook die wijken qua stijl af van de klassieke poorten. En extra blikvanger is de nagemaakte eiken spant van de houtzolder. Die spant draagt uiteraard ook de dakstructuur, maar is vooral een opvallend element in deze luxestal. En zo kregen ook de paarden van de familie De Gendt hun eigen paradijs op aarde.
Bouw woning en stallen
De Gendt Gavin
Architect stallen
Akro Nova
www.akronova.be
Natuursteen Beltrami
www.beltrami.be