TOP

Maturiteit én vernieuwing

‘Wie zijn of haar perfecte stulpje wil creëren, moet minstens twee keer bouwen’; het is een boutade die in de bouwsector wel vaker wordt gebezigd. Wanneer we deze volwassen en warme vrijstaande woning onder de loep nemen, kunnen we niet anders dan dit bevestigen. Ervaring en een zekere wijsheid blijken onbetaalbare troeven bij het uittekenen van een plek waar levenslang behaaglijk wooncomfort werkelijkheid wordt. Dit huis is een ode aan esthetiek, functionaliteit en vooral (samen) leven, zonder ook maar ergens bombastisch te zijn. Tijdens onze gesprekken met alle betrokkenen wordt één zaak meteen duidelijk: Het verhaal van deze woning is er één van tevredenheid.We spraken het bouwkoppel en staken ons licht op bij één van die andere hoofdrolspelers in dit verhaal: architecten Luc Vanhout en Mieke Goris van Architects in Motion.

Mieke Goris: “Eigenlijk is iedere fase vlot verlopen en afgerond zoals we ze voor ogen hadden. Een belangrijke reden hier- voor is ongetwijfeld dat het bouwkoppel na al enkele projecten en samenwerkingen exact wist wat het wou. Deze mensen wilden een huis creëren waarin levenslang wonen perfect mogelijk is. Ze naderen de pensioenleeftijd en dit zou hun laatste privé bouwproject worden. Die levenservaring en inzicht in de eigen wensen bleken een belangrijk vliegwiel. Ik heb het project als architecte opgevolgd van voorontwerp tot afwerking. Architects in Motion is een vrij breed collectief. We beschikken daardoor over mensen met expertise in alle mogelijke domeinen. Zelf ben ik vooral gespecialiseerd in interieurafwerking.Vanaf het begin betrokken zijn en dus vanaf het ontwerp kunnen anticiperen op belangrijke wensen voor de afwerking, is een zegen voor een architect. Het maakt de volledige integratie van alle essentiële zaken rond esthetiek, techniek en comfort mogelijk.”

 

Evenwicht en harmonie

Luc Vanhout: “Alles draait om evenwicht. Dat begint al bij de perceelkeuze; deze vrijstaande woning is niet afgezonderd, maar ligt ook niet in de drukte. Alle accommodaties zijn vlakbij, terwijl het pand ook grenst aan prachtig natuurschoon. De inkom is niet centraal vooraan geplaatst, maar ietwat subtieler aan de zijkant. De voorgevel, de straatkant dus, is eerder gesloten, terwijl licht en openheid de plak zwaaien achteraan en aan de zijkanten. De tuin is groot genoeg voor een gevoel van ruimtelijkheid, tegelijk blijft alles makkelijk te onderhouden. De uitstraling is warm, maar heeft zeker ook iets exclusief. Dat geldt trouwens zowel voor de buitenkant, als voor het interieur.” Bouwheer: “Dat zijn natuurlijk bewuste keuzes. Met al enkele jaren op de teller, weet je in wat voor omgeving je je als koppel het gelukkigst voelt. We wilden ons niet isoleren, maar tegelijk ook onze privacy optimaal bewaken. Qua wooncomfort wilden we natuurlijk ook hoog mikken, maar alles moest tegelijk erg makkelijk zijn in onderhoud. De aan- nemer en de architecte hebben hier erg goed rekening mee gehouden!”

 

Vic Diels en zonen:
Deskundigheid en passie in het DNA

Zowat het hele bouwproces kwam onder de vleugels van aannemer Vic Diels en Zonen, geen onbekenden voor de architect én het bouwkoppel. Zoon Stef Diels legt uit hoe hun specifieke troeven hier een meerwaarde vormden:“Veel heeft volgens mij te maken met het feit dat we nog een echte familiezaak zijn. Ook mijn vader is nog steeds actief in de logistiek, het transport, de werfinrichting… De werven worden nu verdeeld tussen mijn broer Pieter en ikzelf. Die familieband, daar kunnen geen 200 teambuildings tegenop. Mijn broer en ik verstaan elkaar blindelings en kunnen alles tegen elkaar zeggen. Hierdoor ligt de focus maximaal bij de klant en wat hij/zij wenst. We maken er alle drie een punt van om alom tegenwoordig te zijn op de werven, die we dan ook van heel dichtbij opvolgen. Doordat we alles zo even- wichtig kunnen verdelen, werd ook een zekere schaalgrootte mogelijk die ons in staat stelt om te investeren in zeer degelijk materiaal en een goed draaiend magazijn. Dat heeft natuurlijk z’n weer- slag op de werven. Ook bij dit project heb ik alles van heel kort nauwkeurig opgevolgd en naar goede gewoonte alles in het werk gesteld om te bouwen volgens de regels van de kunst.We doen het ook gewoon allebei echt graag en dat merk je aan het eindresultaat. Het maakt ook dat we met evenveel toewijding in een kleine achterbouw springen, als in een prestigieus villaproject. Die passie wordt bij ons van generatie op generatie doorgegeven.We werken voor onderaannemingen alleen met mensen die ook op deze manier in het werkveld staan: gedreven en perfectionistisch. Een goede illustratie is onze aanpak bij de gevelsteen van dit huis: een strakke, lange steen waarbij er bij het verlijmen geen millimeter foutenmarge overblijft. Ik ben er trots op dat dit dan ook perfect is gebeurd.We hebben zelfs pakken teruggestuurd, omgewisseld, stenen uit geselecteerd… alles om deze unieke kleurnuance optimaal tot z’n recht te laten komen.”

Vossal: raampartijen als ambacht, innovatie als fundament


Ramen spelen een belangrijke rol bij het creëren van deze verfrissende leefervaring. Met Vossal uit Beerse als plaatser van de raampartijen, werd gekozen voor onversneden vakkennis. Ook daar horen we het relaas van een vlotte samen- werking: “Vossal kan je omschrijven als een familiebedrijf met een schaalgrootte die toelaat om zowel particulieren als bedrijven een optimale kwaliteit en service te bieden. In dit project ging het niet alleen om vele en grote raampartijen; ze moesten ook met verzonken profielen in de grond staan om rolstoelvriendelijk te zijn. Dit soort uitdagingen liggen midden in onze comfortzone. Het zelf produceren en plaatsen van onze aluminium kwaliteitsmaterialen is dan natuurlijk een extra surplus: we hebben de knowhow en technische bagage om alle vragen te beantwoorden.We houden er ook steeds aan om één aanspreekpunt voor de klant te garanderen, wat natuurlijk een nauwkeurige opvolging en vlotte samenwerking in de hand werkt. Dat was bij dit project niet anders. Stiptheid en transparantie zijn speerpunten in onze visie; we willen zowel de bouwheer of -vrouw, als de architect en alle andere betrokkenen maximaal ondersteunen, ook na de plaatsing. Het is net de lovende mond aan mond reclame die ons tot het gezonde bedrijf maakt dat we nu al decennialang zijn.”

Bouwvrouw: “Aandacht voor de privacy zonder afstandelijk te zijn en tegelijk openheid: dat was voor ons erg belangrijk. Nu kunnen we de zon zien opkomen vanuit ons bed en hebben we de hele dag zon- licht doorheen het huis. Naar de gevelsteen hebben we even gezocht. Het is een originele grijs/bruine steen die verlijmd werd. Geen eenvoudige klus blijkbaar, want het zijn behoorlijk lange stenen waarbij extra aandacht voor de lijnen elementair is. Een extra pluim dus voor Stef Diels en zijn team; ze hebben zelfs binnen deze steenpakketten nog verder geselecteerd voor een optimaal effect. We zijn in elk geval enorm blij met het resultaat.”

 

Pretentieloos prestige: alles in balans

Mieke Goris: “Ik heb maturiteit en evenwicht als leidraad gehanteerd. De keuze voor natuurlijke materialen lag dus voor de hand. De gevelsteen is warm, maar verre van alledaags. Dit geeft de woning meteen het juiste cachet. De gesloten voorzijde wordt subtiel getemperd door de openheid van de inkom. Het raam boven de voordeur en de luifel suggereren een oprecht ‘welkom’ gevoel. Zodra je de woning binnengaat sta je in een pretentieloze, maar majestueuze ruimte. De inkom is ruim en open tot het verdiep. Deze mensen verzamelden met de jaren al behoorlijk wat kunst; die heeft natuurlijk ruimte nodig. In het midden van deze brede ‘straat’ krijg je een fijn effect van transparantie. Door de (royale) bureauruimte kijk je rechts naar buiten en ook links en voor je doorkruist je blik de leefruimtes tot in de tuin. Zonlicht speelt een belangrijke rol in deze woonervaring. De grote raampartijen tot op de grond zijn over de hele achtergevel doorgetrokken en lopen ook langs de zijgevel verder. Dit impliceert natuurlijk voldoende zonnewering, maar het zorgt er vooral voor dat je hier echt meeleeft met de zon.”

 

Abitare: expertise in welgemikte combinaties

Wat ook meteen opvalt, is hoe alle decoratieve elementen en meubels perfect passen in het verhaal van dit huis. Daarvoor zorgde Abitare uit Geel. Hun fijnzinnige aanpak verheft deze woning tot een oord van behaaglijkheid.We spraken met zaakvoerster Terry Knijff. Terry Knijff: “Deze mensen wilden vooral een heel praktische woning, die tegelijk ook mooi en harmonieus was ingericht. De materialen van hun vloeren, de keuken en andere elementen hebben de tinten, stoffen en vormen van de meubels en decoratieve stukken bepaald. Het grootste deel werd speciaal voor dit huis gemaakt/afgewerkt. Dat illustreert natuurlijk het brede spectrum van stoffen en samenstellingen dat we bij Abitare kunnen aanbieden. Door te spelen met de bekleding van de stoelen en tafels, exclusief maatwerk, bronzen details die regelmatig terugkomen… wordt een volledig uniek interieur gecreëerd.
Er zijn ook kleinkinderen, dus was onderhoud eveneens een belangrijk aandachtspunt: De tafel werd gelakt, er is een wollen tapijt, de op maat gemaakte mooie kast in de inkomvide… Het is voor ons een absolute vereiste dat mensen maximaal kunnen ontspannen in eigen huis. Ook de decoratieve verlichting die we hier plaatsten past helemaal in het grotere concept. Een mooi voorbeeld van de link tussen comfort en functionaliteit is de home office. De bureaustoelen zijn even huiselijk als doeltreffend, net als het mooie ronde tapijtje, de twee relaxen en de fraaie leeslamp.

Bij Abitare leggen we de nadruk op onze rol als creatief adviseur. Onze voldoening halen we vooral uit klanttevredenheid én het creëren van unieke ruimtes door verrassende combinaties. De uitdaging voor een interieur anno 2020, is het samenbrengen van verschillende materialen en vormen tot een elegant geheel. Onze grootste meerwaarde ligt bij het visualiseren en adviseren van de mogelijkheden. Een ander accent in onze visie is verantwoord ondernemerschap. Zowel ethisch als ecologisch laten we alleen ‘gezonde’ producten toe. Door simpelweg alleen producten uit Europa, en zeker ook België, te verkopen, blijft onze hoge ethische en kwalitatieve lat vlotjes gehandhaafd.”

 

PP haard & parket: gebrand op gezelligheid en perfectie

Een mix van warme huiselijkheid en volwassen design… dan is een knap haardmeubel natuurlijk een logische keuze. Hiervoor gingen de architecten aankloppen bij een ver- trouwde partij: PP haard & parket in Geel.Welk concept ze ook uittekenen, hier vinden ze het haardmeubel dat exact die meerwaarde biedt die ze voor hun project beogen. Dat was in dit geval niet anders. Ann Van Tendeloo, PP haard & parket: “We werken zeer vaak rechtstreeks met (interieur)architecten. Dat heeft wellicht te maken met de grote mate van creatieve vrijheid die we hen kunnen bieden.Voor iedere stijl en elk concept vinden ze in ons assortiment het haardmeubel dat zich naadloos integreert in de gekozen beleving.We werken alleen met merken waarvoor we als het ware ‘onze hand in het vuur’ zouden steken op vlak van kwaliteit en duurzaamheid. Door te specialiseren in enkele kwaliteitslabels en de technische knowhow die daarbij hoort, kunnen we architecten ook volledig bijstaan met deskundig advies. Het gaat immers niet alleen over esthetiek: ook warmte, energie en veiligheid zijn cruciaal. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de afmetingen en dieptes om het materiaal rond het haardmeubel optimaal te beschermen. In dit project plaatsten we een Bellfires View Bell Large. Bellfires is één van onze meest gebruikte merken, doordat ze een uitgebreid gamma aanbieden waarin elk product kwalitatief superieur is. Het strakke design past perfect in het evenwichtige concept van dit huis. Het is ook een zeer verantwoord product qua veiligheid en energiezuinigheid. De waakvlam dooft automatisch na vijf dagen en met de eco flame functie genieten mensen volop van de warme vlammengloed (op gekozen sterkte), terwijl een minimum aan energie wordt gebruikt. Dit is een voorbeeld van een modern haardmeubel, maar uiteraard hebben we de juiste warmtebronnen voor iedere interieurstijl. Ook liefhebbers van de meer rustieke, landelijke bouwtrant vinden bij ons moeiteloos hun gading.”

 

arteVelum:
raamdecoratie, vlekkeloos in de plooi

Grote raampartijen behoeven natuurlijk de nodige binnendecoratie. arteVelum plaatste daarom de fraaie ‘inbetween’ gordijnen op elektrische rails. Veel meer dan een gadget, zo vertelt Bart Nooyens van arteVelum: “Het materiaal dat hier werd gekozen is momenteel brandend actueel. Het verenigt een brede esthetische keuze met maximale functionaliteit. Het gaat hier over half-transparante stoffen die hun functionele impact laten gelden op de akoestiek en zichtbaarheid, terwijl ze toch altijd luchtig blijven. Deze gordijnen werken elektrisch en zijn geintegreerd in het domotica systeem. Klinkt wellicht allemaal erg exclusief, maar dat is het tegenwoordig niet meer. Zo’n geautomatiseerd systeem wordt steeds betaalbaarder. Zeker bij grote raampartijen is de meerprijs tegenover kleine ramen verwaarloosbaar en ook de absolute prijs zakt door de stijging in volumes. Het is ook een keuze voor duurzaamheid: het manueel open en dichttrekken van gordijnen geeft veel meer vuil en slijtage. Onze systemen trekken erg gelijkmatig van bovenuit, waardoor de stof in perfecte staat blijft en ook de plooien mooi intact worden gehouden.

Deze ‘inbetween’ stoffen hebben een dubbele functie: ze beperken de inkijk, maar laten toch voldoende zonlicht binnen. Waar vroeger steevast een glasgordijn en een overgordijn werden geplaatst, heb je die met deze half-transparante stoffen niet meer nodig. Eén van onze grootste troeven is ook ons uitgebreide assortiment aan stoffen: zo’n 2000 stalen! Door te ‘spelen’ met de diepte van het garen en het weefsel, vindt iedere klant het perfecte evenwicht tussen transparantie en verduistering. We plaatsten ook enkele houten jaloezieën boven en in de bad- kamer; een oplossing met dezelfde voordelen. Het bouwkoppel en de architecte wisten goed wat ze wilden; onze mogelijkheden rond verregaand maatwerk waren dan mooi meegenomen.”

 

Missie: levenslang behaaglijk samenleven

Bouwvrouw: “Levenslang wonen bete- kent natuurlijk dat je anticipeert op noden die er met de leeftijd bijkomen. Deze woning moest helemaal klaar zijn om onze oude dag zo aangenaam mogelijk te maken. Rolstoelen, aangepast sanitair, een lift… Bepaalde zaken werden nu al voorzien, voor andere is alles klaar om ze alsnog te installeren. We wilden een soort kangoeroewoning waar we enerzijds in de loop van de komende jaren iemand kunnen opvangen indien de noodzaak zich zou voordoen. Anderzijds wilden we ook voor later een studioruimte creëren voor inwonende thuishulp of een vorm van samenwonen als één van ons beiden ooit alleen hulpbehoevend zou overblijven. Voorlopig zit mijn zoon nu erg goed in de studio die daarvoor werd voorzien op de ver- dieping.

Omdat familie, warmte en samenzijn voor ons cruciaal zijn, hebben we ook gekozen voor twee logeerkamers en een badkamer. Zo kunnen we volop genieten van onze kleinkinderen en kinderen wanneer ze op bezoek zijn, ongeacht hoe ver ze wonen… een kroost waait sowieso uit naar alle windrichtingen. Hier kunnen ze in alle comfort verblijven en worden onnodige verplaatsingen vermeden.”

Luc Vanhout: “De eigenlijke woonunit bevindt zich geheel op het gelijkvloers; hier kunnen twee personen in alle comfort wonen. Alle door- en overgangen zijn drempelloos, ook die naar buiten, zodat alles ook vlotjes met een rol- stoel te bereiken is. Er werd om deze reden ook vooral voor schuifdeuren gekozen. Rolstoeltoegankelijkheid was een belangrijke vraag van de opdrachtgevers. Op de verdieping werd een ruime studio voorzien, waar ook alles op maat van een verminderde validiteit werd uitgetekend. De badkamer is functioneel en helemaal aangepast voor andersvaliden. Het dakterras is alweer drempelloos bereikbaar.

Op de verdieping bevinden zich nog twee logeerkamers en een extra badkamer. Handig voor wanneer de (klein) kinderen op bezoek zijn.
De zwevende trap is 1,20m breed en dus ook voorzien op het installeren van een traplift in de toekomst. Voor dit soort uitdagingen was de deskundigheid van de aannemers ook mooi meegenomen: Een zwevende stalen constructie, bekleed in hout en voorzien van een glazen leuning, is met dergelijke breedte geen standaardwerkje. De badkamer beneden is iets fijner uitgewerkt, maar ook voorzien op een verminderde mobiliteit, ook al is dat nu nog niet aan de orde. Er zijn twee lavabomeubels, waarvan één onderrijbaar. Een badkuip is er hier niet; nog zo’n voorbeeld van hoe je met wat levenservaring perfect weet wat je wilt en niet wilt.”

Mieke Goris: “Voor de warme uitstraling binnen zorgt vooral de vloerbekleding. Doorheen het huis wisselen een keramische, bruin-beige tegel en parket elkaar af. Tegels in o.a. de hal en de leefruimte, parket in de slaapkamer, keuken… Dit geeft ruim voldoende warmte om voor de verdere afwerking voornamelijk witte tinten te kiezen. Het keukenblad, de kasten, de dressing… allemaal gewoon wit. Enkele zwarte accenten zoals aan het kookgedeelte, de verlichting of de ramen, maken het evenwicht compleet. Hier en daar werden nog wat extra warme accenten toegevoegd, zoals in de slaapkamer met een stijlvolle accentmuur, het fineer eettafelblad, het TV meubel of het hou- ten zitgedeelte in de badkamer.” Bouwheer: “Subtiel prestige, nergens gekkigheden en vooral: warmte, dát was het opzet. Dit werd ook doorgetrokken naar de tuin, waar een speels fonteinelement voor extra leven zorgt.We zijn ook erg blij met de keuze van de terrastegels: een combinatie van mooie betontegeltjes en grijsgroene leisteen.”

 

Energieconcepten: efficiënte duurzaamheid is een roeping

Met een burgerlijk ingenieur als bouwheer en jongere generaties volop in bloei, is het geen verrassing dat deze mensen fel inzetten op ecologie en duurzaamheid. Energiezuinig wonen is voor hen meer dan een richtlijn, het is een basisvoorwaarde.Tegelijk moest dit een warm (of verkoelend) nest worden om behaaglijk oud in te worden. Hiervoor werd Energieconcepten uit Arendonk ingezet om hun uit- gebreide expertise ter zake optimaal te benutten. Zij plaatsten onder meer de innovatieve Litobox®: Tom Teunkens, CEO en Business development manager bij Energieconcepten:“Voor wie mikt op een systeem dat volledig uitgebalanceerd en automatisch een woning van duurzame energie voorziet, is de Litobox® een quasi onovertroffen keuze. Zo’n box maakt je energievoorziening razend efficiënt. Het is een box die alle nieuwste technieken in zich verenigt: een warmtepomp voor verwarming en koeling, de elektrische kast, ventilatie D systeem, een PV omvormer, een zonneboiler, batterijopslag, een regenwaterfilter, connectiviteit… Alles in deze woning wordt permanent gemonitord en geregeld vanuit deze drie vierkante meter. Het resultaat is o.a. een spectaculair laag e-peil. De Litobox® maakt élk goed geïsoleerd gebouw energieneutraal (en dus in regel met de normen van 2050!).Voor een vrijstaande woning als deze, met grote volumes en veel raampartijen, wordt vlotjes een e-peil van onder de 5 gehaald. Dat is behoorlijk sensationeel. Deze innovatieve, maar beproefde technieken zijn typerend voor de visie van Energieconcepten die maximaal wooncomfort én ecologie voor- opstelt.”

 

Het proces: een geïntegreerde, flexibele aanpak

Bouwvrouw: “Door te kiezen voor Architects in Motion en Vic Diels en zonen als hoofdaannemer, wisten we natuurlijk met wie we in zee gingen en vooral: waarom. Onze verwachtingen werden volledig ingelost. Het geleverde werk was zo hoogstaand, dat ik het proces na een tijdje zelfs gewoon kon loslaten, vol vertrouwen in een goede afloop.”

Luc Vanhout:“Het was inderdaad een enorm fijne samenwerking. Niet alleen het feit dat we vanaf het begin met alles rekening konden houden, maar vooral ook de deskundigheid en flexibiliteit van de aannemers maakte dit mogelijk. De kwalitatieve lat die de mensen van Diels hanteren ligt zeer hoog en dit zonder dat er onverwachte kosten bijkomen. Ook de onderaannemers die ze contracteerden hadden steevast een zelfde werkethiek. Dit was een opmerkelijk vlekkeloos bouwproces. Zo’n geïntegreerde aanpak tussen partners die elkaar bovendien kennen is volgens mij de basisvoorwaarde voor een succesvolle bouw. Dit staat los van budgetten of het segment.”

 

 

Met dank aan:

AIM – Architects In Motion
www.architectsinmotion.be

 

Vic Diels & zonen
www.vicdielsenzonen.be

 

Vossal nv
www.vossal.be

 

Abitare
www.abitare.be

 

PP haard en parket Geel
www.pp-haardenparket.be

 

arteVelum
www.artevelum.eu

 

Energieconcepten
www.energieconcepten.be

 

MBI – De Steenmeesters
www.mbi.be