TOP

Mijn Keuken

Nederlandse gezelligheid op je bord

 

Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar als ik in Nederland kom – en ik kom er vààk – dan voel ik meteen die gezelligheid. Zeker op de wat rustigere plekken; waar veel groen is en her en der een dorpje tussen de weilanden staat. Het pittoreske Wouw, vlak over de grens, is daarop geen uitzondering. Je kent ze wel: de roodachtige stoep- en straatstenen, gezellige huisjes en midden in het dorp een mooi plein. Aan dat plein staat een bijzonder gebouw. Tot 1990 deed het gebouw dienst als gemeentehuis maar toen de bestierders van Wouw hun intrek elders namen, werd het overgekocht en verbouwd tot restaurant. Vijftien jaar later – in 2005 – wordt het restaurant overgenomen door het echtpaar Pieter Bosters en Simone Tak en krijgt het de naam Mijn Keuken. Zij hebben Mijn Keuken stevig op de kaart gezet. Nog geen vijf jaar later mocht Mijn Keuken haar eerste Michelinster in ontvangst nemen en ze hebben die ster nu nog. Een dubbele verjaardag dus: ze runnen nu 15 jaar het restaurant en hebben voor het tiende jaar op rij een Michelinster. Home Sweet Home bezocht in 2015 het restaurant al een keer. Deze keer zijn we opnieuw uitgenodigd en bij een warme koffie vertelt Simone ons trots wat er sindsdien zoal gebeurd is.

 

“We hebben onze openingstijden veranderd. We werken nu in een vierdagenweek. We zijn geopend van woensdag tot zaterdag. Zo zijn we nu niet meer open op zondag, met één uitzondering per maand. Dan doen we een thema-zondag,” legt Simone me uit. “Het thema voor de eerstkomende zondag is ‘truffel’. In elke gang worden dus truffels verwerkt. En in februari hebben we uiteraard een Valentijn-zondag.” “Ook hebben we onze menukaart aangepast. We werken nu veel meer met seizoenproducten en meer nog: we hebben onze visie op vegetarisch eten helemaal aangepast. Daar waar we vroeger als vegetarisch alternatief gewoon ‘het vlees niet op het bord’ legden, begint chefkok Pieter nu voor elk gerecht vanuit een vegetarisch standpunt en zorgt hij voor een complete en lekkere maaltijd waar dan, voor de niet-vegetariërs, vlees of vis aan wordt toegevoegd,” verduidelijkt Simone ons.

 

Wat ons uiteraard ook meteen opvalt, is dat het interieur mooi werd opgefrist. Kleuren werden veranderd, nieuw linnen voor op de tafels voegt aangename warmte aan de ruimte toe en de wild behangen muur, die moet je echt zelf gaan ontdekken. Dat krijg ik in vijfhonderd woorden niet uitgelegd. Dat Wouw dicht bij de Belgische grens ligt, merk je meteen aan het cliënteel van Mijn Keuken: het is een bonte mix van Nederlanders en Belgen die voor één keer eens niet over voetbal lopen te sakkeren doch samen genieten van de heerlijke Franse keuken van Pieter. “Wat we tegenwoordig ook veel bewuster doen, is ons richten op Social Media,” gaat Simone verder. “Vroeger spendeerden we daar niet zoveel tijd aan, maar we merken dat het toch belangrijk is én dat het zijn vruchten afwerkt.” Wij hadden aan het eind van ons gesprek met Simone graag nog lang gebleven. Deze charmante dame kan met veel passie blijven vertellen over hun levenswerk. En we garanderen je dat ook jij er niet meer weg te slaan zult zijn, eens je van de uitermate lekkere kaart hebt geproefd.

 

www.mijnkeuken.com