TOP

Pastorale

Je neemt een kweekfles. Legt er wat hooi in. Plaatst er een oestertje in een schoteltje op, steekt het hooi in brand en plaatst er een stolp over. Het resultaat? Een oester die heerlijk gerookt wordt, en dat bij jou aan een uniek vormgegeven tafel. Een voorbode voor wat komt: een culinaire totaalervaring die alle zintuigen prikkelt.

 

Het succesrecept van Pastorale in Reet is simpel in zijn eenvoud: oog voor artistiek detail, zowel in de keuken, het interieur als in de prachtige tuin.Alles vertrekt natuurlijk vanuit de keuken. Het menu van Pastorale, dat is puur natuur met een sleutelrol voor groenten. Niet voor niets dat ze in 2018 nog werden uitgeroepen tot het beste groentenrestaurant van België. Bij Pastorale heb je steeds de keuze tussen een aantal menu’s: “Biotoop”,“Aqua,“Fauna”,“Flora” en “Signature”. Namen die niet zomaar gekozen zijn. Chef en zaakvoerder Bart De Pooter ziet de keuken immers als zijn biotoop: “En ‘biotoop’ heeft twee betekenissen: mijn eigen leefwereld, maar ook de leefwereld van alle levende wezens in de vorm van aqua, fauna en flora. Uiteindelijk is alles wat hier uit de keuken komt een vertaling van mijn eigen leefomgeving en ontdekkingstocht naar zowel lokale als verre producenten.

 

Het uitgangspunt is steeds de groente, en we combineren dit netjes in balans met vis (Aqua), vlees (Flora) of meer groenten in ons vegetarisch menu (Fauna). Dit is uiteraard zeer seizoensgebonden: jaarlijks verandert de invulling van ons menu toch vijf à zes keer. De komende weken worden onze menu’s ingevuld met frisse en frivole ingrediënten als jonge erwtjes, asperges, gevogelte en seizoensvis zoals ansjovis, makreel en zeebaars, want de lente komt eraan”. In het verleden werd er in het 29-jarig bestaan van Pastorale zo nooit een gerecht gedupliceerd. Tot vorig jaar, toen het Signature-menu werd geïntroduceerd: een rijkelijk vijfgangenmenu met de beste gerechten die doorheen de jaren passeerden, uiteraard ook aangepast aan de seizoenen. En net zoals de overige gerechten afgewerkt met kruiden recht uit de tuin.

 

“Twee jaar geleden pakten we samen met Ars Horti en ALM Landscape onze tuin grondig onder handen. Ook de tuin is nu een ver taling van onze biotoop. We laten mooie rozen, kiwi- bloemen, exotische bomen en kruiden zoals salie, tijm, roze- marijn, peterselie en daslook beheerst wildgroeien. Een rijkelijke metafoor voor onze keukenfilosofie: de natuur op een geleide manier haar werk laten doen. En door de kruiden vlak voor het bereiden in onze eigen tuin te knippen, behouden we de hoogst mogelijke energie- en smaakwaarde”, vertelt Bart. Die “wildgroei” werkt ook functioneel: de exotische bomen vormen een bescherming tegen de zon en bakenen tuinkamertjes af waarin iedere bezoeker in alle rust, privacy en comfort (met tuinmeubeltjes van Tribu, Belgische makelij!) kan genieten

 

van al het fijne en verfijnde dat Pastorale te bieden heeft.Alsof je niet in België zit, maar in je eigen openluchtwoonkamer in Italië. Onder het goedkeurend oog van de rode reuzekonijnen van Sweetlove en de Dirk Frimout-sculptuur van Jan Fabre. Dit kleurrijk en spannend thuiskomen, daar draait het uiteinde- lijk om bij Pastorale. Ook op een niet-zomerse dag, trouwens: het interieur past met haar natuurlijke kleuren en unieke hout- en schaduwrijke kunstwerk van Arne Quinze eveneens perfect in het totaalplaatje van de zorgvuldig, bijna architecturaal op- gebouwde spanningsboog om alle zintuigen te prikkelen in een allesomvattende reis waar je gegarandeerd geïnspireerd van terugkomt.

Wat denk je, zijn we weg?

 

Pastorale
Laarstraat 22 – 2840 Rumst
t. 03 844 65 26 – info@depastorale.be