TOP

Beltrami: Creatief innoveren met natuursteen

Vloerbetegeling binnen en buiten, interieurafwerking, bekleding van wanden of gevels van kantoorgebouwen. Geen uitdaging is te groot voor Beltrami uit Harelbeke. Als creatieve innovator en trendsetter in natuursteen analyseren ze de trends voor 2020. “Noem ons geen handelaar in natuursteen”, vertelt marketingmanager Laurence Roelens meteen. “We doen veel meer dan dat. We beschikken over de grootste stock natuursteentegels in de Benelux en in onze Stone Gallery vind je zo’n 800 soorten natuursteenplaten om, onder meer, maattegels uit te verzagen. Zo vangen we als geen ander de trends op. De XXL-tegels blijven het bijvoorbeeld goed doen. Ook terrazzo is nog steeds populair. Daarin bieden we – naast de platen – ook zeven standaardtegels aan.”

 

Architecten kiezen vandaag graag zelf de natuursteenplaten uit die ze laten verzagen tot maattegels. De ene wil meer uitgesproken aders in het marmer, de ander heeft een specifieke kleur in gedachten.“Met standaardtegels ben je beperkt in kleuren, afmetingen en afwerkingen. Met maattegels heb je een grote vrijheid in keuze materiaal, formaten en oppervlaktebewerkingen.”, zegt Laurence. “Hoe we te werk gaan? Je maakt een afspraak online en bezoekt samen met een natuursteenadviseur de showroom. Natuursteen is een uniek materiaal: elk natuursteen vraagt specifieke uitleg en advies op maat.”

 

In 2020 merkt Beltrami de terugkeer van enkele materialen op. Zoals de tijdloze Italiaanse marmers, Franse kalkstenen en Duitse Muschelkalk. “Naast de bestaande Muschelkalk introduceren we nieuwe varianten van deze Duitse kalksteen in ons gamma, zoals de Mooser en Eibelstadter”, zegt Laurence. “Deze passen perfect in de trend van terugkeer naar warme, aardse tinten. Brons, koper, roest, beige, warmrood. We linken dit ook aan de trend waarin gezocht wordt naar imperfecte schoonheid, waar ook de travertins bij horen.” Travertin is aan een sterke opmars bezig. Zo biedt Beltrami nu ook de Travertino Romano Classico in tegels aan. “Het is dezelfde steen als waarin het Colosseum is opgetrokken, in verzoete afwerking”, zegt Laurence.“Ook deTravertinoTitanium en Classic Beige doen het goed. De beige getinte Italiaanse kalksteen Pietra Bicci en de lichtgrijze San Pietro zijn gelijkaardig in kleur en gebruik.”

 

Materialen mogen opnieuw ruw zijn. Om op die tendens in te spelen introduceert Beltrami nieuwe stone- en minipanels in grijs-wit, om je wand of gevel af te werken. “Ze zijn prachtig in combinatie met moderne, strakke architectuur. Die panels tonen de brute korst van natuursteen.” Een blijver in het gamma? De Ierse Blauwsteen Kilkenny Limestone. Door de integratie binnen Brachot beschikken ze over eigen groeves en zijn de mogelijkheden haast oneindig. Zo werkt Beltrami mee aan de vernieuwing van de Brusselse centrumlanen. Goed voor 36.500 vierkante meter, gevloerd met de Kilkenny Limestone. Beltrami schuwt de grote projecten dus niet. Voor de gevelbekleding van de KBC-toren in Gent werkten verschillende groeves samen om aan de specifieke eisen van de architect te voldoen. “Voor de Leie- boorden in Kortrijk ontwierpen we zelfs een speciale afwerking: gelido. Ze wilden een ruwe steen die vlak genoeg was om terrasjes op te plaatsen. Die brute look is behouden, maar hij voelt wel vlak aan. Er is heel wat R&D ingekropen. Dat is wat Beltrami net creatief innoveren noemt.”

 

Beltrami
Venetiëlaan 22 8530 Harelbeke
t.056237000 www.beltrami.be