TOP

Lichtplan: Creëer een behaaglijke sfeer

“Goede verlichting is een samenspel van licht en schaduw en schept de juiste sfeer in je interieur”, vertelt Guy Van Renterghem van Lichtplan. Het is dus cruciaal om de juiste keuzes te maken voor je nieuwbouw of gerenoveerde woning. Maar als je het al eens moest doen, weet je dat verlichting kiezen niet zo simpel is als het lijkt. “Verlichting is een complex gegeven. Iederéén worstelt ermee”, stelt Van Renterghem gerust.

 

Laat je begeleiden met lichtadvies

Lichtadvies van een specialist is dus geen overbodige luxe. “Jammer genoeg maken veel mensen de fout om enkel met een centraal lichtpunt te werken. Indirect en diffuus licht is veel aangenamer.” Lichtplan gaat bij totaal- projecten stapsgewijs te werk. “Eerst en vooral brengen we de smaak van de klant in kaar t. Hebben we te maken met een liefhebber van architecturaal design of mag het allemaal wat decoratiever? Meestal hangt dat ook samen met de stijl van de woning.Vervolgens maken we een digitale lichtstudie en bepalen we waar de lichtpunten komen. Tot slot doen we enkele voorstellen met verschillende armaturen in verschillende prijsklassen.”

 

Ga het zelf zien

In de toonzaal in Dendermonde vind je een breed aanbod aan demo-modellen.“Hier staat inderdaad veel, maar de klant moet het in het echt kunnen zien”, vindt Van Renterghem. Lichtplan heeft naast een uitgebreid binnenaanbod ook een demo-tuin aangelegd met buitenverlichting. Ook in dit segment kiest Lichtplan voor kwalitatieve fabrikanten van eigen bodem zoals PSM, Deltalight of Modular. “Er is tegenwoordig meer aandacht voor sfeervolle buitenverlichting. Dat kunnen heel uiteenlopende projecten zijn. Gaat het om een paadje verlichten? Of een robuuste oude boom oplichten? Elke situatie vraagt een unieke aanpak.”

 

Kwalitatief en ecologisch

Met bijna dertig jaar ervaring in de wereld van verlichting heeft Van Renterghem heel wat zien veranderen. Denk maar aan ledverlichting. “Vroeger raadde ik mijn klanten af om enkel met led te werken, omdat de lichtkwaliteit meestal te wensen overliet. Dat is veel verbeterd. Als ik nu de vraag krijg of ik ook ledlampen verkoop, antwoord ik dat ik niks anders meer heb”, lacht hij. In het huidige overaanbod, kiest Lichtplan zijn leveranciers met zorg.“Tegenwoordig hebben veel toestellen ingebouwde ledlampen. Wij geven de voorkeur aan vertrouwde Belgische, Duitse en Italiaanse leveranciers die ook onderdelen leveren. We zijn gestopt met Chinese makelij. De klanten waren dol op het moderne, betaalbare design maar na de garantie ging het toestel stuk en kon de ingebouwde ledlamp niet vervangen worden. Goed voor het containerpark dus. Daar wilden we niet meer aan mee doen.”

 

Harmonie in je interieur

Hoewel kwaliteit op één staat, zet Lichtplan ook sterk in op ontwerp. Van Renterghem, zelf interieurarchitect, is geboeid door schoonheid en de wereld van interieurarchitectuur. “Voor mij is verlichting daar een onderdeel van, niet een losstaand detail. Daarom zorgen we ervoor dat de verlichting altijd naadloos aansluit bij het interieur van onze klant.”Via de gespecialiseerde website Architonic.com volgt Lichtplan de laatste trends op de voet. “Hier zien we al nieuwe modellen, nog voor ze officieel aan ons gepresenteerd worden.” Archilovers.com is voor Van Renterghem een andere onuitputtelijke inspiratiebron. “Ik steel met mijn ogen!” Bij Lichtplan ben je dus aan het juiste adres voor up-to-date advies van doorwinterde experts.

 

Lichtplan BVBA
Sint-Gillislaan 131 9200 Dendermonde
t. 052 21 29 71 www.lichtplan.be