TOP

Artipool: culinair en esthetisch genieten

Het Spaans Dak is al jaar en dag een vaste gastronomische waarde in het groene Vlaams-Brabant. Gelegen op een eiland in de ‘Zoete Waters’, aan de rand van Meerdaalwoud, streeft het er elke dag naar zijn klanten een verfijnde culinaire beleving aan te bieden. Maar die beleving gaat verder dan het eten op je bord, het is ook de sfeer en de warmte die gasten moeten voelen zodra ze het pand betreden. Daar wrong het schoentje voor eigenaar en zaakvoerder Michel Uyttendaele, die samen met zijn echtgenote Brigitte en 2 zonen Jonathan, chef achter het fornuis, en Kristof, maître d’hotel, bekend staat als restaurateur met een feilloos gevoel voor schoonheid. Na een geslaagde inrichting van het restaurant in 2012 door interieurarchitect Kaat Spelier van Artipool, kwam de familie Uyttendaele in 2017 opnieuw terecht bij Artipool. Beiden partijen begrepen elkaar meteen en vervolgens begonnen ze aan een doordachte en exclusieve renovatie, die zich overgaf aan het opmerkelijk omliggende natuurkader.

 

Een samenspel van werelden

Het historische pand ‘het Spaans Dak ‘ dat reeds op het einde van de 14e eeuw bekend stond als het Slot van Steenbergen, is één van de oudste gebouwen in Oud-Heverlee. Het oorspronkelijke gebouw werd bij de intensieve renovatie uitgebreid en bestaat nu uit 3 zalen, met elk hun eigen karakter en invulling. Bij het binnenkomen word je persoonlijk verwelkomd door de chef. De speciaal ontworpen en in Himacs uitgevoerde asymmetrische onthaalbalie, staat voor de monumentale authentieke schouw. “De rode draad doorheen het ontwerp is ‘fragmentatie’, het grotere geheel dat speels uiteenvalt in kleinere details. De tekening in het paneel kan je zien als het zonlicht dat door de elementen in de natuur verspreid wordt. Het Spaans Dak zit vol details die op hun beurt verwijzen naar het grotere geheel van de natuur en de samenleving die ons verbindt.” Grote zwarte vloertegels werden hier en daar versneden tot een kleine puzzel. De realisatie is een totaalplaatje van A tot Z met aandacht voor zowel een optimale akoestiek, gerealiseerd door Ideal De Tuinzaal is volledig nieuw en het kroonjuweel. “Omdat we ons in natuurgebied bevinden waren we aan heel wat vergunningsplichten verbonden. De ruimte werd geconcipieerd als een glazen doos die de gasten toelaat in verbinding te treden met de natuur, en in dat concept kon ook de gemeente Oud-Heverlee zich vinden.Vanuit de centraal gelegen open gashaard vertrekken in de vloer 7 lijnen richting de belangrijkste omgevingselementen: de brug over het water, kunst in de tuin, het eiland met de paddestoel, een oud afdakje, het terras, de keuken en tot slot de verlichte kasteeltoren.Wie goed kijkt ziet overal een geïnspireerd spel van lijnen, texturen en kleine details. De houten plafonds ogen als een serene puzzel, en zwarte lichtarmaturen zweven als vogels door de ruimte. De organische zitbanken met materialen als geweven stof, vilt en leder sluiten zich naadloos aan bij de buitenomgeving.Van achter een lange glazen wand kan het keukenpersoneel genieten van het uitzicht en in contact blijven met de gasten.

 

Een samenspel van specialisten

“Het was een enorm mooi en uitgebreid project dat me nauw aan het hart ligt. Ik kreeg veel artistieke vrijheid en ruimte om detaillering door te voeren, en daardoor klopt het geheel ook. Zeker even belangrijk is de samenwerking met de verschillende uitvoerders. Daardoor hebben we een vormgeving tot stand gebracht die een verhaal vertelt, eigenzinnig en verrassend, waar de gasten kunnen onthaasten en genieten” sluit Kaat af.

 

 

 

Artipool bvba – Kaat Spelier
ar tipool@artipool.be – www.artipool.be

 

Kaat Spelier – interieurarchitect
Gallerij: Leuvensesteenweg, 256 – 3070 Kortenberg

 

Spaans Dak
Maurits Noëstraat 2 – Oud-Heverlee – www.spaansdak.be

 

NDW bvba
G. Levisstraat 35 – 1800 Vilvoorde – www.ndw.be