TOP

Kunstgraswereld ResiGrass

Kunstgraf Ecologisch?! Zeker!

 

Vandaag zijn we te gast bij ResiGrass in Ekeren. Ik heb er een afspraak met Annemie Baeyaert, die me alles gaat vertellen over kunstgras. Terwijl ik met een kop koffie alvast plaatsneem aan de vergader- tafel, merk ik dat we op een mooi grastapijt staan.We kunnen ons niet inhouden en voelen aan het gras en grijpen de sprietjes vast. Dit is oprecht mooi en nauwelijks van “echt” gras te onder- scheiden. We krijgen spontaan zin om onze sokken en schoenen uit te spelen en met de blote voeten in het gras te gaan zitten. Maar we kunnen ons nog net inhouden. “Veel mensen denken bij kunstgras vaak aan een lelijke plastic mat,” steekt Annemie van wal, “maar dat is een misverstand. Kunstgras is inderdaad geëvolueerd tot wat het vandaag is; een nauwelijks van ‘echt’ gras te onderscheiden product.” Én zacht aan de voeten! Achter het kantoorgebouw bevindt zich een toontuin. Daar kan je verschillende soorten grassen met elkaar vergelijken. Behalve gras bieden ze ook kunsthagen aan. Er zijn zelfs versies met bloemetjes in verwerkt.Voor elk wat wils dus.

 

Wat vooral interessant is, is het makkelijke onderhoud én de ecologische voetafdruk die kleiner wordt! Kunstgras, zelfs op grote oppervlakten, kan op één à enkele dagen worden gelegd.Wanneer je natuurlijk gras wil aanleggen en altijd een mooi gazon wenst, ben je uiteraard véél langer bezig. We spreken dan over jaren. En tijdens die jaren moet je het gras blijven onderhouden, bemesten, onkruid verdelgen, sproeien en zo meer. Dat heb je niet met kunstgras. Dit wordt op een wip en een knip gelegd en je hebt er vijftien tot twintig jaar plezier aan. Bovendien beperkt het onderhoud zich tot het af en toe verwijderen van dode bladeren. Gedaan met elk weekend die zware grasmaaier uit het tuinhuis te halen en jezelf af te beulen om je gazon kort en mooi te houden. Ook, en dit klinkt misschien als een rare twist, zorgt kunstgras voor een veel kleinere ecologische voetafdruk dan natuurgras. Immers: natuurgras betekent de grond aantasten met mest- stoffen en onkruidverdelgers en andere chemische producten, om nog maar te zwijgen over de verspilling van ettelijke liters kostbaar water. Als je over een looptijd van vijftien à twintig jaar vergelijkt hoeveel je met kunstgras bespaart, kom je aan een enorm verschil. “Een wijdverbreid en hardnekkig misverstand is ook dat er voor kunstgras een verharde bedding zoals bv. stabilisé nodig is,” benadrukt Annemie. “Het gras kan gewoon op een ondergrond van zand gelegd worden.Weer een hele besparing.”

 

Ook laat Annemie me de onderkant van zo’n grasmat zien. “Er wordt continu over alle aspecten van het kunstgras gedacht en gewerkt en we vinden technologische oplossingen die ons toe- laten te werken met polymeren – zowel wat de mat betreft als het gras. Dat houdt in dat we ruim tachtig procent van onze matten kunnen recycleren.” We hebben nu ook kunstgrassen die voor een groot gedeelte bestaan uit gerecycleerd materiaal. Ook dit nemen we in onze berekening mee en dat maakt dat onze ecologische voetafdruk wéér een pak kleiner wordt. “Dat zijn dan ook onze drie pijlers,” zegt Annemie. “Het moet economisch, esthetisch én ecologisch zijn.” Dat in het kantoorgebouw van ResiGrass zelf ook kunstgras ligt, bewijst de sterkte van het materiaal: het weert zich tegen zware tafels en rondrijdende bureaustoelen maar het ziet er nog steeds als nieuw uit. “We merken inderdaad dat mensen er ook vaak voor kiezen om hun interieur met kunstgras uit te werken,” stelt Annemie. “Het is rustgevend en creëert een zalig tuingevoel.” Kortom: wie voor een economische interessante, mooie en ecologische oplossing wil gaan, moet zeker ResiGrass in Ekeren even gaan bezoeken. Annemie vertelt je graag alles over de voordelen van kunstgras.

 

Kunstgraswereld ResiGrass
Kapelsesteenweg 493 – 2180 Ekeren
t.032903593 – gsm0475441530
info@resigrass.com www.resigrass.com