TOP

Atelier Plus

Er bestaan ontelbaar veel visies over hoe je het perfecte interieur creëert. Eén van de meest doeltreffende, empathische én elegante benaderingen is ongetwijfeld die van Atelier Plus. Deze krachtenbundeling van interieurarchitectes Leen Moris en Tricia Van Damme, betekende al een zegen voor de levenskwaliteit van talloze klanten. Ook in dit project; een zeer knappe totaalrenovatie, etaleerde dit deskundige duo hun uitgestrekte troevenpalet. Van geldingsdrang is hier echter absoluut geen sprake: de klant, meer bepaald zijn of haar levenswandel, staat helemaal centraal.

 

Interieur is een intieme aangelegenheid
Het moet gezegd; wie deze jonge woning betreedt, wordt meteen ingepakt door de eigentijdse, ruimtelijke en hoogwaardige uitstraling. Wat vooral opvalt, is hoe royaal het licht er binnenvalt. Dit zijn ruimtes die bruisen van leven en tegelijk een zalige rust verspreiden. Het gezin dat hier woont ervaart verbinding, maar vindt evengoed de ruimte om zich terug te trekken. Een zeer mooi evenwicht. Tricia Van Damme, Atelier Plus: “De opdracht was hier al snel duidelijk: deze mensen zochten maximale openheid in een stijlvol, praktisch geheel. De oorspronkelijke indeling miste iets; onder meer logica en ruimtelijkheid. Door te spelen met licht, tinten, losse elementen en materialen, hebben we hier warme ruimtes gecreëerd die tegelijk ook strak zijn én makkelijk in onderhoud. De klant is gesteld op netheid en overzicht, maar dat betekent niet dat de oppervlaktes en materialen saai en glad moeten zijn, integendeel. Wat wellicht het meest in het oog springt zijn de marmeren ‘café au lait’ bladen. Lichtjes verweerd, een rijk kleurenpalet en toch ook modern, de steen voelt bovendien allesbehalve koud aan. Eigenlijk zijn alle andere materialen gekozen met deze marmer letterlijk als toetssteen: Composiet voor de werkvlakken, het fornuis en de spatmuur, microtopping voor het keukeneiland; keramische tegels met natuursteen-look… tot de moeraseiken dik-fineer van de inbouwkasten. Die laatste zorgt voor een warm contrast met de frissere tinten, maar is ook op zichzelf verrassend levendig en opgewekt met een kenmerkende grijze look. Al deze subtiele, karaktervolle tinten maken dit interieur tot een plek waar het aangenaam toeven is. Dezelfde kleuren en materialen komen dan ook overal terug; continuïteit is erg belangrijk voor de rustgevende uitstraling. De klant is in elk geval tevreden; het huis oogt én voelt plots veel groter. Die boost voor de levenskwaliteit is waar het uiteindelijk allemaal om draait. De voldoening valt of staat met de mate waarin je écht aanvoelt wat mensen nodig hebben. Interieur is eigenlijk best een intieme aangelegenheid; het gaat tenslotte om het nestje van de klant. Doordat Leen en ik ook onze intuïtie bundelen, vormt dat psychologische aspect meteen één van onze sterkste troeven.”

 

Volckaerts Interieur en Bouw (VIB): vanuit ervaring naar perfectie
De inmaakkasten brengen de nodige body tussen de vele lichtere accenten. Ze moesten dus tegelijk de ruimtelijkheid benadrukken en toch voor een zekere geborgenheid zorgen. Daarin is dit maatwerk alvast met glans geslaagd. Eén en ander heeft te maken met de enorme drang naar perfectie van Volckaerts Interieur en Bouw (VIB). Bart Volckaerts, zaakvoerder VIB: “Om te beginnen is de keuze van het hout natuurlijk enorm belangrijk bij het zetten van de juiste sfeer in een ruimte. In dit geval was de moeraseik een schot in de roos: deze houtsoort is tegelijk robuust, maar door de lichtgrijze tinten ook voldoende speels. Om een dergelijk perfect resultaat te bekomen moesten we wel wat extra uitdagingen overwinnen. We hebben het tenslotte over een pand waar in het verleden al de nodige verbouwingswerken plaatsvonden. Er vielen dus behoorlijk wat oneffenheden en poutrels weg te werken om een dergelijk strak en recht geheel te bekomen. Een dankbare gelegenheid om onze hoge kwalitatieve lat te demonstreren. Onze passie en drang naar perfectie maakt zulke uitdagingen juist tot een extra stimulans. We bedienen dan ook probleemloos het hogere, meer veeleisende segment. Zo’n project valt of staat natuurlijk met de samenwerking tussen vertrouwde en hoogstaande partners. Ook daarin zijn we behoorlijk perfectionistisch: in ons netwerk zitten alleen echte stielmannen of -vrouwen. We werkten intensief samen met de dames van Atelier Plus. De andere partners in dit verhaal behoren natuurlijk niet toevallig eveneens tot ons selecte netwerk.”

 

Novy: vrijheid als rode draad
Om een kooknis te vermijden, was er nood aan een elegante en flexibele oplossing voor de afzuiging. Die werd gevonden in de Novy Panorama 90 kookplaat met flexibele afzuig-unit. Novy is sowieso als merk onberispelijk. Door de perfecte integratie van de dampkap in de kookplaat zijn deze oplossingen een zegen voor ontwerper én gebruiker. Olivier Lambert, Marketing Director bij Novy, licht toe: “Als functionele en esthetische eyecatchers richten onze nieuwe dampkappen zich op het maximaliseren van vrijheid en efficiëntie voor de gebruiker én de ontwerper. Doordat de dampkap zeer makkelijk en fijntjes in het kookblad wegzinkt, is er steeds ruim voldoende plek om te koken. Alleen wanneer het nodig is, laat de afzuig-unit zich met één gebaar flexibel op dezelfde hoogte van de dampbron plaatsen. Door de hoogte van de potten te volgen, verhoog je ook de efficiëntie; De motor moet immers minimaal draaien omdat je zo dicht bij de bron zit. Dit betekent ook dat geluidshinder tot een absoluut minimum wordt herleid. Een andere grote troef is dat er slechts zeer weinig leidingwerk bij de plaatsing komt kijken. Er is ook recirculatie mogelijk, waarbij de gefilterde lucht opnieuw in de binnen-atmosfeer terechtkomt. De enige leiding is dan die naar de opening, meestal in de plint. Geen breekwerk in muren of plafond, gewoon één unit die geplaatst wordt. Het zijn allemaal troeven die enorm bijdragen tot de vrijheid die je hebt als gebruiker, maar zeker ook als interieurarchitect en plaatser.”

 

Benedetti Interieur: Ruimtes in maatpak, mét de juist accessoires
Ruimtes inpakken, inkleden en injecteren met de mooiste designstukken; het is al jaren de comfortzone van Benedetti Interieur. Ook voor dit project vonden de interieurarchitectes van Atelier Plus telkens moeiteloos de stijlaccenten die ze beoogden om deze ruimtes gracieus in te kleden. Rust scheppen, leven creëren, spelen met kunst- en daglicht: u vraagt, Benedetti levert. Vital Celen, zaakvoerder Benedetti Interieur: “In dit project waren met name de gordijnen erg belangrijk. Het schrijnwerk en de werkelijke omvang van de ramen had nood aan een slimme ‘opwaardering’. Die vonden we met de gordijnen in subtiel semi-transparant linnen. Zo halen we het daglicht en buitengevoel maximaal naar binnen, onder meer doordat we ook de omvang van de ramen groter laten lijken. Het is natuurlijk een grote troef wanneer je al je raamtextiel in eigen atelier kan vervaardigen. Ook maatwerk voor de meubels wordt hierdoor een evidentie. Voor de ruime zetel werd bewust gekozen voor een robuust geweven stof die speels contrasteert met de fijne lijnen van het interieur. De omvang op maat definieert ook mee de ruimte van de zithoek en het geheel. Om het geheel van voldoende pit en persoonlijkheid te voorzien, hebben we voor de kussens en poef uitgesproken luxueuze stoffen gekozen.

 

DILS | Fire • Stone • Wood:
van moodboard tot totaalbeleving Eén ding staat vast: De uitstraling van dit interieur wordt in grote mate bepaald door de bijzonder fraaie marmeren ‘café au lait’ bladen, de tegels en het composieten keukenwerkblad. Bij Dils gaan ze dan ook prat op hun niet-aflatende aandacht voor moodboards, maatwerk en persoonlijke toets. Joren Vermeulen, Dils: “Onze bijdrage in dit project omvatte het leveren van de vloertegels en vooral: het plaatsen van de ‘stenen’ elementen, meer bepaald de marmerbladen, het composieten werkblad en de haard.Dat alles zo mooi uitdraait is natuurlijk erg leuk. Veel heeft te maken met onze grote aandacht voor het opstellen van een juist moodboard. Daarvoor nemen we graag onze tijd. We zijn dan wel vooral bedreven in ‘Fire, Stone and Wood’, maar uiteraard integreren we in die moodboards ook andere bepalende materialen, zoals stoffen en metalen. Het is dat totaalbeeld dat moet kloppen. Je kan tien mooie interieurelementen bij elkaar zetten, maar daarmee heb je nog geen mooie beleving. Daarom is deze uitgebreide klantenbegeleiding cruciaal. Op basis daarvan stellen we dan mogelijkheden en offertes voor. Een andere pijler van onze werking zit in het maatwerk. De marmeren ‘café au lait’ bladen, bijvoorbeeld, zijn op zich geen zeldzaamheid. Door ze nog eens extra te bewerken voorzagen we ze van een exclusieve toets. Zo zijn ze nu tactieler en tonen ze meer reliëf en karakter. Het typeert onze drang naar verregaand maatwerk en het zorgen voor écht unieke accenten. Een zeer ruime toonzaal en professioneel atelier garanderen hierbij uitzonderlijk veel keuzevrijheid voor de klant.”

 

Een bestaande woning: altijd een extra uitdaging
Nieuwbouwprojecten starten steeds vaker vanuit een helder idee over hoe het interieur er zal uitzien. Dat is handig, niet in het minst omwille van het technische aspect; leidingen wegstoppen, hoogtes en ruimtes die je op voorhand perfect kan inschatten. Bij deze renovatie lag dat natuurlijk enigszins anders. De vindingrijkheid en expertise van Atelier Plus was daarom een absoluut bepalende factor. Leen Moris, Atelier Plus: “Wanneer je een interieur grondig aanpakt, vormt een bestaand gebouw altijd een extra uitdaging. Het komt er dan op aan om zeer bewuste en doordachte keuzes te maken om zo het potentieel van de ruimtes maximaal te benutten, zowel qua uiterlijk als qua omvang. De keuken was bijvoorbeeld oorspronkelijk afgescheiden door een wand. Die hebben we weggehaald, maar een poutrel moest blijven. Er was eerst een dampkap in het plafond, maar cruciaal voor de openheid is dat alle nissen plafond-hoog zijn, dus kozen we voor een Novy afzuigunit-kookplaat, die aan het zicht onttrokken kan worden. Het schrijnwerk van de ramen paste aanvankelijk niet helemaal in ons concept; het is eerder gelig van kleur. Door te spelen met gordijnen en jaloezieën krijgt dit nu een uitstraling alsof het altijd zo bedoeld was. Het haardmeubel hebben we verplaatst, zodat het zowel voor de zithoek, als voor de eetruimte een meerwaarde betekent. De inkomdeur aan de zithoek hebben we vervangen door een transparant staal en glas exemplaar van Porte V. Zo voelt de zitruimte een pak ruimtelijker aan dan ze was. Ook de trapleuning in de gang hebben we vervangen… Allemaal ingrepen die perfect passen in het opzet om hier een mooi, leefbaar geheel te creëren. Het was natuurlijk extra fijn dat deze klanten ons alle vertrouwen gaven om onze stempel te drukken; we kregen dus carte blanche. Veel heeft inderdaad te maken met empathie en soms zelfs de kunst om te weten wat de klant nodig heeft, vóór hij het zelf beseft. Zo vergde het bijvoorbeeld wel wat overtuigingskracht om de ronde eettafel van Devos Interieur deze grootte van 1m80 mee te geven of om de kastmuur zo ruim te laten doorlopen. We zijn blij dat de klanten ons hierin volgden en vooral: dat ze ons daar nu dankbaar voor zijn.”

Ruimtes die meegroeien met de klant
Overdaad schaadt; dat weten de dames van Atelier Plus maar al te goed. Een interieur krijgt vorm naargelang mensen erin wonen. De basis leggen Tricia Van Damme en Leen Moris natuurlijk deskundig en met veel toewijding, maar mettertijd wordt vooral de inbreng van de klant doorslaggevend. Tricia Van Damme: “Wij streven er altijd naar om een zekere neutraliteit en gematigdheid aan de dag te leggen bij het inkleden van een woning. Niemand kiest op één moment de meubels en accessoires die dan levenslang zijn of haar dagen kleuren; dat is een organisch proces. Daarom zorgen we er bewust voor dat we ruimtes creëren die nog helemaal kunnen meegroeien met de klant.” Leen Moris: “Dat neemt natuurlijk niet weg dat we de klant graag op weg helpen. In dit project hebben we ook alle meubels en accessoires gekozen: stoelen, zetel, armatuur en textiel-elementen vonden we bij Benedetti, de knappe tafel komt van Devos Interieur… alles wat hier staat onderstut de hoge lat die wij hanteren op vlak van uitstraling en functionaliteit. Kers op de taart is het kunstwerk van Leo Jacobs. De kunstenaar is hier zelf enkele werken komen tonen, zodat wij het perfecte stuk voor deze ruimte konden kiezen. Nu is het een absoluut pronkstuk. Het uitgekiende lichtplan met spotjes en indirecte Led-strips maakt het geheel nu helemaal af… klaar om verder te groeien.”

 

Atelier Plus
www.atelierplus.be

 

VIB Interieur & Bouw
www.vib-interieurbouw.be

 

Benedetti Interieur
www.benedetti.be

 

Novy
www.novy.be

 

DILS | Fire • Stone • Wood
www.dils-fsw.be