TOP

Minutieus lijnenspel brengt rust, de juiste materialen warmte

De combinatie van een privéwoning met praktijk biedt vele voordelen maar is nooit een evidente oefening. Enerzijds is het belangrijk een duidelijke scheiding te maken zodat je het werk achter je kan laten, anderzijds wil je natuurlijk dat ze samen één verhaal schrijven. PVM architects loste dit op door weliswaar twee apar te toegangen te voorzien maar in materialisatie dezelfde strakke, warme lijn aan te houden.

Zij is huisarts en hij heeft een drukke job, het was voor deze klant dus altijd puzzelen om de dagelijkse routine van een gezin in goede banen te leiden. Vandaar dat ze het idee om praktijk en privéwoning te combineren, genegen waren. Een bezoek aan hun boekhouder zette het project in gang. Hij bracht hen namelijk in contact met de architect die zijn woning had gerealiseerd, Pieterjan Van Maele en die staat voor een moderne, hedendaagse architectuur. Ze hadden een welbepaalde bouwstijl in gedachte en al een tijdje het idee opgevat om in deze bouwstijl iets uit te werken. Het klikte meteen en ze waren dan ook vrij snel gewonnen voor het ontwerp dat Pieterjan had gemaakt naar aanleiding van de schets van de bouwheer. “Het belangrijkste was uiteraard de combinatie van een dokterspraktijk met een privéwoning en de integratie van een binnenzwembad dat het gevoel van een buitenzwembad kon hebben. Verder een vrij normaal programma, de uitdaging bestond erin alles binnen de stedenbouwkundig opgelegde 350 m2 te voorzien. Dat is natuurlijk niet weinig maar als je weet dat de praktijk al bijna de helft inneemt, moet je keuzes maken. Vandaar dat we de garage ondergronds hebben voorzien.”

De zoektocht naar voldoende zonlicht en de oriëntatie hebben ook hun invloed gehad op het ontwerp. De nagenoeg volledige glazen achtergevel in het oosten is daar een gevolg van, net als het gebruik van luifels opzij om over verhitting tegen te gaan, zeker in de praktijkruimtes. Pieterjan voorzag in de luifels LED-profielen waardoor je die ’s nachts volledig kan uitlichten. Luifels en volumes die uitschuiven en licht van elkaar verschillen zorgen voor dynamiek in dit project, dezelfde materialisatie voor eenheid. De gladpleister als gevelbekleding ver tolkt die rol buiten.

Daardoor lijkt het één grote woning en niet een woning met praktijk.
Het was Bouwwerken Spillebeen die de ruwbouwwerken voor zich nam. Zij hadden de beste prijs/kwaliteit offerte. Dirk Spillebeen: “De klant is mijn huisarts en zo zijn wij rechtstreeks aangesproken voor dit project. Het is bijzonder door de omvang. Wij zijn wel moderne woningen gewoon maar het is voor het eerst dat we zo’n groot project hebben gerealiseerd. De uitdaging zat hem vooral in de vele volumes en de verschillende niveaus van de betonplaten. Daar komt heel wat bekistingswerk bij kijken en behalve de praktische kant is er ook het esthetische waar je rekening mee moet houden. Daar waakt de architect uiteraard over en zijn ontwerp was heel gedetailleerd. Het is iemand die houdt van lijnenspel. Het was kwestie van alles goed door te nemen met de ingenieur, maar uiteindelijk is alles heel goed en vlot verlopen. Het is een project waar we opnieuw veel uit hebben geleerd voor de toekomst. Met Bouwwerken Spillebeen doen wij beton- en metselwerk in alle bouwstijlen: van landelijk over pastorie tot modern en ultramodern. Sinds mijn zoon mij is komen ver voegen, hebben we onze activiteiten gevoelig weten uit te breiden, zowel in onderaanneming van bouwpromotoren als rechtstreekse par tner voor klanten zoals hier. Vanaf dit jaar nemen we er ook projecten in totaalaanneming bij.”

De ingang en het onthaal voor de patiënten bevindt zich logischerwijze vooraan de woning en de toegang erheen loopt heel duidelijk rechts langs de helling naar de ondergrondse garage. Deze garage vormt in de eerder gesloten voorgevel dankzij het gebruik van ver ticale zwar t aluminium lamellen één geheel met de wachtzaal er net boven. Deze lamellen zorgen niet alleen voor de nodige privacy voor de patiënten achter de grote glaspar tij, ze gaan ook de over verhitting tegen. Nog vooraan liggen de behandelingskamers en de consultatieruimte van de arts. Om te voorkomen dat patiënten de weg zouden kwijtraken en plots in de privé zouden staan, heeft PVM architects een duidelijke scheiding gemaakt. De toegang naar de private inkom bevindt zich links van de woning voorbij de toegangspoort.

Eens binnen kom je meteen in een circulatiesas terecht. Links is de toegang naar het zwembad maar je kan ook rechtstreeks naar de zithoek. Voorbij de trap vind je rechts de deur die privé en praktijk van elkaar scheiden, recht voor je – voorbij de ingewerkte vestiaire en schoenenkast – kom je dan de leefruimtes binnen. Zwevende traptredes brengen je dan weer naar de bovenverdieping, terwijl je eronder dezelfde beweging naar de kelder verdieping kan maken. Op weg daarheen integreerde Pieterjan een andere wens van de bouwheer, namelijk een grote wijnkast. Die vindt hier de ideale temperatuur terug en door de mooie afwerking en uitlichting betrekt die de rest van de woning bij deze verdieping.

De inrit naar de garage heeft, net als onder de parkeerplaatsen voor de patiënten en het wandelpad naar het onthaal, opritverwarming zodat de helling er nooit glad bij ligt. Speciale aandacht ging daarnaast naar de bijna industriële garagepoort die perfect in het vlak ligt met de bovenliggende raampartij van de wachtzaal. Behalve voor de auto’s van de eigenaars, is deze kelderverdieping vrijwel volledig ingenomen door de kuip van het zwembad en de daarbij horende technieken. Hier vinden we ook de serverkast voor de domotica terug. Deze omvat de wifi, de geluidsinstallatie, de server voor de computers en de camerabewaking. Heel handig, een grote kelder en zeker wanneer je rondom de kuip van het zwembad kan gaan. Al is die bovengronds nog indrukwekkender. Het is echt een pareltje. Door dat dit volume iets verder komt dan de leefruimte en je via schuiframen een groot deel open kan zetten, krijg je daadwerkelijk het gevoel van een buitenzwembad. Via een vast raam naast het haardmeubel in de zithoek heb je er steeds visueel contact mee. Het water zien en voelen geeft rust. Dat kan je ook van op het terras waar het heerlijk toeven is. De aanwezigheid van een buitenkeuken is dan weer voor elk (zomer)feest een grote meerwaarde.

“De klant wou de leefruimtes – keuken, eethoek en zithoek – graag groot en in open plan. Neutraal wit is het hoofdaccent. Dat hebben we aangevuld met warme materialen met het nodige karakter zoals Carrara marmer en hout. We hebben gekozen voor eik naturel die terugkomt in de schuifdeuren, de kastenwand bij de eethoek en in het paneel van het haardmeubel. Dat maatmeubel herbergt bovendien een koker aan technieken die de verbinding tussen kelder en bovenverdieping maakt. De klant wou wel graag een keramische tegel en daarbij hebben we gespeeld met het patroon. Niet alleen omdat het esthetisch mooier is, de voegen volgen ook de voegen van de kasten. Ik heb voor de woning een volledig tegelplan uitgewerkt om dit te realiseren. Die fijne detaillering geldt eigenlijk voor de hele woning, alle lijnen zijn afgestemd op bepaalde hoeken. Voor een klant zal dat niet snel opvallen, maar de rust die daardoor ontstaat, zal hij of zij wel voelen.” Volgens dezelfde filosofie zijn nergens gordijnsystemen zichtbaar. Die zijn allemaal ingewerkt in het plafond of verdwijnen in een nis. De rolgordijnen als binnenzonwering in de woning zijn gerealiseerd door Valo.

Aline Breemersch:“Zowel de architect als de klant kennen ons van eerdere samenwerkingen. Voor dit project wilden ze, gezien de strakke en moderne woning en de vele glaspar tijen, een minimalistische oplossing inzake binnenzonwering. Het spreekt voor zich dat ze daarbij het licht overdag maximaal naar binnen wilden laten. Wat het binnenzwembad betreft wilden ze dan weer zowel overdag als ’s avonds voldoende privacy. Vandaar dat wij ons gepatenteerd systeem Design Roll hebben voorgesteld, het neusje van de zalm binnen ons gamma. Bij dit systeem hebben we een technologie ontwikkeld waarbij we alles in de buis kunnen integreren. Daardoor krijg je een strak architecturaal geheel en een minimale spatie tussen de verschillende systemen in. Bij de zwembadruimte met veel glas en bijgevolg de nood aan diverse rolgordijnen naast elkaar was dit de ideale oplossing. Nu hebben ze met één systeem privacy op alle momenten van de dag, gekoppeld aan het lichtspel van de woning want er is verlichting tussen de rolgordijnen en het raam geplaatst. ’s Avonds creëer je zo meer licht buiten dan binnen waardoor er daar privacy ontstaat. Ook voor de patiënten in de praktijk is dit belangrijk. Daar hebben we onze Classic Roll gebruikt met telkens één rolgordijn per ruimte. Die hebben we vooraf uitgebreid getest om te zien dat het systeem toelaat om de patiënt van binnen naar buiten te laten kijken maar dat die omgekeerd wel een gevoel van privacy geniet. ’s Avonds wordt dit gecreëerd door hetzelfde lichtspel. Valo is als startup binnen Phaz gekend voor het ontwikkelen van innovatieve rolgordijnen die inspelen op architecturale tendensen. Daar is dit project met zijn vele glaspar tijen waarbij wij met onze producten het architecturale lijnenspel ondersteunen, een mooi voorbeeld van.”

De fijne detaillering komt daarnaast ook tot uiting in het buitenschrijnwerk waar PVM architects veel tijd aan besteedde. Geen sprake hier van standaard grepen voor de schuiframen, Pieterjan liet speciale draaiknoppen maken en in het verlengde daarvan ook grepen die meegaan in de esthetiek van de woning. De rust binnenin kreeg Pieterjan ook door slimme ingrepen zoals de handige bijkeuken met grote koelcel of de ingewerkte en verborgen barkast met panelen die in de wand wegschuiven.

En niet te vergeten: slechts weinig lichtschakelaars zijn zichtbaar. Dit komt omdat er hoofdzakelijk wordt gewerkt met bewegingssensoren. De weinige die er zijn werden hier, evenals de LED-lichten, mooi ingewerkt. Net als overal in deze woning gaat het om de mooie schakelaars van Basalte. Frederik Bouw: “De architect heeft al vaker beroep op ons gamma gedaan voor zijn projecten. Hij is alle mogelijkheden destijds ook komen bekijken in onze conceptwoning. Daar tonen wij klanten wat Basalte in zijn mars heeft inzake domotica technologie. Ons doel daarbij is het leven van onze klanten zo eenvoudig mogelijk te maken. Niet alleen door de functionaliteit van onze schakelaars te optimaliseren maar ook door bepaalde repetitieve handelingen van de bewoners te gaan automatiseren. Met onze eigen app gebeurt de sturing van zowel verlichtingssferen, bewegingsmelders, muzieksystemen en zelfs beveiligingsfuncties bovendien heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Dat is de Basalte beleving. Pieterjan weet dat wij design koppelen aan functionaliteit en daarbij altijd innovatief te werk gaan om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op het ontwerp en de architectuur van de woning. Dat komt ook tot uiting in dit project waar hij omwille van de strakke belijning en kwalitatieve afwerking voor onze schakelaars heeft gekozen. Meer bepaald de zwarte geborstelde aluminium afwerking die mooi afsteekt tegen de voornamelijk witte wanden. Vaak wordt ons product subtiel toegepast, bijvoorbeeld wit op wit maar we vinden het tof dat hij hier bewust voor het contrast kiest en het design op de voorgrond laat treden. Bij onze bewegingsmelders is het net omwille van het omgekeerde effect dat hij voor Basalte koos. Die zijn namelijk heel vlak en compact waardoor ze onopvallend ingewerkt kunnen worden, wat de naadloze en hoogstaande afwerking in het interieurontwerp van dit project dan weer ten goede komt. In beide van onze producten die door Sounds Better werden geplaatst, zitten bovendien temperatuursensoren verwerkt waardoor thermostaten overbodig worden aangezien zij verwarming en koeling kunnen sturen. Apparaten met elkaar laten communiceren in gebruiksvriendelijke producten met een mooi design is wat wij doen en wat dit project wonderwel aantoont.”

Alle hvac, sanitair en verwarming voor de woning werden op hun beurt geïnstalleerd door Dialeau.
Alex Allaert: “Na een eerste succesvolle samenwerking was dit het tweede project met Pieterjan. Dit was vergelijkbaar met het andere op uitzondering van de uitbreiding met de praktijkruimtes. Hier wilden Pieterjan en de klant een combinatie van design met functionaliteit. Het moet namelijk ook praktisch zijn. Vandaar dat we daar met bewegingsmelders hebben gewerkt. Nog kenmerkend voor dit project is het feit dat het systeem van de elektricien gekoppeld is aan onze verwarming waardoor de sturing ervan elektrisch gebeurt via domotica met daarbij een speciale vermelding voor de radiatoren in de badkamers en bij het zwembad. Die zijn in die versie namelijk niet meer verkrijgbaar want nu enkel nog elektrisch. Waar wij met Dialeau als relatief jong bedrijf ook voor staan, is dat wij meedenken met de architectuur en de stijl van de woning. In een landelijke woning gaan wij dus niet de meest recente en moderne knoppen toepassen, maar voorzien we achter de schermen mogelijkheden om met antieke kranen te kunnen werken. In een moderne woning als hier hebben we bijvoorbeeld de zonneboiler ingewerkt door middel van een speciaal zonnepaneel dat niet onder 45° staat maar platligt waardoor het vanop straatzijde niet zichtbaar is en bovendien meer rendement haalt. Dat zijn details waar wij heel veel aandacht aan besteden en waarmee wij het verschil proberen maken in de markt van sanitair en verwarming.”

Van in de tuin zie je hoe het bovenvolume relatief klein is ten opzichte van de rest. Behalve de master bedroom met badkamer en dressing is er nog een kinderkamer en een flexibele ruimte die voorlopig dienst doet als bureau/televisiekamer. Indien gewenst zou deze later gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot een extra slaapkamer. Aan de voorzijde bevindt zich nog een wasruimte. Op deze bovenverdieping werkte Pieterjan met een warme parketvloer in combinatie met een gietvloer op basis van kalk die in vijf lagen wordt aangelegd en waardoor je een mooie wolktekening krijgt. In de badkamer werd deze naadloze techniek, die je qua uitzicht kan vergelijken met Mortex, ook doorgetrokken in de wanden. Net als in de rest van de woning krijgen fijne details de bewoners op hun hand. In de kinderkamer herbergt de kastenwand onder meer een wastafel terwijl de maat van de trap de breedte van het toilet heeft bepaald.

In deze knappe realisatie voelen de eigenaars zich al helemaal thuis, mede dankzij Pieterjan. De ruimtes zijn aangenaam en vloeien mooi in elkaar over. Het gebruik van warme materialen zorgt voor een gezellige sfeer en het feit dat we de praktijk bij de woning hebben, is voor ons gezin een grote meerwaarde. We hoeven geen onnodige verplaatsingen te doen en kunnen nu tussendoor gemakkelijk even tijd doorbrengen met elkaar. Dat is het hoogste goed…”

 

 

 

Werkten mee aan deze reportage:

 

PVM architects
Hendrik Consciencestraat 41
8800 Roeselare
t. +32 472 79 15 36
info@pvmarchitects.com
www.pvmarchitects.com

 

Bouwwerken Spillebeen
Veldstraat 2
8740 Pittem
t.0475807781
www.spillebeenbvba.be

 

Valo
Ardooisesteenweg 305
8800 Roeselare
t. +32 499 90 12 76
info@valo-blinds.com
www.valo-blinds.com

 

Dialeau
Stadenstraat 31
8610 Kortemark
t. +32 497 68 95 32
info@dialeau.be
www.dialeau.be

 

Basalte
Hundelgemsesteenweg 1a
9820 Merelbeke
t. +32 9 385 78 38
info@basalte.be
www.basalte.be