TOP

Eigentijds warm… met een gouden randje

‘Je werk mee naar huis nemen’; het wordt doorgaans als een slecht idee beschouwd. Niet zo voor interieurarchitecten. Voor hen blijkt dit simpelweg onvermijdelijk. De passie en expertise die je in dit vak uitdraagt, trekken zich automatisch ook door achter de eigen gevels. Logisch: je huis is je uithangbord, rustpunt én inspiratiebron. Hoe interieurarchitecte Lise Luyten een pand vol traditie en familiegeschiedenis omtoverde tot een uiterst stijlvol en warm nest, getuigt van bevlogenheid, persoonlijkheid en vooral: vakkennis.

 

Het pand waarin Lise Luyten en haar vriend recent hun intrek namen heeft een omvangrijke geschiedenis. ‘1847’: het jaar staat met trots gegrift in natuursteen boven de voordeur. Zo’n rijke historiek brengt, naast natuurlijk karakter en verhalen, ook enkele zaken om rekening mee te houden. Lise Luyten: “Dit huis is al vanaf het gebouwd werd eigendom van de familie van mijn vriend en werd dan ook altijd bewoond. Zijn grootvader gaf het via een schenking en het kwam er dus op aan om deze familiegeschiedenis te koesteren.Tegelijk wil je zo’n beschermd pand ook met eerbied behandelen. Er waren daarbij enkele verplichte kenmerken die we moesten behouden, onder meer als officieel ‘beschermd dorpsgezicht’. Daarom hebben we bij deze verbouwing vooral van buiten naar binnen gewerkt. De kern van het huis hebben we volledig behouden, maar natuurlijk hebben we er nog volumes aan toegevoegd. Muren en ramen werden ook gemoderniseerd met o.a. isolerende stenen en driedubbele beglazing; we waren hier uiteraard EPB plichtig. De woning voldoet nu ruimschoots aan alle actuele eisen op vlak van isolatie én esthetiek.”

 

Lise Luyten:“Industrieel warm; dat is hoe ik mijn geliefkoosde stijl het best kan omschrijven. Dat was ook het streven in dit huis. Een subtiel geïntegreerde toilet en vestiaire zorgen voor de juiste gerieflijkheid. De hoge plafonds worden benadrukt door deuren die tot boven doorlopen. Door een oorspronkelijke, dus beschermde, ruime opening komen we aan het bureau waarin een eigenzinnige ronde LED-strip lamp de aandacht trekt. Donker en goud zijn hier de kleuren die extra eigenheid benadrukken. Dat zijn trouwens ook de tinten die op mijn naamkaartje staan (lacht).”

 

Eén van die toegevoegde volumes is de keuken met grote eetruimte. Een ontzagwekkend mooi keukenblad, warme houttinten en een mogelijk nog indrukwekkendere eettafel kleden deze ruimte in met een behaaglijke grandeur. Lise Luyten: “De keuken mocht niet grenzen aan het oorspronkelijke kernvolume. Daarom hebben we een ruimte die voordien als keukentje fungeerde nu als doorgang gebruikt en er een grote ruimte met keuken, eet/zitruimte alsook een garage bijgebouwd. Ik heb hier bewust gekozen voor een royale lichtinval. De grote raampartijen zorgen ervoor dat we hier volop kunnen genieten van het daglicht. Het pand is zuidwest georiënteerd. Doordat we met een geothermische warmtepomp installatie werken, blijft de ruimte toch koel in de zomer. Daarvoor zorgt de passieve koeling via vloerverwarming. Om de inkleding het nodige karakter mee te geven, vind je hier binnen vooral veel warme, donkere accenten. Diezelfde tinten komen overal in het huis terug. Frivoliteit is er sowieso voldoende met het overvloedige daglicht. We hebben maar één tafel, dus die mocht inderdaad groot genoeg zijn. We wilden een plek creëren die vrienden en familie gezellig kan verenigen.”

 

Zwart fineer eik en een keukenblad in echt marmer maken dat de ruimte erg sfeervol en degelijk aanvoelt. Dat is natuurlijk geen toeval: “Mijn oog was aanvankelijk gevallen op een lichtere steen, maar dat zou er te fel uitspringen. Deze geaderde natuursteen bevat vele tinten: donker, grijs, bruin, goud zelfs… het brengt leven en tegelijk rust in een uitgebalanceerd geheel. Met een licht eigenzinnige ‘luster’ met cirkelvormige LED- strip krijgt alles een extra speelse toets. Dezelfde tegels als in de keuken werden ook buiten op het terras gebruikt. Een ‘verborgen’ deur geeft vanuit de keuken toegang tot de garage. Alles loopt mooi in elkaar over; ook dit was absoluut de bedoeling.”

 

Het valt echt op hoe goed dit huis geïsoleerd werd. In de living hoor je niets van het straatgeluid. Lise Luyten: “Geluid buitenhouden is belangrijk voor de woonervaring. Ook visueel zorgen jaloezieën ervoor dat mensen niet kunnen binnenkijken, maar we wel het licht binnenlaten. De isolerende steen en het driedubbel glas doen de rest. In combinatie met zonnepanelen, dikke muren, ventilatiesysteem D en de warmtepomp halen we zo een E-peil van 27! Een zeldzaamheid voor een renovatie. Duurzaamheid is voor mij ook als interieurarchitecte belangrijk.” Wie door dit huis wandelt, waant zich in een soort levend geworden fotoshoot waarin de gezelligheid stijlvol tot leven komt. Toch valt op hoe niets geforceerd werd: perfectionisme en echte beleving kunnen blijkbaar perfect samengaan. Diverse functionele én esthetische objectjes bieden verstrooiing en comfort: zeteltjes, designhoekjes… Dit is overduidelijk het huis van een professional.

 

Lise Luyten: “De reacties op foto’s van ons huis zijn vaak best grappig. Het oogt allemaal bijna té perfect (lacht). Dat is natuurlijk altijd prettig; het is tenslotte ook mijn job. Die conceptstukken, kaarsjes, meubeltjes… maken het geheel helemaal af, al zitten we nog volop in het proces. De inkleding van een huis groeit mee met jezelf. In de living en ook op de verdieping zorgt parketvloer voor karakter en warmte. Zoals gezegd domineren hier de donkerdere, karaktervolle tinten. Dat zie je ook aan de verlichting: overal in het huis werd gekozen voor licht dat sfeer brengt en niet gewoon dan wit strooit. Er staat ook een erg mooi ‘vintage’ meubel in oorspronkelijke staat. Een mooie verwijzing naar de geschiedenis van dit huis, want even oud, maar ook gewoon omdat het past. Op termijn zal een bio ethanol haard de gezelligheid nog vergroten en komt er ook een grote maatkast als opberg- en tv-meubel. De grote zetel, alweer omdat het kon, zegt wel iets over het eindresultaat dat ik hier wil bereiken.”

 

In dit project was isolatie een sleutel- begrip. Renovaties blinken zelden uit in ecologische efficiëntie; dat was in 1847 ook absoluut niet aan de orde. Anno 2020 is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Om de bouwschil een grondige opwaardering te geven, deed Lise Luyten een beroep op vaste waarde en ex- werkgever ADR Construct. Zij namen al het buitenschrijnwerk, minus het keukenraam, voor hun rekening. De al royaal aanwezige wederzijdse waardering en sympathie werden verder uitgediept. Het is ook veelzeggend dat een ex- werknemer een dergelijk vertrouwen uitspreekt. Tamara Van Hoydonck vertelt ons hoe loyaliteit, vertrouwen en ambachtelijk eergevoel speerpunten zijn in hun visie. “Samenwerken met Lise en haar vanaf de schoolbanken zien groeien doet veel plezier. Het was erg fijn om nog een vervolg te breien aan haar succesvolle passage hier. Die vertrouwelijkheid en dialoog met de klant zijn ons sowieso allesbehalve vreemd.We maken hier alles in ons eigen atelier; ambachtelijk en op maat. Dan mag het niet verbazen dat vertrouwen en inzicht in de specifieke wensen van de klant bepalend zijn. Verfijnd handwerk is onze comfortzone.We hameren dus op een hoogkwalitatieve afwerking bij al ons buitenschrijnwerk. Dat is ook de reden waarom we steeds investeren in mensen die zelf voeling hebben met wat ze doen; die authentieke beroepstrots hebben. We leiden nieuwe klanten graag rond tijdens een bezoek ter plaatse, zodat ze met hun eigen ogen kunnen zien hoe er met beroepsernst en passie wordt gewerkt. Voor we een finale factuur opsturen, toetsen we altijd de feedback af; tevredenheid is hier het hoogste goed. Wat die feedback ons vooral leert is dat onze ramen, deuren en aanpak gewaardeerd worden. Persoonlijke betrokkenheid bij de klant én het eindresultaat zijn onze grootste troeven.” Een massief eiken trap tilt ons naar de verdieping, waar dezelfde parketvloer ons opvangt. Lise Luyten:“Eigenlijk komt alles steeds terug, met een eigen- zinnige insteek. De slaapkamer en dressing werken rustgevend, maar de grote raampartijen bieden een mooi uitzicht op de levendige groene tuin. De rustieke tinten aan de bin- nenzijde zorgen dan weer voor geborgenheid.

 

De badkamer springt wellicht het meest in het oog. Een op maat gemaakte stalen doucherand en deur ogen licht industrieel, maar de naadloze microtopping vloer en douche maken het erg gerieflijk om te gebruiken én te behandelen. Gewoon dweilen en af en toe met een product erover en klaar. Erg handig! Er is ruimte genoeg, dus koos ik ervoor om de lavabo’s ver uit elkaar te zetten om dit te accentueren. Het blad is van dezelfde karaktervolle natuursteen als ons keukenblad. Goudtinten en een warm lichtspel vervolledigen hier het plaatje van een oase van rust en comfort.

 

Er zijn nog kamers die wellicht in de toekomst als kinderkamer gebruikt kunnen worden, maar alles op zijn tijd.” De nauwelijks verholen trots die we bij Lise bespeurden zodra we de badkamer betraden, is absoluut begrijpelijk. Veel heeft ongetwijfeld te maken met de microtopping vloer en douche. Zoals gezegd is dit materiaal uiterst stijlvol en gebruiksvriendelijk. In dit geval werd het ook geplaatst door de rasechte vaklui van Painted Creations.Toon Janssens legt uit hoe zij er steeds op mikken om een stapje verder te gaan. Toon Janssens:“Je kan bij Painted Creations terecht voor traditionele schilderwerken, decoratieve technieken, Microtopping, Pandomo en het kaleien van gevels.Typerend voor onze methode is dat we minutieus de hoogste eisen inwilligen. Met de juiste techniek of strak schilderwerk bepaal je al een groot deel van de sfeer in een ruimte, zelfs zonder andere decoratieve elementen. Zorg en perfectionisme zijn hierbij dus absoluut geboden. Wij gaan voor een score van 11/10. Dat betekent natuurlijk dat we iedere opdracht de tijd geven die ze nodig heeft. Zowel het contact met de klant als de werken zelf verlopen grondig en intensief. Dit resulteert steevast in een afwerking tot in de puntjes. Automatisch komen we zo ook in een hoger segment terecht. Wonen gaat over beleving; dat verliezen we nooit uit het oog. Door ons uitgebreid gamma schilder- en kalktechnieken kunnen we het eigen karakter van elk type woning, zowel modern als landelijk, nog meer tot haar recht laten komen. Omdat we graag dat ietsje verder gaan dan het louter functionele, zijn we de perfecte keuze voor opdrachten die het alledaagse overstijgen.”

 

Voor Lise Luyten kwam het erop aan om hier een onvervalst prestigeproject te realiseren dat tegelijk ook qua beleving hoog scoort.“We hebben veel zelf gedaan en ik ben echt trots dat we zo goed in ons opzet; het drukken van een eigen stempel op de woning waarin we zelf leven, geslaagd zijn.”

 

 

Met dank aan:

 

Lise Luyten – Interieurarchitecte
Zandstraat 6 – 9120 Haasdonk
t. 0473 51 65 58 – www.liseluyten.be

 

ADR Construct
Herentalsebaan451 – 2160Wommelgem
t. 03 320 80 80 – www.adrconstruct.be

 

Painted Creations
Hovesteenseweg 125 – 2450 Meerhout
t. 0486 84 55 65 – www.paintedcreations.be

 

Novy nv
Noordlaan 6 – 5820 Kuurne
t. 056 36 51 00 – www.novy.be

 

Wienerberger
www.wienerberger.be