TOP

De mooiste tuin is een open landschap

Vier jaar lang schuimde architect Jan Acke openbare verkopen af in de buurt waarin hij opgroeide, op de grens met Nederland. Hij zocht specifiek naar een perceel met een rustige ligging en goede oriëntatie. Dat vond hij uiteindelijk op het einde van een doodlopende straat. Dankzij de zonevreemde ligging en de beperkte bouwoppervlakte diende hij ditmaal niet op te boksen tegen grote bouwfirma’s of mensen die dromen van stoeterijen. Bijkomende troef was het uitstekende zicht op het omliggende open landschap.

 

Dat vrijwaarde hij meteen door de oude haag en het overgrote deel van de oude bomen die op het perceel stonden, te verwijderen. Net als de oude woning en de garage ernaast die niet meer te renoveren vielen. Daarna kon hij zich uitleven op een plan waarvoor hij enkel compromissen met zichzelf diende te sluiten. Jan Acke: “Ik had vanwege de zonevreemde ligging 1000 kubieke meter voor de woning. Gelukkig hoefde ik daar- van geen ruimte te spenderen aan een nieuwe garage want die mocht ik op dezelfde plaats en hetzelfde volume van de vorige opnieuw zetten. Wel heb ik beide volumes met elkaar verbonden door middel van de sectionale garagepoort die in exact dezelfde gevelbekleding doorloopt en waardoor alles één geheel vormt.”

Idem Poorten stond hem hier voor bij, Luk Vander Meiren: “Het is niet het eerste project dat we samen doen, we weten dus wat we aan elkaar hebben. Met onze sectionale garagepoorten op maat zijn we uniek en kunnen wij bijdragen aan de architectuur. Bij ons is het namelijk mogelijk dezelfde gevelbekleding van de woning op uw poort aan te brengen waardoor ze een naadloos geheel vormen. Dit concept van trudoor uit ons assortiment kan je dus realiseren met bijna alle materialen: steenstrips, aluminium, hout, trespa, sandwichpanelen, Cortenstaal,… . In dit geval is voor aluminium panelen gekozen die ook toegepast werden op de voordeur en in dezelfde belijning doorlopen. Als de poort toe is, kan je dus nauwelijks onderscheiden waar de poort en waar de voordeur zich nu precies bevindt. Architecturaal kunnen we dus een groot steentje bijdragen. Het is wel van belang dat we vrij vroeg in het proces betrokken worden zodat uitsparingen perfect bepaald kunnen worden. Het trudoorconcept is populair bij moderne nieuwbouw maar Idem Poorten maakt eveneens houten poorten op maat bij pastoriewoningen, incluis smeedijzeren raamwerk ervoor als het moet.Voor alle stijlen kan je dus een beroep op ons doen en of je nu een automatische, elektrische of een handmatig te bedienen poort verkiest, de keuze is aan jou. Zolang wij de kwaliteit maar kunnen garanderen. Met 30 jaar ervaring en een eigen schrijnwer- kerij, plaatbewerking en lakkerij produceren, leveren en monteren we ons vak- manschap inmiddels over het hele land.”

Op een plan was het voor Jan wel even kauwen. “De oriëntatie en het mooie uitzicht spelen daar een cruciale rol in. Om dat zicht naar binnen te trekken, zit een groot deel van de beglazing op het Zuidwesten. Dat heeft dus ergens voor een atypisch grondplan gezorgd waarbij je in feite meteen in het hart van de woning komt met de leefruimte en keuken. Die inkom is bewust voorbij het voorste deel van de woning gelegd waar bureau, berging en de technische ruimtes zich bevinden. Het plan werd, anders dan bij de meeste projecten, lichtjes gedraaid. Naast het contact met buiten, stond het contact met elkaar centraal in mijn ontwerp. Samenleven als gezin is voor mij belangrijk, zeker voor de beperkte tijd die we tegenwoordig samen doorbrengen. Vandaar dat de leefruimte vrij open is. Toch is er ook plaats voor subtiliteit.”

De woning presenteert zich als een bakstenen volume dat uit twee delen bestaat en waarbij er hier en daar gerichte uitsnijdingen werden gedaan. Door de basisbalk van de woning op een minimale sokkel te plaatsen, zorgde Jan ervoor dat die iets boven het maaiveld uitkwam. Wanneer de maïsvelden in volle bloei staan, verliest hij op die manier niet zijn volledige uitzicht. Anderzijds wou hij ook niet dat de woning de volledige bovenhand nam op het landschap. Nu heeft die zeker zijn architecturale waarde maar doet dat wel in alle bescheidenheid. De geelgroene gesmoorde baksteen – waarvan strips de onderkant van luifels uitmaken om trouw te blijven aan het concept – werkt dat effect mee in de hand en combineert mooi met de aluminium gevelbekleding van de schuif- poort. De lijnen van die bekleding lopen van het ene volume naadloos over in het andere, inclusief over de voordeur waarvan Jan het ontwerp maakte.

Jan koos voor aluminium ramen en het is Ramaco dat ze kwam plaatsen, Nick Gasnier: “Wij hebben een heel goede band met de architect. We kennen elkaar al lang en werken ook regelmatig samen. Weten hoe iemand werkt en denkt, biedt vele voordelen als je projecten tot een goed einde wil brengen. Wij denken zelf ook altijd mee met de architect, het is belangrijk om op de- zelfde golflengte te zitten. In dit project hebben we omwille van esthetische redenen geopteerd voor aluminium profielen. Niet alleen door de grote glaspartijen en schuiframen maar ook omdat we die profielen van Reynaers nagenoeg in elke kleur kunnen aanbieden aan de klant zonder prijsverschil. Dat laat ons toe architecturaal in te kunnen spelen. De donkergroene uitvoering hier dient zo om beter bij de gevelsteen aan te sluiten. Samen met de isolatie in opbouw en de zonwering van Renson die we hebben voorzien, kunnen we spreken over een project met een hoge afwerkingsgraad waar vooraf toch wel wat rekenwerk aan vooraf is gegaan. Een goede voorbereiding zorgt voor een vlotte uitvoering en plaatsing. Een voorbeeld van die details bevindt zich op de verdieping ter hoogte van de dakrand, waar we een aluminium afwerking schuin dienden uit te werken en die toch voor een esthetische meerwaarde zorgt. Kwaliteit is één van de redenen dat we met Reynaers werken: voor elk soort project hebben ze een geschikt profiel waardoor wij voor elke eis van de klant – hetzij thermisch, akoestisch of esthetisch – wel een oplossing vinden. Maar met Ramaco werken we sinds 1974 niet alleen met aluminium, wij verzorgen eveneens projecten in pvc en hout. Bovendien doen we die drie materialen in eigen productie. Dat maakt ons uniek en zorgt ervoor dat wij alle bouwstijlen aankunnen: van klassiek landelijk tot hypermodern en zowel private als publieke projecten.”

De inkom ligt iets dieper waardoor je meteen verder in de woning doordringt. Voorbij de ‘wall of fame’, met de diploma’s van zijn vader en grootvader, kom je in een gang die de woning dwars snijdt met op het einde een glazen deur waardoor je weer naar buiten kan langs de andere zijde. Over de volledige lengte krijg je één grote vlakke wand met daarin bijna verborgen deuren naar een vestiaire, toilet, bureau en technische ruimte die zich aan de voorzijde van de woning bevinden. Aan de andere kant van de gang twee deuren op elke hoek die allebei naar de leefruimte leiden. Die zorgen voor een vlotte circulatie. Eigenlijk is het wel fijn om zo meteen in het hart van de woning te staan. De leefruimtes liggen er lichtrijk en open bij. Met de vele beglazing en het open landschap daarachter hoeft dat niet te verbazen. Het gevoel van één grote, open ruimte is ook te danken aan de terrazzo vloer die over de hele benedenverdieping werd doorgetrokken. Het zorgt voor rust en charme, zeker in combinatie met de andere gebruikte materialen zoals zwarte natuursteen en hout in het keukeneiland en het haardmeubel.Voor de keukenwand en inbouwkasten, zelfs een deel onder de zwarte trap in geboend staal, werd berken multiplex gebruikt, al dan niet met een fineer- laag. Een eenvoudig en eerlijk materiaal waar Jan graag mee werkt. “Net als het plafond in zichtbeton met plankenbekisting werd het vroeger veel gebruikt. Ik hou wel van die elementen uit het interbellum. Ook in de jaren 1950 en 1960 werden volledige woningen afgewerkt met berken multiplex. Sinds kort is het opnieuw aan een revival bezig en zijn er betere vernissen waardoor het niet meer vergeeld. Het is eenvoudig maar het biedt niets dan voor- delen. Ik wou ook bewust geen overdaad aan materialen en zo weinig mogelijk verloren laten gaan. De zwarte natuursteen gebruikte ik zowel in het keukeneiland als voor het meubel waar de haard en televisie op staan. De overschot van de stof van onze zetel werd gebruikt om kussens te maken voor op het meubel in de gang. Ik vond het fijn om voor mezelf te ontwerpen, daar is de trap het mooiste bewijs van.Van de plaat gelakt staal waaruit ik de vorm van de balustrade liet laseren, gebruikte ik de overschot als deurduwers van beide deuren die naar de gang leiden. Door de tekening, een mandala gevormd met onze initialen, schijnt net voldoende licht. Dat geeft sfeer en kan handig zijn om te zien of er iemand achter de deur staat.”

Samenleven is hier inderdaad gezellig, je hebt constant contact met elkaar. Maar dat is vaak subtiel want achter de keukenwand leiden enkele tredes naar een hogergelegen bureau. Het kan dus dat je elkaar wel hoort maar niet ziet en hetzelfde geldt voor de speelruimte die iets lager is gelegen dan de keuken. In de wand die beide van elkaar scheidt, is opnieuw handig gebruik gemaakt van inbouwkasten en er is zelfs een zitbank in verwerkt. En door boven de trap een vide te voorzien, is ook het contact met boven altijd aanwezig. Dat en het ongelooflijke open landschap waar je uren naar kan blijven kijken, is onbetaalbaar. Zo zorgen de ramen als het ware voor een levend schilderij. Verlichting is nog zo’n sfeerschepper. Jan vond LED-lijnen hier niet passen en ging dus op zoek naar een andere, speelse invulling. Die vond hij in de Monkey lampen en de opbouwarmaturen. Die laatste laten bovendien toe twee kleuren – hier zwart en goud – naar eigen wens te combineren. Meegenomen was dat je ook wand- en hangarmaturen kon krijgen. Die combineerde hij in de leefruimte als accent met de Flos wandlamp met een grote reikwijdte. Nog een voordeel van voor jezelf te mogen ontwerpen, is dat je zelf kan invullen hoe je het niveauverschil tussen binnen en buiten overbrugt en invult. Jan koos voor een terras en pad in klinkers op de kop dat lichtjes afdaalt richting tuin en zwemvijver met enkele stapstenen die toe- laten over de zwemvijver heen te stappen. Dat hij hier niet voor een zwembad koos, ligt voor de hand. Het natuurlijke landschap vraagt het niet en bovendien wil hij altijd van het rustgevende effect van water kunnen genieten. Met het open landschap op de achtergrond vormt dat geen enkel probleem.Vandaar dat hij ook de buitenaanleg, op uitzondering van de speelheuvel, sober hield.

Net als beneden hanteert Jan op de bovenverdieping het succesvolle recept van een subtiele openheid met een ingenieuze circulatie. Spil in dit alles vormen de centrale technische ruimte en badkamer waar je in principe rondom kan circuleren.Via twee deuren kan je die aan de ene zijde afsluiten van twee kinderkamers en aan de andere zijde grenst die aan de master bedroom en dressing vooraleer terug in de gang uit te monden. Het grote raam boven de vide van de trap vangt de laatste avondzon in huis. Ook boven geldt eenvoud siert door de gebruikte materialen te beperken: parket als vloer in gang en kamers, keramische tegel grootformaat en hout in de badkamer.Veel hout want dankzij de integratie van een sauna heeft deze ruimte veel weg van een wellness. Het is Bavo Saunabouw die die op maat maakte, Freddy Van Vooren:“Alles begint met een goed gesprek. Het is belangrijk dat wij weten welke sauna-ervaring de klant precies wenst en welke voorkeur voor materialen hij of zij heeft. Daarna is het aan ons om op basis van onze ruime ervaring aan te geven wat kan en vooral wat niet kan. Eerder dan handelaars in sauna’s zijn wij vakmannen.Wij komen niet gewoon toe met een pakket dat we ter plaatse in elkaar steken maar gaan echt in gesprek en werken in opbouw, in verschillende stappen. Op die manier kan je best aansluiten bij het interieur en de architectuur van de woning. Als je kijkt naar deze sauna, dan zie je dat het belangrijk was om met een glazen wand te werken. Niet alleen vanwege het prachtige uitzicht dat je daar geniet maar ook om het gevoel van hout in de badkamer te vergroten. Hetzelfde Abachi hout gebruikte de architect in het interieur van deze ruimte. Abachi heeft als grootste troef dat het heel goed bestand is tegen de warmte en dat het een mooie egale en lichte kleur houdt. Meer en meer zien we in projecten dat sauna’s echt deel gaan uitmaken van het interieur waarbij getracht wordt om architecturale lijnen te laten door lopen.Wij doen ongeveer de helft private projecten en de helft publieke projecten.Vooral hotels die renoveren investeren de laatste tijd in wellness.Wij werken intussen al met 7 mensen bij Bavo Saunabouw. En zeggen dat het 30 jaar geleden allemaal begon met de bouw van mijn eigen sauna omdat ik als sporter last had van astma.” Vanuit de sauna kijk je over het vrijstaande bad inderdaad opnieuw uit over het schitterende landschap. Dergelijke open ruimte is tegenwoordig eerder zeldzaam. Jan en zijn gezin weten intussen maar al te goed dat de mooiste tuin een gratis open landschap is dat je deze bovendien niet zelf hoeft te onderhouden. Hij kijkt nu al uit naar het einde van de winter en het begin van de lente om er opnieuw meer van te kunnen genieten. Ja, de seizoenen, die passeren hier letterlijk voor je neus…

 

Met dank aan :

Architectenburo Acke & Van Wynsberghe
Diederikplein 15
9960 Assenede
t. 09 344 62 22
www.acke-vanwynsberghe.be

 

IDEM Poorten
Westerring 33
9700 Oudenaarde
t. 055 31 99 10
www.idem-poorten.be

 

Ramaco nv
Raverschootstraat 159 9900 Eeklo
t. 09 376 90 90
www.ramaco.be

 

Bavo Saunabouw
Weststraat 68
9950 Waarschoot
t. 0475 30 59 99
www.bavosaunabouw.be

 

Reynaers Aluminium
Oude Liersebaan 266 2570 Duffel
t. 015 30 88 88
www.reynaers.be

 

Wienerberger
www.wienerberger.be