TOP

Een uitgedragen visie

Scrollen door immowebsites, het is een ‘hobby’ die menig Vlaming zeker herkent. Dat was niet anders voor de bouwheren van een eengezinsbungalow in Tienen. Ook al hadden ze net hun intrek genomen in een goede starterswoning, toch bleven de bouwheren de vastgoedmarkt nauw opvolgen.Toen er plots een bouwgrond te koop stond die aan heel wat eisen voldeed en bovendien niet duur was, hakte het jonge koppel razendsnel de knoop door.“We beslisten en tekenden in een mum van tijd: als het goed zit, zit het nu eenmaal goed”, vertelt de bouwheer. “Na de aankoop van de grond namen we onze tijd om stil te staan bij wat we wilden, we hadden immers geen haast.We keken uit naar een architect uit de omgeving die niet voor ‘de standaard’ zou gaan.

Via ‘Mijn huis mijn architect’ hadden we reeds een woning van het architectenbureau AST 77 bezocht, en dat project was toch blijven hangen… We gingen dan ook langs bij Peter, zaakvoerder van AST 77, en konden ons erg vinden in zijn visie. Naast een mood board dat inkijk gaf in onze stijl, gaven we Peter en zijn team eigenlijk carte blanche. We waren benieuwd wat hij zou ontwerpen zonder restricties, een beslissing waar we achteraf heel blij om zijn.”Architect Peter Van Impe geeft uitleg bij zijn visie en het woonconcept: “We ontwerpen een gezinswoning altijd als een flexibel maatpak: enerzijds op maat van de bouwheer, anderzijds flexibel om in veranderende noden te kunnen voorzien. De bouwheren hadden het Paviljoen Mies Van der Rohe in Barcelona in hun moodboard verwerkt. Het paviljoen, ontworpen door de Duitse architect Ludwig MiesVan Der Rohe,dateert van 1929 en was een van de voorgangers van onze hedendaagse moderne architectuur. De openheid en transparantie in dat ontwerp werden een inspiratie in de volgende decennia. De bouwstijl kreeg later misschien een negatieve bijklank, maar vandaag de dag zien we dat heel wat van haar ontwerpprincipes weer relevant zijn: weinig wanden en deuren, integratie van binnen en buiten, functionaliteit, transparantie, etc. Wanneer we die fundamenten respecteren kan het gezin ook meer in lijn met zijn kern leven: in contact met elkaar en met de natuur, zich enkel omringend met wat essentieel is. Als we onze huizen zo vorm geven, zijn ze ook beter bestand tegen veranderingen die ontegensprekelijk zullen volgen.”

 

Harde schil, zachte pit

De bouwgrond ligt op een drukke steenweg, vlak naast een tankstation. Om privacy te garanderen en het geluid te dempen werd de moderne bungalow aan de voorzijde grotendeels gesloten gehouden. Het harde geheel zet zich bewust af van het straatbeeld. De voorgevel bestrijkt een lengte van 14 meter, maar om ook de hoogte te benadrukken werden de bruine bakstenen verticaal geplaatst. Het optische spel wordt kracht bijgezet doordat het gesloten volume op een glazen sokkel lijkt te zweven. In werkelijkheid wordt dat effect gecreëerd door een laag raam in spiegelglas, dat op subtiele wijze licht in de binnenruimtes brengt.Via een zwarte toegangspoort brengt een grindpad ons naar de zijgevel, waar de bakstenen horizontaal gemetst werden.

De rechte, horizontale lijn wordt onderbroken door een raam en de glazen voordeur, die subtiel in de gevel geïntegreerd werden. De dakranden werden hier en daar verhoogd om zonnepanelen te verbergen. We voelen als bezoeker duidelijk een overgang van de gesloten voorgevel naar een meer verwelkomende zijgevel.Eenmaal binnen worden we helemaal omarmd door daglicht en openheid. Het contrast met de voorgevel is groot, maar werd zeer bewust geconcipieerd. Peter Van Impe licht toe: “Om binnen het budget en met het eisenpakket een sterk concept neer te kunnen zetten, besloten we de maximaal toegelaten gelijkvloerse bouwoppervlakte in te nemen. De woning bestaat uit een enkele woonlaag die bijna helemaal door leefruimtes ingenomen wordt. Alle ruimtes worden zo optimaal benut, geen hoekje gaat verloren. De circulatie werd opgebouwd rondom een beglaasde binnenpatio die toegankelijk is via een zwarte deur. De patio is het hart van de woning waarlangs telkens twee symmetrische assen lopen: zowel links en rechts als boven en onder de patio is er een spiegeling. We betreden de woning langs de voordeur opzij, en komen in een compacte hal met opbergruimte en technische installaties terecht. In diezelfde as vinden we een kinderkamer met een raam dat uitloopt in de zijgevel.Wanneer we de patio oversteken naar de tegenoverliggende as vinden we exact hetzelfde: een zijdeur naar de tuin met een gang, en een kinderkamer met raam. De tweede as ligt dan weer parallel met de voor- en achtergevel, en omvat het oudergedeelte en de gezinsruimte.”De bouwheren ervaren elke dag de voordelen van het ontwerp: “Peter zijn ontwerp heeft ons verrast, maar realiseerde eigenlijk wat we wilden: een moderne bungalow die zich aanpast aan de omliggende context van de bouwgrond, en die ons in contact laat treden met elkaar en de natuur. Onze kinderen van 3 en 6 jaar oud voelen onze nabijheid altijd, maar zullen zich op latere leeftijd toch kunnen afzonderen in hun kamers. De open achtergevel en de patio brengen zeer veel daglicht binnen, wat heel menselijk en natuurlijk aanvoelt. Of de zon schijnt, het regent of sneeuwt, we ervaren alles zonder de knusheid van onze woning te moeten verlaten. Het is een enorm fijne manier om te leven als gezin”, vertelt de bouwvrouw.

 

Twee spiegelende assen

De as aan de tuinzijde omvat de keuken, eetruimte en zitruimte, die in elkaar vloeien. Het enorme raamvlak van 3,2 meter hoog, kan met behulp van twee grote schuiframen opengetrokken worden, waardoor de leefruimtes een veranda gaan vormen. De impact van de zuiderzon wordt beperkt door dubbel zonwerend glas, en bovendien kunnen de bouwheren ook rolgordijnen en airco inzetten wanneer het nodig is. De interieurstyling geeft textuur en kleur aan de sobere basis. Heel wat tinten groen verbinden de leefwereld binnen met de olijfboom in de patio en de tuin achterin. Ook de keuken werd eenvoudig maar kwalitatief vormgegeven in matte HPL-fronten met een mat composieten werkblad. Voor de vormgeving en uitvoering klopten de bouwheren aan bij Taes Keukens & Interieur. Saar van Taes geeft uitleg bij hun integraties:“Via architect Peter Van Impe, met wie we wel vaker samenwerken, kwam het gezin bij ons terecht. Ze wilden een keuken die naadloos in de ruimte zou passen, en zo gingen we samen op zoek naar de juiste materialen. Het witte maatwerk verdwijnt in het geheel maar is toch ruim en compleet. Het werd een succesvolle samen- werking waarbij we ook de binnendeuren en dressing vormgaven. De binnendeuren zijn ‘Invisidoors’, deuren die in hetmuurvlak liggen en dus geen omlijsting hebben. De dressing sluit qua materialen en vormgeving dan weer mooi aan bij de keuken, wat de eenvoud van het totaalconcept kracht bijzet. Taes is nog een echt familiebedrijf, met ondertussen meer dan 40 jaar ervaring in keukens. Dankzij onze eigen schrijnwerkerij en plaatsingsdienst kunnen we de klant heel wat expertise en service aanbieden, kwaliteiten die vaak essentieel zijn voor de bouwheren om tevreden terug te kunnen blikken op hun project. Het vertrouwen dat we uitstralen krijgen we van de klanten ook terug: de meesten komen bij ons via architecten en mond-aan-mondreclame. Opdringerige verkopers zal je bij ons niet tegenkomen.”In het spiegelbeeld van de gezinsruimtes vinden we het oudergedeelte, dat achter de voorgevel verborgen ligt. Wanneer we via een subtiele deur de kamer betreden valt de lage lichtstraat op. Een laag raam, dat over de gehele lengte van de voorgevel loopt, vrijwaart de privacy maar brengt toch daglicht binnen. Een centraal geplaatst bed wordt door halve wanden gescheiden van de badkamer links en dressing rechts. De badkamer werd opgetrokken in witte tegeltjes met zwartvoegen. Een eiken lavabomeubel en zwarte accessoires versterken de industriële look die ook in de rest van de woning de boventoon voert. De overige twee kinderkamers liggen tegenover elkaar gespiegeld in de andere as, parallel met de zijgevels. Het koppel koos hier bewust niet voor maatwerk om zo flexibiliteit te behouden voor de toekomst; de kleurrijke muuraccenten brengen speelsheid en een zekere structuur in de kamers.

 

Onbegrensd bewegen van binnen naar buiten

De achtergevel is een volledig beglaasd vlak. Doordat de bouwheren geen achterburen hebben kunnen ze in alle privacy van die transparantie genieten. Ook de betonnen gietvloer van de binnenruimtes loopt door naar het terras. Wanneer het weer hen uitnodigt, kan het gezin de woning volledig ‘open- schuiven’ en één worden met hun omgeving…

 

Met dank aan:

AST 77 bvba, architecten- en ingenieursbureau
Goossensvest 45 – 3300Tienen
t. 016 81 10 77 – www.ast77.be

 

Taes Keukens & Interieur
Albertvest 120 – 3300Tienen
t. 016 81 02 71 – www.taeskeukens.be