TOP

De subtiele nuance tussen ‘uniek’ en ‘excentriek’

Een perceel, een viermuurwoning, houtskelet: op zich geen onthutsend concept. Dat was buiten de waard gerekend. Zowel architect William Froidmont van Architectslab, als de bouwheer wilden het alledaagse doeltreffend overstijgen. Niet om nodeloos gek te doen, wel om een woning te creëren die uitblinkt in persoonlijkheid én comfort. Een tip van de sluier? Het is hen gelukt…

 

Niet de zoveelste doos

Banaal kan je deze woning inderdaad allerminst noemen. Het begint al met de verschillende volumes en de opvallende warme gevelsteen die de aandacht subtiel, maar gedecideerd opeisen. Bouwheer: “Ik had drie belangrijke voorwaarden bij het zetten van onze woning: Low energy, low maintenance en low cost. Dat eerste is glansrijk gelukt, het tweede ook, het derde iets minder, maar we zijn tevreden (lacht). De andere eis was om een woning te zetten die anders is, zonder aanstellerig of excentriek te willen zijn. Ook daarin vind ik dat de architect absoluut geslaagd is. Ik wist natuurlijk wel met wie ik in zee ging; zelf ben ik schrijnwerker/aannemer en we werken al vele jaren regelmatig samen. Zijn eerste schets was er ‘boenk’ op. Alleen enkele kleinere zaken zijn nog aangepast. Hij begreep dat ik niet de zoveelste zwart/wit doos wilde neerpoten, maar een woning met een eigen karakter. Qua uitstraling is zeker de gevelsteen een belangrijke troef. We vonden hem destijds bij Steenfabrieken Engels als ‘Siena’, ondertussen was hij ook beschikbaar bij Vandersanden hier in de buurt. We kozen voor een verlijmde afwerking. Geregeld krijgen we nu mensen aan de deur die vragen welke steen dit is; hij valt dus behoorlijk in de smaak.” William Froidmont: “De bouwheer en ikzelf kennen elkaar inderdaad al vrij lang. Ik werkte al met hem samen voor diverse andere projecten. Hij weet dus ook waarvoor we staan. Het was fijn om nu ook in een omgekeerd verhaal te stappen. Het gros van onze opdrachten bij Architectslab ligt bij renovaties; de impact van verandering is voor ons altijd een prikkelende uitdaging. Bij een nieuwbouwproject als dit, wilde ik absoluut vermijden dat het een typische verkavelings-losbouw zou worden. Daarom zijn we meteen beginnen spelen met 3 volumes: de overdekte carport, de voor- en achterbouw. Dit geeft een verrassend resultaat waarin volumes en tussenruimtes elkaar in evenwicht houden. De eigenaar is een doorgewinterd schrijnwerker; de keuze voor houtskelet was dus evident. Een dergelijke nieuwbouw is dan misschien niet de context om een groot architecturaal statement te maken, we wilden wel iets creëren dat in het oog springt. Zonder misplaatste geldingsdrang uiteraard. We zijn erg tevreden over het proces en het eindresultaat.”

 

Esthetisch en functioneel

Vanaf het betreden van het perceel vertoef je in een warme, stijlvolle omgeving. De fraai overdekte carport, authentieke kasseien, kleistenen, houtaccenten, de gevelsteen… het is allemaal best indrukwekkend. We hadden het al over de verrassende, speelse indeling van het huis. Die komt natuurlijk helemaal tot haar recht door de gebruikte materialen. De keramische ceppo di gre vloer verwelkomt je en maakt een mooi geheel van de inkom en de keuken. “We kozen hier voor een keramische steen, omwille van de vloerverwarming. Deze steen werd ook gebruikt in de badkamer en de douche. De keukenkasten in donkere fineer eik heb ik, net zoals alle andere inmaakkasten, zelf geplaatst. Een extra persoonlijke toets vonden we in een groot blok marmer uit een groeve in Turkijke: Levante Verde gedoopt. Alles wat we gebruikten komt uit één plaat uit die groeve. Voor de leefruimte kozen we een lichte parketvloer in visgraatmotief die ook terugkomt in de slaapkamer. Alweer een keuze voor karakter. De gevelsteen werd hier ook binnen gebruikt voor de tussenmuur. Omdat ik lage plafonds maar niets vind, werd deze ruimte extra hoog gebouwd. Een gashaard zorgt voor extra behaaglijkheid en comfort.” Op het gelijkvloers bevinden zich ook de slaapkamer met dus dezelfde parketvloer en de badkamer met Ceppo di gre steen op de vloer en in de douche. Het ronde douchegordijn is zelf ontworpen; glas wilden ze hier absoluut niet. De Corian elementen in de badkamer, de donkere houten inmaakkasten met binnen LED verlichting in de slaapkamer… Als erkend Corian plaatser en schrijnwerker was het voor deze bouwheer evident om dit alles zelf te doen.”

 

Vloeren Peeters: cachet en kwaliteit vanaf de basis

Een eerste indruk is altijd belangrijk. De knappe ceppo di gre vloertegels zetten in deze woning meteen de sfeer. De grandeur van natuursteen en het gebruiksgemak van keramiek vakkundig geplaatst door Vloeren Peeters; een vertrouwde partner van de bouwheer. Zaakvoerster Véronique Matalucci legt uit hoe ze telkens met chirurgische precisie mikken op de meest natuurlijke en karaktervolle resultaten. Véronique Matalucci: “We werken al langer samen met de bouwheer. Hij doet geregeld een beroep op onze diensten voor zijn eigen projecten en klanten. Het is natuurlijk leuk dat het vertrouwen zo groot is dat hij ook voor zijn eigen woning op onze deskundigheid rekent. De tegels die hier werden geplaatst illustreren één van onze grootste troeven. Het karaktervolle van natuursteen wordt hier mooi verenigd met het hoge gebruiksgemak en comfort van keramiek. Dit is geen imitatie, maar een levensechte kopie. We hebben een breed assortiment, waarin zeker de natuurlijke uitstraling bij dit soort materialen opvalt. Gecombineerd met een vakkundige plaatsing, bereiken we zo steeds een resultaat waarover we zelf ook trots kunnen zijn. De impact op de hele beleving van een woning hangt ervan af; daar zijn we ons ten volle van bewust.”

 

Soogen Parketvloeren: de afwerking maakt het verschil

Een absolute eyecatcher is de parketvloer. Wie dacht dat een visgraatmotief alleen was weggelegd voor statische herenhuizen, ziet zijn ongelijk hier mooi geïllustreerd. Uiteraard heeft dit veel te maken met de deskundigheid en het perfectionisme van de plaatser. Bij Soogen Parketvloeren wordt de lat altijd hoog gelegd: “Zo’n visgraatmotief stelt de plaatser natuurlijk voor enkele uitdagingen. Alles moet perfect kloppen: symmetrie, hoekjes… dit is millimeterwerk. Het is ook exact het soort klus waarin wij als gepassioneerd plaatser van parketvloeren onze voldoening vinden. Samen met de klant selecteren we het hout dat voor hun woning de juiste sfeer zet. Door te spelen met het motief, wordt er verder gepersonaliseerd. Een vloer, zeker in parket, is natuurlijk erg bepalend voor de leefervaring. Ook in strakke, moderne nieuwbouwhuizen kunnen klanten zo de nodige warmte aanbrengen als basis voor de verdere uitbouw en afwerking. Net omdat we ons zodanig van die bepalende rol bewust zijn, is een minutieuze afwerking voor ons het hoogste goed.”

 

Houtskelet: keuze voor ecologie, flexibiliteit én esthetiek

“Ecologie en energiezuinigheid waren belangrijke voorwaarden. De keuze voor houtskelet is hierbij gewoon logisch. Naast het voordeel dat ik als schrijnwerker vele zaken zelf kon doen, heeft het enkele grote voordelen: je hoeft geen stenen constructie op te warmen, bijvoorbeeld. Ik ben ervan overtuigd dat het verhaal van stenen constructies op termijn zal eindigen. Met houtskelet is ook alles mogelijk; de creatieve vrijheid wordt op geen enkele manier beknot. De volumes in dit huis zijn best groot, maar we hadden slechts één stalen poutrel nodig om dit te dragen. We haalden een e-peil van 16; niet slecht als je bedenkt dat we toch met grote, atypische volumes en met aanzienlijke raampartijen hebben gewerkt. De ramen beneden gaan niet open. Wanneer we buiten willen zitten, gaan we naar buiten. Het skelet werd met 3D tekeningen ontworpen en op maat gezaagd door Intopia, een vrij nieuwe speler op de markt van energiezuinige houtskelet bouwpakketten. Het bouwen heb ik uiteraard zelf gedaan.”

 

Anticiperen op toekomstige behoeftes

We zouden spreken over ‘gewaagde keuzes’, mocht het allemaal niet zo rustgevend en warm overkomen. Wat ook opvalt is hoe alles toekomstgericht, in het kader van functionaliteit en ergonomie werd opgevat. Zeer bewust, zo blijkt: “We worden er niet jonger op, dit huis moet dus ook daarop worden voorzien. Daarom ook zit alles voor ons op het gelijkvloers. De bovenverdieping is een soort studio met eigen badkamer en toilet. Dit kan fungeren als extra plek voor de (klein)kinderen. De eiken trap en kasten heb ik natuurlijk ook zelf geplaatst. Uiteraard is het nu gewoon genieten van een woning die helemaal aan onze huidige wensen voldoet. We zijn buitenmensen, dus ook aan de tuin, het terras en de overdekte barbecue werd veel aandacht besteed. Siergrassen werden uitgeselecteerd en doordacht geplaatst, leistenen en kasseien vinden een mooi evenwicht, het zelfgebouwde tuinhuis is bijna helemaal klaar… We hebben zeer bewust een plek gecreëerd om te genieten met familie en vrienden in alle rust en privacy.”

 

Met dank aan:

Architectslab
Ulensstraat 86/12 – 1080 Brussel
t. 02 426 94 49
www.architectslab.com

 

Vloeren Peeters
Zagerijstraat 26 – 28 – 3550 Heusden-Zolder
t. 011 87 23 83
www.vloeren-peeters.be

 

Soogen Ivo Partketvloeren B.V.
Winnerstraat 76 – 3941 Eksel
t. 0495 57 23 34 – t. 011 73 34 95
www.soogen.be