TOP

Kangoeroewoning: de warmte strak verveelvoudigd

‘Een kangoeroewoning in een landelijke, groene omgeving’… Het klinkt opmerkelijk passend. Met woordkeuze heeft dit echter niets te maken, met stijlvolle evenwichten tussen ruimtelijkheid en privacy. in een rustieke setting des te meer. De grootste uitdaging voor dit project was het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Architect Christophe Baetens kon alvast rekenen op zeer deskundig advies; de bouwheer én bouwvrouw zitten allebei in de bouwsector.

 

Handelen met voorkennis

Wie zelf ooit (ver)bouwde, kent het belang van voorkennis bij de lange lijst aan cruciale keuzes die je voor de kiezen krijgt. Met een interieurarchitecte als bouwvrouw en een bouwheer die schrijnwerker is (sinds kort startten zij DV interieur op), is een rijke koffer aan geprivilegieerde kennis uiteraard vanzelfsprekend. Dit toont zich dan ook in elke vierkante centimeter van deze eigentijdse kangoeroewoning. De expertise van de architect rond dit specifieke woningtype, stond verder borg voor een team dat helemaal up to the job was.

 

Een succesvolle krachtenbundeling

Bouwvrouw: “De eerste plannen van de architect waren vrijwel meteen een schot in de roos. Uiteraard heb ik ook mijn stempel kunnen drukken op het hele concept. Zo’n krachtenbundeling tussen architect en interieurarchitect is een ideaal scenario. Ik lette extra op allerlei details die met de uiteindelijke woonervaring te maken hadden, Christophe had dan weer meer oog voor de structuur in zijn geheel en bepaalde technische kenmerken. Als structuur heeft de architect getracht een concept uit te werken dat niet de uitstraling had van een herkenbare tweewoonst. We kozen voor een betonconstructie omdat we zo een optimale vrijheid hadden om de ruimtes in te delen. Alleen de buitenschil en de scheidingsmuur tussen beide woongedeeltes zijn dragend. Voor de rest hadden we vrij spel: een zeer bewuste keuze, waardoor ik helemaal mijn ding kon doen bij de uitwerking.”

 

Vernuftig spel tussen warm en koud

Bij het betreden van de gezinsingang, valt meteen het vernuftige spel tussen transparantie, warmte en strakke lijnen op. Bouwvrouw: “We hebben hier gekozen voor een betonvloer en een algemeen strakke uitstraling, maar dit wordt gebroken door de transparante vloerdelen, karaktervolle kasten/wanden en transparante elementen. De inmaakkasten in de keuken en ook elders zijn afgewerkt in hoogwaardig laminaat; een diep donkerbruine hout imitatie.

Dit gelijkvloers is opgevat als één geheel, waarin keuken en leefruimte naadloos in elkaar overvloeien. Een camel kleur zetel, natuurhouten tafel, een onmiskenbaar vintage meubeltje… verschillende elementen garanderen de warme leefervaring. Het keukenblad is opgetrokken in Corian. Dit blad is ruim 5m lang en dit is het enige materiaal dat dit naadloos kan realiseren. Verder is de keuken minimalistisch opgevat. De achterwand kan helemaal worden gesloten en bevat zowel enkele grote koel/vries compartimenten, als een koffieblad en zelfs de scheidingsdeur naar het deel van mijn ouders.”

 

VDS decor: bekleding die het daglicht beheerst

Transparantie, lichtinval, openheid… Het zijn stuk voor stuk bepalende pijlers in een interieurbeleving. VDS decor zorgde voor alle rolgordijnen, waarmee ook het lichtspel optimaal wordt beheerst. Sarah van VDS decor: “De bouwvrouw en ikzelf kennen elkaar al lang; we werken ook veel samen. Een enorme troef bij dit project was dat we betrokken waren vanaf het begin. Zo kon er van bij de eerste tekeningen rekening gehouden worden met een elegante integratie van de rolgordijnen in de constructie. Dat is trouwens een werkwijze waarvoor ik absoluut wil pleiten. Nog te vaak wordt er op voorhand onvoldoende nagedacht over hoe soms elementaire elementen voor de totaalervaring zullen worden aangepakt. Mensen moeten dan achteraf een behoorlijke som besteden om dit nog zo goed mogelijk toe te voegen. Denk je hieraan vanaf het begin, dan is het resultaat optimaal en de kost vaak lager. Bij VDS decor zijn we gespecialiseerd in alle mogelijke raamdecoratie, maar ook interieurvormgeving in zijn geheel. De bouwvrouw en ikzelf zijn hierbij erg complementair: zij excelleert in plannen en inkleding, ik ben extra gepassioneerd door de final touch. Daarmee vormen we vaak ook een sterke tandem voor diverse projecten.”

 

De ruimtelijkheid ondergronds opgetild

Wat deze woning ronduit uniek maakt, is de volledige onderkeldering. Al is ‘kelder’ hier niet het woord dat je te binnen schiet wanneer je de elegant geïntegreerde betonnen trap afdaalt; Dit is een aangename, royale leefruimte die de bewoonbare oppervlakte bijna verdubbelt. Mooi afgescheiden van het gelijkvloers en toch deel van het geheel. Het daglicht wordt rijkelijk naar binnen getrokken door de glazen vloeren die welgemikt bij dak- en andere ramen werden geplaatst. Bouwvrouw: “De beslissing om voor deze enorm ruime kelder te gaan, hebben we ons nooit beklaagd. Het is het sleutelelement van ons kangoeroeconcept. De bewoonbare oppervlakte wordt enorm uitgebreid, terwijl de bouwschil vrij normaal is qua grootte. Nu is dit vooral een paradijs voor de kinderen. Zij kunnen hier naar hartenlust ravotten en rommel maken. Erg handig: hoe wild hun speelpartijtjes er ook aan toe gaan, het gelijkvloers blijft netjes. Er is nu al een kleine bureau voorzien, maar op termijn komt hier een volwaardig bureaumeubel. Zo werk ik dan in alle rust, zonder mij af te zonderen van het gezins-gebeuren. Naargelang de behoeftes van ons gezin kan hier ook een tweede zithoek met TV meubel komen. Je zit dan apart, maar niet gescheiden. Qua berging is dit een oplossing voor het leven: ik zie ons de beschikbare ruimte nog niet meteen vol krijgen. Het is ook een aangename ruimte: mijn partner kan hier volop op de rollen fietsen in best aangename temperaturen, we vinden hier verkoeling in de zomer, geluiden worden goed geïsoleerd…

 

Concrete House: concrete ecologische en praktische voordelen

In tijden van steeds strengere ecologische normgeving en groeiend ecologisch bewustzijn, is een betonconstructie een duurzame keuze. Nele Colpaert, commercieel verantwoordelijke bij Concrete House, legt uit welke meerwaarde hun betonnen structuur ook voor dit huis oplevert. Nele Colpaert: “Een ruwbouw in beton biedt een hele lijst voordelen. Er is natuurlijk de uiterst solide constructie van de bouwschil, waardoor de indeling binnenin geheel naar keuze en voorkeur kan worden uitgetekend. Die stevigheid en flexibiliteit maken onze constructies ook erg duurzaam. Ongeacht welke bestemming een gebouw krijgt; deze structuur blijft bruikbaar en onveranderd stevig, ook na honderd jaar. Afval door sloopwerken wordt zo vermeden. Dan is er nog de uitstekende thermische inertie: dit beton wordt luchtdicht gegoten en houdt de binnentemperatuur goed vast. Waar anders allerlei isolerende maatregelen nodig zijn, blijft dit hier beperkt. Bij Concrete House zijn we het ook gewend om dergelijke leefkelders te bouwen. De deskundigheid en technische bagage die dit vereist, zijn voor ons een evidentie.”

 

De verdieping: bron van comfort …en licht

Eenzelfde strakke betonnen trap brengt ons naar de bovenverdieping. De continuïteit van tinten en afwerking vergezelt ons doorheen het hele huis. De tussengang is veel meer dan een ‘nachthal’. De gang krijgt hier opvallend veel daglicht via een dakraam én een groot raam dat uitkijkt op de weilanden. Ronduit subliem: Centraal op de gang sta je op de glazen vloer die helemaal tot onder in de ‘kelderruimte’ uitkijkt, tegelijk geniet je van een prachtig uitzicht op de velden en bossen.

 

Kastwanden: signatuur van de professional

Bouwvrouw: “Voor onze master bedroom hebben we de oorspronkelijke plannen wat moeten wijzigen omwille van een ventilatieschacht. Nu wordt de dressing door een transparant houten raster van het slaapgedeelte gescheiden. Achteraf maakt dit de ruimte groter, dus we zijn hier absoluut niet rouwig om. De muur tussen de kinderkamer en onze slaapkamer is een kastmuur: Dit betekent dat er in alle vrijheid gespeeld kon worden met dieptes van de compartimenten in functie van de behoefte in iedere kamer. Daartussen wordt dan steeds geluidsisolatie geplaatst. Dit concept heb ik in heel het huis, zoals in de keuken, de berging… en ook bij mijn ouders gretig toegepast. Als interieurarchitecte is die creatieve en functionele vrijheid ronduit zalig. Bij dé uitdaging voor dit project: de indeling, was dit een zegen… Eén van de voordelen van betonconstructies met een minimum aan dragende muren.”

 

Een intergenerationele LAT-relatie

Bouwvrouw: “Het woongedeelte van mijn ouders is een grote L op het gelijkvloers. Ergonomie, ruimtelijkheid, een eigentijds kleur- en vormspel dat tegelijk ook deze generatie
behaagt… De vrijheid die deze bouw kenmerkt, maakte het allemaal vlotjes mogelijk. Gebruiksgemak was voor mijn moeder doorslaggevend, dus werd het een composiet keukenblad. Ze hadden ook graag een bureautje; dat werd geïntegreerd in de wandkasten. Hier geen betonvloer, maar betonlook tegels. Het geheel is nog steeds strak, maar de kleuren en meubels zijn meer uitgesproken landelijk. Een evenwicht waarvan ik hen even heb moeten overtuigen, maar achteraf zijn ze zeer tevreden over het resultaat. Het is mijn job om te achterhalen welke woonervaring mensen echt willen en nodig hebben… en mijn ouders ken ik natuurlijk door en door. Christophe Baetens: “Privacy is voor dit soort woningen een groot aandachtspunt en steeds een uitdaging. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitenzijde van het huis. We hebben de 2 woningen volledig akoestisch onderbroken, maar via sassen zijn ze toch ook intrinsiek verbonden.

 

Met dank aan:
Christophe Baetens Architecten
Kleine Wandelweg 16 – 2980 Halle Zoersel
t. 0477 66 44 41 – www.christophebaetens.be

 

Concrete House
Industrielaan 22 – 2250 Olen
t. 014 25 82 00 – www.concretehouse.be

 

VdS Decor
Antwerpsesteenweg 18/1 – 2390 Oostmalle
t. 03 366 59 12 – www.vdsdecor.be