TOP

Als een gerenoveerde woning charme & karakter uitstraalt

Een totaalrenovatie waarbij het originele karakter van de woning bewaard moest blijven, maar waar tegelijkertijd een geheel eigen stijl aan toegevoegd moest worden? Van een uitdaging gesproken…

“Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt de bouwdame ons. “Binnen een week nadat we beslist hadden om op zoek te gaan naar een woning, tekenden we het verkoopcontract voor deze woning al. De hoge plafonds en de lichtinval charmeerden ons, net als de rust en de ligging aan het bos. De opzet was om een thuis te creëren waarin geleefd kon worden: eenheid, warmte én een interieur met een hoek af. Geen strakke, witte opzet. De opdracht voor de totaalrenovatie vertrouwden we toe aan architecte Sien Huygen, die al voor de aankoop betrokken was en meteen het potentieel van de woning zag.”

 

Kwaliteit en betrouwbaarheid

Vooraleer we de woning betreden, nemen we de tijd om even naar de ramen te kijken. De oorspronkelijke openingen werden behouden en brengen heel wat licht binnen. De armaturen en glazen zelf waren natuurlijk wel aan vervanging toe. Doorheen heel de woning werd gekozen voor een strak zwart model. De aluminium ramen zijn van het bedrijf Profel. Antoinette Dumon vertelt er ons meer over: “Dit Stratolo model is onze kampioen van de charmante retrotoets, subtiel en strak tegelijk. Dit dankzij de fijne schuine zijden en de typische glasverdelingen. Je kan het vergelijken met het elegante stalen profiel met industriële look van welleer, maar dan met alle troeven van hoogwaardig aluminium. De vleugel zit naadloos genesteld in het slanke kader en door het ingenieuze binnenwerk koppelt het model moeiteloos comfort aan veiligheid en duurzaamheid. Wind, water en stof worden door de drievoudige dichting geweerd en er is een bijkomende akoestische isolatie van -3 dB. Standaard leveren we dit model met dubbel glas, maar ook drievoudig glas is mogelijk. Naast de ramen stonden we ook in voor de houten inkomdeur in verweringslook. Een mooi voorbeeld dat bewijst dat het combineren van verschillende materialen perfect mogelijk is.”

“Als bedrijf leggen we graag de nadruk op kwaliteit en betrouwbaarheid”, vervolgt Antoinette Dumon. “Bij Profel leveren we al meer dan 70 jaar Belgisch maatwerk. Door voortdurende innovatie, eigen productie, investeringen in research & development streven we ernaar om de best mogelijke ramen en deuren aan te bieden, die voldoen aan de noden en wensen van de klant. Voor de plaatsing werken we samen met zorgvuldig geselecteerde vakmensen, die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Samen met deze Profel Experts beloven we je ramen en deuren met een uitstekende service zowel voor, tijdens als na plaatsing. Ons engagement is vervat in 4 glasheldere beloften: het bedrag op onze offerte stemt overeen met dat van op je factuur, je huis is heilig voor ons, alles moet kloppen zoals we zijn overeengekomen vooraleer we de werken afronden en tenslotte nazorg in onze waarborg.”

 

Gedurfd en geslaagd

Tijd om naar de keuken te gaan. Links staat een mooie, wat zwevende bar met led-strip en een gouden toets. Daarnaast is er het strakke houten meubel met ingebouwde toestellen en een toegang naar de bijkeuken. Deze kan perfect afgesloten worden met de pivotdeur die in het meubel opgaat, je merkt er niets van. Het werkblad van het eiland bestaat uit één grote keramische tegel met marmerlook – de Marazzi Golden White – op een strak zwarte fenix, terwijl voor het kraanwerk opnieuw geopteerd werd voor een gouden look. Gedurfd en geslaagd! Het zwarte kookgedeelte met ingebouwd fornuis staat dan weer mooi in de hoek te pronken; wat hoger dan het werkblad, een bewuste keuze dat opnieuw een mooi voorbeeld is van de doordachte binneninrichting. Ook hier is er een toegang naar buiten, naar het overdekte deel van het terras. Architecte Sien Huygen: “Er was hier twintig jaar niets gebeurd en er lag dus heel wat werk op de plank. Een groot voordeel was wel dat de ruimtes goed lagen en er weinig structuurwerken dienden te gebeuren. We hebben enkel beneden een extra doorgang gecreëerd en boven hebben we de badkamer van de achterzijde naar de voorzijde verplaatst. Door het werken met terugkerende elementen hebben we de ruimtes doorheen de woning als het ware met elkaar verbonden, zonder dat we overal muren moesten kappen. Het is een statige woning, waarvan het karakter bewaard moest blijven.”

 

Palazzo in het klein

Wat opvalt is de rust in de wijk, de woning ligt in een doodlopende straat en kijkt uit op een mooi bos. Rust te over, dat is duidelijk. De bewoners omschrijven hun woning als hun klein palazzo en dat kunnen we zeker beamen. Een woning met karakter, dat is de eerste indruk die we opdoen. De woning werd een dik jaar geleden gerenoveerd, vooral binnenin. Aan de buitenzijde veranderde er weinig, enkel de deur en de raampartijen werden vernieuwd. Bedoeling van het bouwkoppel was om de charme en de authenticiteit van de woning te bewaren. Je voelt meteen dat deze anders is dan andere klassieke of moderne bouwsels. Je zou het huis zelfs wat kunstig kunnen noemen.

 

Creatief en doordacht

Voor ons geeft de zwarte tweeledige deur toegang tot de ruimte achteraan het huis. Hier bevinden zich zowel de keuken, de eetplaats als de leefruimte. Het blokparket werd vervangen door een nieuwe versie maar niemand die volgens de bouwdame een verschil zou zien. Centraal hangt een gouden lichtarmatuur met tien bollen boven de strakke rechthoekige eettafel die uitgeeft op de deur naar het terras. De toon wordt verder gezet in de leefruimte rechts, een grijze hoeksalon is versierd met kleurrijke kussens. Voor de haard – die rust en warmte uitstraalt – ligt dan weer een wat speelser tapijt en een groene ronde poef. Het grote mediascherm hangt aan een witte muur boven een zwart op maat gemaakt meubeltje. In dezelfde stijl werd ook een meubel ontworpen die aan de haardmuur doorloopt. We draaien ons om richting straatkant, een schuifwand – waar vroeger een muur stond – kan de leefruimte van de voorste ruimte afschermen. Het is één van de weinige structurele ingrepen in de woning. Deze mooie ruimte doet vandaag dienst als speelhoek, maar kan ook perfect dienen als bureel- of zelfs ontbijtruimte.

Voor de interieurelementen deed het bouwkoppel voornamelijk een beroep op Interieur Plus. Anky Jans: “Samen met de architecte hebben we de klant begeleid naar de beste keuze voor het interieur van zijn woning. We vinden het heel belangrijk dat onze klanten het juiste advies krijgen: VAN A TOT Z. En dat geven we ook graag aan huis, dat onderscheidt ons van andere interieurzaken. Samen met onze klanten visualiseren we hun wensen en ideeën, en gieten we deze in plannen. Wij staan ze graag bij met creatieve suggesties en goed doordachte details. Daarvoor hebben we ook een eigen team binnenhuisarchitecten. Dat doen we trouwens niet alleen voor onze klanten uit Limburg maar ook voor heel België, want we leveren bijvoorbeeld ook aan de kust. In onze showroom combineren wij verrassende nationale en internationale designklassiekers met de laatste nieuwe trends van de interieurbeurzen uit onder andere Milaan, Parijs en Keulen. Zo bieden we een unieke collectie meubelen, accessoires en verlichting van designmerken als Hay, Arco, Moome, Arper, Rolf Benz, Kristalia, Montis, Pastoe, Designonstock, Koozo…”

Heel benieuwd naar de bovenverdieping stappen terug naar de inkomhal waar we de trap naar boven vinden. De ruime inkomhal trekt hier de aandacht. De vloer en de binnendeuren werden volledig bewaard, en de decoratieve elementen op de muren werden opgefrist. Aan de linkerzijde werd een zwart verlichtingselement geplaatst dat voor sfeerlicht zorgt. Aan het plafond valt dan weer het gouden engelenelement op. Meteen is ook de toon gezet voor de rest van de woning: de combinatie hout, zwart en goud zal overal terugkomen. Aan de linkerkant bevindt zich de sanitaire ruimte met kleine blauwe vloertegels en een gouden wand. Een tweede deur links geeft uit op de ingebouwde vestiaire die alles mooi aan het zicht onttrekt.

 

De kracht van het circulaire

In de inkomhal valt de toch wel grote trap op, de balustrade werd vervangen door goudkleurige ‘staven’ die ons een beetje doen denken aan dikke bamboestengels. De hal boven is ruim en ook hier werden de oorspronkelijke deuren behouden, net als het mooie blokparket. Links ligt de charmante niet-alledaagse badkamer, waar weer dezelfde stijlelementen tevoorschijn komen: denk aan hout, zwart, goud en een opvallend lichtelement. De wand van de inloopdouche bestaat dan weer uit een grote keramische tegel – de Marazzi Golden White – en de regendouche werd volledig in goudkleur opgetrokken. Ook het losstaand bad heeft karakter te over, net als de wat speelsere wastafel. We keren terug en stappen tegenover de badkamer de dressing binnen. Net als voor de bijkeuken werd hier gekozen voor een functionele én stijlvolle inrichting: praktisch en mooi, zeg maar. Verder in de gang bieden de volgende deuren links en rechts toegang tot de twee slaapkamers. Elk vormgegeven met een eigen kleurelement, ingericht volgens de smaak van de kinderen en met telkens een prachtig zicht naar het achterliggend bos.

Aan de achterkant van de hal brengt een houten trap – met opnieuw dezelfde goudkleurige staven – ons tot de zolderverdieping waar we de master bedroom aantreffen. De Velux biedt zicht op de kruinen van de bomen en de glazen wanden schermen de trapholte af. Het is een open plaats, zonder deur maar waar geborgenheid toch centraal staat, mede dankzij het houten dakgebinte en de wat ruwere vloer in betonstijl. En natuurlijk dankzij het bed van Auping. “We zijn zoals u misschien weet het bekendste slaapmerk in de Benelux”, vertelt Iris Dierckx – general director Belux. “Onze klanten associëren ons vooral voor drie zaken: design, comfort en slaapkwaliteit, en duurzaamheid. Het is op deze zaken dat we ook blijven inzetten en innoveren. En qua duurzaamheid blijft het niet bij loze woorden. Zo proberen we meer en meer bij te dragen tot het circulaire gedachtegoed, wat wil zeggen dat de grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Dat passen we zowel toe voor bedden als matrassen. Zo is er de Auronde het meest verhuisbare bed ter wereld. Je kan het demonteren en monteren zonder probleem – we hebben steeds al het materiaal in stock – en terug naar de fabriek sturen. Daar krijgt het een nieuwe kleur en worden de montage-onderelen vervangen. De Evolve matras is dan weer de eerste volledig circulaire matras op de markt. Concreet zitten er in de matras geen schuim en lijm, maar bestaat het uit slechts twee materialen: staal en polyester. Daardoor kunnen we – na pakweg tien jaar – de onderdelen van elkaar scheiden, wat niet kan als de matras gelijmd is. De onderdelen worden dan gereinigd, de veren terug aangespannen, en er worden nieuwe garen gemaakt… Keer op keer kunnen de ingrediënten op hetzelfde kwalitatief hoogwaardige niveau gerecycled worden. Deze matras is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook heel goed voor de nachtrust.” Tijd om even in te dommelen hebben we na dit meer dan geslaagd bezoek echter niet…

 

Met dank aan:

2ndSkin – Architecture ı Sien Huygen
Bosstraat 113 – 3500 Hasselt
t. 0495 463 666 – www.2nd-skin.be

 

Profel
Europalaan 39a – 3900 Pelt
t. 011 80 98 09 – www.profel.be

Interieur Plus
Baan naar Bree 121a – 3990 Peer
t. 011 610 670 – www.interieurplus.be

 

Royal Auping
Kom proefliggen bij jouw Auping slaapspecialist. Ze helpen je graag met het beste slaapadvies voor jouw optimale nachtrust. Voor meer info en een winkel in jouw buurt, kijk op www.auping.be

 

Lemara bvba – agent Marazzi Belux
www.marazzi.it – lemara@skynet.be

 

Martens Democom
Gieterijstraat 131-133 – 3600 Genk
t. 089 84 97 90 – www.martensdemocom.com

 

Ourea
Hoevestraat 25 – 1755 Gooik
t. 053 220 220 – www. oureakitchenware.be