TOP

Verticaal en verzonken

Piet Boon aan u voorstellen is wellicht overbodig. Samen met Karin Meyn richtte de Nederlander in 1983 zijn gelijknamige studio op in Oostzaan. Die specialiseert zich in architectuur, interieur en productdesign en is inmiddels wereldberoemd geworden. Studio Piet Boon staat er immers om bekend een uitzonderlijk evenwicht te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Een multidisciplinair team ontwerpt bekroonde woningen, zakelijke projecten, hospitality omgevingen en een uitgebreid assortiment aan producten. Over alle landsgrenzen heen heeft de studio projecten lopen. Een daar van werd enkele jaren geleden voltooid in Oak Valley in Zuid-Korea. Het bureau nam er de architectuur en het interieur op zich van een spectaculaire privéwoning, die zich ophoudt in de glooiende groene omgeving van de vallei. “De initiële opdracht dateert al van 2010. De klant vroeg ons een villa te ontwerpen die als standaard kon dienen voor een hele resem luxueuze modulaire woningen in Oak Valley. De bedoeling was om in de toekomst een tweehonderdtal designerresidenties van verschillende afmetingen en indelingen mogelijk te maken, waarbij de esthetiek en vormgeving binnen en buiten wél bewaard zouden blijven”, vertelt Piet Boon.

 

Volumetrie afgestemd op landschap

Oak Valley is een high-end en ecologisch duurzaam golf- en skigebied in de provincie Gangwon in het noorden van Zuid-Korea. Het bestaat uit een schitterend berglandschap dat getooid wordt door ongerepte bossen. Hand in hand met die groene golvende vormen gaan tal van prachtige archtecturale projecten. Je vindt er ook een aantal uitnemende privéwoningen bovenop een museum van de toonaangevende Japanse architect Tadao Ando. Wat opmerkelijk is: al die ge- bouwen verhouden zich perfect tot de omgeving, iets wat ook het belangrijk- ste uitgangspunt vormde voor dit ‘Asia Residential Resort’, zoals de Studio het noemt. Piet Boon: “In de Koreaanse cultuur is de bescherming van de na- tuur ontzettend belangrijk. Die gedachte moest ook in ons ontwerp tot uitdrukking komen. We hebben een organisch plan gemaakt dat naadloos aansluit op het omringende landschap. Het huis heeft een krachtige en gedurfde volumewerking als afspiegeling van de beeldtaal die doorheen het hele project gebruikt is.” De villa is indrukwekkend van omvang: 660 vierkante meter. Toch wordt het geheel opvallend licht gehouden door de speelse inplanting van verschillende volumes. Het huis kenmerkt zich door een eigenzinnige grafische vorm, een abstracte interpretatie van de zadeldak-woning waarbij diverse structuren in interactie gaan met elkaar én met het landschap. Puntgevels, hoge schouwen, keermuren en trappen graven het gebouw namelijk deels in een heuvel in. Hierdoor lijkt het bijna alsof het huis op natuurlijke wijze ontstaat uit de rotsen. Een beeld dat versterkt wordt door lange lijnen granieten baksteen, die gevonden werden in de buurt. Die rechtlijnige detaillering geeft het huis een gedistingeerde, eigentijdse uitstraling. “Het huis is volledig afgestemd op het glooiende landschap van de vallei. We hebben ervoor gekozen om het op te bouwen uit een aantal volumes die scharnieren rond één centrale gang. Die organisatie maakt dat er ook in de toekomst gemakkelijk kan geschoven worden met bepaalde functies zonder de overkoepelende esthetiek te compromitteren”, aldus Piet Boon.

 

Kunst als leidraad

De bescheiden sfeer, strakke lijnen en klemtoon op verticaliteit krijgen ook een verlengde binnen. Het gebouw draagt het karakteristieke signatuur van Studio Piet Boon: het ontwerp is subtiel, stijlvol, functioneel en tijdloos. Grote ramen zuigen het daglicht rijkelijk naar binnen. Tegelijk ontstaan er door de slimme organisatie van de ruimtes interessante perspectieven en onbelemmerde zichtijnen die toelaten om vanuit elk gezichtspunt te genieten van het interieur. Piet Boon: “De beleving van deze woning gebeurt gradueel. Het beeld verandert naarmate je dieper doordringt in de woning. Architectuur, interieur en landschap spelen daarbij constant in op elkaar. De route die je aflegt hebben we de ‘flow of the river’ genoemd. Het bgint bij de ingang van het huis met een bergbeekje. Daarna wordt het gebouw breder en omvat het meer lucht en ruimte, om te eindigen met een weids uitzicht over de weelderige bergachtige omgeving.” De sfeer in de villa wordt in grote mate bepaald door het gebruik van ingetogen kleuren en natuurlijke materialen. Het gebruikte palet is rustig en aards, met oranje als terugkerende accentkleur. Op de vloeren variëren grijze natuursteen in de circulatieruimtes en keuken meteikenhouten vloeren in de leefruimtes. In het vaste en losstaande meubilair zijn verschillende houtvarianten te zien. Daarnaast speelt kunst een belangrijke rol bij het ontwerpen van het interieur.“Het ontwerp is gemaakt voor een klant met een verfijnd en evenwichtig gevoel voor stijl”, vertelt Piet Boon. “Omdat de eigenaar een fervent kunstverzamelaar is, vind je binnen een mix van oosterse en westerse objecten. We hebben door het hele huis inspirerende oplossingen voorzien om verschillende lokale en internationale kunstwerken te huisvesten”, aldus Piet Boon. Vaak gaan die kunstwerken in dialoog met designproducten van Studio Piet Boon zelf. In de eetkamer bijvoorbeeld scharen de Saar Dining Chairs zich rond de tafel. De stoelen zijn zowat het boeg- beeld van Studio Piet Boon en een van de best verkochte producten uit de collectie die zich laten kenmerken door het rustieke nononsens stiksel. Hier zijn de stoelen uitgevoerd in leder, maar ze zijn ook verkrijgbaar met een stoffen bekleding of met houten armleuningen en poten. “Het is een stoel die ontworpen is om uitgebreid te dineren. Om in het algemeen te genieten van het leven”, aldus de ontwerper. In het salon rust de Dieke Sofa met bijhorende poef. Met zijn diepe zitgedeelte en de modulaire elementen geeft de zetel een relaxte elegantie aan de kamer. Even verderop flankeert de Kekke Longchair een van de talrijk aanwezige kunstwerken. Het is een opvallend meubelstuk met een gepoedercoat stalen frame en heerlijk zachte lederen zitting. Luxueus leven in de ware Piet Boon stijl.

 

Piet Boon by Formani

Dat Studio Piet Boon gelooft in de schoonheid van eenvoud, bewijst ook het deurbeslag. Door het verrijken van de verschillende deuren wordt er een serene eenheid gecreëerd. “De eenvoudigste details laten een blijvende in- druk achter in elke ruimte. Dat is zeker het geval bij de klinken”, legt de ontwerper uit.“Het deurbeslag is opvallend strak gelijnd maar ook neutraal qua uitstraling. Maar wat minstens zo belangrijk is: behalve het esthetische aspect is bij de vormgeving van elk object functionaliteit het uitgangspunt geweest.Voor ons staan volumineuze en spannende contrasten altijd centraal, en dat in harmonie met de kwaliteit en functionaliteit van het product.”

 

Outdoor

Exterieur en interieur zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Ook in deze woning wordt dat duidelijk. “De creatie van de buitenruimte is geen op zichzelf staand proces”, vertelt Boon.“Het gebeurt in dialoog met de architectuur en interieurvormgeving. Er is gekozen voor materialen die de binnen- en buitenruimte verbinden, terwijl het zorgvuldig gekozen meubilair de ruimte aanvult en alle comfort biedt. Wij geloven dat het exterieur met hetzelfde gevoel en dezelfde precisie moet ontworpen zijn als de binnenkant van een gebouw. Er moet evenveel comfort aanwezig zijn. Dat is de essentie van dit gebouw: niet alleen qua vormgeving is het vergroeid met de omgeving, de hele beleving is erop afgestemd, binnen én buiten.”

 

 

Studio Piet Boon
www.pietboon.com