Zweven boven de velden
Op een koude ochtend in februari bezoeken we in Huldenberg een nieuwbouwwoning van architect Jonathan Coenen. We dalen af in een idyllisch straatje, waar de zon hevig straalt over de met ijs bedekte velden. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht op velden en bossen, rijden we de moderne villa haast voorbij. Later leren we dat dat niet mag verwonderen, aangezien de woning bijna letterlijk in het hellende landschap ingebouwd werd. Jonathan Coenen geeft uitleg bij het project: “Een eigentijds verhaal brengen op een sterk hellend landschap was een creatieve uitdaging. De bouwheer wilde een strakke woning met open leefruimtes; een evenwicht tussen ruwheid en verfijning; leven temidden van de natuur, met groot terras, maar zonder het ongemak van een tuin. Los van die eisen kreeg ik echter veel vrijheid en vertrouwen van de bouwheer en dat resulteerde in een atypisch woonverhaal. Het bouwperceel ligt tegenover agrarisch natuurgebied, wat een te benutten visueel voordeel zou worden in het woonontwerp: een uitgelezen kans om te genieten van de natuur en het vergezicht zonder het ongemak van tuinonderhoud. Het werd dan ook snel duidelijk dat de belangrijkste woonruimtes van bovenaf over de vallei zouden uitkijken, en zo werd de klassieke woonindeling omgekeerd. Voor het ontwerp moesten heel wat afwijkingen op de verkavelingsvergunning aangevraagd worden. Maar aangezien het eindresultaat de natuurlijke berm zodanig respecteert, is ook de gemeente erg tevreden.”
Wanneer we voor de ééngezinswoning staan, zien we drie niveau’s. De volumes werden letterlijk in de helling geduwd. Op het straatniveau bevindt zich een toegangspoort die nauwelijks zichtbaar is, en daarboven lijken 2 bouwlagen uit de grond te rijzen en op elkaar gelegd te zijn. De constructie werd in waterdichte beton opgetrokken, de buitengevels bezet in witte crepi. De tweede en bovenste verdieping is een echte blikvanger. Rondom de fijne raampartijen werd een lichte kaderstructuur in natuursteen opgetrokken met een vlakke voorzijde en afgeschuinde hoeken. “Het kader heeft twee functies: enerzijds fungeert het letterlijk als omlijsting om de kunstzinnige schoonheid van het tegenoverliggende panorama te benadrukken, anderzijds trekt het door zijn compositie licht en groen binnen in de woning. Zo wordt de interactie tussen binnen en buiten verder onderstreept en werken ze in elkaars voordeel. Dezelfde natuursteen werd ook gebruikt ter afwerking van de betonnen toegangskoker, een herhaling die een zekere zachtheid aan het geheel geeft”, legt Jonathan Coenen uit.
Het loftgevoel
We begeven ons naar de open traphal en wandelen door naar de hoogste etage. De trappen zijn vervaardigd uit een tegel die doorheen de hele woning gebruikt wordt. De trap wordt bovendien uiterst subtiel verlicht door kleine druppelvormige wandspotjes. De bovenverdieping is het best te vergelijken met een luxueuze penthouse: alle functionele ruimtes lopen in elkaar door en grote open raampartijen met ultra-fijne verzonken profielen creëren een weids gevoel met een prachtig uitzicht over de vallei. Die openheid laat toe om de natuur, doorheen de verschillende seizoenen en weersomstandigheden, te ervaren als een steeds veranderend schouwspel. Vanuit de leefruimte zweef je haast over de velden heen…
Het keukeneiland werd opgetrokken uit een massieve blok marmer, Mavros Caffé. Dat marmerblok werd volledig op maat gemaakt en geplaatst door Stone. Voor de verdere realisatie van de keuken en badkamer klopte de bouwheer aan bij Thonon in Overijse. Wat in 1971 begon als een algemene schrijnwerkerij, is vandaag uitgegroeid tot een familiebedrijf dat keukens en volledige interieurinrichtingen creëert. “De meeste klanten komen bij ons terecht voor het ontwerpen en plaatsen van hun keuken, maar vragen ons uiteindelijk om heel wat andere zaken uit te voeren zoals badkamers, woonkamers, dressings, enzovoort”, vertelt Michaël Thonon. “Ook in deze woning stonden we in voor de keuken, de badkamers en het maatwerk in het poolhouse. We werken wel vaker samen met architect Jonathan Coenen omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben: een uitstekende kwaliteit en service, een correcte leveringstermijn, een efficiënte uitvoering en een hoge klantentevredenheid. We produceren alles op maat in ons eigen atelier en verzorgen ook de plaatsing. Daardoor kunnen we niet alleen proactief meedenken met de architect of klant, we kunnen ook steeds inspelen op nieuw ontstane obstakels of wensen. Wanneer wij klaar zijn met een project, is het ook meteen gebruiksklaar voor de klant. Dat komt omdat we zoveel details op ons nemen. Zo zorgden we hier bijvoorbeeld voor het plaatsen van de marmeren fronten op de maatmeubels. Dat resulteert in een strak en naadloos geïntegreerd geheel voor de klant. De bouwheer had ons hier ook gevraagd de dressing te installeren, maar aangezien we de gevraagde deadline niet konden halen, hebben we de uitvoering ook geweigerd. Die leveringstermijn is essentieel voor ons: lukt het niet, dan beloven we het tegendeel ook niet. We hebben onze belofte sinds 1971 nog nooit gebroken.”
De eerder vernoemde marmeren bladen werden geleverd door het bedrijf Stone. Véronique van Stone geeft wat meer uitleg: “Mavros Caffé is een Griekse marmer die we zelf invoeren en op maat zagen in onze Belgische productiehuizen. Het gaat hier om een verzoete afwerking, een zogenaamde ‘Satin Finish’ die niet gepolijst werd en dus mat oogt. Het keukeneiland werd volledig in verstek afgewerkt waardoor het een massief blok lijkt. Onze specialiteit is het invoeren van een ruim aanbod aan merken en natuurstenen die we vervolgens kunnen verwerken tot een afgewerkt product, op maat van de klant. Stone is een bedrijf dat op drie grote productpijlers gebouwd is: natuursteen, terrazzo en keramiek, voor zowel binnen- als buitengebruik. De eerste steen van het bedrijf Stone werd bijna een eeuw geleden gelegd, en doorheen de jaren ontstonden er verschillende entiteiten. In 2018 vond er een fusie plaats van de verschillende bedrijfstakken. De krachten en expertises werden zo gebundeld en daardoor kunnen we de klant nu nog beter bedienen. In onze twee toonzalen in Olsene en Londerzeel kunnen consumenten en architecten ons brede gamma ontdekken en de talloze mogelijkheden bespreken. Met onze diepgaande productkennis, vakmanschap en performante machines kunnen we zeer precies en met een hoge specialisatiegraad te werk gaan.”
In de zitruimte herbergt het centrale
meubel tv-voorzieningen en een houtkachel. Verder verhogen de glazen trap- en terrasafsluitingen de luchtigheid en transparantie van het ontwerp. De grote vierkante keramische tegels van 120cm, met het uitzicht van natuursteen, komen uit het aanbod van Tegel Concept, waar de bouwheer zaakvoerder is. Dezelfde vloer werd in de hele woning gelegd en een gelijkaardige buitentegel loopt ook overal naadloos door in de opmerkelijke buitenruimtes. Zaakvoerder Ben Vanpée vertelt waarom hij voor die tegel koos: “Het is een sober product dat toch warmte uitstraalt in de grote, strakke ruimtes. De grootte van de tegel creëert eenheid en maakt het geheel erg rustig. Hoe minder voegen, hoe minder druk de vloer namelijk oogt. Ik maakte de keuze samen met de architect zodat de tegel ook volledig bij zijn visie aan zou sluiten. Die samenwerkingsgraad typeert de werkwijze van Tegel Concept. We denken bij elk concept mee in functie van de noden van de klant en de verwachtingen van de architect. Om aan die eisen de kunnen voldoen hebben we een ruim aanbod aan hoogwaardige vloerbekleding, producten die gemaakt zijn om 20 tot 30 jaar intact te blijven. Klanten doen zulke investeringen voor de lange termijn, en daar spelen we op in. Al onze verkoopadviseurs hebben een architecturale opleiding en zijn zich zeer bewust van de technische en esthetische aspecten van een vloerkeuze. Na sluitingstijd worden de lopende dossiers nogmaals doorgenomen met een team van 4 of 5 medewerkers, die dan al brainstormend het concept voor de klant versterken. Tegel Concept bestaat ondertussen 28 jaar, en dit jaar zal mijn oudste dochter het bedrijf deels overnemen. Zo blijft de onderneming relevant en blijven we een gezonde mix aanbieden van jonge en oudere profielen, die elk op hun eigen manier het aanbod en de service voor de klant versterken.”
Een confrontatie tussen ruw en warm
Via een volledig weggewerkte lift of via de traditionele trap kunnen we naar de eerste verdieping afdalen, waar de slaapruimtes zich bevinden. Doordat dit volume, met uitzondering van de voorgevel, grotendeels in de berghelling ingegraven werd en zich dus ondergronds bevindt, voelt het knus en intiem aan. Omdat de kinderkamers compact zijn, werden er in de nachthal heel wat ingemaakte kastenwanden en opbergruimtes voorzien in Mondriaan-motief. Het is een ontwerp dat Jonathan Coenen graag in zijn woningen integreert als speels element tegenover de strakke architectuur. Zowel de master bedroom als de kinderkamers liggen aan de voorzijde en genieten zo van natuurlijk daglicht en uitzicht op de weidse vallei. Om elke slaapkamer daar te kunnen onderbrengen werd er ietwat toegegeven op de grootte, maar een smal verzonken terras met lage keermuur over de gehele breedte van de façade verruimt de kamers optisch en creëert bovendien privacy. De luifel van het bovenliggende niveau creëert een handige schaduw wanneer de avondzon verschijnt. In de master bedroom vinden we achter een glazen wand een ruime badkamer met aanpalende dressing. Het lavabomeubel werd opgetrokken in een donkere marmer die ook in de keuken terugkeert en op maat gemaakt werd door Stone.
Wanneer we de trap afdalen naar het gelijkvloers komen we in een hal die via een lange glazen wand is afgescheiden van de rest van de garage. Hier vinden we nog een ingemaakte kastenmuur in houtfineer die onze aandacht trekt. Het contrast tussen de ruwere toegangszone en het private gedeelte achter de glazen inkom werd bewust uitgespeeld. Geïntegreerde ledverlichting en een zitbank in het wandmeubel verhogen het gebruiksgemak en huiselijke gevoel in de hal. Het industriële karakter met betonelementen van de buitenkant loopt door in de ruime garage, waar veel plaats voorzien werd voor allerlei voertuigen en ingemaakte kasten. We verlaten tot slot de woning door de inkomdeur die netjes zit ingewerkt in de garagepoort in een mooi lijnenspel van hardhouten latjes.
Genieten op elke leeftijd
De vier dochters van de bouwheer stonden op het punt het nest te verlaten, maar wisten in de nieuwe woning toch weer snel hun plekje in te palmen. Terwijl de bouwheer in het buitenland verblijft, vertelt een van zijn dochters haar verhaal: “Ik ben nog graag thuis terwijl ik mijn studies interieurarchitectuur afrond. Het is hier zalig wonen, samen met onze hele familie. Het huis is ruim en functioneel, je voelt amper dat we hier met zovelen zijn. Ik besef maar al te goed hoeveel geluk ik heb: deze ochtend deed ik mijn gordijn open en stond ik opnieuw stil bij het adembenemende uitzicht… Wanneer ik door de velden wandel kijk ik vaak eens achterom om het huis te bewonderen. Toen ik de bouwgrond voor de eerste maal zag schrok ik nochtans wel: een grote berg leek mij nu niet meteen een ideale basis. Toch is het eindresultaat verrassend en eigentijds, en past het zich perfect aan de omgeving aan. Ik ben nog niet meteen het huis uit”, lacht ze.
Met dank aan:
Architect Jonathan Coenen
Kokstraat 3a – 3090 Overijse
t. 0496 10 00 10 – info@jonathancoenen.be
Tegel Concept
Brusselsesteenweg 319 – 3090 Overijse
Leuvensesteenweg 288 – 1932 Zaventem
Kortrijksesteenweg 63 – 9830 Sint-Martens-Latem
www.tegelconcept.be
Thonon
Brusselsesteenweg 410a – 3090 Overijse
t. 02 657 44 51 – www.thonon.be
STONE
Grote Steenweg 13 – 9870 Olsene Zulte
Autostrade 30 – 1840 Londerzeel
t. 09 388 91 11
www.stone.be