TOP

Tijdloze elegantie in de vitrine gezet

Het is een waarheid als een klassieke Griekse tempel: achter de ogenschijnlijk grootste eenvoud gaat vaak het meest complexe denkwerk schuil. De woning die we bezoeken in het Kempense Kalmthout, op een boogscheut van de heide, straalt een vanzelfsprekende sereniteit uit. Aan de bouw ervan ging nochtans een intensief ontwerpproces vooraf. Samen met de vrouw des huizes vatte architecte Eva Koch de zoektocht aan naar een zo ruimtelijk mogelijk ontwerp binnen de grenzen van een relatief bescheiden bouwoppervlakte. “Wanneer je nu door de woning wandelt, voelt alles heel logisch en natuurlijk aan”, verwondert Eva Koch zich ter  plekke. “Maar deze eindpuzzel is het resultaat van heel wat brainstorms en detailaanpassingen in overleg met de opdrachtgeefster. Nooit eerder maakte ik zoveel verschillende variaties op een plan. Iedere optie is in overweging genomen. Elke vierkante centimeter is benut.”

 

Eénzelfde kleurenfamilie

De vaandeldrager van dit harmonieuze samenspel is de Terca keramische gevelsteen uit de Elignia collectie van Wienerberger. Licht en lijnen vatten de subtiele kracht van deze baksteen samen. Het accent in het elegant uitgepuurde ontwerp ligt op horizontaliteit. Het langwerpige formaat van deze steen biedt het gedroomde lijnenspel voor een moderne architectuur. Een fijne voeg versterkt nog het gevoel van vrijheid in een gevel met zacht ontspannen karakter. Qua tinten bespeelt deze baksteen een ongerept, ingetogen palet. In dit woonproject is gekozen voor een uitvoering in Nordica Wit, die volop de kaart trekt van de tijdloosheid. De wit genuanceerde tint op gele ondergrond geeft in de massa een homogene kleur. De fijne, licht generfde structuur voegt eigenheid toe. De oppervlakte van de steen is licht opgeruwd met een mat aspect. De grondstof van deze baksteen is klei, een keramisch natuurproduct dat zich uitstekend verleent tot een ecologisch bouwproject. Wienerberger garandeert met zijn groene productiemethodes een minimale impact op het milieu. De nadruk bij deze fabrikant, die showrooms heeft in Kortrijk en Londerzeel, ligt op energie-efficiënte en duurzame bouwmaterialen en -oplossingen. Het totale productieproces is erop gericht om grondstoffenverbruik terug te dringen, energie te minimaliseren en de levensduur van de bouwmaterialen te verlengen. Deze ecologische benadering vertaalt zich in organische producten van hoge kwaliteit. Naast de Nordica Wit heeft de gloednieuwe Elignia collectie ook uitvoeringen in onder meer Nebula Grijs, Wenga Zwart, Robinia of Betula. De keuze voor een lichte schakering was voor de bouwheer van dit project een evidentie, met het oog op de gewenste openheid van de façade.

 

Levensgrote vitrine

Na de beslotenheid van de overdekte inkom verrast ons bij het betreden van de woning het invallende daglicht. Vanuit een opening in het dak trekt een kleine vide de zon binnen in de welkomstruimte: een slimme oplossing om de voorgevel gesloten te kunnen houden en niet aan privacy in te boeten. Meteen vallen de speelse niveauverschillen op die het pand zo typeren. Differentiatie in verbinding is het credo. Aan de linkerzijde brengt een trapje ons naar de vestiaire, die een onverwacht volume aan kleding- en bergkasten omsluit.  De grote blikvanger is hoe dan ook de prachtige zachtgele oldtimer Jaguar, die geëxposeerd staat in wat een uitvergrote toonkast lijkt. Pop art (‘Love needs magic’) en geraffineerde verlichting vervolledigen het kunstzinnige plaatje. Niets aan de buitenzijde doet vermoeden dat één van de garages dit pareltje verbergt. “We hebben bewust de meer praktische box – waar de fietsen, materialen en technieken in onberispelijk maatwerk zijn opgeslagen – naar de uiterste zijde van het pand verschoven”, verduidelijkt de architecte. “Op die manier krijgt de oldtimer een centrale plaats in het huis. Je kan er niet naast kijken. Maar het leuke is: de wagen is heel aanwezig en toch domineert hij het geheel van de ruimtes niet. Om dat te voorkomen, hebben we een wand geplaatst ter hoogte van de overgang naar de zithoek.”

De manier waarop de gashaard is ingewerkt in de scheidingswand, heeft alle schijn van een eenvoudig ontwerp. Nochtans vergde deze realisatie een hoge mate van detaillering, verzekert Kim Mertens van AMA Haarden. “De eigenares des huizes wist precies welke beleving ze wilde scheppen in deze ruimte. Houten accenten en zitmeubels uit natuurlijke materialen verlenen een warme sfeer aan het voorts strakke interieur. De haard fungeert als een subtiele blikvanger, met zijn brede horizontale belijning te midden van een rustgevend wit passe-partout. Uitdagend in deze constructie is onder meer de inpassing tussen de twee verticale kolommen rechts en de indirect verlichte nis aan de linkerzijde. In de gangkast zijn eveneens nissen ingebouwd, wat de techniciteit van de opstelling nog verhoogt. Daarnaast dien je als installateur uiteraard ook rekening te houden met de draagstructuren van een woning.” Visueel mag deze uitvoering dus uitblinken in strakheid en discretie, aan de basis ligt een complex en minutieus uitgevoerd ontwerp. “In een project als dit, waar de bouwheer terecht scherpe eisen stelt rond comfort en esthetiek, zijn schoonheidsfoutjes echt wel uit den boze. De puzzel moet heel precies gelegd worden”, vertelt Kim. “Bij AMA Haarden hebben we van dit soort uitdagend maatwerk onze sterkte gemaakt. We vinden dat esthetische uitstraling en technologische innovatie hand in hand gaan.” De ambitie van het familiebedrijf uit Kapellen is dan ook om met zijn aanbod en dienstverlening de toekomst een stapje voor te zijn. “Onze hoogwaardige haarden zijn alle uitgerust met een dubbele brander, waarmee je zelf het vermogen kan instellen. De energiebesparende ecowavestand is een mooie oplossing voor een compacte woonruimte als deze, waar slimme luxe primeert. Al onze haarden zijn bovendien voorzien op een eventuele latere overstap naar propaan of waterstof, zelfs al is die omschakeling nog verre toekomstmuziek. Als installateur gaan we graag mee voorop in de evolutie naar een duurzamere woonbeleving.”

 

Binnen gaat over in buiten

Weer beneden leidt architecte Eva Koch ons naar de keuken. Die is met de eetkamer versmolten tot een enkele ruimte. Niet dat we een aparte dining room missen; aan de eettafel kan nog altijd een uitgebreid gezelschap haar plaats vinden. Een ingetogen kastenwand krijgt een luxueus accent met behulp van een keramische marmerprint. Een verborgen deur geeft uit op een wasplaats en bijkeuken, in aansluiting op de functionele garage. Overal wordt dezelfde natuurstenen vloer doorgetrokken. Die loopt ook naar buiten toe door om zo weinig mogelijk contrast te scheppen tussen binnen en buiten. Het overdekte terras lonkt dan ook uitnodigend. Omwille van de bouwvoorschriften – dieper bouwen mocht niet – werd dat buitenterras zijdelings gekeerd. Een insprong die de middagzon uitbundig toegang verschaft tot de verschillende woon- en leefruimtes. Een uitgebouwde buitenkeuken doet alvast dromen van heerlijk zomerse etentjes met zicht op wat later een zwemvijver moet worden. Veelbelovend detail: de buitendouche is er al.

 

Baden in licht

Door de intieme invulling van de zithoek kan de opdrachtgeefster nog knus in haar sofa zitten zonder zich in een balzaal te wanen. Een bescheiden niveauverschil verleent de kamer toch de gewenste ruimtelijkheid. “Door slechts twee trapjes te zakken, heb ik hier een hoog plafond gecreëerd, dat via een vide ook verbindt met de bovenverdieping”, vertelt de architecte. “Een constructief vrij eenvoudige ingreep, die toch een duidelijk toegevoegde waarde biedt.” Het visgraatparket dat de zitput siert, komt terug op de bovenetage die we bereiken langs de eikenhouten, zonverlichte trap. Onderweg treffen we de gastvrouw aan haar open bureau. De eerste schuifdeur op de bovenverdieping geeft uit op een gastenkamer annex studeerruimte, waar het bed in een kastenwand zit ingeklapt. Kinderkunstwerkjes aan de muur zorgen voor de vrolijke toets. Verder is het kleurenpalet en de materiaalkeuze bewust sober gehouden. Ook in de master bedroom met aanpalende dressing primeert harmonie. Opnieuw is het een glazen wand die een eyecatcher prijsgeeft: een rijkelijke en toch praktisch ingedeelde badkamer, waarin je als bewoner moeiteloos tot ontspanning komt. De ruimte baadt letterlijk in het licht door de keuze voor een groot, sfeervol dakraam. Wanden en vloer zijn volledig in mortex gezet en creëren een weldadig hotelgevoel. De glazen tussenwand houdt de slaapruimte aangenaam koel, terwijl het in de badkamer behaaglijk warm mag worden.

 

Drie basisvereisten

Voor de bewoonster van dit heerlijk lichte en gestileerde pand, moest dit het ultieme bouwproject worden: een vrouwelijk project bij uitstek, met een behoorlijk pittige wensenlijst. De afmetingen en de bouwvoorschriften van het perceel vormden de elementaire uitdaging. Benedenvloers mocht de woning maximum 9 meter breed en 17 meter lang worden. Binnen die ruimte moest toch wel een aanzienlijk programma onderdak vinden. Door de creatieve aanpak van architecte Eva Koch werd dit alles vertaald naar een uitvoerbaar project met een verfijnde visuele samenhang. Deze woning leeft helemaal op de gratie van een straaltje zon, dus laat de lente maar komen!

 

Met dank aan:
Eva Koch Architecten ı Epiceadreef 16 ı 2920 Kalmthout ı 03 689 25 07 ı www.evakoch.be
Wienerberger ı Kapel ter Bede 121 ı 8500 Kortrijk ı 056 24 96 35 ı www.wienerberger.be
AMA Haarden ı Starrenhoflaan 23/1 ı 2950 Kapellen ı 03 605 96 76 ı www.amahaarden.com