TOP

Rond om rond

Op het moment van ons bezoek, zijn de bewoners van deze loft net terug van Spanje. Daar hebben ze een eigen zaak, die ze zo’n twee jaar geleden uit de grond stampten. ‘Het grootste deel van het jaar zitten we daar’, vertellen ze. ‘Om die reden zijn we recent verhuisd. We hebben altijd een woning gehad met een grote tuin. Maar zodra we de stap naar Spanje hadden gezet, werd het duidelijk dat we dat allemaal niet meer nodig hadden. Je krijgt een andere kijk op het leven. Hoeveel keer per jaar kan je echt genieten van die tuin? Op een bepaald moment stuitten we op dit nieuwbouwappartement in Bornem. Het was eigenlijk perfect voor ons.’

 

Centraal blok

De loft bestaat uit twee samengevoegde appartementen. Alle ruimtes zijn geschakeld rond de centrale trappenhal. ‘We hebben de trappenhal opgevat als een centraal blok, waar je volledig rond kunt lopen en alle woonfuncties kunt bereiken’, legt Geert Van Hoof van Klokhuis Interieurarchitecten uit. ‘De muren zijn afgewerkt met mortex, zodat het een eigen karakter en identiteit krijgt.’ Twee glazen deuren van producent Interieurglas scheiden de inkomhal en nachtdelen van de leefruimte. Kenny Raes van Interieurglas: ‘Er zijn in dit huis overal schuifdeuren gebruikt, behalve voor de afscheiding van de leefruime. Je komt binnen in de gang, waar er weinig licht is. Door die glazen deur verandert dat. Het licht van de leefruimte dringt door tot in de hal, waardoor die meer kwaliteit krijgt. Hetzelfde principe is toegepast om de overgang te maken naar de nachtdelen. Zo wordt de eenheid bewaard en is er visuele rust. In samenspraak met de interieurarchitecten en bewoners is er bewust gekozen voor een deur zonder stalen kader. Het enige wat je nog ziet is een strakke verticale handgreep die knipoogt naar de andere staalelementen in het interieur.’ Het centrale volume vervelt in de leefruimte tot een prachtig haardmeubel, eveneens afgewerkt met mortex. Het materiaal komt ook terug in verschillende maatkasten. In het salon is een langgerekt tv-meubel gecreëerd, dat doorloopt in een bureau met lage kasten in laminaat met een verweerde staallook. Geert Van Hoof: ‘Dat gedeelte zit iets hoger, zodat je er gemakkelijk aan kunt werken. Het stuk dat evenwijdig loopt met het tv-meubel
is bovendien iets teruggetrokken, zodat het beeld minder massief wordt en meer dynamiek krijgt.’

 

Rust en eenheid

Zachte, aardse kleuren voeren de boventoon. Op de vloer ligt een zachte beige tegel die overal is doorgetrokken tot en met de slaapkamers en badkamer. Witte muren gaan in dialoog met het volume in mortex en de accenten in het donkere laminaat. ‘We wilden het interieur zo licht mogelijk houden, zodat er een zacht, contemplatieve ruimte ontstaat’, vertelt de interieurarchitect. ‘Overal komen dezelfde materialen en kleuren terug. Dat brengt rust en eenheid. Zwart is enkel gebruikt als accentkleur en zie je hoofdzakelijk terug in de kastvolumes en verlichting. Het interieur vormt één verhaal, wat ook duidelijk wordt in de keuken. Daar hebben we gekozen voor een lang keukeneiland met een aperitiefhoek met daarachter een kastenwand en hier en daar zwevende kastjes. Het werkblad is een marmerimitatie om net iets meer karakter toe te voegen.’

 

Wijnkamer

De aanpalende ruimte is dan weer ingericht als wijnkamer. ‘We zijn grote wijnliefhebbers’, vertellen de eigenaars. ‘Thuis hebben we altijd een grote wijnkelder gehad. Een soortgelijk concept wilden we ook in de nieuwe loft. De ruimte is perfect geklimatiseerd.’ De muren zijn bekleed met een volkern. De wijnrekken bestaan uit stalen frames, waarop de flessen rusten. Verlichtingselementen zorgen voor extra beleving. Ook voor interieurglas was de wijnkamer een uitdaging. ‘De deur moest perfect luchtdicht afsluitbaar zijn, zodat de temperatuur en vochtigheid altijd in balans blijveDoor middel van een speciaal sluitprofiel is dat prachtig gelukt. Daarnaast is er gekozen voor een deur in donker gefumeerd glas, wat voor extra sfeer zorgt’, aldus Kenny Raes.

 

Suite

De slaapkamer is opgevat als een suite. Centraal bevindt zich het slaapgedeelte. Achter de hoek situeert zich een open dressing. In de badkamer primeert een zwarte Silestone. Die is aangebracht op de kastdeuren van het badkamertablet, in de omkasting van het bad en in de douche. Daar lopen de douchewanden uit in een sculpturaal zitelement. ‘De douchedeuren zijn deels verbonden met de muur door een zwart gelakt steellookpaneel. Zo wordt er haast naadloos een overgang gecreëerd’, legt Kenny Raes uit. ‘Net zoals in de rest van de woning is alles maatwerk. Wij houden enorm van het ambachtelijke karakter van glasproducten en werken steeds alles uit volgens de wensen van de klant. Deze realisatie is daar een mooi voorbeeld van. Ze toont perfect hoe glaswerk een toegevoegde waarde is voor je woonbeleving: je geniet van meer licht, meer openheid en zelfs meer flexibiliteit, omdat alles ontworpen en geproduceerd is op maat van het project.’

 

Met dank aan:
Klokhuis Interieur ı Londerzeelseweg 110A bus 2 ı 1880 Kapelle op den Bos ı www.klokhuisinterieur.be
Interieurglas ı Rijksweg 63 ı 2870 Ruisbroek ı 03 866 49 97 ı www.interieurglas.be