TOP

aRA Architecten

‘Haast en spoed zelden goed’? Daarop zijn er duidelijk enkele uitzonderingen. Neem nu dit knappe bouwproject van aRA Architecten. Deze eigentijdse vrijstaande woning werd gerealiseerd onder een zeer strakke tijdsdruk; het is er hoegenaamd niet aan te zien. Alle keuzes werden doordacht gemaakt en het resultaat mag meer dan gezien worden. Bouwvrouw en bouwheer wisten wat ze wilden, dat helpt, maar vooral de smetteloze voorbereiding en opvolging door de architect Davy Raemen maakten hier het verschil.

Efficiëntie als remedie tegen tijdsdruk
We treffen een tevreden bouwvrouw aan in deze strakke en tegelijk warme woning in Limburg. Op zich niet wereldschokkend, ware het niet dat het verhaal van deze realisatie werd gekenmerkt door een stevige tijdsdruk. Bouwvrouw: “Zodra we de knoop hadden doorgehakt en onze vorige woning te koop stelden, was ons huis meteen verkocht. Daarop hadden we niet gerekend. Het betekende dat de bouw van ons volgende huis meteen behoorlijk snel moest gaan. Een extra uitdaging kwam er met de administratieve afhandeling bij de gemeente; er was net een machtswissel en dat liet zich voelen. Maandenlang hebben we moeten wachten op bepaalde vergunningen. Hierdoor moest het bouwproces qua timing smetteloos verlopen. De architect heeft dit dan ook schitterend gedaan. Door zijn onberispelijke voorbereiding en strakke opvolging is alles helemaal goed gekomen. In 9 maanden zaten we erin! En wat extra mooi is: op de kwaliteit van het resultaat heeft die tijdsdruk geen enkele invloed gehad.” Davy Raemen, aRA architecten: “Die tijdsdruk was een uitdaging, maar eigenlijk ook niet meer dan dat. Een goede voorbereiding en opvolging zijn altijd de basis voor een succesvol bouwproject; daar zetten we altijd op in. Dat het beslissingsproces zo vlot verliep heeft zeker ook te maken met de ervaring die de bouwheer en -vrouw hadden met woningbouw. Dit is de derde woning van het bouwkoppel; ze wisten dus zeer goed wat ze wilden. Waar dat minder het geval was, voelden we een groot vertrouwen. Zo kan het natuurlijk vlot gaan.”

Van binnen naar buiten
Wat het koppel al heel goed wist, is hoe ze de binnenruimtes wilden invullen. Voor de buitenschil lag dat enigszins anders: daar kreeg de architect quasi vrij spel, zij het altijd in overleg.Davy Raemen: “De buitenschil is een representatief beeld geworden van hoe we bij aRA architecten graag werken: strak en modern, zonder kil te worden. Met enkele dynamische accenten, zoals het spelen met volumes, creëren we extra leven in de gevel. In de zijgevel springt de baksteen daarom enkele centimeters uit. De steen werd verlijmd op vraag van de bouwheer, maar dat was hier zeker ook onze voorkeur. Ook over de keuze van de baksteen zijn we zeer tevreden. Het werd de Rega van Vandersanden: een grijze steen die overloopt van karakter. Het is de eerste keer dat we ermee werken, maar wellicht niet de laatste. Op strategische plaatsen wordt die steen dan onderbroken door metaalwerk van de bouwheer zelf. Het resultaat is een woning die haar moderne look combineert met een verrassende warmte.” Bouwvrouw: “Voor die steen was het even zoeken. Ik wilde aanvankelijk graag zo’n typische zwarte steen; de ‘Amsterdammer’. Achteraf ben ik heel blij dat we dat niet hebben gedaan. Het zou te zwaar zijn uitgevallen.” Binnen in de woning valt de heldere indeling op. Die is niet alledaags, maar oogt meteen toch erg logisch. Davy Raemen: “Zoals gezegd wisten deze mensen al heel goed wat ze binnen wilden: twee leefruimtes, aan elkaar gelinkt door een ruime keuken. Zo is de zithoek toch gescheiden van de bureau en eettafel, zonder dat er een ruimte echt geïsoleerd raakt. In het midden verbindt de erg grote keuken met het grote solid surface eiland dan beide ruimtes. Die U-vorm past ook helemaal bij de oriëntatie. Het terras wordt mooi ingebakerd tussen de volumes en wanneer je de glasdeuren openschuift, voelt het aan als een extra ruimte die bij het huis hoort. Ook het zicht op de tuin is optimaal met de grote raampartijen. Tegelijk hebben we ervoor gezorgd dat alles voldoende wordt afgeschermd van de hete zomerzon. Onder meer een luifel bewaakt het aangename binnenklimaat.” Bouwvrouw: “Aanvankelijk wilde ik zoveel mogelijk glas. Gelukkig heeft Davy dat wat getemperd. Dat moest ook omwille van bepaalde normen. Het komt de uiteindelijke beleving alleen maar ten goede. We kozen bij enkele ramen op zijn advies ook voor zwartglas. Zo behouden wij het mooie zicht en de lichtinval, terwijl er geen inkijk is langs buiten. Voor de beleving binnen ben ik met name erg blij met het werk van YP Eurofix. Zij namen het maatwerk van het vast meubilair in de keuken, de badkamer, de binnendeuren, de trap, de parketvloer… voor hun rekening. Een enorme meerwaarde!”

 

YP Eurofix: op wandel met de klant
De tevredenheid over het maatwerk in alle binnenruimtes is opvallend. Hiervoor mag YP Eurofix veruit de meeste eer opstrijken. Een tevreden en gelukkige klant primeert! Hiervoor beschikt YP Eurofix dan ook over een imposant arsenaal aan materialen, kleuren en expertise. Gertie Bijnens, YP Eurofix: ‘Bij dit project hebben we ons volop kunnen uitleven en gespeeld met materialen, kleuren en vormgeving. Een leuke opdracht, mede omwille van de omvang van het project. Belangrijk is natuurlijk dat het totaalplaatje klopt. Zo komt het hout terug in de parketvloer, de trap en de livingmeubels; past het keukenblad bij de eettafel; komt de HPL Fenix van in de keuken terug in de badkamer, enz… Bij YP Eurofix is alles maatwerk; we hebben niets ‘in stock’. Mensen kunnen bij ons terecht voor om het even welke vorm, in om het even welk formaat, kleur of afwerking. Ook de materiaalkeuze is zeer breed: hout, HPL, laminaat, natuursteen, keramiek… Deze weelde is voor ons de voorwaarde om mensen echt tevreden te kunnen stellen. We gaan daar ook ver in, wat te zien is in onze talloze leuke projecten. Totaalprojecten, zoals dit project, zijn natuurlijk heel leuk om te doen. We werden vanaf het prille begin sterk betrokken, wat uiteraard bijdraagt aan onze impact op de beleving van de woning. Wat dat betreft, is het vertrouwen van de architecten een echte zegen. Voor hen is het ook fijn om te weten dat hun klanten − en dus ook zijzelf − in goede handen zijn.’

 

Bovenverdieping:
de comfort-checklist afgevinkt Ook bij de bovenverdieping mocht Davy Raemen zijn expertise laten gelden. Davy Raemen: “Voor de bovenverdieping is het altijd belangrijk om als architect de juiste vragen te stellen: Graag ochtendzon in de slaapkamer? Hoe moet de lichtinval? Wat met de akoestiek? Dat hebben we ook hier toegepast. Verder vinden we het belangrijk om bepaalde lijnen door te trekken. Dat zie je vooral in de badkamer, waar verschillende lijnen esthetisch én functioneel in elkaar overgaan. Een eervolle vermelding is er in dit project zeker voor de silicaatsteen; een snelbouw zandsteen die in grote stukken wordt geplaatst. Het is erg solide en snel droog, wat zowel de snelheid van werken en de akoestiek ten goede komt. Je kan immers bezetten met dunpleister. Dit soort ‘verrassende’ keuzes hebben zeker ook de snelheid en uiteindelijke beleving van dit huis mee bepaald.”

 

aRA-architect bv Herkerstraat 30 ı 3500 Hasselt ı 0494 87 18 12 ı www.ara-architecten.be
YP Eurofix ı Ambachtslaan 2 bus 1 ı 3665 As ı 089 69 69 10 ı www.ypeurofix.be
Eurodal ı Industrieweg 14 ı 2280 Grobbendonk ı 014 50 05 91 ı www.eurodal.be