TOP

A2D Architecten

Voor dit soort huizen hebben ze in het Engels de uitdrukking hidden gem uitgevonden. Deze villa ligt in een residentieel stukje Kraainem. Een huis waar menig wandelaar meestal gewoon langsloopt, maar dat komt omdat de schoonheid van dit project achter de vier muren van de woning ligt. Architectenbureau A2D uit Tervuren kwam voor de herinrichting van de keuken en ging pas buiten als de volledige benedenverdieping gerenoveerd was. Hoe ging dat dan precies?

 

Van functionele keuken naar leefkeuken
De eigenaars van deze woning hebben allebei een drukke job. Maar ze hebben ook een druk sociaal leven. Ze nodigen graag vrienden en familie uit voor uitgebreide diners. De oude keuken had dus al wat kilometers op de teller en was aan vervanging toe. “Toen we de keuken zagen en hoorden dat het gezin graag volk over de vloer kreeg, hebben we eigenlijk voorgesteld om de keuken centraler in de woning te plaatsen”, vertelt interieurarchitecte Eva Verbeiren van A2D. Ze kreeg het vertrouwen van de eigenaars en nam de volledige woning onder handen samen met Bruno Delva (vennoot bij A2D) en Mats Dekock. De oude keuken bleef zelfs onveranderd en doet vandaag dienst als bijkeuken. Handig als je eens voor een grotere groep moet koken. Kijken we verder naar het buitenschrijnwerk, dan valt de knowhow van Luckx op. Dit familiebedrijf bestaat al meer dan vijftig jaar en is al meer dan vijfentwintig jaar SAPA vakman. Ook in dit project werkten ze met de aluminium profielen van SAPA – onderdeel van het Hydro Building Systems. Hydro Building Systems is onderdeel van de Noorse aluminiumgroep Norsk Hydro ASA, één van de grootste aluminiumproducenten ter wereld en bovendien actief in de volledige waardeketen van de aluminiumproductie. De naam Hydro komt van het feit dat er voor de primaire aluminiumproductie vooral waterkracht wordt gebruikt. Die wordt intussen ook aangevuld met steeds meer wind- en zonneënergie. Meer dan 70% van de gebruikte energie voor de primaire aluminiumproductie komt al van hernieuwbare energiebronnen. Dat aandeel gaat in de nabije toekomst nog sterk stijgen. Hydro is trouwens bij de grootste afnemers van hernieuwbare energie wereldwijd. Het primair “low-carbon” aluminium van Hydro wordt onder de naam Hydro REDUXA 4.0® op de markt gebracht en gebruikt in SAPA profielen. Voor de bouwactiviteit zet Hydro Building Systems echter sterk in op het hergebruik van oud aluminiumschroot afkomstig van oude aluminium ramen en deuren uit de sloop. Dit wordt gecommercialiseerd onder de naam Hydro CIRCAL 75R®. Dit bevat minimaal 75% oud aluminiumschroot en koppelt het hergebruik van een kostbaar materiaal als aluminium aan een uiterst lage CO2 voetafdruk.

 

Specialistenwerk
Vanaf december 2021 zullen trouwens alle SAPA profielen van Hydro Building Systems in Hydro CIRCAL 75R® worden geproduceerd. Ook in deze woning werd het merendeel van het aluminium buitenschrijnwerk met Hydro CIRCAL 75R® geproduceerd. Al valt dat in feite niet op. Aluminium is oneindig te recycleren zonder dat het zijn sterke eigenschappen verliest. Voor de ramen en schuifdeuren viel de keuze op de lijn Avantis en Confort. Dat is een populaire lijn met een elegante chicane. Een bewuste keuze om de aansluiting naar het terras met zwembad en de mooie tuin zo zuiver mogelijk te houden. Voor de eigenaars moest de plek een oase van rust zijn. Dan wil je geen visuele elementen die die rust verstoren. Opvallend is ook het akoestische glas. De woning ligt namelijk vlakbij de Brusselse Ring en onder een aanvliegroute van de luchthaven van Zaventem. Een kleine meerprijs die de eigenaars maar wat graag betaalden. Je kiest met een reden voor comfort, natuurlijk.Waar Luckx in uitblinkt, is vooral het vakmanschap. Recent bouwden ze een nieuwe fabriekshal in Tubeke. Daar zorgen ze met een state-of-the-artmachinepark voor een assemblage op eigen bodem. En dat vakmanschap druipt ook van hun aanpak: er is weinig verloop in het personeelsbestand gezien het personeel, door de vele jaren ervaring, als het ware een passie heeft ontwikkeld voor het bedrijf en product. Wie op de werf komt, is dus niet zomaar een verkoper. Maar wel degelijk iemand met technisch verstand van zaken. Dat maakt dat productie en plaatsing perfect op elkaar zijn afgestemd. Ook met externe aannemers. Neem nu de aluminium voordeur die je vanop afstand kan openen. Er zit een stukje elektronica in, je moet de elektricien correct briefen en je moet de bekabeling wegwerken. Daarover moet je nadenken en dus komt Luckx verschillende keren ter plaatse voor de werf effectief start.
Dat SAPA en Luckx al een kwarteeuw samenwerken, hoeft dus niet te verbazen. Beide bedrijven zweren bij een duurzame aanpak. Zo staan bij Luckx efficiënter productieproces en gebruik van hernieuwbare materialen bovenaan op de agenda.Bij SAPA draagt de productiesite in Landen het ASI-label. Dat is een onafhankelijk certificaat dat elke vestiging krijgt die duurzaam omspringt met mens en milieu. Zo heeft het bijvoorbeeld al meer dan 2.500 voetbalvelden bos aangeplant op oude mijnsites. Je ziet er fauna en flora terugkomen en geeft natuur en omgeving sowieso opnieuw een meerwaarde.

 

Welkom in het museum
Zodra de voordeur opengaat, stap je een andere wereld binnen. Bij de meeste huizen kan je goed inschatten hoe het huis er aan de binnenkant uitziet. Mocht je hier geblinddoekt binnenstappen en dan pas het interieur ontdekken, je zou er een andere gevel bij bedenken. De inkomhal valt op door de grote witte scheidingswand met ramen en deur in staal. Het scheidt de inkomhal van de rest van de woning. Maar door veel glas te gebruiken vang je toch al een glimp van het interieur op. De vloer is afgewerkt met een warme beton ciré. Dat is aangenaam om op te lopen en past bij het materiaalgebruik verderop in de woning. Ook in het gastentoilet vooraan trok het architectenbureau het beton ciré door op de muur. Zo krijg je een uniforme look voor meer rust, maar is alles ook waterdicht en makkelijk te onderhouden. Die rust was ook één van de focuspunten van het bureau. En dus kom je binnen in een centrale middenplaats met enkele moderne en kleurrijke poefen en zetels. Het is een rustpunt van waaruit de looplijnen naar de rest van de woning vertrekken. Rechts duik je de tv-kamer in, ga je rechtdoor dan loop je de keuken binnen en langs de monumentale trap ga je naar de slaapkamers boven.

 

Hout legt warm accent
Terug boven gaan we eerst eens kijken in de tv-kamer. Ook hier herken je de hand van A2D. Het interieur blijkt een exacte kopie van de 3D-renders uit de ontwerpfase. Meubels, tapijten, armaturen, bijzettafeltjes komen allemaal uit de koker van het architectenbureau. Pièce de résistance is hier ongetwijfeld het wandmeubel. De achterkant is afgewerkt met een warmrode siergevelsteen. Het houten paneel waarachter de tv zit, is uitgevoerd in notenlaar. Leuk detail: in de vloer stelde de interieurarchitecten ook een houten patroon in essenhout voor. Zo krijg je een soort vast tapijt die de ruimte extra cachet geeft. Dezelfde aanpak vind je ook terug in de grote leefkeuken. Die vormt het hart van het huis. De maatkasten in notenlaar komen terug, en ook het vaste tapijt in essenhout onder de eettafel is opnieuw aanwezig. Het keukenblad is afgewerkt in een gekleurde Corian®.

 

Koken met Zwitserse precisie
Ook bij de keuze van de keukentoestellen hielden de eigenaars diezelfde hoge kwaliteit aan. Ze kozen voor de premiumtoestellen van het Zwitserse V-ZUG. Zo vind je hier onder andere de kookplaat Fullflex terug. Opvallend is dat die inductieplaat geen afgebakende zones heeft: een stukje technologie herkent automatisch de positie en grootte van je potten. Je kan zo makkelijk met zes potten tegelijk werken. En ook snel water koken zonder dat je pot overkookt, behoort tot de standaardopties. Op twee minuten tijd kook je één liter water. Je verbruikt er 30% minder energie door. Daarnaast is er nog plaats voor de stoomoven CombiSteamer en de bakoven Combair. Ook hier bereid je met quasi één druk op de knop automatisch de meest complexe gerechten. Zonder dat je eten uitdroogt. Ideaal dus voor de foodies onder ons. V-ZUG was lang een goed bewaard geheim. Pas in 2010 besliste het management om de Zwitserse precisie en perfectie ook beschikbaar te maken buiten de landsgrenzen. In 1913 begonnen ze als verzinkerij – vandaar de letter V in de naam – in de Zwitserse regio Zug. Niet veel later breiden ze het assortiment uit tot huishoudtoestellen voor de keuken en de wasplaats. Sterker nog: het was zelfs V-ZUG dat in 2001 de eerste combi-stoomoven op de markt bracht. Ondertussen blijft het verder innoveren met technologie als SteamFinish voor een briljante glans van je glazen in de vaatwasser, MonoFridge voor een ongeziene flexibiliteit in je koelkast en Vacuisine voor de sterrenkeuken bij je thuis. En dat die toestellen aanslaan, bewijst de recente Red Dot Design Award in de categorie Product Design voor de Excellence Line. Die toestellen blinken uit in essentie. Dankzij de spiegelglasfronten vloeien de kleuren en materialen moeiteloos over in de omgeving en gaan ze helemaal op in de keukenarchitectuur.

 

Leefkeuken vraagt om stilste dampkap
In de leefkeuken is alles aanwezig om urenlang te tafelen. Alleen moet je dan wel zorgen voor voldoende comfort. En dat wil zeggen: geen onaangename geurtjes en geen storende dampkamp. En dus viel de keuze op de dampkap Pure Line van Novy. Met reden de meest verkochte dampkap op de markt. Eerst en vooral kan je de dampkap hoog monteren zonder in te boeten aan efficiëntie. Om precies te zijn: er mag tot 1,60 m zitten tussen kookplaat en dampkap. Dat zorgt dat je de afwerking in de keuken heel strak kan houden. Vaak heb je maar een kleine luifel tegen het plafond nodig om de dampkap mooi weg te werken. Kies je voor een normaal model dan heb je 32 cm nodig. Wie de compacte kiest, heeft aan een kleine 20 cm genoeg. Ten tweede is de zuigkracht van de dampkap op elk moment optimaal. Dat komt omdat de technologie van Novy vergelijkbaar is met die van een stofzuiger: de fijne opening zorgt voor meer aanzuigkracht. In de dampkap Pure Line loopt de opening rondomrond en heb je dus een optimale verwijdering van vocht, vetten en vervelende geurtjes. Kies je bovendien voor een dampkap met recirculatie, dan kan je de gefilterde lucht opnieuw in de ruimte brengen. Al raadt Novy dat wel enkel aan als je een ventilatiesysteem in huis hebt. Anders blijft het vochtgehalte in huis hoog. En ten derde is er het geluidscomfort. In de afdekplaat van de dampkap zit een dubbele plaat met akoestische isolatie. En ook de motorruimte is afgewerkt met isolatie die het geluid dempt. Zo krijg je een hele stille dampkap die je niet stoort tijdens je avondje tafelen. Meer nog: als je kiest voor een externe motor in bijvoorbeeld de berging, heb je zelfs een dampkap die géén lawaai maakt.

 

Erkers versmelten het oude met het nieuwe
De twee extra eyecatchers in de keuken zijn ongetwijfeld de erkers in notelaar. Die kijken uit op de tuin en zorgen voor een warme cocon in wintertijden. Je kan er bijpraten met een aperitiefje, een boek lezen of gewoon genieten van het uitzicht. De tuin helt namelijk af en geeft uit op het lokale park. Ook die extra troef zorgt voor een oase van rust.

 

Opgefrist beton met bekisting ter plaatse
Soms heb je een beetje geluk nodig. Toen de renovatiewerken startten, wist het architectenbureau niet wat de staat van de plafonds was. Daar bleek nog een oude betonplaat in bekisting onder te zitten. Een meevaller, want een perfecte match met de look-and-feel die Eva Verbeiren in de rest van de woning had voorzien. Ze liet de plafonds professioneel reinigen en hield ze daarna gewoon zichtbaar. Daardoor lijkt het alsof alles opnieuw bekist is, maar niets is dus minder waar: enkel de trap is nieuw. Ook die is hier ter plaatste bekist, met een subtiele ledlijn als verlichting naar de kelder. Tegelijk accentueert de ledlijn de minimalistische zwarte trapleuning. In de kelder vind je opnieuw de beton ciré op de vloer. Centraal staat een mooie houten pooltafel, er is een ruime wijnkelder met dezelfde stalen deur als in de inkomhal én er is een saunaruimte met toilet en douche. Ook hier versterkt het beton ciré wonderwel de wellnessruimte.

 

A2D architecture 2 design CVBA ı Paardenmarktstraat 11 ı 3080 Tervuren ı 02 766 12 30 ı www.a2d.be
SAPA by Hydro ı Roosveld 11 ı 3400 Landen ı www.sapa.be
Luckx ı Rue Robert Gérard 3 ı 1480 Tubeke ı 02 363 00 90 ı www.luckx.be
V-ZUG ı Evolis 102 ı 8530 Harelbeke-Kortrijk ı t. 056 61 60 00 ı www.vzug.com
Novy ı Noordlaan 6 ı 8520 Kuurne ı 056 36 51 00 ı www.novy.be