TOP

“Nu willen wij eens leven”

Op de top van een doodlopende straat bouwden Patrick en Cynthia hun eigen American dream. Een oase van rust en gezelligheid. Met zicht op weides en bossen. De boshyacinten konden we net niet zien liggen, maar gelukkig waren er genoeg andere mooie elementen om te bewonderen.

 

Nieuw huis met een ziel
Als je volwassen kinderen het huis uit zijn, begin je na te denken over je huis. Zo gaat het meestal, en zo ging het ook bij Cynthia en Patrick. “Renoveren of bouwen? We hebben ons die vraag ook gesteld. En we hebben eigenlijk al snel voor het laatste gekozen. We vonden niet dat we de ziel van een houten huis in ons stenen huis konden krijgen door het gewoon te renoveren.” Cynthia kent bouwfirma Mi Casa al van in haar tienerjaren. Ze is altijd een fan geweest van de houtmassiefbouw. “Je creëert direct gezelligheid. De ziel krijg je erbij.” Het koppel had een duidelijke opdracht voor architect en aannemer. “We hebben allebei een drukke job. Als we thuiskomen, willen we vooral rust. Een vakantiegevoel zonder op vakantie te zijn.” Laat nu net die rust en gezelligheid dé troef zijn van Mi Casa. Een huis moet meer zijn dan een dak boven je hoofd. Sinds de oprichting zo’n vijfentwintig jaar geleden is dat nog altijd het credo. “Een Mi Casa-woning pik je er meteen uit. Onze klanten kiezen doorgaans in de eerste plaats voor de typische Long Island-stijl, zeg maar de huisstijl van Mi Casa. Een architectuur die kenmerkend is voor een warm en landelijk woonconcept, gekoppeld aan de heerlijke sfeer van natuurlijk hout en het comfort van elke dag.”

 

Alleen maar gezelligheid
Vandaag is Mi Casa marktleider in houtmassiefbouw. De stijl was een kwart eeuw geleden vernieuwend en is dat in feite vandaag nog altijd. Het zijn huizen die tot de verbeelding spreken en een instant vakantiegevoel oproepen. Net doordat je ze niet te vaak ziet. Leuke anekdote: de buren van Patrick en Cynthia bouwden ongeveer op hetzelfde moment ook hun huis met Mi Casa. “We wisten dat niet van mekaar. Het is pas toen we de vrachtwagens zagen toekomen, dat we het ontdekten. Hun huis ziet er helemaal anders uit, maar is zeker even gezellig als het onze.” Iets wat de vaste schilder van het bedrijf bevestigt: “Ik heb intussen al een honderdtal huizen van Mi Casa geschilderd, maar geen enkele is hetzelfde. Wat wel identiek is, is die typische gezelligheid.”

 

Rust in het ontwerp
In dit huis heerst inderdaad het vakantiegevoel. Je vindt gezellige hoekjes, zachte materialen en een rustig kleurenpalet van zwart en wit. Bovendien zit alles verstopt of ingebouwd. Er zijn dus weinig storende prikkels en dat draagt bij tot een zengevoel. Die rust begint al bij de voorgevel. Die is symmetrisch met een mooie portiek voor de deur. Ook specifiek voor de stijl is de beplanking tegen de gevel. Hier koos het gezin voor witte sidings in combinatie met wit geschilderd metselwerk. Zo krijg je een landelijke woning, maar met een moderne uitstraling. Als je binnenwandelt, zorgt de mooie vide op de eerste verdieping opnieuw voor rust. De moderne luster geeft voldoende tegengewicht aan de voor de rest strakke landelijke stijl. Een dubbele glazen deur met zwart kader komt centraal uit op de eetplaats. Achter de eetplaats is datzelfde zwarte kader doorgetrokken in een raam tot op de vloer. Hier geniet je vanop de eerste rij van de Dworpse natuur.

 

Kleuraccenten in zwart-wit kleurenpalet
Op de vloer ligt massief parket. Die brengt je via een grote, stijlvolle gashaard naar de tv-hoek. Daar zorgt een zwarte kastenwand met goudkleurige accenten voor rust en gezelligheid. Wie in de leefruimte ook voor kleur zorgt, is zoon Vince. Beter gekend onder zijn artiestennaam Vexx. Met zijn kleurrijke doodles verblijdt hij wekelijks z’n bijna drie miljoen volgers op YouTube. Bij de fiere ouders hangen vandaag een paar van z’n allereerste tekeningen. Aan de andere kant van de eetplaats vind je de open keuken. In lijn met het gekozen kleurenpalet is de keuken donker gehouden: zwartgelakte houten kasten en een werkblad in Dekton. “Je kan er je potten opzetten, maar dat doe ik niet. Het is wel makkelijk te onderhouden. Mijn ouders hebben marmer, maar daar zie je elke druppel op.”

 

Aperitiefbar
Achter de keuken ligt een mooie aperitiefbar. Die geeft uit op een windluw en schaduwrijk terras. De perfecte aperitiefplek op hete zomerdagen. “En het is ook de plek waar we het eten zetten als we volk ontvangen. Dan staat het niet uren in de zon.” En nu we toch in de tuin zijn. Die glooide initieel zoals de rest van landschap. Maar toch kozen de eigenaars voor een makkelijk te onderhouden versie. Met een trap in cortenstaal en een plat stuk gazon. De groene en witte planten zorgen opnieuw voor rust. “Als we niet werken, is het dus vooral genieten. De kinderen zijn het huis uit. Nu mogen wij vooral eens leven.”

 

Goedgezind opstaan
De mooie witte houten trap brengt ons naar de eerste verdieping. Met witgekleurde spijlen rondom de vide. De bovenkant van de leuning is bekleed met zichtbaar hout, zoals het massieve parket. “Dat is een praktische keuze. Als je zo’n witte leuning constant vastpakt, ga je dat na een tijdje zien.” Boven vind je drie slaapkamers en twee badkamers. De voorzijde van het huis is die van de twee zonen. “Zij komen af en toe nog eens een avondje slapen. En zo hebben ze hun eigen stek. Met ingemaakte kasten, maar geen bureaus of dressoirs. Ook hier regeert de rust.” Op het einde vind je nog een aparte douchekamer en toilet. De achterkant van het huis is over de hele lengte ingericht voor de ouders: slaapkamer, dressing en badkamer. Met elkaar verbonden door schuifdeuren en met een wijds zicht op de natuur. Hier sta je goedgezind op. Leuk detail in de badkamer: terwijl de rest van het huis met wit of zwart gelakt hout is afgewerkt, viel de keuze in de douche op bloot hout. Vochtbestendig, natuurlijk. Maar vooral: alsof je een wellness binnenstapt. De reden? U raadt het al: rust. Kortom: elk detail in dit huis is bewust gekozen. Op de checklist van de eigenaars stond hout, rust en gezelligheid. En aan dat lijstje heeft iedereen zich gehouden.

 

Mi Casa
www.micasa.be

 

Trappen Demunster
www.trappendemunster.be