TOP

Hedendaags comfort in een traditioneel kader

Wie Keerbergen kent weet dat de Vlaamse gemeente zich laat kenmerken door haar groene lanen met charmante villa’s. Een gezellige plek dus, waar een landelijke woning mooi tot haar recht komt, en dat geldt ook voor het totaalproject van Magnus Villas dat we er bezoeken. Met haar traditionele vormgeving en buiteninrichting oogt de villa authentiek en uitnodigend. Op het eerste gezicht lijkt de voorgevel eerder sober en gesloten, maar wie even stilstaat kan heel wat architecturale details waarnemen. Zo maken o.a. de verschillende raamvormen en een enkel luik het geheel speelser, doorbreekt de hoge uitsprong de gevellengte en voegen de natuurstenen dagkanten aan de ramen heel wat charme toe. Om de rust doorheen het hele woonconcept te behouden werd bewust met een beperkt aantal materialen en kleurschema’s gewerkt. Dat zien we ook aan de buitenzijde, waar de gekozen materialen mooi samensmelten en een consequent geheel vormen. De natuurlijke tinten van de rustieke bakstenen, het schrijnwerk in Afrormosia en de Boomse dakpannen integreren zich mooi in het omliggende groen. Die dakpannen hebben een oude look maar zijn nieuw en werden gekozen om het totaalplaatje zachter en sympathieker te laten overkomen. De zwarte pvc-ramen met kruisverdeling ogen als hout maar zijn heel wat onderhouds- en budgetvriendelijker. Aan de linkerzijde van de woning is er een tweede inkom die toegang geeft tot de praktische en polyvalente ruimtes.

 

We wandelen langs een padje van kleiklinkers omgeven door groen naar de discreet gelegen voordeur in Afrormosia. Wanneer we binnenwandelen kijken we dwars doorheen de woning en valt onze blik meteen op de tuin. Zulke duidelijke licht- en zichtlijnen over de hele breedte en lengte typeren het ontwerp en bieden heel wat voordelen: ze versterken het contact tussen binnen en buiten en creëren een gevoel van ruimte en overzicht. De inkomhal zet meteen de toon voor de rest van het huis, waarin beige tinten, eik en natuursteen de hoofdrol spelen. Een smeedijzeren deur met onderverdelingen brengt ons naar de leefruimtes, die volledig op de tuin gericht zijn. Openheid naar de tuin toe, zon en privacy waren expliciete eisen van de bouwheren. De ruimtes volgen logisch op elkaar, en zo bewegen we vlot van de intiemere zithoek met gashaard rechts naar de eetruimte en keuken links. Hier en daar geeft een schuifdeur de mogelijkheid om tussen de verschillende zones meer privacy te creëren. In de eetkamer vallen zowel de enorme eettafel als een luxueus vormgegeven wand op: met een achterzijde in fluweelachtig behangpapier en bronzen accenten doorbreekt het maatwerk de soberheid van het basisontwerp.

 

De halfopen keuken werd volledig opgetrokken in eik en voorziet eetgelegenheid aan het eiland. Een lange kastenwand doet de keuken huiselijk aanvoelen, en geeft op het einde een subtiele toegang tot het overdekte terras. De wand omvat nog een tweede verborgen doorgang naar de praktische ruimtes van de woning, die onderling verbonden zijn: een was- en bergkamer, garage, zij-inkom met trap en vestiaire, en tot slot een wellness. Via de wellness met doucheruimte en sauna hebben de bewoners dan weer toegang tot het overdekte terras en zodoende ook het achterin gelegen buitenzwembad. Al die extra ruimtes zijn niet alleen erg handig voor het dagelijkse comfort, ze voorzien de bouwheren op discrete wijze ook van aangename extra faciliteiten.

 

Het winterterras staat met zijn open haard en beplanking tot in de nok synoniem voor gezelligheid. Het werd bewust achter de wellness en naast de keuken voorzien om zo geen gezichtslijnen van binnen naar buiten te verstoren, wat ook geldt voor het buitenzwembad. Het valt op dat de achtergevel niet alleen opener maar ook speelser is dan de sobere voorgevel dankzij de eiken beplanking, verschillende raamvormen en gevelsprongen. Rechts achterin loopt het terrein wat schuin, een beweging die we ook in de achtergevel gespiegeld zien: de woning loopt geleidelijk aan dieper de tuin in, parallel met de terreindiepte. Vanuit de eetkamer brengt een enkele trede ons naar de centraal gelegen traphal, waarvan de hogere ligging duidelijk het onderscheid tussen het dag- en nachtgedeelte markeert. De brede eiken trap kan langs weerszijden met een schuifdeur afgesloten worden: aan de ene zijde van de leefruimtes, aan de andere van een bureau dat uitgeeft op de voortuin. Het bureau staat met zijn donker gebeitste eik in contrast met de overige ruimtes.

 

Boven geven twee slaapkamers en een badkamer uit op de nachthal. De bovenverdieping voelt erg knus aan dankzij de halfronde deuren en het houtgebruik. De gastenbadkamer die uitgeeft op de nachthal werd minimalistisch vormgegeven in microtopping. Wat verderop en haast verborgen achter een tweede eiken trap die naar de zolder leidt, vinden we de vertrekken van de bouwheren. Die werden nagenoeg volledig in geborstelde eik opgetrokken en ademen een tijdloze en intieme sfeer uit. We wandelen binnen langs de centraal gelegen dressing en vinden rechts de slaapkamer met eiken lambrisering. Een klein accentraampje met luik is een fijne verassing en nodigt bovendien de avondzon in de kamer uit. Aan de andere zijde van de dressing ligt de badkamer, die met haar natuurstenen vloer en doucheruimte in microtopping mooi aansluit bij de rest van de woning. De dame des huizes kan zich voor het raam ook even neerzetten om zich op te maken aan de ingemaakte vanity table.

 

Een deur en kort trapje scheiden de slaapvertrekken van de polyvalente ruimte die boven de garage-, bergruimte en wellness ligt. Hier zien we de twee grote kamers waarheen de natuurstenen trap aan de zij-inkom ons brengt: een volwaardig gedeelte waar een hobbyist of iemand met een zelfstandig beroep handig gebruik van kan maken. Dat vat ook mooi samen wat voor een complete, slim ingedeelde en stijlvolle woning dit is: één waar de bouwheren ten volle van het leven kunnen genieten.

 

Het familiebedrijf Magnus Villas is opgericht in 2010 en kan terugvallen op een ruime ervaring in de bouwsector. Dankzij haar eigen expertise en sterk netwerk kan Magnus Villas elk hoogwaardig woonproject van ontwerpfase tot tuinaanleg voor haar rekening nemen. “Onze klanten zijn voornamelijk tweeverdieners die hun nieuwbouw- of renovatieproject het liefst uit handen geven, met het vertrouwen dat het hele proces uiterst kwalitatief en efficiënt uitgevoerd zal worden”, vertelt Niels Van Kerckhoven van Magnus Villas. “Aangezien ons team bestaat uit mensen uit verschillende bouwdisciplines, van (interieur-) architecten tot metsers en ingenieurs, hebben we alles in huis om aan de noden van allerlei types woonvragen te voldoen en dat op een geheel persoonlijke manier. We zeggen graag dat Magnus bouwt op traditionele wijze met de knowhow van vandaag.”

 

Met dank aan:

 

Magnus Villas
www.magnusvillas.be

 

Benedetti Interieur
www.benedetti.be