TOP

Elbeko – strak landelijk

 

Op een steenworp van zijn ouderlijke thuis vond Tim Schauwvlieghe van Elbeko enkele jaren terug een mooi perceel van ruim 1300 m2. Terwijl hij op een goed technisch plan broedde, concentreerde zijn echtgenote zich op het samenstellen van een moodboard. Authentieke landelijke elementen combineren met alle comfort van een moderne nieuwbouw, dat is hun droom. Samen met de architect en het team van Elbeko slaagden ze erin een harmonieus geheel te creëren dat uitblinkt in charme en gezelligheid.

 

Een foto op Pinterest vormde de aanzet van het ontwerp. Daarop was een wit gekaleide muur te zien rond een mooie afgeronde houten voordeur. Architect Anneleen Windey: “Dat was inderdaad de aanzet. Voor de rest kreeg ik de nodige vrijheid en probeerde ik een mooie mix te maken tussen strak en landelijk, een mooie balans ook tussen de voorkeuren van Tim en zijn vrouw. Ik werk daarvoor heel graag met schetsen. Die zijn persoonlijker en direct verstaanbaar voor de klant. Ze geven weliswaar een bepaalde richting maar er rest nog enige vrijheid om bij te sturen. De sterkte van dit project ligt voor mij in een goede indeling en het creëren van mooie, grote ruimtes met weinig circulatieverlies. Interieur en exterieur gaan ook mooi samen en vinden een consensus tussen strak en landelijk.”

 

De combinatie van een wit gekaleide muur met een houten voordeur vinden we inderdaad terug. Neem daarbij het zwarte schrijnwerk van de ramen en de karaktervolle tegelpannen en je zou zweren dat deze woning er al even staat. De kleidakpannen zijn dan ook met de hand gemaakt en komen, net als de gevelsteen die in wildverband werd uitgevoerd en zowel diepe als minder diepe voegen kent voor meer karakter, van bij Wienerberger. “De Terca Recup Rodelandse Rijnvorm is een nieuw gebakken steen die door de porositeit perfect overschilderbaar is om bijvoorbeeld zoals hier te kaleien. De Koramic tegelpannen komen uit de Keymer reeks. Het Britse Keymer is een gewaardeerd huis wiens vakkennis al dateert van de 16e eeuw en bij wie traditie en uitstraling hand in hand gaan met kwaliteit. Het zijn stuk voor stuk handgemaakte tegelpannen waardoor elke vorm uniek is. De gekende Wealdon klei ligt aan de basis van het exclusieve kleurenpallet. De artisanale Keymer tegelpannen van Koramic zijn op hun mooist wanneer verschillende kleuren door elkaar gemengd worden. De samenstelling van de mengeling kan naar persoonlijke wens bepaald worden. In deze Keymer reeks bieden we 6 warme en natuurlijke tinten aan en elke pan heeft 2 ophangneuzen voor een stabiele plaatsing. In dit project koos de bouwheer voor een combinatie van de Koramic Keymer Shire Heritage en Priory. De tegelpannen zijn ook heel veelzijdig. Hier zijn ze toegepast in een strak landelijke context maar je kan ze evengoed in een moderne of historische architectuur inzetten. In Engeland worden ze, naast voor hedendaagse ambitieuze bouwprojecten, bijvoorbeeld ook vaak gebruikt voor de restauratie van vermaard erfgoed zoals de iconische Leeds Castle waterburcht in Kent of het geboortehuis van Shakespeare in Stratford upon Avon. Ze vormen dus een meerwaarde voor iedereen die gaat voor een eerlijk en
authentiek materiaalgebruik.”

 

De inkomhal is bewust klein gehouden maar wel fijn dankzij de directe verbinding met de verdieping via de trap, het antieke meubel en de vloerbekleding. Die laatste lijkt uit afzonderlijke klinkers te bestaan maar is eigenlijk een keramische tegelvariant met een knipoog naar een oude landelijke woning. Verder en heel nauw betrokken bij de inkomhal, is het bezoekerstoilet met wastafelmeubel. Deze hoek werd aubergine donker geverfd waardoor de Brescia Rosato natuursteen in roze tinten heel mooi en subtiel uitkomt, zeker in combinatie met de licht roos gefumeerde spiegel met sfeervolle verlichting. Naar de verlichting in de inkomhal kunnen we dan weer uren staren. Het zijn goudkleurige schelpvormige armaturen met het aura van een kunstwerk. Op weg naar boven langs de trap passeer je er nog drie waardoor je ook via de verlichting een link naar de verdieping legt. Lightpoint weet als geen ander hoe je met verlichting de juiste sfeer creëert in een woning. Steve Goffaux: “Deze sculpturale armaturen van Catellani & Smith zijn echte sfeerscheppers en brengen als een kunstwerk de ruimte in de traphal tot leven. Ook Trizo21 met de decoratieve armatuur boven de eettafel imponeert op een sobere manier. In de keuken en iets minder sober vinden we de armatuur Soap Mini. Deze pendels die mooi neerdalen uit het plafond voegen een kleuraccent toe omdat we vonden dat deze rustige ruimte dat wel mocht hebben. Hierbij hebben we gewerkt met een speciaal inbouwsysteem van Georg Bechter Licht omdat die armaturen normaal op een voet komen maar die wilden we niet zien. Dankzij dit plaasterelement dat ingebouwd wordt, krijg je het effect van de voedingskabels die conisch mooi naar binnen lopen. Een andere eyecatcher en ook minimalistisch ingewerkt, vinden we in de bureaukast boven. Deze natuursteen armatuur van ONE A Denmark ontdekte ik vijf jaar geleden op een beurs toen nog niemand interesse had. Ik was meteen gefascineerd door hun visie van één plaastersysteem voor alles en hun Alu-Bast collectie. Intussen raken steeds meer mensen overtuigd. Van deze natuursteen hebben ze ook elementen om in de muur of het plafond trimless in te werken waardoor je een zachte gloed als discrete nachtverlichting kan creëren. Alle inbouwspots zijn dan weer van het Belgische Brick in the wall. Met Lightpoint, high-end verlichtingszaak sinds 35 jaar, waken wij erover dat in het lichtplan, dat we samen met de klant opstellen, alles zowel decoratief als technisch goed op elkaar is afgestemd. We zweren ook bij een persoonlijke aanpak en service en dat heeft ons gebracht tot waar we nu zijn. Wij maken nooit een lichtstudie voor gebouwen maar voor mensen. Licht is nu eenmaal heel persoonlijk. Het was voor ons een pilootproject met Elbeko dat dankzij een goede afloop tot meer aangename samenwerkingen heeft geleid.”

 

Voorbij de inkomhal zien we een duo van stalen pivoterende deuren. De ene legt de link naar de eethoek met daaraan geconnecteerd de zithoek en bevindt zich aan de linkerzijde van de opening, de andere bevindt zich iets verderop aan de rechterzijde met de opening naar de leefkeuken. In de leefruimtes zorgen hoge plafonds, met kalkverf geschilderde muren in gebroken wit met lichte zandtint en de Cotto d’este Lithos Moon tegels 60 x 60 voor rust en eenvoud. Authentieke landelijke elementen zoals een houten balk, de brede eiken plankenvloer en de open haard in de zithoek of het gebogen raam voegen daar in beleving charme en gezelligheid aan toe. Bij dat gebogen raam is veel aandacht aan detaillering besteed. Tim: “Enerzijds werken we het raamprofiel nauwkeurig in en anderzijds werken wij de wand aan de binnenzijde schuin uit voor nog iets meer lichtinval. We maken daarbij geen gebruik van poreuze snelbouwstenen maar van beton. Deze elementen tekenen we minutieus uit en vervaardigen we zelf met behulp van een 3D mal. Het voordeel van beton is dat je een sterke basis hebt waar je makkelijk overheen kan pleisteren zonder risico op scheuren. Bij de ramen hebben we gewerkt met een combinatie van stalen ramen vanwege de fijnere detaillering en Afzelia houten ramen, beide in hetzelfde RAL-kleur waardoor je nauwelijks verschil ziet. Naar beleving doet vooral de schildertechniek met kalk heel veel. Daar zijn we heel tevreden van omdat onze woning er daardoor in slaagt zelfs ons af en toe te verrassen.”

 

Via het raam in de zithoek, dat bestaat uit twee opendraaiende vleugels, kan je naar het overdekte terras dat mooi in het verlengde van het dak ligt. In de haardwand zit achter een paneel ook de televisie verborgen. Niet meteen zichtbaar maar mooi verscholen om de hoek, vinden we het bureau van Tim terug. Een ander leuk detail is het kleine raampje door dewelke je van daaruit terug in de inkomhal kijkt en omgekeerd. Doorheen de leefruimtes is er verder nog een constante, iets minder opvallend maar wel van belang. En dat zijn die leuke inbouwspots van Brick In The Wall. Sooi Dejonghe: “De grootste troef van de 200Cent reeks is inderdaad dat ze zo klein zijn maar onderschat ze niet. Met een lichtopbrengst van 750 Lumen zijn ze zelfs krachtiger dan een klassieke halogeen spot van 50 W. Het is ook een LED spot wat maakt dat ze veel zuiniger is. Kwaliteit is minstens even belangrijk, de 200Cent reeks biedt een perfecte kleurconsistentie evenals een uitmuntende kleurweergave waardoor alle objecten natuurgetrouw uitgelicht worden. Met 200Cent combineer je dus het beste van twee werelden: een uitmuntende techniek en minimalistisch design. In hedendaagse architectuur is dat heel dankbaar waardoor veel architecten er graag gebruik van maken. Met een diameter van nauwelijks 26 mm kan je ze heel goed inwerken, al is er naar techniek en installatie expertise nodig. In dit project is er zowel gebruik gemaakt van de Trimless als van de Swing. Bij die eerste wordt de armatuur volledig ingewerkt en kan je er makkelijk overheen pleisteren. Het is een heel naadloze oplossing waarbij je kan opteren voor een zwart randje als accent zoals hier of een wit randje op het plafond waardoor je werkelijk niets ziet wanneer ze niet branden. Bij de tweede, de Swing, komt de armatuur, het buisje, uit het plafond. Die zijn richtbaar waardoor je bepaalde zaken mooi kan uitlichten. De 200Cent reeks is sinds we ermee naar buiten zijn gekomen in 2018 heel populair. Ook door de veelzijdigheid van dit product: je hebt ze trimless, met of zonder randje, op een rail met richtbare spots of in opbouw en we hebben toepassingen voor gipskarton, beton of gelijk welke drager die je kan bedenken in nieuwbouw. 200Cent is een beetje het vervolg van ons verhaal om minimalistische inbouwarmaturen uit te puren. En we zijn een op en top Belgisch bedrijf met een eigen gieterij die de plaaster en mallen zelf maakt. De LEDs kopen we in maar al de rest wordt ter plaatse gemaakt, bekabeld en geassembleerd. Met een leveringstermijn van maximum 7 dagen kunnen we bovendien heel snel inspelen op de wensen van de klant.”

 

De schildertechniek, gordijnen en shutters lagen in handen van Evelyn Moreels. “Ik heb kalkverf voorgesteld omdat het de ideale oplossing was om te voldoen aan de wensen van de klant. Ze wilden een warm en gezellig interieur en een compromis tussen landelijk en strak. Kalkverf biedt een landelijke toets naast de strakke elementen. Ook de stoffen voor de gordijnen bekomen het effect van strak landelijk. Door kalkverf te gebruiken, krijg je structuur en schakeringen op de wanden. En het geeft meteen een warm gevoel, zeker met de vele lichtinval in de woning. Het is dus een uitstekende basis om vanuit te vertrekken. In opbouw werken wij met een primer die we met een rol aanbrengen zoals bij gewone schilderwerken. Daarop komen twee kalklagen die met een borstel worden aangebracht. Kalkverf heeft een geheugen, het resultaat is dus heel afhankelijk van de persoon die het uitvoert. Vandaar dat wij steeds dezelfde twee personen één project laten uitvoeren. De haardwand werd ook meegenomen om het effect optimaal te laten renderen. Daar kwam een extra beschermlaag op omdat kalkverf iets brozer is dan gewone verf. De kleur werd afgestemd op dat van de gordijnstoffen. Dat is hoe wij doorgaans werken. Na een goed gesprek waarbij we voldoende tijd maken voor de klant maken we een moodboard op en bepalen we de stoffen. Het oorspronkelijke idee was om met linnen te werken maar uiteindelijk zijn we voor een alternatief in polyester en katoen gegaan dat erop lijkt omdat linnen gevoeliger is voor kreuken en doorhangen. De gordijnsystemen zitten doorgaans weggewerkt achter het verlaagd plafond. 

 

De woning kent een goede indeling en grote maar niet overgedimensioneerde ruimtes. Zo krijgt de eethoek karakter door de eettafel bestaande uit een naturel eiken blad met fijne stalen voetjes. De keuken, het hart van de woning voor veel mensen, is hier letterlijk een combinatie van het beste van twee werelden: modern comfort en een landelijke feel. Het is moeilijk om je ogen rust te gunnen omdat er zoveel moois te zien is. De Mogano White marmer met prachtige grijze ader en toetsen van goud en brons waarmee het hele eiland en de spatwand erachter is uitgewerkt, de lange eikenhouten keukenwand netjes in het vlak verwerkt, de verlichtingsarmatuur boven het eiland die subtiel uit het plafond komt neerdalen of de uitnodigende zitbank in het kader van het grote raam waardoor je bijna letterlijk in de tuin zit. Dat de keuken de eyecather van de woning is, is dan ook een understatement. Trouwe partner bulthaup Van Damme Team stond in voor dit pareltje. Karel Van Damme en Koen Onderbeke: “Wat ons vooral aansprak is de richting die ze uitwilden. Vaak worden wij geassocieerd met heel strakke en moderne keukens maar dit project toont aan dat je met bulthaup alle richtingen uit kan, ook warm en strak landelijk. Het gaat immers om puurheid, details en vooral materiaalkeuze. De combinatie van marmer en hout lag vrij snel vast en de eigen mensen van Elbeko hadden de grote lijnen van het ontwerp ook al uitgetekend. Het kwam er dus vooral op aan te waken over de praktische inrichting, positie van de toestellen en het in samenspraak beslissen waar we de details leggen. Dat uit zich onder meer in de ontbijtkast met draai-in-schuifdeuren waar de marmerlook terugkeert, de positie van de verborgen deur naar de berging, de stopcontacten die mee verwerkt zijn in de natuursteen, de bronzen kraan en afdekplaatjes die meegaan in het kleurenpallet en door vooral de houten kastenwand niet door te laten lopen tot het plafond maar het hout als apart materiaal te zien dat los mag komen van de ruimte. Dat gebeurde zowel van het plafond als zijdelings op een fijne manier. Door het eikenhout zo in een rustig vlak te steken, krijgt het meer aandacht en wordt het geheel niet te zwaar. Het hout wordt herleid tot vlakken en niet tot volumes, dat zie je ook in de rustige en speelse benadering van het eiland. Het uitzicht van de leefkeuken wordt dus bepaald door twee uitgesproken materialen die elkaar alleen maar versterken. Het is voor ons ook een meerwaarde dat dat de leefkeuken als ruimte op zichzelf staat, met een eigen sfeer, maar toch opgaat in de ziel van de woning en er zeker zijn plaats in heeft. Daar zijn we samen met de klant wel in geslaagd door veel met elkaar rond de tafel te zitten. bulthaup Van Damme Team is een echt familiebedrijf en dat familiale komt terug in de heel persoonlijke aanpak die we hanteren bij onze klanten. Met intussen twee toonzalen coveren we een groot deel van Oost-Vlaanderen. In tegenstelling tot andere filialen in andere landen zetten wij ook sterk in op de projectmarkt en dat loont.”

 

De verborgen deur in de keukenwand leidt ons niet alleen naar de wasplaats, proviandberging en iets verder naar de garage, ook de kelderverdieping kan je via deze weg bereiken. Die bevat het technische kloppende hart van de woning met alle technieken, onder meer de geothermische warmtepomp en vloerverwarming. De uitstekende geluidskwaliteit van de muziek waarvan je in de keuken via  geluidsboxen in het verlaagde plafond kan genieten en ook al de rest van domotica vindt hier haar oorsprong. Duotecno zette alles op punt, Burt Eeckhout:“Wij zijn één van de toonaangevende domotica fabrikanten in België en werken volgens een totaalconcept: een compleet gedecentraliseerd domotica systeem dat modulair is opgebouwd en hierdoor ook makkelijk uit te breiden valt. Je kan je beperken tot het schakelen van lichtpunten en het creëren van sferen maar je kan ook heel uitgebreid gaan waarbij je ook alarmsturing, temperatuurcontrole, wellnesssturing, sturing van rolluiken, gordijnen of screens of nog meer complexe sturingen opneemt. Wij werken al langer samen met Elbeko en waren dan ook verheugd dat Tim ons opnieuw contacteerde. Hij is voorstander om bij nieuwbouw toch iets van domotica te voorzien en hoe ver je daarin gaat, hangt af van klant tot klant. Zelf wou hij het vooral functioneel en gebruiksvriendelijk. Daarom koos hij om alleen elektriciteit en verlichting aan te sturen. Voor een naadloze oplossing wou Tim zoveel mogelijk in de verlaagde plafonds integreren en dat is perfect mogelijk. Dankzij ons zusterbedrijf Xillo Trimless Solutions bieden wij immers gepatenteerde inbouwarmaturen aan waardoor je elk designproduct volledig in muur of plafond kan inwerken. Dat gebeurde hier bijvoorbeeld in het plafond met het multiroom hifi systeem van Bluesound en de luidsprekers van KEF in de keuken en eethoek (vierkant) of die van Bose in de living (ronde) en dankzij de Xillo Integrate zelfs met een schakelaar die we in de natuursteen van de keukenwand inwerkten. De bediening zelf gebeurt met drie vaste touchscreens in de woning en is uiterst gebruiksvriendelijk, ook voor wie niet vertrouwd is met de technologie. Zo zijn er, in samenspraak met Tim en zijn partner, verschillende sferen gecreëerd waardoor je met één handeling meteen de juiste verlichting en muziek inschakelt. Veel van de verlichting, zeker in de leefruimtes, is ook eenvoudig dimbaar via de touchscreens. Domotica helpt je leven dus vereenvoudigen, in tegenstelling tot wat sommige mensen ook mogen beweren. Onbekend is onbemind natuurlijk maar wij zijn overtuigd dat het een evolutie is die niemand kan tegenhouden. Knappe realisaties zoals deze bewijzen dat alleen maar.”

 

Rust creëer je door een beperkt materialenpallet consequent doorheen de hele woning te gebruiken. Zo werd de tegel van beneden ook in de garage en boven in toilet en kinderbadkamer herhaald waarmee zelfs douchewanden werden afgewerkt. En de kalkverf van beneden geeft ook de slaapkamer boven extra cachet en gezelligheid. Natuursteen zorgt dan weer voor uitgespoken accenten. Dat alles heeft doorheen en buiten de woning geleid tot een mooie balans van authentieke en moderne elementen. De al- gemene harmonie in dit project is ook een weerspiegeling van de harmonie binnen het team van Elbeko & zijn partners. “Het toont de sterkte van waar wij met Elbeko als studiebureau en algemeen aannemer voor staan. We zweren bij degelijk en goed bouwen omdat je daar dagelijks plezier aan beleeft. Om die reden laten wij niets aan het toeval over. We hebben dan ook voor elk onderdeel van het bouwproces speci- alisten in huis, van ingenieurs tot interieu- rarchitecten, projectleiders, bouwadviseurs en eigen arbeiders voor beton- en metsel- werken. Daarnaast werken we met trouwe partners.

 

Om altijd die harmonie te bereiken, zitten we met elk van hen en de bouwheer samen vooraleer definitieve keuzen gemaakt worden. Het is immers van levensbelang na te denken over alles. Wij ontfermen ons over de technische uitwerking van het project en de detaillering. Bijvoorbeeld een technisch lokaal van waaruit een centrale technische koker naar boven loopt met daarrond sanitaire functies als badkamer en toiletten, zorgt voor maximaal wooncomfort. Dat leidt automatisch tot beter wonen en dus beter leven. Ons huis met een E-peil van 20 is daar het perfecte voorbeeld van en dat het bovendien gezellig is, is de kers op de taart.

 

 

Met dank aan:
 

Elbeko
www.elbeko.be

 

Wienerberger
www.wienerberger.be

 

Duotecno
www.duotecno.be

 

Lightpoint
www.lightpoint.be

 

Brick In The Wall
www.brickinthewall.eu

 

Evelyn Moreels
www.evelynmoreels.be

 

bulthaup Gent
www.bulthaupgent.be

 

Novy
www.miele.be