TOP

Architecte Jo Heyens

Persoonlijke aanpak, ontwerpen van binnen naar buiten. Dat is waar architecte Jo Heyens voor staat: “Een mooie voorgevel is een visitekaartje, maar in de eerste plaats moet een huis een thuis zijn.” Ze mixt een vrouwelijke aanpak met doorgedreven klantgerichtheid. Met 25 jaar ervaring in de rugzak gaf ze een creatieve injectie aan deze woning in het Limburgse As. We vinden de residentiële gemeente te midden van de heidevelden en bosgebieden. De originele gezinswoning met kantoor dateert van 1996. Tijdloos en ruim, echter in de loop der jaren veranderen je behoeften. De kinderen groeien op, persoonlijke smaken evolueren. Kortom, ook je interieur moet mee met de tijd. Een opvallende trend die de architecte meenam in de verbouwing van deze woning is de leefkeuken. Onze keuken wordt steeds vaker een multifunctionele ruimte waar we heel wat uren spenderen. Hoog tijd voor een upgrade dus. En wij kijken even mee.

 

Leefkeuken als eyecatcher
Bij het binnenwandelen trekt de lichtinval die vanuit de keuken komt meteen onze aandacht. We wandelen voorbij de kantoorruimte, waar een lange, houten bureau de aandacht trekt. Een grote, pivoterende witte deur geeft de doorgang aan naar het verbouwde gedeelte van de woning. Dit vormt als het ware de overgang van oud naar nieuw. Hier loopt de natuurstenen vloer over in een warm parket. De minimalistische deur zorgt meteen ook voor de nodige privacy tussen het privégedeelte van de woning en de kantoorruimte. Lopen we door naar de ruime keuken, die één en al licht is. Voorheen was dit een passerelle tussen de bestaande keuken en de garage. Maar bij de verbouwing werd dit deel grondig aangepakt en opengetrokken tot luxueuze leefkeuken met grote glaspartij. Deze kan volledig openschuiven en geeft doorgang naar de groene tuin en zicht op het zwembad. Het geeft een gevoel van openheid en vrijheid, alsof je in het zonnige Zuiden vertoeft. Voor de uitvoering ging de architecte in zee met vaste partner YP Eurofix uit As. Met 20 jaar ervaring, een inhouse schrijnwerkerij en eigen lakkerij, dé uitgelezen partner voor dit project. Voor YP Eurofix geen kant-en-klare oplossingen of standaardinterieurs. De focus ligt op doorgedreven maatwerk, gebruik van warme en duurzame materialen, naadloze opbergsystemen en sfeervolle inrichting. Kortom totaalprojecten met een exclusieve look.

 

Eyecatcher is hier toch wel het trendy molgrijze marmeren eiland met witte aders, centraal in de ruimte. Op het eiland is er plaats voor de Miele kookplaat, pionier in down draft. Hierdoor krijg je ook geen geur- of geluidshinder doorheen de woning tijdens het koken. Het marmeren eiland loopt op gelijke hoogte door als de eettafel met 8 hoge kuipzetels in velvet. Marmer hoeft niet koud aan te voelen, want dit eetgedeelte is zowaar voorzien van een vernuftige verwarming onderaan het marmer, geactiveerd via een timer. Tegenover de glaspartij vinden we de ingemaakte kastenwand, opgetrokken uit zwarte eik. Er is plaats voor de keukenspoelbak met minimalistische, matzwarte Vola kranen. Achter de kastenwand schuilen onder meer de ovens, kookboeken, persoonlijke spullen van het gezin. Eenvoudig aan het zicht onttrokken achter de kast, wat het geheel visueel aantrekkelijk maakt. Te midden van de wand trekt een decoratief open element de aandacht, waar het dagelijkse servies is opgeborgen.

 

En de keuken blijft verrassen, een mat witte kastenwand blijkt een verdoken doorgang naar de berging en nog meer opbergruimte. Een doordacht idee van architect Jo Heyens. Opnieuw zien we minimalistische, hoge deuren, zonder omlijstingen of handvaten, wat meteen zorgt voor een moderne look & feel. Aan de overzijde, zorgt een haard voor een sfeerelement tussen de keuken en de TV-kamer, het schept als het ware verbinding tussen beide ruimtes. Voor de verbouwing stond op deze plaats een groot raam naar buiten. Nu is er gekozen voor een warmtebron met hoge glaspartij, zodat zowel de keuken als de tuin nog zichtbaar zijn vanuit de zithoek. De sokkel van de haard is vervaardigd uit hetzelfde marmer als het eiland, om het geheel vloeiend door te trekken. Boven het eetgedeelte prijken opvallende, glazen armaturen die zowel in de keuken als in de TV-hoek terugkomen. Daarnaast werd geopteerd voor de combinatie met verdoken spots en een verdoken LED-strip bovenaan de raampartij. Een opmerkelijk samenspel dat garant staat voor een exclusieve look.

 

Wapperende semitransparante gordijnen creëren prachtig lichtspel
De wapperende semitransparante gordijnen creëren een prachtig lichtspel op de vloer wanneer de zon de keuken binnenvalt. De verticale naden zijn beige, terwijl de horizontale naden dezelfde donkergrijze kleur hebben als de raamprofielen. Een perfecte match ook met het donkere marmer in de keuken. Wil het gezin de zon toch buiten houden op hete zomerdagen, dan zijn er aan de raampartij grote, witte screens voorzien. Deze kunnen ze deels of geheel laten zakken, zodat het binnen heerlijk dineren is zonder de zon in je ogen. Vanuit de keuken lopen we naar buiten, via brede tegels, een fraaie combinatie met de witte ader in het marmer van de keuken. We stappen een groene oase van rust in. Kijken we om naar de keuken, is het terras iets verhoogd en ’s avonds subtiel verlicht via de LED-strip eronder. Het voormalige tuinhuis werd omgebouwd tot poolhouse, met een gezellig buitensalon en open haard erbij. Bij de bouw van het zwembad opteerde het gezin destijds voor een kleiner model dat zeer snel opwarmt.

 

Kleuren en materialen vloeien harmonieus in elkaar
We wandelen weer naar binnen en komen via de keuken in de uitnodigende TV-kamer uit. Een knusse, sfeervolle kamer, met warme kleuren. Centraal staat een grote sofa waar het gezin des huizes samen kan genieten van een filmavond. Opnieuw komt de donkere eik terug in de kastenwand en in de details van het interieur. De architecte trok de stijl volledig door in de passende decoratie, zoals de spiegel, muisgrijs tapijt, waar je voeten heerlijk in wegzakken. Zelfs het zeteltje en de salontafels zijn in hetzelfde donkere hout als de kastenwand. Werkelijk geen enkel detail werd over het hoofd gezien. Opvallend is de speelse, flamingo accentmuur van het Belgische ARTE. Donkerkleurige, houten shutters maken het geheel af.

Doorheen de hele woning vloeien de kleuren en natuurlijke materialen harmonieus in elkaar. De lijnen zijn doorgetrokken in de keuken en de zitkamer, met de donkere eiken kasten, lichte parketvloer, maar ook in de decoratieve elementen en de verlichting. Toch heeft elke ruimte zijn eigen duidelijke afbakening en karakter. Hier proef je de warme en huiselijke sfeer, hier ben je
echt ‘a casa’.

 

Met dank aan:
 

Architect Jo Heyens
www.architectheyensjo.be

 

YP Eurofix
www.ypeurofix.be

 

Miele
www.xinnix.eu