TOP

Strakke blikvanger in een agrarische omgeving

In de regio rond Roeselare bevindt zich deze hedendaagse villa die breekt met de traditionele inzichten omtrent bouwen en wonen in een agrarisch gebied. Architecten en bouwheren gingen voor een strak en gedurfd ontwerp met één enkele bouwlaag. Op deze plek bevond zich vroeger een varkenskwekerij met stallingen. Zelfs binnen de beperking van de 1.000 kubieke meter-regel oogt deze woning bijzonder ruim, dankzij de immense glaspartijen en de 2,65 meter hoge plafonds.

 

Aanzienlijk niveauverschil

CAS architecten uit Gent opteerde voor een ruwbouwconstructie in baksteen, langs buiten bekleed met architectonisch beton. De woning vertoont een L-vorm met twee balkvolumes die licht verspingen ten opzichte van elkaar en zo langs de voorzijde ontstaan geven aan een patio. Het ene volume omvat de leefruimtes, in de langste balk werden de slaap- en badkamers ondergebracht. Achteraan het terrein bevindt zich de garage met aanpalend poolhouse in een afzonderlijk volume waar voorheen een loods stond. Door de gelijkvloerse constructie werd de beschikbare grondoppervlakte beter benut en loopt de woning naadloos over in de omgeving. Ook de interieurinrichting werd door CAS architecten ontworpen en uitgewerkt.

 

Rustgevende, landelijke tuin

Omwille van hun drukke professionele agenda wensten de bouwheren een natuurlijke, onderhoudsvriendelijke tuin. Als overgang tussen woning en tuin werd gewerkt met terrassen in Cumaru hardhout. Op het grootste terras staat een boom in een uitsparing. Het gazon werd her en der onderbroken met sierlijke, organisch gevormde perken. Deze laatste contrasteren mooi met de strakke vormgeving van de woning. Opvallend hier is het tweede talud halverwege het perceel. De tuin werd ontworpen door Frederiek Snaet Tuinarchitectuur.

 

Geraakt door een passie voor architectuur en natuur levert Frederiek Snaet uit Oosterzele al een kwarteeuw totaaltuinen af die een evenwicht tussen woning, tuin en landschap nastreven. Ook bij deze tuin was dit het uitgangspunt. De bewoners wensten immers een tuin om van te genieten en niet om in te werken. In het concept werden onder meer glooiende hagen geïntegreerd en uitgespaarde perken op het gazon. Het talud halverwege de tuin geeft ontstaan aan een groot vlak stuk gazon dat later dienst kan doen als speelterrein voor de kids of om een feesttent op te plaatsen.

 

Poolhouse en zwembad vormen een aparte, knusse tuinkamer. De hagen creëren rustige zithoekjes en achteraan werd een boomgaard aangelegd die perfect past bij het open landschap. Meerstammige bomen zorgen voor bloei en een mooie herfstverkleuring. De onderhoudsvriendelijke beplanting bestaat hoofdzakelijk uit grassen, met accenten van bloeiende planten zoals verbena en gaura. De hele tuin respecteert de mooie vergezichten maar biedt toch de nodige privacy, ook bij de leuke zithoekjes aan de slaapkamers. Om de woning makkelijk toegankelijk te maken werd een hellend pad met grote betonblokken aangelegd naar de voordeur.

  

Op het hoogste gedeelte van de tuin bevindt zich het zwembad, geleverd en geplaatst door JDS Pools. JDS Pools (Knokke-Heist + Adegem) is gespecialiseerd in monoblok-zwembaden in diverse uitvoeringen, afmetingen en prijsklassen. Hun zwembadkuipen zijn polyestervrij, bieden een maximale bescherming aan kinderen en dieren, samen met de langste waterdichtheidsgarantie op de markt. De klant kan kiezen uit diverse types met overloop, onderloop of grasrandbaden. Dankzij hun monoblok-constructie zijn ze sneller en dus goedkoper aan te leggen. Voor dit project viel de keuze op een polypropyleen zwembad met een kuip van 11 X 3,9 m en een wanddikte van 10 mm. Maar ook elk ander formaat kan op maat aangemaakt worden, helemaal naar de wensen van de klant. Geprefabriceerd zijn de zwembaden verkrijgbaar tot 5 X 18 m. Grotere projecten zijn ook mogelijk, maar die worden dan op de locatie zelf ontwikkeld. Een dergelijk zwembad uit polyethyleen of propyleen is extreem duurzaam want UV-bestendig ongevoelig voor osmose.

 

Achter het zwembad, op de plek waar zich vroeger een loods bevond, staat nu een poolhouse annex garage, berging, technische ruimte en werkplaats voor oldtimers. De garage biedt plaats aan 5 wagens. Het poolhouse, met betonnen vloer, is rondom voorzien van glazen wanden. Naast de aangename zitruimte werden er ook een toilet, kleedkamers en douches in ondergebracht. Enjoy Concrete nv uit Veurne is een eigentijds productiebedrijf én trendsetter op vlak van hoogkwalitatieve, geprefabriceerde maatwerelementen in architectonisch beton. Bij dit project stonden ze in voor de betonnen buitenschil van zowel de woning als het bijgebouw. Er werd hierbij gebruik gemaakt van grote panelen om het aantal zichtbare voegen te beperken. Door de panelen te voorzien van een retour liggen de ramen iets dieper en oogt het geheel veel sierlijker dan een industriële betonnen constructie. Het monolitische karakter van de woning wordt er extra mee onderstreept. Voor de woning werden verschillende formaten van gevelelementen geproduceerd, van 2,20 meter tot 7 meter en in diktes van 12 en 15 cm. Ook de betongevels van het bijgebouw waren zeer belangrijk vanuit esthetisch oogpunt. Vanuit hun keuken kijken de bewoners frontaal tegen dit gebouw aan. Ook hier gold: zo weinig mogelijk storende voegen. Daarom werd er gebruik gemaakt van extreem grote wanden, waarvan de grootste 12,33 meter bij 3,18 meter meet. Met een dikte van 19 cm weegt dit ene paneel reeds 18,6 ton. In totaal werden voor dit project 280 vierkante meter gevelpanelen geproduceerd en 150 vierkante meter luifels. Via een opklimmend pad met grote betondallen bereiken we de glazen voordeur in zwart aluminium frame van Schüco. Hierachter bevindt zich een lange hal met aan de ene zijde een volledige glaswand en aan de andere zijde een kastenvolume met bergruimte, vestiaire in een nis en gastentoilet. Aan het eind van de hal werd een thuiskantoor ondergebracht.

 

Lichtrijk woongedeelte

Links achter de voordeur treffen we de grote open ruimte aan met het salongedeelte, de eetplaats en de keuken. Alles baadt hier in een zee van licht. Aan deze zijde van de woning zijn de gevels volledig in glas uitgewerkt, met tal van grote schuiframen uitgevoerd in smalle profielen van Schüco. De ondersteuning van het dak werd hier gerealiseerd met slanke stalen kolommen. De onbelemmerde zichten op de tuin en het omliggende landschap zijn ronduit fenomenaal. In contrast met de strakke buitenkant, straalt de woning langs binnen één en al warmte uit. Schüco Belgium nv maakt deel uit van de wereldwijde en toonaangevende Schüco Groep, die systeemoplossingen voor ramen, deuren, vliesgevels, schuifsystemen en zonwering ontwikkelt en verkoopt. De architecten voorzagen hier thermisch onderbroken profielen van het type SCHÜCO AWS 75 SI voor de ramen, ADS 75. SI voor de deuren en ASS 70 BE voor de hefschuiframen, met schuivend deel aan de buitenzijde. De aluminium profielen werden uitgevoerd in RAL-9004 met structuurlak. Alle hoeken werden glas op glas uitgevoerd om zo weinig mogelijk de mooie zichten van binnenuit te hinderen. Onderaan zijn de raamprofielen drempelloos en vlak met de vloerafwerking geplaatst, zodat een uniform beeld onstaat, zowel langs binnen als langs buiten. Ook zijdelings en langs boven treffen we hier maximaal weggewerkte profielen aan. Het Schüco AWS 75.SI (Super Insulated) aluminium raamsysteem met een diepte van 75 mm maakt deel uit van het Schüco AWS systeemplatform en vormt de basis voor een breed scala aan toepassingen in energiezuinige gebouwen. Dit systeem laat een grote ontwerpvrijheid toe aan de architect. De ADS 75.SI aluminium deuren zijn eveneens extreem thermisch geïsoleerd voor de strengste eisen op het vlak van energie-efficiëntie, functionaliteit en design. De aluminium schuiframen ASS 70 BE maken het geheel af en laten de bewoners toe om comfortabel en optimaal van het buitengebeuren te genieten. Voor de plaatsing van het buitenschrijnwerk kon het bouwkoppel rekenen op Schüco Partner Ramen Dedecker.

 

In de hal en het salon ligt een parket in natuurlijke eik, de keuken is voorzien van een onderhoudsvriendelijke naadloze terrazzo gietvloer. Het indrukwekkend eiland en het kookgedeelte werden uitgewerkt met een werkblad in solid surface composietmateriaal en kastenfronten in zowel witgelakt hout als in lichte eikfineer. De zwarte barkrukjes zorgen voor een mooi contrast. In de keukenwand zit tevens een deur naar de bijkeuken verborgen.In de eetruimte prijkt een eettafel met diep generfd en donker houten blad. De bijhorende stoeltjes zorgen voor een nostalgische toets met hun rieten zitting. Voor de verlichting werd overal gewerkt met een mix van witte inbouwspotjes en zwarte opbouwspotjes op rails. In het salon werd een lage, comfortabele zitbank geplaatst. Blikvanger hier is de salontafel die een glans van goud uitstraalt. Het betreft een uniek ontwerp van de Belgische designer Ado Chale. De tv bevindt zich achter een wegschuivend paneel in de witte kastenwand. De kastenwand zelf rust op een zwarte stalen sokkel waarin ook de houthaard verwerkt zit.

 

Ingetogen privatieve ruimtes

In de langste balk van de ‘L’ werden alle privative ruimtes ondergebracht. Aan de ene zijde één enkele lange witte wand met bergruimte en de deuren naar de diverse slaapkamers. Om deze wand op een boeiende en ritmische manier te doorbreken werden alle deuren voorzien van stevige handgrepen in donker hout. De lange gang wordt aan de andere zijde geflankeerd door een immense glaswand met diverse schuifdeuren. Achtereenvolgens treffen we hier de 4 kinderkamers, een toilet, een technische ruimte, een dressing en de master slaapkamer aan.

 

Alle kinderkamers beschikken over een eigen badkamer met douche. Vloeren en wanden werden uitgewerkt in cementpleister. De douches bevinden zich achter een glazen wand en alle badkamers worden van licht voorzien door lichtkoepels. Op de lavabomeubels rust een blad in blanke eik. Er was geen nood aan radiatoren, omdat de elementen van de vloerverwarming ook in de muren doorlopen. Op de kop van de lange gang bevindt zich het master gedeelte, dat kan afgesloten worden met een pivoterende deur. Een witte kastenwand loopt door van de master slaapkamer tot in de badkamer. Ook hier werd een cementpleister aangebracht op vloeren en wanden. Het lavabomeubel, met onderbouw in eik, is voorzien van een blad met twee wasbekkens in solid surface composietmateriaal. Het ligbad is uit hetzelfde materiaal vervaardigd. 

 

 

CAS Architecten
www.cas-architecten.be

 

Enjoy Concrete nv
www.enjoyconcrete.be

 

Schüco Belgium
www.schueco.be

 

Tuinarchitectuur Frederiek Snaet
www.tuinensnaet.be

 

JDS Pools
 www.jds-pools.be

 

Quooker
www.lightpoint.be