TOP

Licht en lucht leiden tot vrijheid en rust

Iedere architect weet: geen enkele opdracht is dezelfde, integendeel. Wat bijvoorbeeld stevig kan verschillen is de mate waarin je als architect beslissingen helemaal zelf neemt. Soms zijn vrijwel alle keuzes voor jou en komt het erop aan om mensen zo goed mogelijk in te schatten, maar evengoed ontstaat er een mooie kruisbestuiving tussen bouwheer en tekenaar. Dat laatste was het geval bij deze slimme en uiterst elegante vrijstaande woning. Architect Bart Coenen van BURO 2018 hechtte veel belang aan de wensen van het bouwkoppel (een handelsmerk, zo blijkt). Het resultaat is even fraai als functioneel: doordacht én bevallig dus!

 

De meerwaarde van pragmatisme
We ontmoeten een zichtbaar tevreden bouwheer aan de voordeur van deze knappe woning met donkere, karaktervolle gevel. Het mag duidelijk zijn: Deze mensen hebben zich de keuze voor hun architect nog geen seconde beklaagd. Bouwheer: “We hadden een nogal duidelijk en specifiek idee over wat we voor onze gezinswoning allemaal wilden. ‘Licht en lucht’ bleken al snel de twee sleutelwoorden. Dat belette ons echter niet om, na het overlopen van alle opties, vrij resoluut voor deze donkere gevelsteen, die weliswaar een gezellig warme uitstraling heeft, te kiezen. Het luchtige zit hem vooral in de helderheid en geometrie. De gevelstenen werden in strakke lijnen gelijmd en ook de gehele vormgeving is elegant en fris. Het geheel klopt voor ons. We zijn een jong gezin met 4 kinderen, dus de omvang van ons huis was belangrijk. Toch hebben we ervoor gekozen om niet te overdrijven en alles overzichtelijk en praktisch te houden. Megalomanie is niet aan ons besteed. ‘Zwart verkleint’, wordt wel eens gezegd, maar in dit geval klopt dat eigenlijk niet: het huis oogt ruimtelijk, net en overzichtelijk… dat sluit mooi aan bij onze persoonlijkheden. We hebben ook gelet op een toekomstgerichte aanpak wat energie betreft. Zonnepanelen, warmtepomp, isolatie… alles werd minutieus uitgewerkt om zo te landen bij een e-peil van amper 18. Wat die isolatie betreft raadde Bart Coenen ons trouwens het ‘groene dak’ aan; een dak met natuurlijke begroeiing. Dat vergt wel een iets dikkere betonlaag, maar isoleert erg goed en vooral: het ziet er mooi en levendig uit. Het was maar één van de vele suggesties die de architect ons aanreikte en waarmee we nu erg tevreden zijn.”

 

Een constructieve samenwerking
De keuze voor Buro 2018 van architect Bart Coenen was allesbehalve ‘nattevingerwerk’. Na gesprekken met diverse bureaus was het vooral de aanspreekbare, down to earth houding van Bart die, samen met zijn referenties uiteraard, de doorslag gaf. Bouwheer: “Het klikte eigenlijk meteen. Wat vooral opviel is hoe Bart mooi het evenwicht wist te bewaren tussen een eigen stempel drukken als architect én beantwoorden aan al onze verzuchtingen. Mits hier en daar waardevol deskundig advies, Bart ként de markt en zijn stiel erg goed, heeft hij simpelweg alles wat we vroegen gerealiseerd. We ervaarden ook een grote mate van vrijheid om kleuren, tinten, interieur… de leef-ervaring, zeg maar, in te vullen. Eigenlijk zoals we het ons hadden voorgesteld toen we voor hem kozen (lacht)” Bart Coenen: “Doorheen het ontwerp hebben we één en ander moeten omgooien omwille van restricties rond afmetingen, maar alles is goed uitgedraaid. Er waren enkele duidelijke opdrachten: Het huis is noord gericht, wat een tweede tuin aan de zuidkant én een zuiderterras onontbeerlijk maakte. Deze mensen leven bovendien in en rond hun keuken, dus hebben we de leefruimtes pal tussen de twee tuinen geplaatst. Nu zitten ze steeds omringd door het groen van de tuin, met onder andere die prachtige grote eiken. Voor de boven-vertrekken moesten de slaapkamers van de kinderen een soort ‘kloostergang’ gevoel geven. Ook dat is mooi gelukt met de vier gelijkaardige slaapkamers aan dezelfde kant van de lange gang. Wanneer je het huis binnenkomt, is het niet de bedoeling dat je meteen alle ruimtes kan doorgronden; het huis openbaart zich stapsgewijs. De trap bevindt zich daarom ook in de keuken; de toegang tot de meer private delen hoefde niet in ieders zicht te staan. Ook energiezuinigheid was een must, dus moest de bouwschil behoorlijk goed geïsoleerd zijn. Samen met de warmtepomp, de zonnepanelen, de daktuin… bereiken we zo een zeer mooie e-score, zeker voor een vrijstaande woning. Tenslotte hadden we evenveel aandacht voor functionaliteit, als voor een esthetisch coherent geheel. Dit is uiteindelijk ook de woning waar deze mensen oud willen worden. Het is natuurlijk fijn om vast te stellen dat bouwheer en -vrouw ook na ongeveer twee jaar nog steeds achter al deze keuzes en de afwerking staan.”

 

Interieur: overzicht door licht
De binnenruimtes zijn op hun manier nog innemender dan de buitenschil. De heersende frisse sfeer is te danken aan de royale lichtinval en de alomtegenwoordige witte tinten. Het contrast met het licht intrigerend karakter van de donkere buitengevel kon niet groter zijn… toch klópt het helemaal! Bouwvrouw: “Het was vooral erg fijn dat de architect ons volledig vrij liet. We hadden immers al een helder beeld van wat we wilden. Om één zaak hebben we wel extra moeten strijden: de unieke gietvloer. Hierin worden twee ralkleuren manueel samengevoegd, waardoor er vegen ontstaan die een rustiek én eigentijdse look aanbrengen. Spannend, want je kan het resultaat pas kennen wanneer het gebeurd is. We zijn allebei erg gesteld op orde en dat zie je aan het interieur. Dit huis omvat een aanzienlijke dosis technisch vernuft, maar alles is erg secuur weggewerkt. Ook de TV kan aan het zicht onttrokken worden, zodat de leefruimte er niet onnodig door verstoord wordt. De keuken met strak wit blad en o.a. het eigenzinnige zitbankje tegen de muur bevestigd is handig, clean en toch gezellig. Het feit dat we de ramen langs beide kanten helemaal kunnen openzetten is natuurlijk helemaal top: zo wordt het in een mum van tijd een echte buitenkeuken.” Een subtiele witte trap brengt ons naar de bovenverdieping. De modern gesimuleerde ‘kloostergang’ mist zijn effect niet. Ook hier werd er veel aandacht besteed aan de praktische kant. De kasten gaan bijvoorbeeld open naar de gang om plaats te besparen op de kamers zelf.

 

Master bedroom: vorstelijk én authentiek
En dan is er natuurlijk de master bedroom. Zodra je hier binnentreedt, raak je overweldigd door de rustgevende schoonheid. Minimalistisch en tegelijk badend in kleuren en rijkdom. Met name het badkamerstuk is ronduit prachtig met de zwart-witte tinten, de naadloze overgangen en het bad op ergonomische hoogte dat een erg aanlokkelijk effect sorteert. Door de ramen wenken de majestueuze eikenbomen en het levendige groendak voor een instant vakantiegevoel. Die slimme doorloop dressing, het ingenieuze lichtplan… Dit is leven in een suite. Ook dát bleek absoluut de bedoeling.

 

BURO 2018 architecten
www.buro2018.be

 

ALINEL nv
www.alinel.be

 

Ebema
www.ebema.be

 

Miele
www.reynaers.be