NANO Architecten
Bij ons staat een gelukkige architect. Voor dit project in het mooie glooiende landschap van Limburg kreeg hij zo goed als carte blanche. En dus deed de sympathieke Andy Gijbels van NANO architecten waar hij goed in is: een eigentijdse woning ontwerpen, geënt op het gezin van vijf maar ook op de inspirerende omgeving. Het resultaat is een villa met open maar niettemin genoeglijk karakter. Een huis waarin mag en volop kan geleefd worden en dat, waar je je ook bevindt, binnen en buiten op een consequente manier connecteert.
Ook al waren de initiële woonwensen van de bouwheer en –vrouw eerder beperkt, ze waren wel zeer duidelijk. Het moest sowieso een eigentijdse woonst worden, maar wel één met een warm en knus hart. Een huis om in thuis te komen en je geborgen te voelen, met weliswaar ruimte voor iedereen en mogelijkheden tot ontspanning. Dit laatste kwam er onder meer in de vorm van een binnenzwembad, iets wat wel heel hoog op het verlanglijstje stond. Net trouwens als een fraaie tuin, mét kleur en een evenwichtige plantenmix, die in elk seizoen iets te bieden heeft en de natuur tot zeer dicht bij de villa brengt. De woning werd ook zo ontworpen dat, in welke ruimte je ook bent, er een optimale connectie is met de tuin, het groen en het daglicht.
Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving
Dat er in Limburg heel wat mooie plekjes zijn, staat buiten kijf. Dat je nog zo’n mooi plekje vindt om te wonen, is tegenwoordig al minder evident. De bevoorrechte locatie van deze woning, in een bosrijke omgeving, is alvast een eerste troef die bovendien voor architecturale inspiratie zorgt. Zo is er de zandkleurige gevelsteen, met natuurlijk patina, die alvast verwijst naar de ondergrond in deze contreien. Het metselwerk wordt vooraan gecombineerd met strakke volumes in aluminium, waaronder een vrijstaande muur die de inkijk vanaf de straat in de leefruimte verhindert. De zwartbruine tint (RAL 8022) van het aluminium harmonieert mooi met de zandkleurige steen en oogt natuurlijker dan zwart of antracietgrijs. De eerder gesloten voorgevel garandeert de nodige privacy, zonder weliswaar het daglicht buiten te sluiten. Let erop hoe een deel van het metselwerk is opengewerkt, een semi-transparant geveldeel dat het licht doorlaat. Achter de alu wand werd trouwens nog een patio voorzien die het daglicht én groen naar binnen trekt. Of hoe iets wat op het eerste zicht eerder gesloten lijkt, toch zeer open blijkt te zijn.
Schoonheid van de seizoenen
De eigentijdse architectuur, met aandacht voor warmte en gezelligheid, vroeg om een gelijkgestemde tuin, een opdracht die Willy Reynders tuinarchitectuur graag ter harte nam. De voortuin werd eerder strak opgevat, weliswaar met een evenwichtige plantencompositie die de schoonheid van elk seizoen tot zijn recht laat komen. We noteren onder meer siergrassen in combinatie met hortensia’s en meerstammige bomen. “De bewoners waren uit op een tuin die al snel een volgroeide indruk zou maken. Een tuin die bovendien zowel in de lente, zomer al het najaar kan verrassen met zijn unieke kleurenpalet. En ook dit was bepalend bij de plantenkeuze”, licht Willy Reynders toe. Soms ging men ook voor minder evidente opties zoals de Elaeagnus ebbingei of groenblijvende olijfwilg als erfafscheiding rechts van de woning. Met zijn glanzende olijfgroene bladeren en zilverkleurige onderzijde is dit inderdaad eens wat anders dan de traditionele beukenhaag of haagbeuk.
Architectonische betonvolumes
Wat de verharding betreft, ging men in de voortuin voor een combinatie van lineairevolumes in polybeton met daartussen grind, een geslaagd samenspel dat bovendien aandacht heeft voor de waterdoorlaatbaarheid van het geheel. Deze betonnen verharding, zowel paden als terrassen, werd gerealiseerd door Corthout Beton, een familiebedrijf dat al 33 jaar gespecialiseerd is in betonproducten en zich ook sterk heeft toegelegd op esthetische betontoepassingen. Het gebruik van polybeton is erg in trek, zowel voor vloeren binnen maar zeker ook voor de verharding in de eigentijds vormgegeven tuin die als doel heeft de moderne architectuur te ondersteunen. Het industriële karakter van het product, weliswaar verfijnd afgewerkt, zorgt hier voor die gegeerde strakke look van zowel paden als terrassen. Polybeton heeft een uitgesproken karakter, maar weet tegelijkertijd zijn neutraliteit te behouden. Tim Corthout, zaakvoerder die steevast ook op de werf is terug te vinden: “Net daarom laat polybeton zich combineren met uiteenlopende woningstijlen, strak maar net zo goed landelijk waar we meer met organische vormen werken.” Naast esthetisch blijkt polybeton ook gewoon zeer functioneel, oersterk en makkelijk in onderhoud. En niet onbelangrijk: het blijft betaalbaar. Met polybeton verwijst men trouwens naar een gepolierde betonvloer, ook glansbeton genoemd, die eerst massief gegoten wordt en vervolgens glad wordt afgewerkt. Dit polieren vergt echt vakmanschap, iets waar Corhout beton terecht prat op gaat. Bij elke stap gaan de vaklui minutieus te werk, met het oog op een verfijnd resultaat. Maatwerk is bovendien het motto, wat meteen blijkt uit de diverse maten en volumes die in deze tuin gebruikt werden. Doorgaans recht en strak, maar in de achtertuin soms ook met afgeronde vorm, rekening houdend met de aanplanting. Je bent dus nooit afhankelijke van standaardmaten en –vormen. Niet onbelangrijk in een project waar ‘individueel design’ het verschil maakt.
Eigentijdse gezelligheid
De overkragende verdieping maakt dat we beschut kunnen aanbellen om vervolgens, in het kielzog van architect Andy Gijbels, het interieur van deze woning te ontdekken. “Er werd gestreefd naar aan eigentijdse openheid, maar toch ook met aandacht voor de gezelligheid”, gaat Andy van start. Dat blijkt meteen al in de loungeruimte die een uitgepuurde en meer neutrale basis – met onder meer witte muren en zwarte architecturale verlichting – combineert met een knusse sofa, hoogpolig tapijt en ander warm huistextiel in de vorm van gordijnen en sierkussens die meteen extra kleur toevoegen aan het totaalplaatje. Voor de aankleding van het interieur, zowel wat betreft de meubels als het huistextiel doorheen de hele woning, werd er een beroep gedaan op de gepassioneerde interieurarchitecten van Project Evolution. Met Evolution Design heeft dit bedrijf, dat ook totaalprojecten behartigt, bovendien een eigen label met designmeubelen die zich onderscheiden van het standaard aanbod. Dat blijkt alvast uit de riante hoeksofa, mét verstelmechanismevoor optimaal zitcomfort, die de loungeruimte elegant aankleedt. De sofa leent zich om relaxed onderuit te zakken, maar net zo goed om gasten te ontvangen op een ontspannen en informele manier. Om de visuele eenheid doorheen de hele woning te bewaken, zien we diverse materialen steeds terugkeren, ook in de meubels. Constanten zijn onder meer lichte eik en keramische marmer, twee materialen die Project Evolution deed terugkeren in de elegante bijzettafeltjes. De meerwaarde van maatwerk en individueel design.
Space divider
Een multifunctionele wand, die dienst doet als space divider, scheidt salon en keuken, weliswaar zonder de connectie tussen de twee ruimtes te verliezen. Niet alleen is er links en rechts een royale doorgang, bovendien zorgen de open regalen én de doorkijkhaard voor extra verbinding. Zowel vanuit de sofa als gezeten aan de ellipsvormige eettafel, langs de andere kant van de wand, kan je optimaal van het vuurbeeld van de haard genieten. De Salsa eettafel, eveneens uit de collectie van Evolution Design, combineert een massief houten blad met een ambachtelijke voet die alle beenruimte biedt. Ondanks het formaat oogt de tafel bijzonder licht en luchtig. Het tafelblad wordt onder een hoek van 75 graden afgewerkt waardoor hetuiteinde amper 9 mm bedraagt. Dun, maar niettemin zeer degelijk design dat zich weet te onderscheiden.
Home-office met groene connectie
Even in alle rust genieten van een goed boek? Of gewoon even bijpraten bij een glaasje wijn? Het kan in de knusse tussenruimte met Evolution Beaver draaifauteuils om in achterover te leunen. Door hier te kiezen voor aparte fauteuils, visueel verbonden door een tapijt, wordt het open en ruimtelijk gevoel gegarandeerd. Het cognackleurig leder van de bekleding is één van die ‘rode-draad-materialen’ die we elders in huis ook nog zullen aantreffen, bijvoorbeeld bij de stoelen rond de eettafel en de hoge krukken aan het kookeiland. Ook al grenst deze intermediaire zitruimte aan de voorgevel, aan daglicht is er geen gebrek, dit dankzij de opengewerkte gevel. Dat geldt ook voor de aangrenzende home-office, stijlvol maar ook functioneel ingericht met witte wandkasten en open regalen in lichte eik. Andy Gijbels: “Ook dit kantoor heeft een eigen buitenruimte, deze keer grenzend aan de zijgevel. De royaleraampartij maakt dat je met meer dan voldoende daglicht kan werken en ook hier de connectie behoudt met het groen rondom de woning.”
Architecturale glazen deuren
Openheid troef, ook mede dankzij de fraaie ‘steel look’ glazen deuren van Anyway Doors, vakkundig geïnstalleerd door Schoeffaerts Afwerking & Interieur. Deze deuren, met opmerkelijk maar tegelijk discreet design, zorgen voor een thermische en akoestische barrière, zonder afbreuk te doen aan het ruimtelijk gevoel, het visuele contact en het zicht- en lijnenspel van de architectuur. Met creatief design en vernieuwende en veelal onzichtbare technologieën speelt Anyway in op de vraag naar pasklare oplossingen op maat, functioneel aanwezig en tegelijk naadloos aansluitend bij de minimalistische architectuur. We treffen de Anyway steel look deuraan in het drievoud: tussen zitplek en bureel, aan het zwembad en tussen hal en leefruimte. Deze laatste, meteen het grootste exemplaar, neemt de vorm aan van een ‘pivoterende room divider’ met bijzonder compacte pivotscharnier zonder inbouwdelen in de vloer. Zowel deuren als room divider combineren helder gehard glas met zwart geanodiseerd aluminium met een matte finish en hoge krasbestendigheid. De deur kan geluidloos in beide richtingen openen zonder klinkbediening. Anyway deuren zijn trouwens uitgerust met een gepatenteerde sluittechniek die zowel op de deur als in de minimalistische omlijsting verwerkt zit. Daarbij wordt alle sluit-, draai- en bevestigingstechnologie compleet aan het oog onttrokken. En dat is waar dit project inderdaad om vroeg: functionele vernuftigheid die de architectuur ondersteunt.
Esthetiek, functionaliteit én onderhoudsgemak
Onze architecturale ontdekkingstocht brengt ons vervolgens naar de open keuken met royaal kookeiland van 4 meter lang en 1m20 diep. Dit is een realisatie van Frako keukens, Belgisch maatwerk met hoogwaardige afwerkingskwaliteit geënt op de woning én persoonlijke wensen van de klant. Zo werd dit personaliseerde kookeiland uitgerust met een ontbijttoog die om de hoek van het eiland doorloopt, goed voor in totaal vijf zitplekken. Esthetiek, functionaliteit maar ook onderhoudsgemak werden op een optimale manier gecombineerd doorheen het keukenontwerp. Qua frontmateriaal viel de keuze op Fenix, een soft-touch laminaat met extra matte uitstraling en – niet onbelangrijk in een gezin met jongere kids – uitstekend bestand tegen vingerafdrukken. Om het geheel van een warme uitstraling te voorzien, werd hetwitte laminaat in de kolomkast gecombineerd met leggers in fineer van lichte eik. De eigentijdse keuken is greeploos uitgevoerd, met uitzondering van de ultraslanke verticale en laag gemonteerde greeplijsten aan de hoge kolomkasten, op maat gerealiseerd in het eigen atelier en in exact dezelfde kleur gelakt als de keukenfronten. Wat betreft het aanrecht, opteerde men voor Calacatta Gold die de exclusieve look van marmer, met een subtiele en zachte adering, combineert met deonderhoudsvriendelijke eigenschappen van kwartscomposiet. Hetzelfde materiaal werd onder meer ook gebruikt voor de eilandwangen en de wandbekleding in de nis. De 90 cm inductiekookplaat zit volledig vlak in het aanrecht geïntegreerd, met daarachter een aanrechtafzuiging die komaf maak met de kookluchten en –dampen waar ze ontstaan, namelijk vlak bij de kookpotten. De spoelbak in onderbouw kreeg het gezelschap van een multifunctionele kraan waaruit men, naast gewoon koud en warm, ook kokend, gefilterd en gekoeld water tapt. Omdat men liever geen zichtbare stopcontacten wou in het eiland, werden deze vernuftig in een lade geïntegreerd. Een voorbeeld van hoe ver doorgedreven maatwerk de verfijnde esthetiek ten goede komt.
De discretie zelve
Vanuit de open keuken heb je niet alleen een bevoorrecht uitzicht op de tuin maar ook, dankzij de patio én een extra binnenraam, op het zwembad dat voor jong en oud voor vermaak zorgt, ook als het Belgisch klimaat weer eens tegenzit. De toegang tot dit binnenzwembad? Die zit discreet en volledig vlak weggewerkt in de witte wand en wel in de vorm van een kaderloze deur met zo goed als onzichtbare ingewerkte greep. De discretie zelve! Concreet viel de keuze op de Frameless L93 deur uit de Minimal Collection van Brems Doors. De draaideur werd hier ontdaan van alle visuele overbodigheden en gaat als een vlak op in de witte wand. Hierdoor ontstaat een visuele rust die zijn gelijke niet kent. In dit geval werd de deur bovendien uitgerust met een vernuftige Noha-greep in de vorm van een vlak plaatje. Dit garandeert een extra strakke afwerking. De Frameless L93 deur van Brems is verkrijgbaar met fineer of als lakdeur in elke RAL of NCS kleur naar keuze. Toch liever mee lakken met de wand? Dan wordt de deur afgewerkt met een witte grondlaag geleverd.
Hoge afwerkingsgraad
Ook voor de plaatsing van deze Frameless L93 deur van Brems Doors, net als alle andere binnendeuren, de trapbekleding en de plinten, werd er een beroep gedaan op Schoeffaerts Afwerking & Interieur, het interieurbedrijf met klantgerichte totaalaanpak dat dit jaar zijn 20ste verjaardag viert. Zaakvoerder Ronny Schoeffaerts stond trouwens, ondertussen een 15-tal jaar geleden, mee aan de wieg van de minimalistische en kaderloze deur, door Brems Doors ontwikkeld. Ronny Schoeffaerts: “Er werd terdege onderzocht hoe het deurkozijn onzichtbaar en feilloosingepleisterd kon worden, voor een onberispelijk resultaat, ook na veelvuldig gebruik. Kwaliteit die blijft, is het motto.” Deze innovatieve en kwalitatieve deuren vragen ook bij de plaatsing om vakmanschap en kennis ter zake. Een deur kan maar voldoen als ze perfect geplaatst is. Dat geldt trouwens ook voor de plinten in dit interieur. Ronny Schoeffaerts: “De tijd dat de plint werd uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de vloer is voorbij. Vandaag vragen eigentijdse woningen om strakkere oplossingen. Een ingepleisterde plint, die dus opgaat in het vlak van de binnenmuur, is het summum van minimalisme. De aluminium plint met een dikte van amper 2 mm dik is een ander esthetisch alternatief dat in deze woning werd toegepast. Door de plint mee te lakken met de muur gaat ook deze op in het geheel en wordt een kuipeffect vermeden.”
Waterpret gegarandeerd
Kleedruimte en zwembad zijn op hun beurt van elkaar gescheiden door een glazen Anyway deur, een transparante blikvanger zoals we deze ook al elders in deze woning aantroffen. Van zodra we deze openen, gaat de gevoelstemperatuur direct een aantal graden de hoogte in. Met een zwembad van 9 op 5 meter is waterpret gegarandeerd, voor het hele gezin en het hele jaar door. Een ontvochtigingsinstallatie zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat terwijl het akoestisch plafond de geluiden dempt en die typische zwembadgalm voorkomt. De twee regendouches en sauna, ingebouwd in dezelfde ruimte als het zwembad, maken de wellness-ervaring hier compleet. Wat wandbekleding betreft, zet ook hier een luxueus marmerdecor de toon. Gezien het transparante karakter van de volledigglazen achtergevel kan men, zowel vanuit het zwembad, de eetplaats als de leefkeuken, optimaal van het zicht op de achtertuin genieten. Keuken en zwembad geven beide uit op de overdekte patio met lichtstraat die nog maar eens voor een extra portie daglicht zorgt. In tegenstelling tot het keukenraam – dat enigszins terugspringt waardoor er een oversteek ontstaat die de hoge middagzon uit het interieur weert – ligt het raam van het zwembad wel vlak in de gevel. Reden: de warmte van de zon optimaal benutten en besparen op de zwembadverwarming. De geometrische warmtepomp, die het huis verwarmt en koelt, werd trouw aangevuld met gasverwarming die het zwembad te allen tijde op temperatuur weet te houden.
Mediterrane knipoog
In tegenstelling tot de strakke voortuin werd het groen in de achtertuin eerder op een vloeiende manier georganiseerd. “De achtertuin mocht inderdaad wat meer organisch, met hier een daar zelfs een mediterrane knipoog”, aldus tuinarchitect Willy Reynders. Zo noteren we onder meer Italiaanse cipressen, kurkeiken maar ook rijkelijk bloeiende lagerstoemia die het uitstekend doen in ons klimaat. Grasmatten stonden garant voor instant groen dat ook tijdens de droge zomer mooi bleef dankzij het beregeningssysteem. Ook hier zorgen betonnen terrasdelen van Corthout beton, met zowel rechte maar ook hier en daar gebogen lijnen, voor dat onmiskenbaar eigentijds cachet. Her en der zijn zitplekken, ook wat dieper in de tuin zodat men van daaruit de achtergevel van de woning kan aanschouwen. Willy Reynders: “Aan elke zitplek werden stopcontacten voorzien, interessant voor de geluidsinstallatie, een staande buitenlamp of bijvoorbeeld wanneer men eens buiten wenst te werken.” Het tuinontwerp werd aangevuld met een uitgekiend lichtplan zodat er na valavond een heel andere en haast magische sfeer ontstaat die zijn effect niet mist, zelfs tot in het interieur.
Loepzuiver schrijnwerk
Rest ons nog de bovenverdieping te ontdekken. Via de keuken komen we bij de trapmet loepzuivere afwerking. Deze trap met z-treden in Franse eik, inderdaad het resultaat van minutieus millimeterwerk, werd geplaatst door Schoeffaerts Afwerking & Interieur. Eens boven komen we in de nachthal, een lange ‘verdeelgang’ die parallel loopt met de voorgevel en uitkijkt op de straat. Dit maakt dat alle kinderkamers stuk voor stuk achteraan gesitueerd zijn en kunnen genieten van het zicht op de achtertuin. De jongens delen een centrale badkamer terwijl de dochter haar eigen badkamer heeft. De nachthal mondt achteraan uit in de masterbedroom met dressing en – achter nog maar eens een zeer discrete Brems schuifdeur – de badkamer, ook hier weer met hoog wellnessgehalte. Zo combineert deze ‘natte ruimte’ een ligbad in de vorm van een jacuzzi met een fraaie stoomdouche. Ideaal voor wat me-time, weg van de drukte. Wit zet de toon en zorgt voor rust, net als de wandbrede spiegel die exact dezelfde hoogte aanhoudt als het zijraam. Daarnaast ook hier weer een groot raam met uitzicht op het groen achteraan de woning. Liever minder prikkels van buitenaf? Dan kunnen de screens uiteraard dicht. Een gepersonaliseerde woning, op maat van de bewoners en de omgeving die tijdens alle jaargetijden weet te verwonderen.
Met dank aan: