TOP

Herboren in het ouderlijke huis

Lifestyle journaliste en interieurstyliste Valérie Brems hanteert één gouden regel: in je woning moet je echt ‘thuiskomen’. Wanneer ze startte aan de grondige make-over van haar ouderlijk huis, kwam het erop aan om het vertrouwde te behouden, maar dan in een nagelnieuw en eigentijds jasje. Het resultaat vertelt ons niet alleen hoe frivoliteit ook rustgevend kan werken, maar ook hoe niets steeds hetzelfde hoeft te blijven. Of hoe een schat aan ideeën een perfect, oergezellig geheel kan vormen.

Valérie Brems leverde geen half werk bij het renoveren van het huis waarin ze opgroeide: de woning werd volledig gestript en gemoderniseerd. Een mooi begin, vanwaar alle details mooi in elkaar klikten. Het resultaat is dan wel verbluffend; geïntimideerd zijn we nooit. Daarvoor is het allemaal te gezellig en uitnodigend. Waar zullen we beginnen met onze lofrede over dit elegant verbouwde huis? De inkom lijkt ons een prima startpunt. Valérie Brems:“Dit huis was eigenlijk een archetypische Vlaamse woning uit de jaren ’70 ‘80. Alleen het karrenwiel tegen de zijgevel ontbrak nog. Die geschiedenis zag je ook meteen vanaf de inkom, waar een typische bronzen spiegel, inclusief kunstmatig toege-brachte vlekken, de mensen verwelkomde. We hebben waar mogelijk de knipoogjes naar het verleden behouden, maar tegelijk alles ook tijdloos gemaakt. Daarom hebben we tegen de trappen nu ook een grote bronzen spiegelpartij geplaatst met gouden hoogprofieltjes. Dit maakt de ruimte groter en oogt verrassend warm. Het past ook bij de keramische travertijn vloer. De bombastische eiken trap hebben we natuurlijk ook helemaal vernieuwd. De drie onderste treden hebben we weggehaald en vervangen door snelbouwstenen die dan gehuld werden in hetzelfde materiaal als de vloer. Dit soort beslissingen groeiden organisch, impulsief zelfs. We woonden aan de overkant van de straat, dus konden we alles zeer goed opvolgen en bijsturen… een luxe als bouwheer/-vrouw.”

Vanuit de inkomhal stappen we de keuken binnen.Wanneer we achterom kijken, zien we dat we eigenlijk een verborgen deur doorliepen; de twee kastmuren in deze keuken bevatten zo’n deur die eigenlijk op een andere ruimte uitgeven. Strak dus, en het vergroot het rustgevende effect van de gerookte eik fineerafwerking die deze keuken haar karaktervolle elan geeft. Valérie Brems:“Het leek ons inderdaad mooi om die doorgangen ietwat te ‘verstoppen’. Zo bewaart de keuken een rustieke eenheid. De keukenbladen in Travertino Oceano (afwerking brosso vecchio) van Brachot Surfaces, en de gerookte eik, koppelen degelijkheid aan cachet. Voor de verlichting koos ik twee sierstukken uit mijn persoonlijke collectie. Ik ben een nogal

verwoed verzamelaar van lampen, lusters en andere decoratieve stukken. Het zijn vooral de zoektocht en de onverwachte ontdekkingen waaruit ik een enorme voldoening haal. Niets leukers dan ergens tijdens het snuisteren in een tweedehands- winkel of online echte juweeltjes op te duikelen. Hierdoor heb ik ondertussen al behoorlijk wat decoratieve pareltjes kunnen verzamelen. Eenzelfde luster hangt bijvoorbeeld ook boven de eettafel.Voor mij start de vormgeving van een ruimte vaak met de verlichting. Ik zal daarom ook altijd kiezen voor warm licht dat gedimd kan worden naargelang de gewenste sfeer. Dit kan ook altijd veranderen. Evengoed hangen er volgende maand al andere lusters of staan er andere objecten. Een huis leeft mee met de bewoners. Momenteel, met twee jonge kinderen, staat de decoratie nog op een relatief laag pitje.” De professionele voorkennis van de bouwvrouw zorgde bij dit project voor enkele zeer specifieke vragen en verwachtingen voor het interieur.Wanneer iemand die zo diep in de interieurwereld staat, dan is de keuze voor de interieurvormgeve rnatuurlijk allesbehalve toevallig. Het Portfolio van Frako spreekt wat dat betreft boekdelen. Zij namen de keuken, het TV meubel en de badkamer voor hun rekening.

Stefan Legrand, projectverantwoordelijke bij Frako: “Het klopt inderdaad dat de opdrachtgevers bij dit project absoluut geen leken waren en zeer goed wisten wat ze wilden. Onze adviserende rol bestond dus vooral in het beantwoorden van de specifieke vragen en behoeftes van de klant. Dat is sowieso een belangrijk speerpunt in onze visie: Door actief te luisteren en uitvoerig in gesprek te gaan, willen we steeds de droom van de klant zo perfect mogelijk uitvoeren. Het gaat om meer dan gewoon plaatsen en verkopen.We willen mee de woonbeleving creëren. Dit project illustreert dat natuurlijk treffend. In de keuken werd gekozen voor een afwerking in gerookte eik fineer. Er werden twee binnendeuren op maat ingewerkt in de kolomwand. Ook de ‘wijnetalage’ met LED verlichting was iets dat we niet zo vaak zien. Het zijn net die ‘out of the box’ elementen die een project voor ons nóg interessanter maken.Verregaand maatwerk is de enige manier om de ver- zuchtingen van klanten écht vorm te geven. Dat is dus wat we doen, tot in het kleinste detail. Ook voor het TV meubel en de badkamer hanteerden we dit principe. Uiteraard telkens gekoppeld aan een hoge graad van afwerking en dege- lijkheid. Duurzaamheid is vanzelfsprekend cruciaal voor iedere klant.”

Het huis ligt horizontaal naast de mooie tuin. Dit impliceert natuurlijk grote raampartijen in de hele lengte van de woning. Ook daarover werd bij deze renovatie zeer goed nagedacht. Valérie Brems:“Oorspronkelijk hadden we hier vier heel kleine rechthoekige raampjes. Die hebben we nu doorgetrokken tot aan de grond: dat geeft meer daglicht én is gewoon eleganter. De twee uiterste ramen hebben we nu laten plaatsen in hout. We kozen voor vleugelscharnieren, zodat je deze ramen ook echt kan ‘opengooien’. Doordat ze ook naar buiten kunnen draaien, verlies je binnen geen bewegingsvrijheid. De tuin is weliswaar nog under construction, maar geeft, vind ik, zeker al een grote esthetische meerwaarde. De travertijn terrastegels, die we uitvoerig zijn gaan kiezen bij Beltrami, vormen een mooie basis voor een behaaglijke buitenruimte. Niet in het minst doordat ze doorlopen vanuit de keramische variant binnen. De kleuren en lijnen passen zeer goed, wat voor extra rust en openheid zorgt. Vanuit één van de vier ramen krijg je een soor t ‘stilleven’ dat uitkijkt op o.a. een mooie bonzaï boom (nog zo’n passie van mij). Dit doet mijn oorspronkelijke idee om een mooi kunstwerk te plaatsen eigenlijk al teniet: meer heeft de ruimte voorlopig alvast niet nodig.”

De charme van zo’n ‘oude’ woning ligt natuurlijk ook bij het ontbreken van massaproductie in iedere betekenis van het woord. Ook in dit project kende het buitenschrijnwerk steeds die typische geometrieën en technische uitdagingen. Een kolfje naar de hamer van Heremans Ramen en Deuren. Zaakvoerder Nick Heremans beaamt volmondig dat dergelijke projecten hem veruit de meeste voldoening schenken. Nick Heremans, zaakvoerder Heremans Ramen en Deuren: “Als bedrijf willen we staan voor vakwerk, métier en creativiteit. De doorsnee klusjes zijn daarom wat minder aan ons besteed. We werken namelijk graag in het iets hogere segment, waarin vooral een intensieve begeleiding van de klant én vakwerk de toon zetten.

Dan is een renovatie als dit natuurlijk een geschenk. De vragen van de bouwheer en -vrouw waren helder, maar ook verre van standaard. Om te beginnen waren er de twee uiterste houten deuren. Die moesten ook qua kleur passen bij de tinten van de keuken. We zijn dus op zoek gegaan naar het juiste hout, eik dus, om diezelfde gerookte uitstraling te krijgen. Daarop hebben we dan een zelf samengestelde beits gelakt om het geheel te perfec- tioneren. De vleugelscharnieren kregen dan die typische bronzen uitstraling die doorheen de hele woning voor extra karakter zorgt. Ook de bogen bovenaan elk raam schepten natuurlijk de nodige uitdaging. Voor metalen ramen werken we met onze vaste partner, Reynaers Aluminium. Het hele proces van mallen, smelten, inpassen… was behoorlijk tijdrovend. Daarom hebben we voor een voorlopige dichting gezorgd: zulke glaspartijen zijn immers niet op één, twee, drie klaar.Toen ze arriveerden, hebben we het glas dezelfde dag nog geplaatst en doorgewerkt tot laat op de avond. Het illustreert hoe ver we hier gaan om klanten helemaal tevreden te stellen. Deze hoge afwerking en onze flexibele service mag je gerust ons visitekaartje noemen.”

Wanneer we vanuit de keuken het salon betreden, vallen meteen de speelse lijnen op, waarmee de gevel subtiel werd op- gesierd. Met zachte en tactiele tinten krijgen deze muren een extra vertroetelend effect. Warmte, in iedere betekenis van het woord, vormt hier de rode draad. Valérie Brems: “Ik ben inderdaad blij dat deze muur (en bij uitbreiding het hele salon) zo goed gelukt is, want zeker ben je natuurlijk pas wanneer het allemaal af is. Nadat ik het linnen behang, geleverd door Arte, in vlakken had aangebracht, heb ik sierlijsten van Orac Decor in verstek gesneden er er op geplaatst. Nadien heb ik alle sierlijsten en de rest van de muur in dezelfde tint als het behang geschilderd voor een extra warm, nostalgisch effect. De lijnen én de tinten passen helemaal bij de ruimte. Die warmte wordt nog vergroot door het grote tapijt, ook op maat, dat mooi de kleuren van de vloer en muur volgt. Naakte tegels vond ik hier net iets te ‘koud’. Nu is alles gehuld in een subtiele, beige uitstraling, waarin ook de andere stukken mooi tot hun recht komen. Zo staat er ook een palm- boomlamp van ontwerper Hans Kögl; een cadeau dat ik zo’n tien jaar geleden van mijn vader kreeg. Ook een roze poefje vervolledigt speels het geheel.”

Vanuit de volledig vernieuwde trap komen we op de bovenverdieping. Een zeteltje op de overloop toont hoe iedere ruimte het hogere doel: de gezelligheid, dient. Een parketvloer siert de fraaie kinderkamers, waar ook de licht nostalgische meubeltjes hun doel niet missen. Op de master bed- room en de badkamer werd bewust voor een nog karaktervollere vloer ge- kozen: tapis plein in de slaapkamer en een marmeren mozaïek in de badkamer. Valérie Brems: “Met meubels in eik fineer, alweer een opvallende luster, een karaktervolle vloer en warme tinten, heb- ben we voor de slaapkamer gemikt op een hotelkamer-effect. De kamer is nog niet helemaal af; er komt bijvoorbeeld nog een ingemaakte kast, maar dit effect is wat mij betreft al goed voelbaar. De badkamer is opgetrokken in hoogwaardige materialen die oerdegelijk zijn én ook esthetisch opvallen. De marmeren mozaïekvloer geeft een dynamisch effect en het natuursteen blad van Brachot Surfaces suggereert een zekere grandeur. Een soort ‘mini-spa’, zeg maar… Doordat we onder het schuine dak zitten, werd nog maar eens duidelijk dat een zeer nabije opvolging van de werf in ons voordeel speelde.We kon- den letterlijk tegen de metsers zeggen hoe hoog of ver een muurtje mocht komen. De ruimte is nu optimaal vorm- gegeven, zodat we er in alle comfort kunnen douchen, baden…

Het is een gegeven dat overal in deze woning opvalt: een extra bewuste be- trokkenheid bij dit verbouwingsproces en natuurlijk de stevige dosis expertise, hebben de bewoners geen windeieren gelegd, integendeel. Zowel voor het keukenblad en het badkamermeubel, als voor de buiten- tegels, klopte Valérie aan bij Beltrami/ Brachot Surfaces, beiden Family Members van Brachot. Dé referentie in België en daarbuiten, zeg maar. Als wereldwijde voorloper rond zowat alles wat te ma- ken heeft met natuursteen, met natuur- steen en samengestelde materialen (als composiet, terrazzo en keramiek), bieden zij een adembenemende keuze aan kwaliteitsproducten met oorsprong in de hele wereld. Laurence Roelens, Group Marketing Manager Beltrami: “Door de enorme schaal waarop we opereren, bieden we inderdaad een ongezien breed gamma aan natuursteen en samengestelde materialen. Dit maakt dat de klant geen enkele toegeving moet doen richting de beoogde esthetiek. Platen van Brachot Surfaces geschikt voor interieurafwerking in de keuken of badkamer kan je selecteren in het gloednieuwe Stone Gallery in Deinze. Daar vinden klanten zo’n 800 soorten materialen uitgestald op 5000m2. Natuursteen, keramiek, composiet… je vindt er werkelijk alles. Een grote troef is dat je er bij je keuze ondersteund wordt met deskundige uitleg en advies. Ook staaltjes en onderhoudstips worden er gul verspreid.

Onze producten worden opgedeeld in enerzijds de platen voor interieurafwerking, Brachot Surfaces genoemd, en anderzijds de tegels, die onder de naam Beltrami vallen. De keuze voor Travertijn in de keuken en buiten, is een trendbewuste keuze. We merken dat klanten dit jaar extra op zoek zijn naar de rust, warmte en zachtheid die dit beige materiaal vol kleine ‘onregelmatigheden’ meebrengt. Het is ook een materiaal dat zich zeer makkelijk laat combineren. Dat zal voor iemand met de decoratieve aandacht van Valérie ongetwijfeld een voordeel zijn.Buiten werd gekozen voor Travertin Classic beige, een erg veelzijdig en gemakkelijke Turkse zandsteen.De antico afwerking brengt met zijn verweerde karakter nog extra authenticiteit. In de keuken siert eenTravertino Oceano het werkblad. Voor de badkamer koos Valérie een marmer in gepolijste afwerking : Black River. De zwarte fond met lichtgrijs golvend lijnenspel past helemaal in het globale concept van rust, karakter en authenticiteit.”