TOP

Ibiza in ’t Zoute

We gaan op pad in Knokke-Zoute.Hier heeft freelance designer Lud Verhelst een oude verloederde villa een tweede leven gegeven. Verhelst liet het pand renoveren en richtte het volledig opnieuw in, waarbij de typische sfeer van Knokke wordt vermengd met een Ibiza-achtige vibe.

Lud en haar man kochten het pand goed twee jaar geleden als investering. Origineel dateert het van de jaren tachtig.. Het koppel zou het gebouw opkalefateren en dan weer doorverkopen. Lud Verhelst: “Toen we het aantroffen was het aan een volledige make-over toe: de gekaleide gevel bladderde af, binnen oogde alles donker en gedateerd, de tuin was uitgegroeid tot een wildernis. Maar het pand bood ook veel potentieel. Als investering was het heel interessant. Ik zou het volledig herinrichten, waarna mijn man, die in het vastgoed zit, het opnieuw zou verkopen. Alleen is het vooralsnog niet zover gekomen. Mijn man zal het met veel spijt in het hart verkopen, het is hier te goed. Zo zen, zo rustig. Hij is verliefd geworden op deze locatie.”

Het huis ligt in een doodlopend straatje,een charmante zijtak van de groene lanen die zo kenmerkend zijn voor het Zoute. Qua sfeer neemt het je zo mee naar het zuiden van Spanje. Toch is ook de typische Zoutestijl aanwezig. Zo is er gekozen voor een rieten dak, dat het gebouw een natuurlijke charme verleent. “Riet wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt bij het bouwen of isoleren van huizen”, vertelt Dennis Raggers van Raggers Rieten Daken. “Daar is natuurlijk een goede reden voor: de uitstraling is om te beginnen uniek, maar zo’n dak isoleert ook heel sterk en heeft een lange levensduur. Gemiddeld wordt een rieten dak zo’n vijfendertig jaar, maar bij de meeste mensen behaalt het makkelijk de leeftijd van vijftig.” Dat Lud Verhelst koos voor Raggers Rieten Daken is geen toeval. Het bedrijf is een icoon binnen de sector en al meer dan 100 jaar een gespecialiseerd rietdekker. Al vijf generaties lang wordt de stiel er van vader op zoon overgedragen. “Onze roots liggen in Noord-Nederland, de bakermat van de rieten daken”, zegt Dennis Raggers. “Daar is ons verhaal begonnen. Sinds de jaren tachtig zijn we ook in België aan de slag. Gedurende al die tijd is onze filosofie dezelfde gebleven: wij willen rieten daken plaatsen die kwalitatief, ambachtelijk, innovatief én betaalbaar zijn. Daarom ook vinden we het zo belangrijk om dicht bij de klant te staan. We zijn nog altijd een echt familiebedrijf. Mijn vader en neef werken bijvoorbeeld ook in de zaak. Door bewust klein te blijven, kunnen we een heel persoonlijk service bieden die echt inspeelt op de vragen en behoeftes van onze klanten. Een goede opvolging en nazorg zijn even essentieel als het aanbieden van een kwalitatief product. We willen mensen op elk vlak bijstaan en degelijk informeren. Ik denk maar aan info over verzekeringen, isolatiewaarden, levensduur, het zijn allemaal zaken waar personen niet zelden vragen over hebben.”

De tuin is een ontwerp van Stijn Cornilly, die bekend staat om zijn stijlvolle architecturale tuinen en daarbij graag gebruikmaakt van gewolkte en golvende vormen. Karakteristieke elementen die ook hier terugkomen. “Dat is inderdaad zo’n beetje een signatuurelement geworden”, glimlacht de tuinarchitect. “Maar het heeft wel degelijk een betekenis. Dit is een relatief kleine tuin. Door te kiezen voor golvende en gewolkte bewegingen oogt de tuin veel groter dan hij eigenlijk is. Gras, wolken en opritten vloeien natuurlijk over in elkaar, waardoor er optisch meer ruimte gecreëerd wordt. Daarnaast hebben we hier geopteerd voor veel groenblijvende planten en bomen zoals taxus. Die bomen bakenen het terrein af en schermen de tuin en het terras af tegen inkijk van de buren. Qua kleurgebruik is er dan weer geopteerd voor wit, rood, geel en oranje, op vraag van Lud. Ze wilde dat de tuin een vakantiesfeer zou uitstralen en zo lang mogelijk zijn karakter zou kunnen behouden. We hebben ervoor gezorgd dat de tuin in elk seizoen zijn mooie karakter bewaart. Dat is overigens een van onze handelsmerken: elke struik en boom moeten het hele jaar door een meerwaarde bieden aan de tuin. Wolken, bloemen, heesters en grassen zijn allemaal planten die er op elk moment in het jaar goed uitzien en nooit slordig ogen. Vooral in een kleinere tuin zoals deze is dat belangrijk.” De tuin maakt gebruik van opvallende niveauverschillen. “Die waren er al en daar hebben we in het ontwerp naartoe gewerkt. Lud ontwierp terrassen op verschillende niveaus . De oprit ligt lager dan de tuin die op zijn beurt getopt wordt door het terras met overloopzwembad. Dat zwembad vormt op die manier de link tussen gazon en terras. De keuze voor een stuk gazon is ook heel bewust gebeurd, om het authentieke tuingevoel te behouden. Mochten we geen gras voorzien hebben, had dit project een helemaal andere sfeer gekregen.”

Het terras is opgevat als een houten dek. Het overloopzwembad lijkt er wel in geschoven te zijn. Het bestaat uit een op maat gemaakte betonnen kuip die bekleed is met beton ciré. “Door het niveauverschil tussen het terras en de gazon lijkt het alsof het water over de wanden loopt, wat een heel speciaal effect geeft”, vertelt Ann Deglas van ClimaWorld. “Optisch lijkt het water in de tuin over te vloeien, maar in feite loopt het aan het oppervlak voortdurend weg rondom het bad. Het wordt daarvoor opgevangen in een enorme buffertank met bladvangers. In dit project is die ondergebracht in de kelder, waar ze volledig ter plaatse gelast werd. Het systeem houdt de watercirculatie constant, terwijl bladeren, bloemen, insecten, en kleine onzuiverheden die zich op het wateroppervlak bevinden onmiddellijk verwijderd worden. Verder is het zwembad uitgerust met AFM, een uiterst duurzame flitratie die minuscule vuildeeltjes en andere onzuiverheden verwijdert. Het zwembad maakt gebruik van automatische watervulling en een automatisch waterbehandelingssysteem met UVC-lamp dat de waterkwaliteit constant bijstuurt. Alles wordt bovendien gestuurd via een innovatieve schakelkast: IoT, ofwel Internet-of- Things, een nieuwe technologie waarbij eender welk apparaat met het internet kan worden verbonden. De volledige zwembadsturing verloopt via dit systeem. Het interessante is dat je ook alles via de Mecodo app kunt bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld snel de temperatuur zien en regelen, het rolluik openen of het waterniveau aanpassen. Bovendien kan je op dezelfde app ook de bediening van andere toestellen zoals rolluiken, garagepoorten en verlichting integreren. Dergelijke technologie laat goed zien waar wij met ClimaWorld voor staan. Wij zijn in de eerste plaats een technologisch bedrijf. Elk zwembad dat we plaatsen is een unieke realisatie waarbij de techniek minstens zo belangrijk is als de esthetiek.”

De sfeer en organisatie van de buitenruimte worden mee bepaald door zorgvuldig gekozen tuinmeubilair. Zitzakken omgeven het zwembad, aan een buitenhaard is plaats voorzien voor een lounge en even verderop is een eetruimte gekoppeld aan de keuken. Net zoals binnen voeren ook hier zachte aardse tinten en tactiele materialen de boventoon. De sfeer is los, ontspannen en luchtig. “Het buitenleven heeft een prominente plaats gekregen in deze woning”, vertelt Olivier Bourbon van Bourbon-Sleeckx, dat mee het concept uittekende voor de terrasinvulling en alle meubels leverde. “Lud wist heel goed wat ze wilde. Ze heeft een uitgesproken mening, maar staat ook open voor advies, wat voor een heel aangename dynamiek heeft gezorgd tijdens onze samenwerking. Ze had een aantal collecties gezien die ze mooi vond en op basis daarvan zijn we gaan kijken hoe we het terras best konden invullen. De bedoeling was een heel relaxte vibe te creëren in samenhang met de warme uitstraling van de villa zelf. Daarom is er gekozen voor een subtiele mix van merken, collecties en materialen. Linnen bijvoorbeeld komt in verschillende gedaantes voor en dat combineren we met ruwer hout als een knipoog naar binnen. De zandkleuren verwijzen dan weer naar de duinen die hier om de hoek liggen. Daarnaast verzorgt de keuze voor specifieke producten ook de indeling van het terras. In de lounge hebben we bijvoorbeeld een donker vloerkleed geïntegreerd, dat voor een mooi contrast zorgt met de houten vloer en de ruimte een eigen identiteit schenkt. De eetruimte wordt dan weer getypeerd door een boomstamtafel, omringd door twee verschillende soorten stoeltjes. Eén daarvan is eigen werk. We bieden een brede selectie hoogwaardige merken aan, maar introduceren tegelijk verschillende eigen collecties. De stoelen zijn een voorbeeld, net zoals het salontafeltje in de lounge. Op dat vlak is dit project een fijn voorbeeld van onze aanpak. Voor ons gaat het er altijd om alle elementen te verweven tot een uniek concept in relatie tot de context. Wij werken daarbij heel persoonlijk en hebben oog voor elk detail. Inmiddels hebben we projecten lopen in Spanje, Italië en Dubai.”

Op de vloer ligt zandkleurige mortex, de wanden en plafonds zijn bekleed met minerale verf in dezelfde kleur. “Dit is een vakantiewoning. Dat gevoel wilde ik er ook in terugzien. Het heeft iets Ibiza-achtigs. Als je door de voordeur bent, moet je je in Spanje of Griekenland wanen, niet langer in België.” “De minerale verf zorgt voor een ambachtelijke, natuurlijke uitstraling die perfect past bij het wat rustiekere materialenpallet”, vertelt Kenneth Vander Stricht van Artisan Painters, gespecialiseerd in kalk- en mineraalverven en in technieken zoals pleisteren, kaleien en patineren. “In het interieur overheersen warme materialen en kleuren, waarop kleur en textuur volledig zijn afgestemd. Lud wilde een gezellige vibe. Als je binnenkomt, moet je met-een een connectie hebben met de ruimte. Er is gekozen om de ruimtes beneden iets subtieler en minimalistischer af te werken dan die boven. De textuur in de leefruimtes is zachter en de nuances zijn lichter. Het oogt allemaal iets soberder. Boven hebben de muren meer tekening en hebben we geopteerd voor zwaardere bruintinten, zodat het effect levendiger is. Dat is het mooie aan de minerale verven die wij maken. We maken al onze verven zelf en kunnen oneindig experimenteren met dieptes, texturen en nuances. Daarbij maken we zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke pigmenten en mineralen. Voor sommige opdrachtgevers gebruikten we zelfs al aarde uit een naburig bos, of zand van een nabijgelegen strand. Op die manier krijg je nuances en schakeringen, die meer leven toevoegen aan een interieur of gevel. Alles gebeurt ook integraal met de hand. Niets is machinaal, het aanbrengen gebeurt puur ambachtelijk met kwasten.” De decoratieve technieken komen doorheen het hele huis terug. Zelfs het meubilair zoals de spoeltafel is bekleed met mortex. “Alles vloeit naadloos en organisch over in elkaar, wat enorm veel rust geeft aan de ruimtes”, aldus Kenneth Vander Stricht.

De keuken is een heel ander verhaal in vergelijking met de rest van het huis. Vroeger zaten het kook- en afwasgedeelte tegen het terras geplakt. “Daardoor miste je contact met de tuin”, geeft Lud aan. “We hebben het concept van de keuken volledig omgedraaid. Net als in de living verbinden ook hier grote stalen ramen de keuken met het terras. Het kookgebeuren zelf is helemaal naar achteraan de ruimte verhuisd. Daar hebben we het plafond doorgetrokken tot in de nok van het dak, wat er een erg aangename zone van maakt om je ding te doen. Een balkstructuur aan het plafond geeft bovendien extra reliëf aan de ruimte.”

In de villa zijn de allernieuwste techno­logieën toegepast om alles te automa­tiseren. Daarvoor deed Lud Verhelst een beroep op 2SERVE. Het bedrijf van Johan De Poorter is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in computer- en communicatietechnologie en wordt de laatste jaren steeds vaker gevraagd voor het uitwerken van slimme gebouwauto­matisering. Om te beginnen is er uiteraard overal net­werkconnectiviteit en wifi, zowel in het gebouw als in de tuin. Er is een CAT6A-netwerk uitgerold dat niet alleen de bekabelde connectiviteit verzekert in de woning, ook alle wifi-toegangspunten, audio- en videoapparatuur, de verwar­mingsinstallatie en de volledige sturing van het zwembad zijn erop aangesloten.

Johan De Poorter: “Comfort, veiligheid en gebruiksgemak zijn essentieel in een moderne woning. Het interessante aan KNX is dat dit protocol het enige erkende is ter wereld dat volledig fabrikantonafhankelijk toegepast kan worden. Dankzij de juiste keuze en combinatie van KNX componenten kunnen wij aan alle verwachtingen op het vlak van automatisering van een gebouw voldoen. Het schakelen en dimmen van verlichting, het sturen van verwarming en koeling, het regelen van gordijnen en stores of het oproepen van sferen in huis of in de tuin, het wordt allemaal transparant mogelijk gemaakt dankzij het KNX protocol. Voor de aansturing en controle werkte 2SERVE ook een visualisering uit met bOS van Comfortclick. Dit systeem maakt dat Lud en haar man op elk moment kunnen ingrijpen op alle aspecten van de automatisering via smartphone of tablet. Zelfs als ze niet thuis zijn of in het buitenland vertoeven behouden ze volledige controle over hun huis. Zo zorgen klokken voor makkelijk aanpasbare schakeltijden van bijvoorbeeld verlichting en irrigatie. En maken gekoppelde bewegingsmelders het mogelijk een bepaalde sfeer op te roepen of oriëntatielicht te dimmen tijdens de nachtelijke uren. Ook de beelden van bewakingscamera’s kunnen dankzij deze visualisatie oplossing geraadpleegd worden.

Daarnaast zijn ook videofonie en toegangscontrole aan de poort, voordeur en garagepoorten geïntegreerd met het af­standssysteem. Johan De Poorter: “De eigenaars kunnen te allen tijde zien wie hen komt opzoeken, waar dan ook. Bovendien hebben we een gepersonaliseerde toegang voorzien via geconnecteerde codeklavieren. Elke rechtmatige bezoeker krijgt een individuele code, zodat zij op elk moment zicht heb­ben op wie toegang heeft gezocht tot het terrein of gebouw.” Der­tig jaar geleden was de automatisering van woningen eerder weggelegd voor de happy few. Vandaag ligt het voor de hand om een dergelijk systeem te integreren, zeker als je beseft wat er nog allemaal op ons afkomt wat betreft groene energie, elektrisch rijden en geconnecteerde apparatuur. In dat opzicht is het van groot belang dat de basisinfrastructuur daar ook van bij de start op ingericht wordt.”

Opvallend is het veelvuldig gebruik van gerecupereerd hout en rustieke, natuurlijke materialen. Lud Verhelst is er verzot op. Originaliteit en authenticiteit zijn dan ook belangrijk voor haar. Zo vond Lud een oude Italiaanse eettafel of pronkt er in de nis ter hoogte van de zithoek een houten tablet op schragen. Hier en daar staan eigen ontwerpen, zoals de salontafel die de ontwerpster liet maken bij Brigitte Garnier in Damme. Overal in de woning komt donker gegroefd hout terug dat afkomstig is van oude treinwagons. In de woonkamer is het als vloerbekleding gebruikt, maar ook in kastendeuren, schuiven en volledige deuren zie je het opduiken. “Hout van 140 jaar oud, gevonden in Nederland via een timmerman”, vertelt Lud. “Ook in onze woning thuis is het gebruikt. Het is een materiaal met een verhaal: er hebben mensen over gelopen, er heeft cargo op gestaan. Het heeft al een leven achter zich. Die charme kan je met niets vergelijken. Ik heb in deze woning gekozen voor gezelligheid en rust: een beperkt aantal materialen, die elk op hun manier een uitgesproken karakter hebben: kalkverf, mortex, gerecupereerd hout en een aantal rijke stoffen.” Net zoals in haar eigen huis ging Lud ook hier te rade bij Bijloos Interieur voor de raamdecoratie en accessoires. “De sfeer hier is iets anders dan in de woning in ’s Gravenwezel, maar de essentie blijft dezelfde: natuurlijke materialen bepalen de uitstraling van de woonst. Daar hebben wij de keuze van stoffen perfect op afgestemd. Er is gekozen voor rijke stofferingen met veel geweven linnen en zachte aardse kleuren die mooi samengaan met het zuiderse kleurenpalet van het meubilair”, aldus zaakvoerder Katty Bijloos.

Bijloos zit inmiddels 25 jaar in het vak.Ze genoot een opleiding als interieurarchitect, maar voelde zich altijd al aangetrokken tot rijke stoffen en mooie materialen. Met Bijloos Interieur helpt ze zowel particulieren als zakelijke klanten met raamdecoratie, kleuradvies, tapijten en styling. “We zetten hoog in op begeleiding en advies”, zegt ze. “Die zijn cruciaal om elk project de juiste emotie en toon te geven. Mensen kunnen stoffen, kleuren en motieven komen ervaren in onze showroom, maar ik kom ook graag aan huis om zelf te zien wat er mogelijk is. Door een ruimte in je op te nemen, zie je meer en dat vind ik een grote meerwaarde.” Bijloos Interieur heeft projecten lopen in binnen- en buitenland. “De omvang is heel verschillend. Soms zorgen we voor de complete styling, zoals dat ook bij Lud het geval was. Maar evengoed helpen we mensen met kleuradvies of de inrichting van een welbepaalde kamer in huis. We zullen elk project met dezelfde passie en kwaliteit uitvoeren. Ook als een interieur al is opgeleverd houd ik contact met mijn klanten. De opvolging is voor mij zeker even belangrijk als de uitvoering.”

Boven zijn er twee gastenkamers, een kinderkamertje en de masterbedroom. Ze zijn elk voorzien van een eigen badkamer met wastafel en douche. Ook hier krijgt het interieur extra charme door de toepassing van mortex en kalkverf. Daarnaast koos Lud Verhelst ervoor de ruimtes tot in het dak te laten doorlopen. “Vroeger waren het lage kamers, met daarboven een zolderruimte”, legt ze uit. “We hebben de originele plafonds weggehaald, zodat de kamers optisch nog groter lijken.” Het was een fijn weerzien met Lud en we zijn blij dat ze ons weer vol passie door deze impressionante woning heeft gegidst.

 

Met dank aan:

 

Raggers rieten daken Bv
www.raggersrietendaken.be

 

Stijn Cornilly
www.stijncornilly.be

 

ClimaWorld
www.climaworld.be

 

Bourbon-Sleeckx
www.bourbon-sleeckx.com

 

Artisan Painters
www.artisanpainters.be

 

2SERVE
www.2serve.be

 

Bijloos Interieur
www.bijloosinterieur.be

 

Æbele Interiors
www.aebeleinteriors.com

 

Jos Heylen nv
www.josheylen.be