TOP

Architect Bart Ruymen

Riant wonen met wijds uitzicht over het glooiende landschap van Vlaams-Brabant? Dat is het voorrecht van de bewoners van deze villa ‘op niveau’. Het huis is gelegen op een best pittige heuvel, wat zowel voor architect Bart Ruymen als villabouwer b+ én Ons tuinarchitectuur een extra uitdaging betekende. Het hellende terrein maakte het er allemaal niet makkelijker op, maar bleek wel een belangrijke meerwaarde. Getuige daarvan deze stijlvolle ‘villa with a view’ die het begrip wooncomfort naar een hoger niveau tilt, ook letterlijk.

Architecturale uitdagingen kunnen, eens overwonnen, resulteren in een uniek project dat de standaard ver en met verve overstijgt. Dat is het geval voor deze best imposante residentie van de jonge én ambitieuze architect Bart Ruymen. Architect en b+, gespecialiseerd in exclusieve villabouw met alle expertise in huis, vormden een dynamisch bouwteam dat met vereende krachten de professionele schouders onder dit project zette. Niet alleen de ligging, maar ook de hoge eisen wat betreft technieken én detaillering – zowel in de architectuur als wat betreft de afwerking van zowel exterieur als interieur – vroegen om een minutieuze voorbereiding en opvolging. Maar het resultaat mag er zijn én bewonderd worden.

Nog voor de eerste werfhekken werden geplaatst, werd er door het bouwteam met architect Bart Ruymen en de experten van b+ villabouw al hard gewerkt aan de voorbereidingen van het volledige project. Hierbij ging de rol van b+ veel verder dan die van een uitvoerende aannemer. Er werd een projectleider aangewezen die alles van a tot z opvolgt en, zoals bij elk project van b+, het ontzorgende aanspreekpunt is voor de bouwheer doorheen het volledige traject, van ontwerp tot oplevering. Vooreerst gingen de experten aan de slag met de stabiliteitsstudie en vereiste funderingstechnieken. Uiteraard diende men ook rekening te houden met de horizontale krachten van de heuvel waarin de woning als het ware ingebed zit. Ook de vereiste technieken werden op voorhand nauwgezet vastgelegd en ingepland: de dubbele warmtepomp en het ventilatiesysteem type D dat gecombineerd werd met een bevochtigingssysteem om ook in de winter al te droge lucht te vermijden en een aangenaam binnenklimaat te garanderen. Architect Bart Ruymen en b+ vormden samen een multidisciplinair team om de ambitieuze plannen concreet te vertalen naar een nauwgezet uitvoeringsplan. Kristof Vandepoel, eigenaar en commercieel directeurvan b+: “In zo’n uitvoeringsplan wordt geen enkel detail over het hoofd gezien. Van technische zaken zoals ook isolatietechnieken en waterafvoering tot de detaillering waarbij we bijvoorbeeld op maat te realiseren vormstenen voor de gevel alvast op voorhand kunnen bestellen.” Vakmanschap tot in het kleinste detail is het motto, dit met het oog op excellente kwaliteit en een hoge afwerkingsgraad die ook in dit project een must was.

Niet alleen qua bouwgrond en architectuur, maar ook wat de materialen betreft, durfde het bouwteam ook minder evidente keuzes te maken. Neem nu de gevel: strak, maar ook met een boeiende dynamiek dankzij de diverse volumes, luifels en ritmische raampartijen. De ‘minimal windows’, ramen met minimalistische stijlen die juist opvallen door hun onopvallendheid, doen grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Er is aandacht voor openheid, maar ook privacy. En ook en zelfs vooral de gevelsteen maakt indruk: een extra slanke en langwerpige steen van Deense makelij. De warme grijsschakeringen doen de architectuur én omgeving alle eer aan. Bijzonder is dat ook de onderkant van de overstekende volumes en luifels onderaan werd bekleed met dezelfde gevelsteen. Zelfs de kleur van het steentapijt sluit mooi aan. Resultaat: een perfecte visuele eenheid waarin het antracietgrijze schrijnwerk – slank en elegant – voor een fraai contrast zorgt.

Het is even op de gas duwen om met de auto tot aan ‘het huis op de heuvel’ te geraken. Na de toegangspoort volgt een hellende oprijlaan die de auto tot voor de woning met garage brengt. Meteen valt ons oog op de eigentijdse groene oase die de architectuur vooraf gaat, maar ook op de bijzondere verharding, beide gerealiseerd door Ons Tuinarchitectuur. Dit tuinbedrijf komt hier op verschillende vlakken innovatief uit de hoek. Johan Ons, tuinarchitect: “Elk tuinontwerp is geënt op de architectuur maar ook de specifieke situatie. Zo ook de verharding. Los steenmateriaal zoals grind of dolomiet was, met deze steile helling, sowieso geen optie. Het verhardingssysteem van Terradec was hier de meest aangewezen oplossing.” Als vakman houdt Johan Ons de vinger aan de pols van de laatste tuintrends en is hij steeds op zoek naar vernieuwende materialen en oplossingen, die hij vervolgens met de nodige expertise en met oog voor esthetiek toepast. Zo is er deze verharding, als het ware een verhard steentapijt dat onderhoudsgemak combineert met een strakke en afgelijnde look. En die bovendien waterdoorlatend is! Zo vermijd je niet alleen wateroverlast, maar kies je ook voor een duurzame oplossing, conform de regelgeving. “Deze waterdoorlatende verharding bestaat eigenlijk uit gemalen marmerkorrels die gebonden worden. Geen losse steentjes, dus. En ook geen risico op verkleuring op termijn”, vult tuinarchitect Johan Ons aan. Het is een vlak materiaal dat toch water doorlaat, zich eenvoudig laat schoonmaken (zelfs met een hogedrukreiniger), gemakkelijk beloop- en berijdbaar is – ook voor dames met hakken, kinderwagens of rolstoelgebruikers – van nature onkruidwerend is én bovendien anti-slipeigenschappen heeft. En ook dat is mooi meegenomen op deze hellende oprit.

Hetzelfde materiaal als voor de oprit werd ook door Ons Tuinarchitectuur gebruikt voor het tuinpad dat een organische golfbeweging maakt rond het huis. Dit zorgt voor een boeiend contrast met de strak afgelijnde woonvolumes en terrassen. De helling betekende niet alleen een uitdaging voor de woning, maar ook voor de tuinaanleg. Johan Ons: “Het terrein leent zich perfect voor een ‘raised terrace garden’, een terrassentuin met verhoogde plantenbakken. De keermuren voor deze bakken werden afgewerkt met dezelfde steen als de gevel, om de link met de architectuur te benadrukken.” Grote betonplaten, onder meer gebruikt voor de trappen en voor de garage, zorgen voor een fijne esthetische afwisseling met het Terradec steentapijt. Een eigentijds geheel, zoveel is zeker. Ook dankzij de beplanting die mee is met de laatste trends. De traditionele snoeivormen hebben plaats geruimd voor wat Johan Ons omschrijft als ‘ecobeplanting’: zeer natuurlijk, met siergrassen maar ook aandacht voor kleur en een trekpleister voor vlinders en bijtjes. De hogere struiken en bomen, met onder meer de groenblijvende en meerstammige Osmanthus, voegen tot slot een derde dimensie toe – in de hoogte – en garanderen een geborgen gevoel. Gekozen in functie van de vier seizoenen, zodat er het jaar rond altijd wat te zien valt.

Uiteraard maakt dit alles nieuwsgierig naar meer. Tijd om het interieur te ontdekken. Via de pivoterende voordeur, ook met glas voor een optimale lichtinval, komen we in de hal van de gelijkvloerse verdieping. Hier treffen we niet alleen een lichtovergoten bureel waar het aangenaam werken is, maar ook een deur die toegang biedt tot een full-option appartement – dat dienst doet als luxueus gastenverblijf – met open eilandkeuken, slaapkamer, badkamer én toegang tot een eigen terras en tuin. Dit project heeft twee bouwlagen, elk voorzien van alle woonfuncties. Een volwaardige kangoeroewoning, met andere woorden. Naar de eerste verdieping, waar de ‘hoofdwoonst’ zich bevindt, kan je via de trap maar ook met de huislift die de mobiliteit in huis ten goede komt. Deze lift heeft op het gelijkvloers trouwens een dubbele ingang: vanuit de hal, maar ook vanuit de garage die zich tevens op dit niveau bevindt. Naast de lift maken de drempelloze raampartijen en brede deuren de woning rolstoelvriendelijk en garanderen zo een maximale toegankelijkheid voor iedereen en elke leeftijd.

Eens boven, wordt je blik meteen naar buiten gezogen. Architect Bart Ruymen: “Dit vergezicht op het zuiden, de natuur én de watertoren is het uitgangspunt waarrond de architectuur werd opgebouwd. Als een penthouse in de natuur.” Logisch dus dat er veel aandacht werd besteed aan de buitenruimte. Zo is er het royaal en panoramisch terras waardoor de bewoners hier, weer op hoog niveau, kunnen genieten van het mooie buitenleven én het unieke uitzicht. Het terras, met buitenkeuken, eettafel en loungehoek, loopt parallel met de leefruimte, enkel gescheiden door enorme ‘minimal windows’ die het licht binnentrekken. De glazen terrasbalustrades werden zo opgevat dat het weidse zicht op de omgeving geenszins belemmerd wordt. Ook vanuit het interieur wordt het luchtige doorkijkeffect ten zeerste geapprecieerd. Maar terug nu naar het terras waar er achter het hoekje nog meer te ontdekken valt: een zwembad met een aangename temperatuur dankzij de warmtepomp en efficiënte zwembadafdekking.

Een keuken, zo individueel als de mens zelf Ook in het interieur, met helder ontwerp en symmetrische kijklijnen, herkennen we duidelijk de hand van architect Bart Ruymen. Alles begint met de trap – bekleed met dezelfde keramische tegel in grootformaat – die de volledige bovenverdieping met hoog loftgehalte in het midden snijdt, uiteraard zonder afbreukt te doen aan de openheid en het ruimtelijk gevoel. Rechts van de trap trekt de open keuken meteen onze aandacht. Het bulthaup b3 keuken- en leefruimtesysteem, dat zowel vorm geeft aan de opmerkelijke keuken als de greeploos uitgevoerde witte buffetkasten met laminaatfronten, zet hier de toon en creëert meteen een hoge standaard wat de inrichting betreft. Met de plannen in de hand trok architect Bart Ruymen naar bulthaup Leuven waar hij in interieurarchitect Erwin Devrindt meteen een gelijkgestemde professional vond. Hun samenwerking resulteerde in een bijzondere keuken, zo individueel als de woningarchitectuur én de mens zelf. Uniek maar ook tijdloos en bijgevolg trendoverstijgend design, dat inzet op kwaliteit en duurzaamheid. Wat meteen opvalt is de verzonken kastenwand met fronten voorzien van een toplaag in geanodiseerd aluminium, hier uitgevoerd in de kleur zandbeige. Afhankelijk van de lichtinval, het moment van de dag en de hoek waaruit je kijkt, oogt het materiaal telkens anders.

De esthetiek van deze bulthaup b3 keuken zet zich voort in het binnenwerk, onder meer ook in een draai-schuifdeurkast met geïntegreerde ledverlichting, roestvrijstalen bodem en stopcontacten. Het is een ‘stand-by elektrokast’ waarin kleine toestellen uit het zicht en gebruiksklaar kunnen worden opgeborgen. Wat elektro-uitrusting betreft, ontbreekt het deze keuken werkelijk aan niets: top-of-the-range ovenuitrusting met warmhoudlade, twee koelkasten én een wijnklimaatkast, XL vaatwasser, vlakbouw inductiekookplaat met daarboven en zwevend gemonteerde afzuigkap met recirculatie. Deze laatste toestellen zijn gelinkt aan het riante kookeiland met zitgedeelte, hét communicatief middelpunt in de ruimte. Hier wordt niet alleen gekookt maar ook gegeten en bijgepraat. Het eiland maakt het mogelijk zich vrij en met het gezicht naar de ruimte gekeerd te bewegen. Het volledige eiland, inclusief de verticale retours, is uitgevoerd in Corian, naadloos verwerkt tot een wit monolithisch volume. High-end esthetiek gecombineerd met ultiem gebruiks- en onderhoudsgemak, ook dankzij de naadloos ingewerkte spoelbakken, vlak ingebouwde inductiekookplaat en verzonken stekkerdoos. Het leitmotiv van bulthaup Leuven: “Mooie uren beleeft u op de plaats waar alles klopt”. En dat het hier klopt!

Aan opbergruimte is in deze villa geen gebrek, ook niet in de eetplaats met greeploze b3 maatkasten, tevens uitgevoerd door bulthaup Leuven, die slank design combineren met gebruikscomfort. Een sober kleurenpalet zet te toon in de leefruimte, met voornamelijk veel wit, een beetje zwart en nuances daartussenin. Accessoires, huistextiel, kunst en keramiek voegen warmte en extra cachet toe. En dan is er uiteraard ook de verlichting. Plafondarmaturen zitten verzonken in een geul van waaruit ze discreet hun werk kunnen doen. Dit wordt aangevuld met enkele pendels en vooral ook indirecte verlichting met onzichtbaar weggewerkte lichtbronnen. Nog meer sfeer met de panoramische gashaard. Het is een doorkijkhaard waardoor men zowel van aan de eettafel als vanuit de sofa kan genieten van het vuurbeeld. Deze zit ingebouwd in een opmerkelijke wand, op haast ‘Mondriaanse’ wijze bekleed met witte panelen. Deze wand, waarin trouwens ook twee technische kokers schuil gaan, vormt enigszins een scheiding tussen eetplaats en salon. Enigszins maar dus niet helemaal, waardoor ook het ruimtelijk gevoel en de zichtlijn van oost naar west, van salon tot keuken en zelfs de slaapvertrekken, behouden blijft.

Rest ons nog de slaap- en badkamer die van de leefruimte gescheiden worden door een deur in de vorm van een pivoterende wand naast de keuken. Wanneer deze deur open staat, kijk je ook weer van raam tot raam en voel je de symmetrie. Ingemaakte kasten staan garant voor een zee aan opbergruimte. De master bedroom is er één met een bevoorrecht uitzicht, zowel op het zuiden als het oosten dankzij het raam met glas-op-glas hoekverbinding. De badkamer, net als de slaapkamer voorzien van schuifdeuren die volledig in de wand verdwijnen, combineert een ligbad met een inloopdouche, imposant afgewerkt met zwarte natuursteen. De deur langs de andere kant van de keuken, ook weer symmetrisch aan deze van de master bedroom, geeft tot slot toegang tot een tweede kamer, de gastenkamer momenteel in gebruik als fitnessruimte. Een huis dat comfort optimaal weet te verzoenen met een unieke esthetiek en gepersonaliseerd thuisgevoel.
 

Met dank aan:

 

Architect Bart Ruymen
www.bartruymen.be

 

b+
www.bplus.com

 

Ons Tuinarchitectuur
www.ons-tuinarchitectuur.be

 

bulthaup Leuven
www.bleuven.bulthaup.be

 

Miele
www.miele.be