TOP

Simoen

De Latemse school was misschien wel de exponent van kunstenaars die zich aangetrokken voelden tot de Leie maar ook op wie bouwt oefent deze rivier een heel grote aantrekkingskracht uit. Tuinen met zicht op de Leie zijn in dat geval vaak de grootste troef van een woning. Zeker wanneer de natuur ook voorbij het water de omgeving domineert. Dat geldt absoluut voor dit kunstminnende project. Het is niet dat de bouwvrouw hier opgroeide, maar als tweede woonst van de familie bracht ze er wel veel en graag tijd door. Hier kwam ze tot rust en kon ze ontsnappen aan de blikken van de inwoners van het West-Vlaamse dorp waarin ze was opgegroeid. Die emotionele band met het verouderde pand uit de jaren 1960 zorgde ervoor dat ze er geen afstand van wou doen. Integendeel, heel graag zelfs gaf ze het een tweede leven. Ze twijfelde enkel of ze het bestaande zou renoveren of volledig opnieuw zou beginnen. Tot ze in contact werd gebracht met Philip Simoen die wel meer ervaring heeft met renovaties. En achteraf gezien is ze blij dat ze niet voor een moderne nieuwbouw koos. Philip Simoen: “Het bestaande pand was er erg aan toe en was ook gedateerd met veel brandglas tussen elke ruimte. Het was zeker geen mooie villa en de woning was bovendien niet goed onderhouden. Maar het zicht is fenomenaal, dat is hier de grootste troef. Ik had een goed gesprek met de bouwvrouw die houdt van een hedendaagse, warme stijl en van mooie dingen zoals kunst. Gezien het karkas van de woning goed was, hebben we samen geopteerd voor een grondige renovatie die we in verschillende fases zouden uitvoeren. Zo zijn we traag gegroeid naar toch een mooi resultaat. Al is dit nog geen eindpunt.”

 

Ongeveer acht jaar geleden is men aan het avontuur begonnen met de bovenverdieping. Zo is het dak helemaal nieuw met zwarte tegelpannen bedekt. De woning zelf is niet uitgebreid, ze zijn binnen dezelfde contouren gebleven. Na de eerste fase kwam er een tweede met de bureau en inkomhal, een derde waarbij de keuken en leefruimtes werden aangepakt en in een voorlopig laatste fase de poolhouse. Wanneer je werkt in verschillende fases is het belangrijk om de eenheid niet uit het oog te verliezen. Uiteraard was het wel nodig de woning in een nieuw fris jasje te stoppen. De oude grijze gevelbepleistering maakte plaats voor een rustgevende witte tint, gerealiseerd door Devriese Painting. Eddy Devriese: “Ik denk dat Philip en ik intussen al twintig jaar samenwerken, we weten intussen wat we aan elkaar hebben en begrijpen elkaar heel goed. In dit geval gaat het echt om een totaalproject want we verzorgden zowel de schilderwerken binnenin als de gevelbepleistering buiten. De buitengevel was in slechte staat met een oude grijze betoncrepi die al verschillende keren hersteld was. We zijn opnieuw begonnen met isolatie, een bewapening met een nettenweefsel en dan hebben we afgewerkt met een nieuwe siliconenharspleister van Willco.”

 

Het zwembad zelf is een mooie prélude voor de climax die de Leie is. De tuin biedt echt een oase aan rust en in dat opzicht werd ook het tuinontwerp aangepakt. Op een rustige en elegante manier begeleidt dat het zicht naar de Leie en het achterliggende natuurgebied. Tuinarchitect Stijn Cornilly tekende voor het ontwerp: “Net als de woning was ook de tuin verouderd. Het spreekt voor zich dat we in het tuinontwerp respect zouden tonen voor de Leie die erachter door stroomt. Vandaar onze keuze bijvoorbeeld bij het zwembad voor een azuurgroene kleur. Dat sluit beter aan bij de tint van de Leie dan een blauw-blauwe kleur. Een andere belangrijke ingreep betrof het niveauverschil tussen woning en tuin. Dat hebben we opgevangen met verschillende terrassen zodat er connectie ontstaat tussen beide. Die ontbrak voordien omdat er maar één centrale en statige trap was. Nu verloopt die overgang rustig met treden en niet met een te grote helling. Hiervoor hebben we gewerkt met rustige en natuurlijke materialen zoals de winterharde en frisse kalksteen Sinai Pearl van Beltrami die aansluit op de natuursteenvloer binnen en past bij de gevelbekleding. Voor het lounge terras gebruikten we Padoek. In de tuin zelf hebben we gefocust op groenblijvende elementen zodat die zowel in de zomer als in de winter mooi is om naar te kijken. Dat zie je terug in de bloemenborders en Ilex crenata ‘Caroline Upright’ wolken bij het terras die ook deels het niveauverschil mee helpen opvangen. Hetzelfde geldt voor de bloembak in padoek die sfeer op het terras brengt en waarin we een krentenboom hebben geplant met aan de voet daarvan witte Gaura. In de bloemenkeuze hebben we geopteerd voor soorten die nagenoeg het hele jaar kleur brengen zoals de stevige hortensia Xian die snel blauw-roze kleurt in het voorjaar, dan wit in september tot herfstig bordeaux in het najaar. Wanneer je die dan afknipt kan je er binnen in een vaas nog langer van genieten. Verder hebben we Agapanthus gebruikt, een mooie potplant die kleur brengt tot het begint te vriezen en enkele siergrassen op het einde zoals Miscanthus. Allemaal stevige soorten die weinig nazorg van de klant vereisen. Ik denk wel dat we erin geslaagd zijn tuin en woning mooi op elkaar te laten aansluiten. Het ziet er simpel uit maar gezien de omstandigheden vooraf vereiste het wel enig denkwerk.”

 

De meest recente verbouwing zien we wanneer we de tuin in wandelen. De oude garage – een betonnen volume in grijze crepi – werd uitgebreid en omgebouwd tot een poolhouse met lattenwerk in ceder die opgaat in zijn omgeving en in de tuin kwam een zwembad. Op het einde van dit langgerekte volume waarvan het lattenwerk subtiel voor de ramen doorloopt, vinden we een buitenkeuken terug die op menig verlanglijstje zal prijken. Inclusief vaatwas, warmhoutlade, koelkast en zelfs een icemaker. Het natuursteen werkblad in Zimbabwe Black vervolledigt de combinatie zwart met hout. Grenzend aan de buitenkeuken is er een extra salon dat volledig beglaasd, zicht biedt op het zwembad, de tuin en zelfs de eigen woning. Een elegante smeedijzeren deur scheidt dit salon van de sanitaire ruimte. Samen met deze achterliggende douche en sauna kan je dus ook in de wintermaanden van deze ontspanningsruimte gebruikmaken. Ook de buitenkeuken is in die optiek ontworpen en dus inclusief verwarming. Dat element zit geïntegreerd in de verlichting waardoor de lamp tegelijkertijd licht- en warmtebron is. En uiteraard heb je de gezellige buitenhaard waarrond het heerlijk toeven is. Samen met de Metalfire binnenhaard was het De Puydt die hiervoor instond.

 

Stefan De Puydt: “De buitenhaard in de buitenkeuken hebben we volledig op maat in inox vervaardigd. Behalve als sfeervolle warmtebron kan je die ook gebruiken als BBQ. We hebben de lamellen die 10mm doorsteken immers horizontaal gelegd en het vleespalet kan cm per cm ingeschoven worden voor verschillende doeleinden. Door voor inox te kiezen, is het bovendien weersbestendig. De Puydt bestaat inmiddels 35 jaar, aan ervaring is er dus geen gebrek. Waar we ons vroeger concentreerden op ‘vuur op maat’, is onze huisslogan geëvolueerd naar ‘Interiors around Fire’. Het gezelligheidsaspect aan vuur wordt immers uitgebreid naar het interieur met haardmeubels, haardwanden en maatwerk. Wij verzorgen dit totaalplaatje en bieden onze klanten inspiratie hiervoor in de nieuwe showroom in Knokke waar we onze filosofie uit de doeken doen.” Zo wit de aanblik buiten, zo donker is de inkomhal. Eens de ogen hebben kunnen wennen, nemen ze het sfeervolle Engelse behangpapier waar die voor veel gezelligheid zorgt terwijl de vide de ruimte dan weer laat ademen. Links krijg je toegang tot dressing met wastafel en nog verder het gastentoilet.

 

Het was altijd de bedoeling om met bepaalde accenten het interieur de nodige kleur mee te geven. Dat wordt gecombineerd met een duurzaam en kwalitatief materialenpallet dat op elkaar is afgestemd. De strakke Pietra dei Medici natuurstenen vloer in een mooi 60 x 1m20 formaat verwelkomt je in de inkomhal. Een realisatie van de hand van Thibaut Boey Tegelwerken. Deze realisatie en ook de lavabo in het gastentoilet en de badkamer in de master bedroom zijn van zijn hand. Thibaut Boey: “Het is altijd fijn samenwerken met Philip. Hij realiseert steeds mooie projecten en doet daarbij graag beroep op mensen die hij kan vertrouwen. Kwaliteit en vakmanschap primeren bij mij, vandaar dat ik er bewust voor kies om als bedrijf klein te blijven. Nagenoeg alles passeert door mijn handen en dat appreciëren klanten. Om dezelfde reden kies ik bewust voor de betere materialen zoals natuursteen of (glas)mozaïek. In dit project zorgt de Pietra dei Medici voor een karaktervolle aanblik in de inkomhal en keuken. Deze gezandstraalde steen is authentiek en daardoor mooi bruut. Door dit groot formaat en halfsteensverband krijg je een interessant patroon. Het voordeel aan natuursteen is dat het leeft en net daardoor karakter geeft aan je woning. Door de jaren heen komt er een unieke patine op te liggen. Je kan er veel kanten mee uit zoals de lavabo die ik op maat maakte in hetzelfde materiaal. Dit is half massief en in verstek gezaagd. In het gastentoilet zelf verzorgde ik ook de achterwand met retour naar het venster. In de badkamer van de master bedroom op de bovenverdieping koos de klant voor de betere keramische tegel, namelijk Cotto d’Este in 60 x 60 formaat met wanden in composiet. Ook deze keramische tegel met een mooie kleur en lichte structuur werd met vakmanschap en de nodige zorg gelegd. De beste reclame is je werk doen zoals je het bij jezelf zou doen. Dat is ook de reden dat Philip mij telkens opnieuw contacteert voor projecten met uitstraling zoals hier.”

 

Zodra je de leefruimte betreedt, wordt je blik door het fantastische zicht meteen naar buiten gestuurd. Nochtans moet het zicht binnen niet veel onderdoen. De neutrale witte muren en smaakvolle eiken parketvloer vormen een uitstekend decor voor al wie houdt van kunst en design. De grote ovalen Knoll tafel met sprekend blad in Emperador krijgt een herhaling in de vorm van de elegante bijzettafeltjes in één van de zithoeken. Samen met de Knoll stoelen bevordert deze tafel de aangename gesprekken met gasten, de tijdloze lamp erboven houdt het doorkijkzicht intact en de werken van Perry Roberts laten de muren spreken. Philip Simoen: “Ik ben gepassioneerd door hedendaagse kunst, maar niet in de zin dat ik galerijen afloop en daar enkel bekende namen opkoop. Via mijn netwerk kom ik in contact met kleinere galerijen of minder bekende kunstenaars. Als ik dan weet dat een klant zoals deze bouwvrouw voor een bepaalde ruimte of muur op zoek is naar een passend kunstwerk, kom ik altijd met voorstellen in een goede prijs-kwaliteitverhouding. We kennen elkaar nu ook al bijna tien jaar, dan weet je ongeveer wat iemands voorkeur wegdraagt en het is leuk wanneer je een passie als kunst kan doorgeven.

 

De eethoek was voordien van de zithoek afgesloten. Een cruciaal punt in de verbouwing was om die toch enigszins met elkaar te verbinden. Vandaar dat er een opening werd gecreëerd. Nagenoeg het enige wat wel volledig is behouden, is de schouw in de dieperliggende tweede zithoek.Stefan De Puydt: “Wij werken heel vaak samen met Philip. Hij vroeg ons om een haard te integreren in de oorspronkelijke natuurstenen schouw die economisch, rendabel, ergonomisch en afsluitbaar was en met een sobere look zodat hij de bekleding rondom mooi kon laten aansluiten op het bestaande schouwelement. Wij opteerden voor een Metalfire Citizen houtgestookte gesloten inbouwhaard met draaideur. Een dankbaar toestel dat zowel in een nieuw haardmeubel of -wand tot zijn recht komt als hier in een bestaande schouw. In deze salons zorgt de combinatie van herbruik van bestaand meubilair zoals de houten kasten en Flexform zetels met nieuwe accenten en accessoires voor een gezellig interieur. Zoals bijvoorbeeld de kleurrijke kussens en raamdecoratie van Patrick Ponseele. Rechts van de inkomhal, met zicht op de voortuin, ligt het huiskantoor. Dat is ruim en lichtrijk, zowel door het vele daglicht als via de verlichting. Zo oogt de rechthoekige armatuur van Kreon niet alleen bijzonder fraai, het werpt ook aangenaam en warm licht boven het bureaumeubel. Net als de armaturen van Stéphane Davidts. De bureau zelf is op maat gemaakt, de stoelen zijn Eames van Vitra.

 

In de eerder smalle keuken valt het langwerpige monolithische keukeneiland op. Omwille van het gebruiksgemak en onderhoudsvriendelijkheid is gekozen voor een werkblad in composiet. De witte aanblik van de keuken maakt de ruimte optisch groter dan die in werkelijkheid is maar je hebt er alles wat je nodig hebt. En hierdoor komt de natuursteen vloer, die ook doorgetrokken is in de hal, nog beter tot zijn recht. De hal was wederom een pareltje van Devriese Painting. Eddy Devriese: “Binnenin werd alles naar de ruwbouw herleid en hebben wij in feite alles gedaan: bestaande en nieuwe muren werden geplamuurd, voorzien van vliesbehang en geschilderd. Om rust en eenheid te creëren werden alle ramen, deuren, plinten en mdf-kasten mee geschilderd in dezelfde kleur. Wat we ook hebben gedaan, en wat voor mij de eyecather is van de woning, is het behangen van de inkomhal en trappenhal tot helemaal boven. Dit bijzondere natuurlijke behang met textuur van stro is van het wereldbekende merk Phillip Jeffries en is van uitzonderlijke kwaliteit. De techniek van het grasweefsel komt uit Japan. Het is een natuurlijk product dat gekleurd wordt in de massa waarna ze er een behang van weven. Topkwaliteit en dankbaar om mee te werken. Als firma, met vijf mensen in dienst, zijn we wel gewoon om dergelijke grote totaalprojecten in villabouw te doen.”

 

Boven kregen de kinderkamers een vloer in blokparket en werden sober gerenoveerd. De master bedroom, voordien onder meer een ontspanningsruimte, met zicht op de tuin kreeg een grondigere renovatie. “Hier was het oude idee van koterijen merkelijk zichtbaar. Wij hebben het open gemaakt en enkel een nieuwe wand voorzien tussen kamer en uitgebreide dressing. Ook de bijhorende badkamer hebben we in die eerste fase volledig gerenoveerd. Het hoeft niet gezegd dat het uitzonderlijke zicht ook hier een hoofdrol speelt.” aldus Philip. Tijd brengt raad, zegt men. Dat klopt en in dit geval ook nieuwe ideeën voor het interieur. De manier waarop Philip Simoen erin slaagde om doorheen de tijd het overzicht te bewaren en een smaakvol decor te creëren dat toelaat om subtiel van uitzicht te veranderen met nieuwe kunstwerken en accessoires, is lovenswaardig. De realisatie van de iets lagergelegen poolhouse maakt het gesamtkunstwerk compleet. Zonder uiteraard het grootste kunstwerk uit het oog te verliezen: het fenomenale uitzicht. Daar heb je bijna van overal zicht op. En water, dat is een zicht dat nooit verveelt. Zeker hier waar de Leie nog vrij spel krijgt…

 

Met dank aan:

Philip Simoen
www.simoeninterieur.be

 

Stijn Cornilly
www.stijncornilly.be

 

De Puydt Haarden
www.depuydthaarden.be

 

Thibaut Boey Tegelwerken
www.thibautboey.be
Devriese Painting
Bremdreef 90
8750 Wingene
t. 050 27 54 58

 

Beltrami
www.beltrami.be

 

Extremis
www.extremis.com