OH Architecten
“Die tweede poort wilde ik er absoluut bij. Dat is voor de dieren die hierachter in het veld leven. Die kunnen nu nog altijd onder de poort kruipen en de straat oversteken.” Twee jaar geleden bouwde Bruno samen met zijn vrouw Marie een nieuw nest in een landelijk stuk van Sint-Pieters-Leeuw. “We houden allebei van de natuur. En dus wilden we zo weinig mogelijk ingrijpen ín die natuur.” Iets waar ze in geslaagd zijn, dankzij het ontwerp van OH Architecten uit Leuven. Het huis van Bruno en Marie staat op een vroeger stuk weiland. ’s Morgens hebben ze zicht op de fauna die erachter leeft. Buizerds, fazanten en noem maar op. Een klimmetje langs wilde bloemen en planten brengt je naar de voordeur. Eenzelfde beplanting vind je achteraan de tuin, net voor de landbouwgrond die eraan grenst. Die minimale ingrepen zijn een bewuste keuze: Bruno en Marie wilden de natuur vooral de kans geven om haar goesting te doen. Pakketbootstijl. Bruno en Marie hadden van in het begin een duidelijk idee voor het architectenbureau. Stalen liggers delen het huis visueel op in drie verdiepingen, zoals een pakketboot. De eerste ligger doet dienst als terras aan de voor- en achterkant. De tweede ligger vormt de balkons aan de slaapkamers boven. Ook de zonwering vooraan is uitgelijnd op die tweede ligger.
Als je van de natuur houdt, wil je zoveel mogelijk natuur zien. Of sterker nog: de natuur binnenhalen. Daarom viel de keuze op buitenschrijnwerk met ultrafijne profielen. Een klus voor Alu2+ uit Sint-Truiden. Het bedrijf ontwerpt, produceert én plaatst al het aluminium buitenschrijnwerk zelf. Dat is een bewuste keuze: zo hebben ze de kwaliteit van hun werk altijd in eigen handen. Het materiaal gebruiken ze van het Zweedse Sapa, wereldleider in aluminium oplossingen. Bij Bruno en Marie bogen ze zich onder andere over de super-
isolerende schuiframen en de garagepoort. In de zijgevels van de woning zitten geen ramen of deuren. Dat refereert opnieuw aan de pakketbootstijl: langs beide kanten van het huis heb je een terras, en dus zicht op de glooiende velden. Bovendien heb je door die oriëntatie geen inkijk van beide buren én zit je nooit aan de noord- of zuidkant. Een must voor Bruno en Marie: “We zitten graag buiten, maar het moet aangenaam blijven. Nu hebben we twee terrassen: eentje voor de ochtendzon en eentje voor de avondzon. En als het toch ergens te warm is, verhuizen we gewoon naar de andere kant.” En dat gaat snel: de onderste stalen ligger steekt uit de woning en zorgt voor een doorgang langs het huis. Een doorgang die ook beneden zijn nut bewijst als extra beschutting aan de garage.
Je weet nooit hoe het leven loopt, maar Bruno en Marie willen in deze woning wel de rest van hun dagen slijten. Niet dat ze al oud zijn, maar ze zijn wel voorzienend. Door het hele huis loopt daarom een liftschacht. Straks goed voor de oude dag, vandaag extra kastruimte op elke verdieping. In dezelfde sas als de lift vind je ook op elk niveau een toilet. OH Architecten ontwierp rond die centrale as een kruisvorm die je op elke verdieping terugvindt. Zo creëerden ze geen open loftgevoel, maar wel veel ruimte. Met ruimtes die direct met elkaar in verbinding staan. Dat zie je goed op de benedenverdieping: een lange arm met keuken en eetplaats, twee zijvleugels met bureau en zithoek. Hetzelfde gebeurt boven: een lange arm met twee kinderkamers en badkamer, twee zijvleugels met logeerkamer en het slaapvertrek van Bruno en Marie.
De eenvoud die je in de constructie vindt, trok OH Architecten ook door in het materiaalgebruik: ruwe natuursteen uit Iran en eikenhouten ingemaakte kasten. Samen met het neutraal pleisterwerk krijg je zo toch een heel warm huis. De natuursteen is trouwens nadien volledig gevoegd: niet alleen de voegen, maar ook de steen zelf. “Dat was altijd het plan, hoor. Anders kan je die steen niet onderhouden. Er zitten zo’n diepe gaten met scherpe kanten aan dat er overal vuil inkruipt. Toen de steen nog niet gevoegd was, sneuvelden er dus wel eens enkele kousen van de kinderen op”, vertellen Marie en architect Sven.Buiten is het materiaalgebruik eigenlijk even sober gehouden: een grijze gevelsteen van de Deense fabrikant Petersen en lattenwerk in Afrikaanse teak. Naast een esthetische keuze is dat lattenwerk boven ook heel functioneel: het geeft uit op de gang en de badkamer van de kinderen. Het lattenwerk vermijdt inkijk en werkt als extra zonwering.
Naar de keuken nu. Die is met hetzelfde oog voor detail aangepakt door – what’s in a name? – De Keukenarchitecten uit Denderleeuw. Pronkstuk is het werkblad in warm gewalst inox met de spoelbakken er naadloos aangelast. Een type werkblad dat zacht aanvoelt, dat makkelijk te onderhouden is en waar je amper vingerafdrukken op ziet. “Het is een werkblad dat we de laatste tijd veel plaatsen”, vertelt Jan Van der Waerden van De Keukenarchitecten. “In onze toonzaal in Denderleeuw kan je het bekijken in een echte keukenopstelling, want het is geen materiaal dat je kiest op een staal van tien bij tien centimeter.” Het detaillisme komt ook terug bij de handgrepen. Rond het volledige werkblad zijn de handgrepen uitgespaard nét onder het inox werkblad. Zo lijkt het werkblad zelfs een beetje te zweven. Onderaan heb je hetzelfde effect met de fronten net boven de keukenvloer. “Het zijn die details die het verschil maken. Ook de kastenwand loopt door tot tegen het plafond. Links verbergt een plafondhoge pivoterende deur nog een berging die nu ingericht is als bijkeuken.” Extra eyecatcher in de keuken is de open nis in eikfineer. Ook hier komt de keuze voor hout terug zoals in de rest van de woning. Het voegt een warm element toe in de voorts strakke en witte keuken. De nis van ruim anderhalve meter is geen louter esthetische ingreep. Het is effectief extra werkruimte of een plek waar je je eerste koffie van de dag drinkt.
Bruno en Marie hadden in hun eerste woning al een bijzonder laag E-peil. Dat wilden ze deze keer minstens evenaren. Ecowatt uit Zemst stelde geothermie voor om het water van de centrale verwarming te verwarmen. De grootste uitdaging bleek wel het hellende terrein: de geologische kennis van de boorspecialisten was een absolute must om deze klus te klaren. De warmte voor de vloerverwarming en het sanitair water haalt het gezin dus gratis uit de grond. Gratis, want ook de elektriciteit van de pompen komt van zonnepanelen. En bovendien houdt een stukje slimme technologie de buitentemperatuur, het gebruik van ruimtes en de gewoontes van de bewoners constant bij. Zo blijft ook het energieverbuik beperkt. Ecowatt zorgde daarnaast ook voor de plaatsing van de sanitaire toestellen – denk aan warmtepompboiler en een ventilatiesysteem type D. Met de onzichtbare delen perfect weggewerkt in ruwbouw, pleisterwerk en betegeling. Bovendien wordt ook het regenwater opgevangen bij Bruno en Marie. Ook hiervoor konden ze vertrouwen op de expertise van Ecowatt. Het regenwater gaat gefilterd naar toilet, wasmachine en de buitenkranen. Kortom, maximaal wooncomfort met een minimale impact op de natuur. Meer dan ooit is dat hier het uitgangspunt.
Met dank aan:
OH Architecten
www.oharchitecten.be
Alu2+
www.alu2.be
De keukenarchitecten
www.keukenarchitecten.be
Ecowatt-Vandenbroecke NV
www.ecowatt.be