TOP

Mi Casa

Al 27 jaar lang is Mi Casa expert in massieve houtbouw. Met een sleutel-op-de-deur-pakket ontzorgen ze hun klanten en nemen ze die van A tot Z bij de hand. Met een herkenbare en tijdloze architectuur, het gebruik van kwaliteitsvolle materialen in sfeervolle interieurs brengen ze een vakantiegevoel bij jou thuis. De nieuwste kijkwoning in Maldegem wil een nog breder publiek van het Mi Casa-gevoel laten proeven.

En inspelen op het gevoel doet de charmevolle woning meteen: de lichtblauwe tint van de gevels in combinatie met het witte houten schrijnwerk en de overdekte portiek zetten de toon van de nieuwe woning in de gekende New England-stijl van Mi Casa. Sophie De Bel, interieurarchitect bij Mi Casa Coleccion: “Deze locatie vraagt een opvallende woning, vandaar dat we kozen voor de blauwe afwerking. Verder blijven we vasthouden aan wat ons typeert: de charme van hout, zowel in ruwbouw als in afwerking, witte ramen en een unieke stijl. Het wow-gevoel start buiten al en wordt herhaald eens je de deur opent en dat komt voornamelijk door de constructie van de woning in massief hout. Daar houden we aan vast en zijn we heel fier op.”

Eens in de inkomhal kijk je recht door de leefruimte naar buiten tot in de tuin, wat heel rustgevend is. De hal zelf is lichtrijk en laat ademen door de enorme vide. Naar boven leidt de trappenkoker je immers tot op de tweede verdieping vanwaar een hanglamp van L’ombre die instond voor alle verlichting, de ruimte vult. Ook binnenin zorgt het witte houtsnijwerk voor veel sfeer. In tegenstelling tot veel andere woningen wordt de inkomhal hier niet stiefmoederlijk behandeld en dat komt deze woning zeker ten goede. Neem bijvoorbeeld de open vestiaire in de verder gesloten gangwand met toegang tot het toilet: dit warm intermezzo van eik en kussen in cognackleur laat de bewoners toe om rustig te gaan zitten terwijl schoenen aan of uit worden getrokken en vergroot het ruimtegevoel in de hal. Op de grens met de leefruimte is er een andere blikvanger: de glazen pivoterende deur met donker houten kader heeft hetzelfde effect als de fijne stalen variant in een moderne strakke villa.

 

De keuken in deze kijkwoning wil het beste uit verschillende werelden verenigen om kijklustigen een idee te geven van welke mogelijkheden er zijn. Er is gekozen voor een combinatie van twee materialen: geschilderde mdf in groen en wit en donkere eik fineer die ook terugkomt in de wand in het salon. Wie wil kan resoluut voor één materiaal kiezen maar hier tonen ze aan dat ook een gedurfde combinatie heel geslaagd kan zijn. Eveneens geslaagd zijn de bronzen kranen en lichtarmaturen en het sprekende werkblad en de afwerking boven het fornuis die dan weer het beste van twee andere werelden combineert: de look van natuursteen en het onderhoudsvriendelijke Uniceramica (keramiek). Op advies van Nasimo zocht Mi Casa dit zelf uit bij de eigen collectie van Brachot in Deinze en werd samen met de arduindorpels verwerkt door Natuursteenbedrijf Nasimo. De plaatsing gebeurde door de zusterfirma Plasimo. “Ook wij zijn een trouwe partner van Mi Casa en werken heel graag samen met interieurarchitecte Sophie. Ze zorgt altijd voor een smaakvol interieur en wij helpen dit realiseren met het leveren en plaatsen van blauwe hardsteen (dorpels, plinten, portieken…) en het op maat verwerken van natuursteen en keramiek, dit zowel voor badkamers, keukenwerkbladen, tegels… Als firma zijn wij sinds het ontstaan gespecialiseerd in alles wat met de verwerking van natuursteen te maken heeft. Daar ligt dan ook onze passie. Natuursteen ziet er nooit twee keer hetzelfde uit en vraagt een meer zachtaardige behandeling. Een badkamer in marmer laat ons hart dan ook sneller kloppen. Anderzijds mag je als bedrijf niet blind zijn voor nieuwe trends en hypes, dus zijn we na verloop van tijd alle steenmaterialen gaan verwerken. De keramiek heeft een mooie evolutie doorgemaakt en heeft als grote voordeel dat het budget- en onderhoudsvriendelijker is. Daarnaast moet het gezegd dat het aanbod imitatie natuursteen zoals deze nieuwe collectie van Brachot uitzonderlijk is. Mits een goede verwerking kan je de echte en de imitatie versie nauwelijks nog onderscheiden, hier zou je beweren dat het om marmer gaat. Je moet natuurlijk wel de ervaring hebben en een up to date machinepark en dat hebben wij met Nasimo. In principe kunnen wij alles verwerken, hoe gek het ook op het eerste zicht zou lijken. Omdat de print mooi zou doorlopen – want dat is bij een keramische plaat niet het geval langs de zijkanten – is het een kwestie van goed in verstek te zagen en nadien terug correct te verlijmen zodat het een massieve naadloze blok lijkt. Dan krijg je het gewenste resultaat zoals deze eyecather. We zijn tevreden dat we onze expertise en finesse in dit unieke project hebben kunnen tonen en hopen in de toekomst op eenzelfde aangename manier te kunnen blijven samenwerken met Mi Casa.”

Eens voorbij de inkomhal kom je meteen in het hart van de woning: in de ruime leefruimte in L-vorm lopen keuken met eiland, eethoek en zithoek gestroomlijnd in elkaar over. De handige positie van die laatste om de hoek in combinatie met het donker geverfde plafond dat net als in de rest van de benedenverdieping uit houten balken bestaat maar dan wit geverfd, zorgt voor de intimiteit die bij een zithoek hoort. Ook de haard tussen deze zithoek en een ingewerkt bureau draagt bij aan de gezelligheid die deze woning uitstraalt. Dat heeft ook te maken met de eerder landelijke inrichting en met details zoals accessoires waarvoor Mi Casa steevast een beroep doet op Scapa Home. De grote hoeveelheid hout en de ruime glaspartijen maken het geheel lichtvoetig. Centraal in de leefruimte, op de zichtas van de inkomhal, biedt één groot panoramisch raam zicht op de tuin terwijl de andere raampartijen wel traditionele onderverdelingen hebben.

In de grote leefruimte waar leven, (een beetje) werken en ontspannen samenkomen, komt de typerende opbouw van de Mi Casa woningen heel goed tot uiting. Al sinds het begin, liefst 27 jaar geleden, kiest men voor een houten ruwbouw. De basis is de unieke, gelamelleerde en geoctrooieerde muurbalk. Voor de dragende middenkern wordt gebruik gemaakt van de duurzame constructiehoutsoort bij uitstek, Douglas. De zichtbare buitenlaag van deze muurbalken bestaat uit Ayous, een bijzonder stabiele hout-soort die vaak in meubelwerk wordt gebruikt. Deze soort vertoont geen barstjes bij veranderlijke luchtvochtigheid en is kwastvrij, wat het schilderen aangenamer maakt. Je kan ook kiezen voor een natuurlijke look. In deze woning komen beide afwerkingen naar voor. Het onberispelijke schilderwerk zowel binnen als buiten is dan weer van een andere trouwe partner van Mi Casa, Deco Bonot premiumpainting. Gaetan Bonot: “Laat ons zeggen dat we ongeveer samen gegroeid zijn. Alles begon met een project van Mi Casa waarbij ceder behandeld moest worden en ze vroegen mij om hulp omdat het geen makkelijk hout is en niet veel mensen dat op dat moment deden in België. Sindsdien ben ik een beetje hun vaste huisschilder geworden en doe ik voor hen ook dienst na verkoop. Uiteraard woon ik ook in een Mi Casa woning. Toen de zaakvoerder voor deze kijkwoning contact opnam, was het de bedoeling om een woning voor een breder publiek te realiseren. Gezien de ligging aan een drukke weg mocht het een eyecather zijn vandaar onze keuze voor de blauwe tint, alluderend op ‘Het Blauw Huis’ in Izegem in de beginperiode van Mi Casa. Grabla van Jotun is een Noors blauw dat verwijst naar water en dat rust uitstraalt, net zoals de woning ook van binnen doet. Binnenin hebben Sophie en ik de kleuren in overleg bepaald: wat we zouden schilderen, wat we naturel zouden laten en hoe we de badkamer zouden afwerken. Dat was de grootste uitdaging omdat je een eerder kleine ruimte niet nog kleiner wil maken. De kleuren komen allemaal uit de Flamant kleurenwaaier, een in oorsprong Belgisch bedrijf dat dezelfde sfeer – warm, gezellig, herbronnend – nastreeft. De bedoeling hier was om de kleuren in harmonie te brengen met de meubels en accessoires van Scapa Home, ook een puur Belgisch bedrijf. Dit is het verhaal dat Mi Casa hier wou schrijven en alles klopt: de uitstraling, de indeling, de rust. Het is een woning die je, eens je binnen bent, zin geeft om er te blijven. Ondanks corona zijn we er ook in geslaagd om het binnen de voorziene tijdspanne te realiseren en zoals altijd bij onze samenwerkingen is alles vlot verlopen. Samen zorgen we voor tevreden klanten en ik hoop dat nog lang te mogen doen.”

De eiken vloer wisselt af met een keramische tegel in de inkomhal en de keuken. Hiervoor ging Mi Casa aankloppen bij Devos Tegelbedrijf. “Met veel plezier werken wij telkens samen aan verschillende projecten, gewoonweg omdat alles puur is, zowel de interesse in het vak als de samenwerking op zich. Op beurzen gaan wij op zoek naar die producten waarvan we weten dat ze bij Mi Casa passen en op hun suggestie zijn we enkele jaren geleden ook met parket begonnen. De combinatie tussen tegel en parket zie je steeds vaker opduiken, het is dan ook enorm fijn dat wij aan ons cliënteel beide kunnen voorleggen. Onze Klanten kunnen in onze toonzaal gemakkelijk de juiste combinatie uitkiezen en kunnen hiervoor altijd rekenen op ons advies. Voor deze kijkwoning zijn we voor een eerder neutrale keramische tegel gegaan van 60 x 60, weliswaar met een natuursteen look. Een Italiaanse tegel die een breed publiek aanspreekt en die licht in kleur verschilt in de badkamer. Nog in die badkamer koos Sophie dan weer voor een mooie kleurrijke toets met de rivierkeien voor de inloopdouche. Deze Pebbles komen uit Polynesië en zijn dankbaar vanwege hun antislipeffect. Ze komen op een netje maar na het voegen zie je enkel nog de keien. Een gedurfde zet om hier voor opvallende pastelkleuren te gaan maar ik vind het heel geslaagd. Telkens gaan wij op zoek naar de nieuwste trends door verschillende culturen waar te nemen. De beurzen in Italië en Spanje zijn voor ons de perfecte bron van inspiratie. Daar kunnen wij telkens op zoek naar de wensen van onze klanten. Het is fantastisch om te zien hoe deze gepassioneerde vaklui altijd op zoek zijn naar vernieuwing. Onze klanten weten dat intussen en kijken er elke keer weer naar uit om ze te ontdekken. Iedereen vindt bij ons perfect wat men zoekt, ook met Mi Casa, kwamen wij tot een prachtig compromis. We inspireren elkaar en daar is deze mooie kijkwoning een bewijs van.”

Deze woning weet dus al meteen op de gelijkvloerse verdieping te charmeren en dat verandert niet wanneer we ons via de trappenhal, omzoomd door balustrades, naar boven begeven. Tegen de donkere wand met daaronder een laag meubel hangt een kunstwerk dat van beneden al mooi zichtbaar was. Deze eye-catcher op de nachthal, een geweven tapijt dat een schilderij lijkt, creëert meteen veel sfeer. Aan beide zijden van de trappenhal bevinden zich vooraan de woning twee kinderkamers met handig ingebouwde kasten en bureaus. Deze kinderkamers tonen opnieuw de warme mogelijkheden die de Ayous houtsoort als afwerking biedt, zowel geschilderd in de meisjeskamer als naturel in de jongenskamer. Ook de binnenluiken voor de ramen kan Mi Casa aanbieden. De master bedroom met dressing en eigen badkamer situeert zich achteraan de woning en kijkt uit op de tuin. Het zachtgroen van de keuken komt in de master bedroom terug.

Om de badkamer te bereiken wandel je eerst door de dressing. De standaard badkamer komt met een cederhouten inloopdouche en daarbij koos de interieurarchitecte hier voor een frisse, kleurrijke vloerbekleding. Als klant kan je natuurlijk meerdere richtingen uit in afwerking, dat bewijst de tweede badkamer waar een strakker zwart-wit verhaal de toon voert, inclusief bicolor raam met een zwart gelakt raam binnen en wit buiten. Op de verschillende binnendeuren kan je dan weer een rijk gamma aan deurkrukken ontdekken. Met ook nog een eiken parketvloer – hier met een witte olie behandeld en beneden met een natuurlijke – speelt hout opnieuw een hoofdrol. En wanneer je denkt daarmee de hele woning te hebben doorlopen, biedt Mi Casa nog een volwaardige tweede (zolder)verdieping: speelkamer voor de kinderen, extra slaapkamers, fitnessruimte, mancave of een volwaardig kantoor zoals hier, de keuze is aan u. Wat je ook overeenkomt, de afwerking is wederom op maat. En dat er opnieuw meerdere mogelijkheden in materiaalkeuze zijn, bewijzen de ingebouwde kasten op maat onder het schuine dak. De nieuwste kijkwoning van Mi Casa bewijst hoe hard hout charmeert. Met deze woning keren ze terug naar de essentie van wonen en spreken daarbij ongetwijfeld een breder en ook jonger publiek aan. Of hoe je met een basis van duurzame, kwaliteitsvolle en mooie materialen én met partners die je verhaal versterken een heel fijn resultaat kan realiseren…

Met dank aan:

Mi Casa
Deerlijkseweg 218 – 8790 Waregem
t. 056 60 79 95 – www.micasa.be
Kijkwoning: Koning Albertlaan 46 – 9990 Maldegem

 

Nasimo Natuursteenbedrijf
Kleine Weg 3 b – 8770 Ingelmunster
t. 051 32 00 04 – t. 0475 94 18 53
www.nasimo.be

 

Deco Bonot premiumpainting
Vlietehof 2 – 8531 Harelbeke
t. 0477 31 81 33
premiumpainting.bonot@gmail.com

 

Devos Tegelbedrijf
Hoevestraat 35 – 8500 Kortrijk
t. 056 24 90 10
www.devostegelbedrijf.be

 

Beltrami l Brachot Family Member
Venetiëlaan 22 – 8530 Harelbeke
t. 056 23 70 00 – www.beltrami.be

 

Scapa Home
www.scapahome.com