TOP

Boeiende dialoog tussen buiten en binnen

Een statige poort en een dichte haag. Die verzekeren de bewoners van de gerenoveerde, landelijke villa van de nodige privacy. Het strakke, houten latwerk en de zwarte omkadering van de schuifpoort zetten meteen de toon voor de complete look van het woonproject. Warme materialen en donkere kleuren gaan er doorheen elke ruimte de dialoog aan met witte vlakken en lichte accenten. Landelijke charme in een hedendaags jasje dus.

Op een aangename zomerdag – we hebben de hittegolf ondertussen gelukkig achter ons gelaten – verkennen we het renovatieproject in Anzegem. De eigenaars zijn gaan werken, maar interieurarchitect Willem Benoit kreeg een code om de poort te openen. “Automatisatie en domotica namen we meteen mee in de grondige renovatie. Bij de poort, zoals je ziet, maar ook binnen zijn veel dingen vanop afstand en via de smartphone of tablet te besturen”, verklaart hij. Wanneer de houten poort open schuift, geeft de woning al een tipje van de sluier prijs. Naast de beklinkerde oprit, die leidt naar twee kantelpoorten aan de ruime garage, gaat een grasperkje hand in hand met zorgvuldig uitgekozen bebloeming. Een vleugje natuur op weg naar de voordeur. Langs de andere kant, links van de garages, leidt een klein, houten poortje je naar de tuin. Moeilijk te geloven dat hier niet eens zo lang geleden een oude fermette stond. Inclusief typerende rode bakstenen. Structureel werd er weinig aan het gebouw geraakt. Met de witgeverfde stenen geeft de villa vandaag weliswaar een compleet andere aanblik van buitenaf. Logisch ook, gezien de transformatie die zich binnenin ontplooide. “Het begon een tijd terug met de renovatie van de badkamer”, legt Willem, zaakvoerder van Studio Benoit, uit. “Die zette meteen de toon voor alle andere werken. De rest van de bovenverdieping volgde. En later beslisten de bewoners ook de volledige benedenverdieping te laten aanpakken, inclusief een uitbouw. Dankzij een strakke timing en een doordachte planning kon het gezin tijdens de werken vrij comfortabel in hun woning blijven. En nu genieten ze met volle teugen.”

Om dat perfecte samenspel tussen binnen en buiten te bereiken was een nauwe samenwerking nodig tussen de bouwpartners. Vanaf de start pleegde Willem Benoit nauw overleg met architecte Tine Bulteel van 10 architecten en tuinarchitect Gianni De Clercq van Green Concepts. Willem coördineerde het overleg en hield nauw toezicht op de timing en de uitvoering van de werken. “We stemden de tinten en stijlen mooi op elkaar af. Het zwarte schrijnwerk aan de achtergevel matcht met de aluminium omkadering van de zwemvijver. Het gerenoveerde parket, een grote charmetroef voor de leefruimte, loopt dan weer mooi door in de kleur en afwerking van het parket op het terras. Dat oog voor detail levert een harmonisch totaalbeeld op, waarin alles klopt.” De zachte tonen en het natuurlijke karakter van de parketvloer op de benedenverdieping creëert een instant huiselijk gevoel. Als je weet dat hier niet zo lang geleden nog een vervuild eiken parket lag, weet je dat een specialist het onder handen nam. Expert van dienst: Renova Parket uit Ingelmunster. Zaakvoerder Lorenzo Pattyn kent de mogelijkheden – en valkuilen – van parketvloeren door en door. “Het bestaande parket was afgewerkt met hardwax. Doorheen de jaren was het erg vervuild geworden. Maar een verweerd parket is helemaal niet versleten. Integendeel. Het bevat de ziel van een woning. Dat we het hier konden behouden, en in eer herstellen, is een grote meerwaarde voor het huis.” Renova Parket herschuurde de vloer en ook de v-groeven werden uitgefreesd en uitgeschuurd. Omdat het oppervlak parket een stukje uitgebreid werd, zocht Lorenzo de passende extra planken. Alles werd nabehandeld met een verouderingsbeits en afgewerkt met een tweecomponentenolie voor zwaar beloop. “Voor een lange levensduur is goed onderhoud cruciaal. Ik heb de eigenaars dan ook een passende onderhout kit bezorgd. Via de website kunnen klanten zich inschrijven voor een herinneringsmail en tips voor het jaarlijks onderhoud. Of ze kunnen beroep doen op ons onderhoudsteam, een nieuwe dienst die we sinds kort aanbieden. Alle producten zijn trouwens ook te vinden in onze webshop. Zo hou je zelf je vloer in topconditie.”

 

De woonkamer combineert een grote eettafel met een gezellige zithoek en een praktisch bureau. Al is het een open ruimte, de inrichting zorgt voor een rustige werkplek, terwijl de gebruiker toch contact houdt met de andere gezinsleden. Ook vanuit de keuken. De kleine ruimte van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een grote leefkeuken. De volledige glaswand, met minimale profielen, zorgen voor een lichtrijk geheel. De inbouwtoestellen, de grote keramische keukentablet, de torendampkap en de hippe barkrukjes waar met het hele gezin gegeten wordt: alle keuzes zijn gemaakt in functie van gebruiksgemak en minimaal onderhoud. Speelse, houten balken creëren een halfopen rugwand. De perfecte combinatie van rustig koken en voortdurend contact houden met de activiteiten op de benedenverdieping.Krijg je in de woonkamer al een blik op de aantrekkelijke tuin, dan voel je je in de nieuwe keuken helemaal verbonden met de buitenomgeving. Daar hebben de bewoners alle ruimte om te ontspannen en tot rust te komen. In drie verschillende zithoekjes hebben ze op elk moment van de dag drie verschillende sferen om uit te kiezen. Voor het terras dat het meest last heeft van de tocht, werd een passende oplossing gezocht. Functioneel en stijlvol. “Een houten windscherm is manueel regelbaar”, belicht Willem Benoit het werk van collega Green Projects. “Met een simpele handeling creëren de bewoners een aangename zitplek. Bij mooi weer vinden ze verfrissing in de zwemvijver die, net zoals het hele project, strak is uitgewerkt. Wanneer er niet gezwommen wordt, biedt de waterpartij een bijkomende
esthetische troef.”

 

Studio Benoit
Vichtesteenweg 1
8540 Deerlijk
t. 0491 10 50 02
www.studiobenoit.be

 

Renova Parket
Bruggestraat 279
8870 Ingelmunster
t. 0472 58 42 21
www.renovaparket.be

 

Reynaers Aluminium
Oude Liersebaan 266
2570 Duffel
t. 015 30 88 66
www.reynaers.be