TOP

Renoveren tot kunst verheven

Een reeds gerenoveerde woning nog eens renoveren: toegegeven, er zijn eenvoudigere taken te bedenken. Met deze opdracht bewijst Artea dat hun totaalaanpak – ontwerp, ingenieursstudie, en eigen uitvoering – tot ongeziene resultaten kan leiden. Zelfs in die mate dat je van een verbouwing zou zweren dat het om een nieuwbouw gaat. Zo geschiedde ook hier… De grote troef van deze woning, die in het verleden al enkele keren gerenoveerd en uitgebreid werd, is zonder enige twijfel haar ligging. Ze ligt iets naar achteren op het perceel en biedt fenomenale vergezichten over een hellend terrein, net zoals ze over een uitstekende oriëntatie beschikt met een zuidwest- gerichte achtertuin. Meteen ook de reden waarom de huidige bewoners het pand wilden aanschaffen en Artea om advies vroegen. konden elimineren en wat de ideale bouwmethode was voor de uitbreiding. De woning was gekenmerkt door een aaneen- schakeling van kleine ruimtes en had niet altijd een logische circulatie. Zo had je bijvoorbeeld twee zithoeken op het gelijkvloers en een vrij gesloten achtergevel hoewel daar het mooiste zicht te rapen valt. Artea:“Op vraag van de bouwheer zijn we ter plaatse geweest om na te zien of verbouwen een haalbare kaart was. Mensen begeleiden bij de aanschaf van een pand behoor t ook tot ons takenpakket. Wij leerden deze klant kennen op Batibouw, sinds 2001 een vaste afspraak voor ons. We staan gekend voor een sobere, uitgepuurde stijl en dat sprak hen wel aan. Ze wilden vooral licht en ruimte in de woning met zicht op de tuin.”

 

Artea beschikt over een afdeling met interieurarchitecten, ingenieurs en calculatoren die in nauw overleg met de opdrachtgever instaan voor de uitwerking van het nieuwbouw- of verbouwingsproject. De projectleiders zorgen samen met de eigen metsers, schrijnwerkers, meubelmakers en schilders voor een vlotte en foutloze uitvoering van de werken.“Door concepten meteen aan budgetten te kunnen koppelen zorgen we ervoor dat we klanten budgettaire houvast kunnen bieden.” Behalve het aspect renovatie, zorgde de zonevreemde en agrarische ligging voor een bijkomende uitdaging. Gebonden aan 1000 kubieke meter had de klant immers een bepaald programma voor ogen. “Het was voor ons snel duidelijk dat een bijkomende uitbreiding nodig was. Bij verbouwingswerken wordt steeds nagezien hoe we een maximaal rendement kunnen halen uit het bestaande. Gelukkig was deze woning al onderkelderd. Een garage hoef je dan al niet meer te voorzien.” In de woning zelf lieten we de ingenieurs in samenspraak met de ontwerper een onderzoek doen naar hoe we efficiënt gebruik konden maken van de bestaande ruimtes, restruimte slaapkamer. Verder vielen verschillende hoogtes en bouwmethodes, enerzijds in beton en anderzijds in hout, te noteren. Het was ingenieurtechnisch dus best een uitdaging.”

 

Naast het verleggen van de inrit naar de garage werd geopteerd om van de verschillende kleine kelderruimtes grotere gehelen te maken zoals een grote garage en een grote berg- ruimte. In de minst bruikbare ruimtes werden de technieken voorzien. Als gevolg van die ingreep en ook vanwege de nieuwe indeling op het gelijkvloers werd ook een volledig nieuwe trap voorzien die een centrale positie in de woning kreeg. Op het gelijkvloers plooit de volledige achtergevel zich nu open naar het wondermooie zicht op de omgeving. Logischerwijze situeren zich daar de leefruimtes.Artea plaatste ook de inkom van de woning iets verder waardoor die nu is uitgelijnd op een centrale as met daarop ook een stalen glazen deur en een decoratieve wand op het einde. Bij de inkom en net boven de inrit naar de garage werd een bureau voorzien die meegeniet van het mooie zicht. In het kader van levenslang wonen kan de klant indien gewenst deze ruimte omvormen tot slaapkamer. Er werd extra ruimtelijkheid en flexibiliteit gecreëerd door de integratie van een haardmeubel met een tunnelhaard tussen bureel en zithoek. Dit meubel staat centraal in de ruimte waardoor je er enerzijds rond kan circuleren en waardoor de ver- schillende ruimtes een eenheid vormen. Beide ruimtes kunnen door middel van een pivoterende deur en een schuifdeur afgesloten worden van elkaar.

 

Waar de eethoek nog bij de zithoek ligt, voorzag Artea een nieuwe inplanting voor de keuken. Door de ligging van de woning iets verderop in het perceel en het verdwijnen van de oprit kon deze vooraan in het zuidoosten voozien worden. “Door daar een extra raampartij te voorzien, vang je namelijk de ochtendzon in de ontbijthoek.Van de koer hebben wij een overdekt terras gemaakt waaruit men een heerlijk zicht heeft. Bovendien beschermen we die ruimte op die manier tegen oververhitting. Ook het keukenmeubel is zo ontworpen dat het als één volume fungeert met daarin vervat de deur naar de bijkeuken en berging. Hetzelfde voor de inkomhal met vestiaire en toilet. Door goed na te denken over de circulatie in een woning kan je met het gebruik van enkele multifunctionele volumes waar je rond kan circuleren veel ruimtelijkheid creëren.” Op de eerste verdieping heb je links en rechts van de trap twee kinderkamers en de uitbreiding met ouderslaapkamer en dressing.Tenslotte koos de bouwheer voor één grote bad- kamer voor het hele gezin met zowel inloopdouche als bad. Het vrijstaande bad werd in de werf al gepositioneerd om het ideale vergezicht op de omgeving te kunnen vatten.“Het nieuwe volume zorgt ook voor privacy op het boventerras ten aan- zien van de buren. Het is een lichtgewichtconstructie omdat je rekening moet houden met de bestaande funderingen. Vandaar dat we het volledig opgetrokken hebben in hout- structuur. Nadien werd het in de sfeer van de rest van de woning met crepi afgewerkt. Deze verbouwing en renovatie heeft uiteraard zijn effect gehad op de gevelwerking maar door het verwijderen van balustrades en dakranden hebben we er een samenhangend nieuw geheel van weten te maken.”

 

In materialisatie treedt de witte gevelpleister in dialoog met hout, altijd een geslaagd huwelijk. Hier werd geopteerd voor Woodface, een combinatie van aluminium en gebeitst hout met verschillende secties. De belijning aan de buitenkant klopt overal zoals in een nieuwbouw. Zo lopen de plafonds binnen en buiten mooi door. De inkom wordt geaccentueerd door de verticale raampartij die doorloopt tot aan de dakrand. Er werd veel aan- dacht besteed aan detaillering, zowel buiten als binnen. Zo zijn de raamprofielen bij Artea standaard ingewerkt. Binnen zijn de verlaagde plafonds voorzien van gordijngoten, hier werd gekozen voor een combinatie van rolgordijnen met sluitende gordijnen die bijdragen aan de akoestiek in de woning. De planken eiken- vloer wordt gecombineerd met keramische tegels in de keuken, het haardmeubel is uitgewerkt in donker gebeitste eik. De combinatie van hout en natuursteen zorgt binnenin voor dezelfde warmte als de Woodface buiten.“Er is een duidelijke cohesie tussen het architecturale en het interieur. Finaal is het ontwerp immers gebaseerd op een interieurbenadering door onze interieurarchitecten. De kastenwanden die architecturale elementen worden, zijn daar een bewijs van maar evenzeer heeft onze licht- specialist er voor gezorgd dat de sfeer ’s avonds even goed zit als overdag. Dat we erin geslaagd zijn die synergie te bekomen, geeft zeker voldoening.”

 

Een andere wens van de klant was een zwemvijver die gezien de natuurlijke omgeving de voorkeur genoot op een zwembad. De vijver werd ingeplant in de helling van het terrein. Hier- door krijg je het effect van een infinity pool met zicht op het indrukwekkende landschap. Door de opengewerkte achtergevel geniet je bovendien altijd van het rustgevende effect van water, zelfs in de winter. “De sterkte van dit project is dat we de ruimtelijkheid hebben weten te vinden en licht en zichten hebben gecreëerd en dat zoveel mogelijk binnen de bestaande structuur. Door die grondig aan te pakken creërden we een nieuwe functionele en hedendaagse woning. De bestaande hoge plafonds waren een voordeel. Deze lieten ons toe de hedendaagse technieken te integreren. Door het geheel af te werken met een plafond op één niveau en het uniform materialengebruik, werd extra ruimtelijkheid gevormd. Het fijne aan dit project was dat wij de volledige opdracht konden uitschrijven en uitvoeren en we geslaagd zijn in het opzet dat we samen met de bouwheer hebben bepaald. We hebben veel ruimte kunnen bieden door middel van een verbouwing, met het comfort en de sfeer van een nieuwbouw, maar in vergelijking daarmee kostenbesparend. Het mooiste compliment is dat veel mensen effectief denken dat het om een nieuwbouw gaat.”

 

Artea nv

www.artea.be