TOP

Stairway to heaven: one of a kind wonen

Het is een grijze decemberdag wanneer we op bezoek gaan, maar eens aangekomen is er geen verwarring mogelijk over waar we moeten zijn: daar bovenop een heuvel troont de stijlvolle woning met gouden accenten. Het is één van de enige strakke, hedendaagse woningen in de verkaveling, en toch geeft ze een warme en uitnodigende indruk. Nog nooit was de uitdrukking “stairway to heaven” zo tastbaar. Een rondleiding.

 

Gebouwd op een relatief kleiner

bouwplot dan de andere panden uit de buurt, is er hier gekozen voor in de hoogte gaan en één verdieping volledig in te graven. We wandelen rond de woning, langs een parking met overdekte carport. En daar is het al meteen duidelijk hoe uniek deze woning wel is. Het dak van de carport is bewust teruggetrokken, zodat er langs boven maximaal licht doorvloeit. Bovenop het dak is er de mogelijkheid om planten te laten groeien. Je voelt als het ware het volume uit de heuvel komen. En toch zie je vanop straat, langs de zijkant, maar twee bouwlagen. Binnenkomen doen we langs die zijkant, via een pad dat bewust niet recht op de woning gaat. Zo bewaren de bewoners hun privacy terwijl ze maximaal genieten van natuurlijk licht en de prachtige uitzichten op de bomen en natuurlijke beplanting in hun tuin.

 

CLT en goudtoetsen

De woning is opgebouwd met een CLT (cross laminated timber) constructie, ook gekend als massief houtbouw, een specialiteit van de architect. “Bij CLT denken de meeste mensen aan rustieke chalets in de Ardennen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wij kozen als gevelmateriaal voor deze lange, platte betonsteen net om het strakke en hedendaagse effect te verkrijgen en het resultaat mag er zijn: een strak, hedendaags, open en ruimtelijk huis dat niet koud is maar net gezelligheid uitstraalt.” Om de gevel een passende, functionele en unieke uitstraling te geven, werd de gevelsteen verlijmd. Deze metseltechniek, waarbij de voeg slechts 3 tot 6 mm breed is, zorgt ervoor dat de steen (bijna) alle aandacht krijgt. In dit project zorgt de extreem dunne voeg, mogelijk gemaakt door de maatvastheid van de betonnen steen, er bovendien voor dat zijn langwerpige vorm nog meer tot zijn recht komt en een prachtig horizontaal lijnenspel ontstaat. Hoewel de voegen quasi niet zichtbaar zijn en slechts 8 % van de gevel vertegenwoordigen, luidde het advies van mortelfabrikant Weber om de kleur af te stemmen op de kleur van de gevelsteen, maar een tint lichter. De steen wordt hierdoor nog meer benadrukt en zijn kleurintensiteit versterkt. Tevens belangrijk was dat de lijmmortel afgestemd werd op de hardheid van de gevelsteen, waardoor een perfecte uitvoering door Arwo-Bouw gerealiseerd kon worden. Bovendien wordt, door een aangepaste mortel te gebruiken, de kans op uitbloeiingen beperkt. Opvallend zijn de accenten in de gevel: er is gekozen voor champagnekleurige kaders in geanodiseerd aluminium rond alle ramen. Ook de bekleding van de inhammen in het bouwvolume en de uitsprongen zijn in dezelfde champagnekleur. Men zou denken dat deze trend beter in de jaren ’70 was gebleven, maar het combineert perfect met de beige ondertoon van de betonsteen. De architect speelde duidelijk met volumes: waar aan de ene kant happen uit de gevel zijn gehaald, dienen de stukken die eruit springen dan weer voor de creatie van overdekte buitenruimtes. Deze accenten geven een frivoler, maar ook chique en hedendaagse toets aan de gevel”, weet de architect nog. De woning is opgebouwd rond één centrale, verticale kern met dubbele circulatie: één voor het gebruik van gasten, handig wanneer je bijvoorbeeld van thuis uit werkt en klanten ontvangt, en één voor privégebruik.

 

Verticaliteit in de inkomhal

Vanuit de lichte inkomhal met doorzicht naar de keuken voel je meteen de verticaliteit: er komt veel licht van boven, waar de trap je naar de werkruimte voert. Alles is voorzien voor het comfort van gasten, die van in de vestiaire makkelijk toegang hebben tot het sanitair en de trap. Ook de private ingang, via het ingegraven verdiep, komt in deze inkomhal uit. Vanuit de inkom kan je de keuken zien. Een gezellige, lichte, open ruimte waar het aangenaam vertoeven is. “Die dubbele splitsing was heel belangrijk” vertelt Sylvie Bruyninckx verder. “We wilden de privé- en werksfeer echt afzonderlijk houden en terwijl toch de doorzichten via vides en het licht bewaren. Dat is gelukt: je hebt een impressie van de privévertrekken en het licht komt langs boven binnengevallen.”

 

Open en ruimtelijke leefruimtes

Rond de trap ontwikkelen zich alle ruimtes. Via de inkom begeven we ons naar de leefruimte met terras, dat ook weer doorzichten biedt naar heel het huis. De sfeer is er intiemer, het licht wat meer gedimd. En toch kan je vanuit deze knusse hoek genieten van het uitzicht naar buiten en komt er voldoende natuurlijk licht binnen. Voor de ramen staan elegante privacyschermen, ontworpen door de eigenaresse zelf. Via de leefruimte wandelen we verder in de spiraal rond de trap, via een ruim bureau, met weer doorzichten via een vide naar alle andere ruimtes, om aan te komen in de open keuken. Een lang, zwart element staat centraal. Alles wat overbodig is, is ingewerkt, en als je goed oplet vind je overal goudkleurige toetsen. Hier wordt graag gekookt en worden gasten gezellig ontvangen. De keuken is een samenwerking tussen opdrachtgever, VIVA en KLETZ. Binnen de door het architectenteam uitgewerkte set aan onder andere vormentaal, kleuren en texturen heeft het bedrijf haar unieke concepten, expertise en competenties toegevoegd. Meer concreet heeft KLETZ de rol van systeemintegrator op zich genomen. Sleutelelementen bij het concept waren: het creëren van maximaal gebruikscomfort met een minimale voetafdruk, het bouwen van een keukenoplossing met lucht recirculatie en koolstoffiltering en een duurzaam ontwerp. Alsook: een aangename ruimte creëren die niet als keuken aanvoelt en tevens erg praktisch is.

 

Dynamiek

Nemen we bovenaan de trap de splitsing naar de privé-vleugel, dan wandelen we eerst langs een moderne, open sauna. Volledig beglaasd en afgewerkt met bamboehout – een duurzame houtsoort die ook als vloerafwerking boven en op de trap wordt toegepast – heb je ook van daar een overzicht over heel het huis. “Er zit veel dynamiek in de elementen”, klinkt het. “Vanuit de sauna bijvoorbeeld heb je opnieuw die verticaliteit en kan je een glimps van de leefruimte beneden ontwaren. Je ervaart, zelfs van daar, de ruimtelijkheid van de woning.” De master bedroom is opgedeeld in drie delen die los van elkaar kunnen functioneren, met telkens een schuifdeur aan elke kant van het centrale blok. Zo kan elk op zijn eigen tempo opstaan en doorgaan naar de dressing. De slaapkamer is niet heel groot, maar dat gevoel heb je niet vanuit het bed: je kijkt namelijk recht door een grote glaswand op de kruinen van de bomen. Hier zit je werkelijk in een arendsnest bovenop de heuvel, en het uitzicht is er prachtig. In de sobere, lichte dressing met opnieuw dat warme bamboehout en waar meneer en mevrouw elk hun kant hebben, is ruimte voorzien voor muziek en koffie. Het lijkt een detail, maar het is een gezellige toets. De rust waarvoor de architect koos voor het huis vinden we ook hier terug. Via de dressing kan je – opnieuw via twee schuifdeuren – doorlopen naar de badkamer met grote douche, vrijstaand bad en weer dat prachtig uitzicht op de bomen. In elke ruimte vind je het ritme van het huis terug. Ook hier werkten architecten en opdrachtgevers samen met KLETZ, die zorgde voor het ontwerp, de engineering en de productie van een voeg- en naadloze badkamerwand door gebruik te maken van de unieke kwaliteiten van acrylic stone composieten, net datgene waar KLETZ – via haar dochter SAAM – internationaal voor befaamd is. “De keuze van de opdrachtgever voor bamboe als materiaal gaf KLETZ de kans om duurzame materialen te combineren”, klinkt het bij het bedrijf: “bamboe verwerken vraagt namelijk specifieke kennis en is bijzonder duurzaam doordat deze houtsoort meer CO2 opneemt bij de groei dan tijdens het productieproces uitgestoten wordt. en dat is nu net datgene wat KLETZ wil zijn, een creatieve, lokale en duurzame onderneming.” Aan de andere kant van de trap vinden we de vertrekken van de kinderen: twee kamers met centraal een aparte douchekamer. De wc en berging zijn hier discreet weggewerkt in de wand. We wandelen verder naar de andere kant van de trap, waar we aankomen in een gezellig salon voor de gasten en het volledig beglaasd bureau. Vanuit deze ruimte heb je uitzicht op een foto van de kinderen en de grote goudkleurige lampen van de inkom. Je kijkt er recht naar beneden, in de keuken, en het licht valt langs voor- en achteraan binnen. “Het huis voelt heel warm en ingetogen aan, maar overal waar we konden hebben we grote openingen gemaakt. Vooral op de begane grond voel je die openheid heel goed.”

 

Concept en ontvangst

Een ding is zeker: deze woning heeft de naam “stairway to heaven” niet gestolen. Alles is rond de trap geconcentreerd. Rondom ontplooien zich de ruimtes en vides, voor maximale lichtinval en een ruimtelijk gevoel in een huis dat tegelijk heel intiem is. Het gevoel van rust is geaccentueerd door de keuze van de architect om zo weinig mogelijk verschillende materialen te gebruiken: beton, bamboehout en glas. That’s it. En meer moet dat ook niet zijn. Mede dankzij de hoge isolatiewaarden van de CLT en de compacte vorm, en zonder extreme ingrepen, is hier een BEN woning gecreëerd. “Alles wordt hier gebruikt: we geloven dat je een woning moet gebruiken op de plekken die zich tot dat gebruik verlenen. Een mooi voorbeeld is het terras aan de straatkant. Niet iets waar iedereen voor gaat, maar vooraan is het westen: dan ga je daar toch ’s avonds zitten?” De opdracht van de bouwheer en -vrouw was een strakke, warme woning waar de circulatie centraal staat, met als creatieve uitdaging: het mocht absoluut niet kopieerbaar zijn. “We stonden hard op een eigen identiteit en de signatuur van een eigen ontwerp. Het moest voor ons iets speciaal zijn waardoor het niet in de smaak zou vallen bij de mainstream. Creativiteit mag je niet kopiëren, dat moet je bij de eigenaar laten.”

 

Met dank aan:

 

VIVA ARCHITECTURE
Carnotstraat 39 – 2060 Antwerpen
t. 03 689 38 83 – www.viva-architecture.com

 

Weber Belgium
Oostvaartdijk 10 – 1850 Grimbergen
t. 02 254 78 54 – www.belgium.weber

 

KLETZ
Lokerenbaan 112 – 9240 Zele
t. 052 44 61 60 – www.KLETZ.be

 

Reynaers Aluminium
Oude Liersebaan 266 – 2570 Duffel
t. 015 30 88 66 – www.reynaers.be