TOP

Luxevakantie in het park

Is het de monumentale spiltrap die deze woonst zo intrigerend maakt? Het bijna kunstzinnige contrast van strakke lijnen en organische vormen? Of het materialenpalet waarin verschillende marmersoorten een hoofdrol opeisen? Eén ding staat vast: er zijn superlatieven nodig om deze villa te beschrijven. Wat architectenbureau UAU collectiv en uitvoerder Habitude Villabouw hebben verwezenlijkt is een lust voor het oog. Op een immens perceel, waar een gemanicuurde tuin over vloeit in een boomgaard, realiseerde beide partners een luxueus toevluchtsoord dat elke waarnemer onderdompelt in een absolute vakantiesfeer.

 

Spiltrap als aandachtstrekker

Oorspronkelijk stond er een oude villa op het domein. Die was nog in goede staat, ze had een tijdloze uitstraling, het landschap errond zette de beleving alleen maar kracht bij. Kortom: met een kleine update, wat reorganisatiewerk en het actualiseren van verouderde elementen, zou dit project gefinaliseerd zijn. “Dat was inderdaad initieel de bedoeling”, glimlacht Massimo Pignanelli,medezaakvoerder van UAU collectiv. “Maar het gebouw had zoveel karakter en potentieel. Uiteindelijk heeft die kleine upgrade geresulteerd in een complete renovatie, waarbij indeling en interieur grondig door elkaar gehaald zijn. Eén ding was daarbij heel belangrijk: we wilden niet zomaar moderniseren, de ziel van de woonst moest wel bewaard blijven. De gevel hebben we zoveel mogelijk in ere gelaten: wat schilderwerken, dakgoten die weggewerkt zijn, dat soort zaken.Wat al mooi is en rust brengt, hoef je niet nodeloos aan te passen.”De originele U-vorm werd behouden, de centrale inkomhal eveneens.Verder werd er duchtig geschoven met de in- deling. De kern van de woonst is een centrale vide met een monumentale spiltrap. Die wentelt zich bijna als een sculptuur richting de eerste verdieping. Dat de vloeren integraal uit marmer bestaan, bekrachtigt andermaal de monumentale sfeer.Vanuit de entree vloeien alle ruimtes harmonieus over in elkaar, terwijl er toch enige afscheiding merkbaar is. Elke woonfunctie heeft een eigen identiteit, enerzijds omdat voorzetwanden voor geborgenheid zorgen, anderzijds vanwege nuances in het materiaalpalet. In het toilet en de vestiaire ter hoogte van de inkomhal bijvoorbeeld verandert de vloer van een witte Carrara in een zwarte variant. Donkere maatkasten met deurlijsten in messing schenken de ruimte verder een bijzonder cachet. “Kleuren, stoffen en materialen vloeien van kamer tot kamer over in elkaar en creëren eenheid”, zegt Pignanelli daarover. “Op de vloer ligt er overal marmer, terwijl gerookt eikenhout subtiel terugkomt in het maatmeubilair. Op de keuken na vind je het haast overal terug. Hier en daar hebben de kasten ook een messing randje, een touch of gold die wel vaker terug- komt en samen met andere details voor uniformiteit zorgt. De keuzes van de materialen bepalen mee de sfeer. De keuken is een echte leefruimte, en die mocht dus licht zijn van toon. Het salon vraagt om gezelligheid, daar schemert het donker hout meer door. Daarnaast vinden we het belangrijk dat elke ruimte op zichzelf staat.We hadden hier evengoed voor een open canvas kunnen kiezen, maar dat hebben we bewust niet gedaan. Tussen woonkamer, eetruimte en keuken is er volop connectie. En toch valt achter elk hoekje wel iets te ontdekken. De woning zal altijd blijven verrassen.”

 

Geen grens tussen binnen en buiten

Kort gesteld bestaat de woning uit een centraal hart met aan weerskanten een vleugel die samen een U-vorm uitmaken. Aan de ene kant heb je het salon met haard en wijnkast, en aanpalend een bureauruimte, aan de andere kant de keuken met bijkeuken, en daarnaast een gezellig leeshoekje. Al die ruimtes kijken via kamerhoge glaspartijen integraal uit op het groen.Projectarchitect Valentijn Van Assche namens UAU collectiv: “Je zit hier met een prachtig landschap: een soort van parktuin met wilde struiken, diverse boomsoorten, daarachter fruitbomen, noem maar op. We wilden dat die zoveel mogelijk deel uitmaak- ten van de beleving in huis. Centraal hebben we de hal gelaten waar ze oorspronkelijk zat. Maar daarrond hebben we de ruimtes geopend naar de omgeving. Het huis beweegt zich in een U-vorm richting de tuin. De uiteinden van die benen zijn volledig afgewerkt met glas, zodat de grens met buiten bijna onbestaande wordt. Er ontstaat een oase van licht en ruimte, die je voelt doorheen de hele woning.”

 

Uitvoering en coördinatie Habitude Villabouw

UAU collectiv en Habitude Villabouw werkten samen aan het project. UAU collectiv verzorgde het ontwerp, Habitude verzekerde de verdere uitvoering.“Het bouwen zelf is op een vlotte manier verlopen en dat heeft veel te maken met de strikte opvolging van Habitude Villabouw,” vertelt Valentijn Van Assche. “Als je de omvang van dit project bekijkt, verdient dat toch een pluim. Qua timing en planning zijn we altijd op schema gebleven. Om maar één voorbeeld te geven: op een bepaald moment was het project gedeeltelijk klaar. Zaakvoerder Charles Cops en zijn team hebben ervoor gezorgd dat de bewoners al sneller in hun woonst konden, terwijl de rest van de werken rustig kon verlopen.We kunnen absoluut spreken van een heel goede samenwerking.”

 

Minimalistische deuren

Waar er tussen woonkamer, eetruimte en keuken volop connectie is, zorgen op andere plaatsen houten binnendeuren voor de nodige privacy. Valentijn Van Assche van UAU collectiv: “We hebben gekozen voor plafondhoge deuren van Brems, die mee hoogte geven aan de ruimtes. Deurkaders zijn overigens niet aanwezig, zodat ze mooi wegvallen in het vlak van de muren.” Brems Doors is een Belgische fabrikant, bekend om zijn minimalistische oplossingen. “Elke deur is een meubelstuk”, zegt de architect. “We hebben hier te maken met transponerende panelen die wel lijken te zweven in de ruimte. De deuren zien er bijna niet uit als deuren, het zijn vlakken die mooi meegaan met de taal van het interieur. Zelfs de meest functionele draaideur is ontdaan van alle overbodigheden.” Brems Doors staat inmiddels al vier generaties lang garant voor de mooiste maatwerkdeuren.“Voor ons zijn er een aantal zaken cruciaal: een deur moet mooi zijn en een zekere architecturale waarde hebben. Daarnaast moet ze volledig beantwoorden aan de reële behoefte van de klant. Dat komt op verschillende vlakken tot uiting: een deur moet op tijd geleverd zijn, goed geplaatst zijn én perfect samenvallen met de rest van het interieur.”

 

 

Marmeren kunststukje

Overal in de woning vallen kunstzinnige items op. In de zithoek bijvoorbeeld steelt een prachtige witte vleugel- piano de show. Stukken zoals schilderijen en het keramiek van Piet Stockmans werden samen met de architecten van UAU collectiv uitgezocht. Ze geven het exclusieve karakter van de villa nog net iets meer cachet.Voorts is het toch vooral de veelvuldige toepassing van marmer die het kunst- zinnige karakter mee accentueert. In totaal zijn er drie marmersoorten gebruikt in vloeren, wanden en meubilair: een lichte Carrara uit Italië, de Sahara Noir uit Tunesië en Forest Green afkomstig van Brazilië.“Het marmer, in witte en zwarte varianten, was ook in de oude woning overvloedig aanwezig”, zegt Massimo Pignanelli. “Die link naar de originele detaillering wilden we absoluut leggen.” “De Carrara en Sahara Noir vormen een heel mooie match, een die wel vaker voorkomt. Maar de architecten hebben er hier wel iets heel bijzonders mee gedaan”, pikt Johan Vermeulen van Bouwcenter Dils in. “Het haardmeubel bijvoorbeeld legt de focus prachtig op de fijne, goudkeurige adering van de zwarte natuursteen. De bewoners zijn het marmer samen met de architect gaan uitzoeken. Alle stukken zijn uit hetzelfde blok gezaagd, zodat er een heel uniform geheel is ontstaan.” Forest Green vinden we terug in de barkast in de eetkamer. Johan Vermeulen: “Een Braziliaans product waarvan de tekening wat doet denken aan wijd vertakte boomwortels, alsof je naar een versteend oerwoud staart.” Bouwcenter Dils is al een halve eeuw gespecialiseerd in natuursteen. Daarnaast ver volledigen composiet en Dekton het aanbod. Vloer- en wandtegels, sierschouwen, gas- en houthaarden, ze worden allemaal met veel zorg verwerkt in het atelier, waar authentiek vakmanschap wordt gecombineerd met de nieuwste technologieën.

 

Hotel met suite

Via de spiltrap of de lift? Of via een extra trap naast het bureau? Hoe je je naar de eerste verdieping begeeft, kies je zelf. Feit is dat op het hogere niveau dezelfde detaillering aanwezig is als beneden. In navolging van de spiltrap zijn er overal zachte rondingen zichtbaar die de contouren van het dak volgen. Het hout van de trap loopt overal door. Alleen in de natte ruimtes is marmer weer aan zet.Boven zijn alle ruimtes via schuif- en andere deuren aaneengeschakeld. Centraal bevindt zich de masterbedroom die richting de linkervleugel uitloopt in twee badkamers en dressing, drie ruim- tes die directe toegang geven tot elkaar, maar ook afgesloten kunnen worden om redenen van privacy. Allemaal kijken ze uit over de tuin.Het meest opvallende item in de slaapkamer is het op maat gemaakte bed gebaseerd op eenVelda slaapsysteem van Veldeman Bedding. Het familiebedrijf met roots in Bokrijk is al sinds 1954 gespecialiseerd in slaapcomfort en is marktleider in België. Inmiddels is de derde generatie aan zet en heeft de onderneming zo’n 500 mensen in dienst. Die werken elke dag aan de productie van matrassen, boxsprings en lattenbodems van hoge kwaliteit. De focus ligt op gezonde slaapsystemen met een stijlvolle, hoogwaardige afwerking. Elk product vindt via distributeurs Europawijd, van in Scandinavië tot in Zuid-Europa, zijn weg naar de particulier.

De bewoners kozen voor een luxueuze uitvoering in gerookt eikenhout dat elders ook terugkomt: een meubelstuk an sich met een extra breed frame, nachtkastjes aan weerszijden en een opbergkast aan het voeteinde. Lig je op het bed, dan kijk je recht naar de oude houten spant van het dak dat werd blootgemaakt, wit geschilderd en van sfeervolle verlichting voorzien. Massimo Pignanelli:“Een ingreep als deze maakt nog maar eens duidelijk dat het hier eigenlijk om een gebouw op leeftijd gaat. Authentieke elementen zijn subtiel gereïntegreerd in de nieuwe architectuur. Daarnaast geven die elementen meer hoogte aan de ruimte.” Man en vrouw kregen elk hun eigen badkamers, die in directe verbinding staan met elkaar. Allebei lijken ze gedoopt in Carrara-marmer. Vooral het vertrek van de dame des huizes springt in het oog: wanden, vloeren, meubilair en inloopdouche zijn allemaal opgetrokken in witte natuursteen.Voor de omkasting van het bad kozen de architecten dan weer voor de zwarte variant met goudkleurige adering.“Het geheel oogt rustig en exclusief ”, zegt Valentijn Van Assche, “terwijl een groot raam ter hoogte van de badkuip het landschap mee betrekt in de ruimte. Je kijkt echt uit over de boomkruinen, alsof je bovenop de natuur zit.” Vanuit de masterbedroom heb je toegang tot de slaapkamer van de dochter, die doorloopt in een badkamer, logeerkamer en multifunctionele ruimte. Terwijl de badkamer perfect aansluit bij het kleur- en materialenpalet van de natte ruimtes van de ouders, is de uitstraling van de kamer helemaal anders. Zachte rozige tinten geven een girlie look-and-feel. “Je moet een kind kind laten zijn. De inrichting is vrij traditioneel gehouden, zoals het hier vroeger was.Verder zorgen pastelkleurige accenten ervoor dat de kamer helemaal op maat is van meisjes.”

 

Van de kelder naar het zwembad

In de buik van de woning bevindt zich een immense kelder, waar er behalve bergruimte ook plaats is om te wassen en strijken. Het meest in het oog springt evenwel de wijnkelder, een gekoelde ruimte die met smeedijzeren deuren gescheiden wordt van een proefhoekje. Voor het smeedwerk werd een beroep gedaan op Intens interieur & smeedwerk, dat ook de afsluiting van de stalen wijn- kast op het gelijkvloers op zich nam. Ook werden hier de stalen deuren uitgevoerd alsook het wijnrek waar de flessen op gepresteerd zijn. Intens interieur & smeedwerk is gevestigd in Zandhoven, nabij Antwerpen. Van stalen ramen en deuren tot wanden, trapleuningen en veel meer: alle stalen schrijnwerk wordt er ambachtelijk geproduceerd in eigen atelier. De passie voor het vak vind je in alle creaties terug. Toch zijn het niet alleen de authentieke stalen interieurelementen die Intens zo gegeerd maken, persoonlijke begeleiding zit in het DNA van het bedrijf. Daarnaast bieden de zaakvoerders geïnteresseerden de kans om hun passie in levenden lijve te ervaren in hun kijkwoning. “Alles wat wij doen gebeurt uit passie voor ons ambacht”, zegt zaakvoerder Kristof. “Staal brengt extra beleving in een ruimte, zoals je ook in deze woning kunt zien. Het heeft iets authentieks en eigenzinnigs, maar werkt evengoed in moderne architectuur. Het is multi-inzetbaar. In deze woning komt het prachtig tot zijn recht: de stijl is modern, met behoud van traditionele elementen, wat voor een heel mooie dynamiek zorgt. Ik kan alleen maar fier zijn dat ook ons werk hier deel van uitmaakt.” Van de wijnklimaatkast naar het zwembad. Wie zin heeft in een duik, kan zich in de kelder omkleden. Er is een bescheiden ruimte voorzien vanwaar je snel richting de tuin met zwembad, BBQ- en loungeruimte kan gaan.“De buitenruimte heeft geen al te grote transformatie ondergaan”, zegt Massimo Pignanelli. “Borders, boomgaard en zwembad waren nog in goede staat. Daar kunnen we de voormalige bewoners alleen maar dankbaar om zijn. Ze scheppen het perfecte kader voor deze woonst.”

 

UAU collectiv
Architect Valentijn Van Assche
Kunstlaan 18 B 5 – 3500 Hasselt
t. 011 74 93 29
www.uaucollectiv.com

 

Habitude Villabouw
Koninginnelaan 105 – 3630 Maasmechelen
t. 089 77 23 90
www.habitude.be

 

Bouwcenter Dils
Nijverheidsstraat 12 – 2235 Hulshout
t.015222322
www.bouwcenterdils.be

 

Brems Doors
Hagelandstraat 30 – 3545 Halen
t.013460290
concept store:
Schapenbaan 20 – 1731 Relegem
t.024620929
www.brems.be

 

Veldeman Bedding
Industrieweg-Noord 1155 – 3660 Opglabbeek
t. 089 36 66 60
www.veldeman.com

 

Intens interieur en smeedwerk
Molenheide 104
2242 Zandhoven
t. 0473 54 88 87
www.intens-interieur.be

 

Tuinaanleg Gert Kwanten
Kolibos 9
3910 Neerpelt
t. 011 66 66 46
www.gert-kwanten.be