TOP

Authentieke parel in eer hersteld

 

‘A once in a lifetime opportunity’. Je kent het wel, zo’n chanceke dat je pad kruist en waar je eigenlijk volledig moet voor gaan. Het overkwam deze bouwheer toen zijn oog op een pand viel in het pittoreske Brugge. Als je achtertuin bij wijze van spreken de idyllische Reitjes zijn, dan mag je wel spreken van een unieke locatie. Het pand in de Brugse binnenstad stond al een tijdje leeg, maar toch ging de bouwheer niet meteen overstag. Het gebouw, een oude huidlooierij uit de 19e eeuw, had door de leegstand wel wat afgezien. Het was ook volgestouwd met muren en kleine ruimten waardoor het oorspronkelijk karakter ervan ver te zoeken was. Laat staan dat je er een woonst kon in zien. Toch keek hij er doorheen en ontdekte hij het potentieel van het drie verdiepingen hoge pand. Uiteraard kon hij ook niet omheen de fantastische ligging midden de Brugse binnenstad en omringd door al het cultureel-historisch fraais waar deze stad rijk aan is. Hij ging ervoor en maakte er zijn eigen iconisch topprojectje van. Als zaakvoerder van maatwerkatelier Sanskriet had hij alvast een streepje voor. Hij heeft een oog voor een sterke detaillering en kon zich hier dan ook volledig laten gaan.

 

Een blanco canvas
Hij wilde zoveel mogelijk terugkeren naar de oorspronkelijke vorm en alle authentieke elementen van het gebouw opnieuw in zijn eer herstellen. De binnenkant werd dan ook volledig gestript. Alles dat niet origineel was, werd eruit gehaald zodat er opnieuw gewoon vier volledige open niveaus waren. Een blanco canvas dus waarbij de bouwheer gewoon van nul kon beginnen met de inrichting ervan. Eenvoud, natuurlijke elementen, een pure afwerking en ruimten die zo polyvalent mogelijk ingevuld konden worden. Dat moest de rode draad vormen door de ganse woning. Bij het binnenkomen in de woning is deze interpretatie al meteen duidelijk. “Aangezien de garage dienst doet als inkom wilde ik deze niet opvatten als een traditionele garage, maar eerder als een hip en allround concept”, meent de bouwheer. Getuige van deze insteek is alvast het loopglas in het plafond dat je al een sneak peek geeft van de eerste verdieping. De serene afwerking, de hoge plafonds en de witte muren creëren hier meteen een ruimtelijk gevoel en maakt van de garage zelfs een uitstekende locatie om gasten te ontvangen. Rechtdoor treed je meteen de leefruimte binnen met een ruime zithoek en links een uitgestrekte keuken. Deze delen waren oorspronkelijk twee aparte entiteiten, maar door ze nu met elkaar te verbinden heeft de achtergevel een lengte van maar liefst 22 meter. De plafondhoge boogramen tekenen deze achtergevel en zorgen niet alleen voor een overvloed aan licht, maar laten ook toe om – waar je ook staat – optimaal te genieten van het magnifieke uitzicht. De keuken krijgt hierdoor de feel van een galerij. Centraal staat een keukeneiland slash eettafel waarin ook het kookgedeelte is geïntegreerd. De keuken is minimalistisch uitgewerkt in hout en volledig op maat. Deze uitvoering harmoniseert eveneens perfect met de balkenformatie aan het plafond. Door de kasten in verschillende breedtes uit te werken, krijgt de strakke, maar warme toon ook een speels effect. Het design werkblad in Fenix zorgt niet alleen voor een stijlvolle look, maar is ook ideaal voor in de keuken dankzij de gebruiksvriendelijke eigenschappen. De coating laat geen vingerafdrukken zien en voelt zijdezacht aan.

 

Omdat alle ruimtes zo hoog zijn, was maatwerk voor de binnendeuren ook een evidentie. Xinnix, letterlijk ‘ik zie niks’ omschrijft perfect het resultaat van de deursystemen van deze specialist, namelijk naadloze onzichtbare binnendeuren. Vandaar dat deze deuren zonder omlijsting dan ook perfect passen in dit uitgepuurde en minimalistische interieur. Net zoals het maatwerk liggen het deurblad en de wand in dezelfde lijn wat niet alleen rust brengt, maar ook een gevoel van ruimte creëert. De deursystemen van Xinnix zijn verkrijgbaar in standaard afmetingen, maar evengoed op maat, wat hier een absolute must was. Om deze deuren zonder omlijsting te bekomen wordt er gebruik gemaakt van een aluminium frame – hier in wit gelakt – dat ze in de muur monteren. Enkel een dunne hangnaad en de deurkruk verraden dat er een doorgang is. Ook het beslag is telkens inbegrepen. Je kiest uit meer dan dertig soorten verschillende sluitingswijzen, waaronder zelfs elektronische driepuntsluitingen. Ook 3D onafhankelijk regelbare scharnieren horen erbij. Standaard zijn die verkrijgbaar in wit, maar om nog meer te kunnen aansluiten bij verschillende interieurs kan je ze ook kiezen in zwart of alu. Het systeem is toepasbaar voor draaideuren tot op 3,5 meter hoogte. In diezelfde stijl zijn ook brandwerende en/of akoestische systemen mogelijk. Deze worden eveneens naadloos geïntegreerd. “De klassieke logge branddeur kan dus gemakkelijk vervangen worden door een Xinnix model zonder in te boeten aan de juiste eigenschappen”, vertelt Laurens Vermeulen van Xinnix Door Systems. Naast de volledig vlakwandige binnendeuren heeft Xinnix ook schuifdeursystemen in haar gamma. Deze systemen zorgen ervoor dat de deur volledig in de muur kan schuiven. Deze deur, die tot 3,5 meter hoog en tot 3 meter breed per deurblad kan meten, verdwijnt volledig in de gewone muurdikte. Het schuifsysteem is toepasbaar voor zowel houten als glazen deuren en kan ingezet worden als enkele – of als dubbele deuren.

 

Licht en ruimte in het kwadraat
Eenmaal op de eerste verdieping overvalt de ruime lichtinval ons meteen. Ook hier laten de grote raampartijen de ruimtes baden in het licht. Links ontluikt een ruim, open bureaugedeelte. “Hier gebeurt de ontwikkeling van onze houten designmeubelen en krijgen totaalconcepten voor onze klanten vorm”, vertelt de bouwheer. Ook hier trekt het loopglas de aandacht en zorgt het voor een leuke interactie tussen de verschillende niveaus. Links bevindt zich de master bedroom die zich optrekt als een ruime open suite met badkamer en dressing. Het los meubilair in hout zijn warme concepten in de strakke inrichting. In het badgedeelte trekken de design wastafels in envelopvorm van Antonio Lupi de volle aandacht. Samen met het losstaande bad vormen ze een knap geheel. Achter het slaapgedeelte bevindt zich een ruime dressing met plafondhoge kasten. Deze werden eveneens op maat uitgewerkt door Sanskriet en vormen een aangenaam contrast door de uitvoering in zwart geborstelde eik. Elk niveau heeft z’n eyecatcher, maar een onverwacht wauw-effect krijgen we toch wel op de tweede verdieping. Een rad dat dateert van tijdens de gloriedagen van de huidlooierij werd gevrijwaard, gezandstraald en geïntegreerd in het interieur. De bouwheer creëerde er een open lounge. Een ideale ontvangstruimte om gasten in stijl te verwelkomen en er te aperitieven. Aan de andere kant, ter hoogte van de achtergevel zijn twee kinderkamers opgetrokken. Een badkamer met een dubbele wastafel en inloopdouche telt er als gemeenschappelijke factor.

We keren terug naar de inkom waar we nu linksaf gaan om de trap te nemen naar boven. Om tussen de verschillende verdiepingen te navigeren, kan je dus de trap nemen, maar er is ook een huislift. Deze werd ontworpen en geplaatst door Verolift. Deze ontwerper en plaatser van liften biedt verschillende types, maten en afwerkingen van liften aan. Dit zowel voor privégebruik als voor professioneel en commercieel gebruik. Voor deze woning koos de liftexpert voor een personenlift met gearless technologie of elektrische aandrijving. “De bouwheer wou een huislift die hoogwaardig comfort biedt en vergelijkbaar is met een liftrit in een appartementsgebouw. Er moest immers rekening gehouden worden met vier stopplaatsen”, legt zaakvoerder Francis Verrone uit. Een uitdaging was ook de smalle schachtbreedte. “Sowieso was een personenlift met beperkte liftput en schachtkop hier op zijn plaats, maar we zijn er evenwel in geslaagd om toch een brede ingang te voorzien door te werken met driedelige deurpanelen”, legt hij uit.

Net zoals in de woning was detaillering ook voor de lift het ‘keyword’. Het parket loopt bijvoorbeeld gewoon door tot in de lift, maar ook voor de afwerking van de lift zelf werd geen detail gemist. De deurkaders werden in dezelfde kleur meegeschilderd als de muren en ook de liftkooi werd gelakt in een kleurenkeuze van de bouwheer. “Al van bij het begin van het ontwerp denken we mee hoe we de lift kunnen integreren in het gebouw. Daarbij houden we zo optimaal mogelijk rekening met de wensen van de klant”, vertelt Francis Verrone. “Dankzij onze expertise kunnen we steeds een lift op maat voorstellen die aan alle vereisten voldoet”. Met een eigen team van ervaren monteurs en technici zorgen ze steeds voor een vlotte montage en 24/7 service. Verolift is net verhuisd naar een nieuwe locatie in Sint-Martens-Latem. In de nieuwe showroom staat beleving centraal. “Er staan een aantal liften die hun mogelijkheden en kunnen ten volle etaleren. Zo wordt het voor de klant nog eenvoudiger om de juiste lift te kiezen die past bij hun project”.

Nog een verdieping hoger komen we – in wat de bouwheer noemt – het administratieve hart van de woning. Momenteel staan er ergonomische bureautafels, maar ook hier valt het polyvalent gebruik op. De ruimte werd uitgebreid met onder andere een keukentje, een douche en toilet in één waardoor het perfect ook als studio kan ingericht worden. “We hebben hier bewust geen vaste belijning gehanteerd waardoor alle opties nog open zijn”, beaamt hij. De maatkasten zorgen voor een praktische invulling van de schuine wanden. Ook hier werden de kastdeuren in verschillende breedtes uitgewerkt met een speels resultaat. Ook het prachtig vergezicht over de stad Brugge, die je hebt als je je hoofd door een van de dakvensters steekt, maakt deel uit van dit uniek pand.

 

Een weelde aan subtiele details
De woning is doorspekt met subtiele details in alle mogelijke uitvoeringen waardoor het ganse pand als een verrassend kijkspel inspeelt op de zintuigen. Dat gaat van de verlichting tot de afwerking van de kasten en zelfs bouwkundige ingrepen. “Veel van deze details zijn nog ontstaan tijdens de uitvoering van het bouwproces”, zegt de bouwheer. “In de masterbedroom bijvoorbeeld hebben we loopglas voorzien ter hoogte van de achtergevel. Vanuit de leefruimte heb je zo een perfect zicht op de toren van de Onze-Lieve-Vrouw kerk”. De buitenomgeving bereik je tenslotte via de keuken die eerst uitmondt in een overdekt terras dat volledig in hout is afgewerkt. Twee ramen in dezelfde boogstijl laten je op elk moment en tijdens elk seizoen genieten van de feeërieke omgeving. Het terras in blauwsteen voorziet enkele uitsparingen voor groen wat een mooie afspiegeling geeft tegenover het water. Een partij buxusbollen en een kerselaar in volle bloei doorbreken de kadrering van het terras en brengen kleur. De rijzige achtergevel is net als de voorgevel geconcipieerd met een rode gevelsteen in combinatie met zwart schrijnwerk. En verder is het er ongerept genieten van het water en haar fauna en flora. 

 

Met dank aan:

 

Sanskriet
www.sanskriet.be 

 

Xinnix Door Systems
www.xinnix.eu

 

Verolift
www.verolift.be

 

Liquidfloors
www.liquidfloors.eu

 

Nuans
www.nuans.be

 

Optimacool
www.optimacool.be

 

Novy
www.novy.be

 

Quooker
www.quooker.be

 

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be