TOP

Tarch

De ouderlijke woning kan in veel gevallen een buitenkans betekenen om aan een bouwproject te beginnen. Maar wanneer die zich in een straat met kleinere rijwoningen bevindt en met minder buitenruimte dan aanvankelijk gewenst, kan de twijfel wel eens toeslaan. Vooraleer definitief te beslissen, besloot de bouwheer daarom het ontwerp van een architect af te wachten. Toen hij dat van Thierry De Vos onder ogen kreeg, werd het alsnog een overtuigende go.

Net als de andere woningen in de straat kende dit huis een typische indeling. Het hoofddeel van 7 meter diep met daarnaast een schuur met keuken, badkamer en toilet en daarachter dan de nodige bijgebouwen zoals een veranda. Klein, introvert en donker: de ouderlijke woning van de schoonmoeder van de bouwheer was dus alles wat ze niet wilden. “Uiteindelijk is het een spel geworden waarbij bestaande volumes met nieuwe interageren. Het huis is wat het is, de uitdaging was om openheid te zoeken. Dat deden we in eerste instantie door open te werken aan de achtergevel met een uitbouw waarbij we zo breed en zo hoog mogelijk zijn gegaan om perspectief te creëren naar de tuin en die ook zoveel mogelijk binnen te brengen. Een tweede beweging is het toevoegen van een nieuw atypisch torenvolume. Daarbij hielden we ons aan de hoogte van het promotieproject op het perceel ernaast dat bestaat uit twee verdiepingen met een hellend dak. Dat liet ons toe om een apart oudergedeelte te voorzien onder het dak en het mooie zicht op de velden en de vaart op te zoeken boven de bestaande bebouwingen.”

Eens binnen lijk je een andere wereld binnen te treden dan wat de voorkant laat vermoeden. Tarch staat voor tijdloze architectuur en dat is exact wat je krijgt. De inkomhal is sober en strak met deuren in het vlak. Een stalen deur scheidt de gang van de leefruimte. Die is lichtrijk en begeleidt je blik naar buiten. Dat komt onder meer door de volledige glazen achtergevel en het benadrukken van de verticaliteit, zowel door de vormgeving van de keuken en eethoek als door de positie van het lange keukeneiland in zwart gebeitste eik met inox werkblad en het bijzondere lichtarmatuur van Flos over de volledige lengte. Om dit zicht niet te verstoren met een dampkap, koos de bouwheer heel bewust voor een Novy Panorama. Olivier Lambert, Marketing Director: “De designvrijheid is inderdaad één van de grootste troeven van dit product. Het plafond blijft gevrijwaard doordat je geen rekening hoeft te houden met allerlei leidingen die in het plafond geplaatst moeten worden. Bijkomende troef van de Novy Panorama is het semitransparante glas waardoor je tijdens het koken niet op een zwart vlak van de dampkap kijkt maar er quasi door kan kijken. Dat geeft een licht gevoel aan het product en in projecten zoals hier met een raampartij er achteraan is dat een welgekomen voordeel. En het feit dat je de dampkap enkel ziet wanneer je aan het koken bent, maakt het verhaal van de Panorama compleet. Na gebruik schuift de toren gewoon terug weg in het glas en zie je enkel één grote kookplaat zonder permanente opening. Wat de naam alle eer aandoet, is dat je kookpotten en -pannen panoramisch naast elkaar kan zetten wat meer bewegingsvrijheid en -gemak geeft. Hetzelfde geldt voor het naar links of rechts schuiven van potten door het ontbreken van een opening of toren in het midden. Je kan bij de Panorama ook gebruikmaken van tal van leuke features. De chef-functie laat bijvoorbeeld toe om verschillende temperaturen toe te kennen aan diverse zones zodat je als een echte chef kan koken. Een ander leuk feature in dit innovatief design is de bridge-functie waardoor je inductiezones met elkaar kan laten communiceren. Bij een grillplaat bijvoorbeeld die over twee zones gaat, voelt het toestel aan om dit element als één geheel te beschouwen en kan je eenvoudig met één slider dezelfde temperatuur aan beide zones toekennen. Zo krijg je een heel leuk kookproces dat bijna als barbecueën aanvoelt. De Novy Panorama is al sinds het ontstaan in 2018 heel succesvol en nu hebben we ook een upgrade doorgevoerd waarbij we een versie aanbieden met vijf kookzones in plaats van vier en met een lengte van 120 cm. Voor wie nog meer ruimte en kookplezier wenst.”

 

De combinatie van de karaktervolle parketvloer in visgraatmotief in de zithoek met de grootformaat keramische tegels in de keuken werkt heel goed en is bijzonder functioneel. Het eikenhout werd zowel hier als overal in de woning behandeld met twee componenten olie van Rubio Monocoat. Bart Defrancq, commercieel directeur: “Wie kiest voor hout, doet dat bewust omwille van het natuurlijke karakter. Je wil het hout zien en voelen. En dat wil je zoveel mogelijk behouden bij een noodzakelijke behandeling. Want uiteraard is het de bedoeling het hout te beschermen. Daar spelen wij op in. Het voordeel van onze Rubio Monocoat Oil Plus 2C is dat je het hout in één laag kan kleuren en beschermen. Toen wij dit op en top Belgisch product in 2005 lanceerden, was er de nodige argwaan maar vandaag zijn wij over de hele wereld actief in meer dan 80 landen en wordt er jaarlijks meer dan 50 miljoen vierkante meter hout met ons product behandeld. Het is een twee componenten olie die een moleculaire binding met het hout aangaat, meer bepaald met cellulose. Daardoor wordt het één met het hout en kan het hout genieten van een sterke bescherming. Het is daardoor ook heel onderhoudsvriendelijk en bij eventuele schade aan de vloer of trap, kan je heel lokaal gaan herstellen. De olie gaat immers enkel een binding aan met onbehandeld hout, waar er cellulose vrij is. In de olie zitten ook geen solventen waardoor je meer rendement haalt. Met 1 liter kan je gemiddeld 40 m2 behandelen. De Oil Plus 2C is beschikbaar in 40 standaardkleuren en een extra gamma aan trendkleuren. De kleur Smoke die hier werd toegepast behoort tot de standaardkleuren en is onze meest natuurlijke kleur, bijna doorzichtig. Daardoor geniet je nog meer van de natuurlijke look van hout. Je kan ons product ook toepassen op fineer of mdf, bijvoorbeeld bij meubels, waardoor je doorheen de woning eenzelfde uitstraling hebt. Veel schrijnwerkers gebruiken het bijgevolg graag voor de behandeling van inbouwkasten. Het feit dat je maar één laag hoeft aan te brengen, levert ook tijdswinst op en minder transport. Het is dus ook een ecologische keuze.” Het visgraatparket draagt bij aan de intimiteit en gezelligheid van de zithoek. Zeker in combinatie met de strakke gashaard. Het maatwerk met de witte kastenwand inclusief verborgen televisiehoek en de aangehouden lijn daaronder in één vol smeedijzeren blad dat zowel als kader voor de gashaard dient als een boekenplank en speelhoek voor de kinderen is, staat op punt.

Vanuit de leefruimte word je echt in de tuin gezogen. Dat wordt versterkt door het gebruik van dezelfde keramische tegel voor het terras als binnen, zij het dan in een iets ruwere versie en 2cm dik, die exact dezelfde lijn aanhoudt. Het tuinontwerp in combinatie met de architectuur van de woning geeft de tuin, ondanks een beperkte oppervlakte, wel de sfeer van een groot terrein: aangename en onderhoudsvriendelijke groenaanleg, bomen, terras, zwembad met mozaïeken, sfeerverlichting, alles is aanwezig om een instant vakantiegevoel op te wekken. Muren werden lichtgrijs gecementeerd om eenheid en rust te creëren en dragen bij aan het patiogevoel dat je hier kan ervaren. Hier komen de bewoners elke dag opnieuw tot rust. De tuin is misschien wel de grootste verrassing wanneer je de woning bezoekt en daar speelt de architectuur handig op in.

Van in de tuin zie je eveneens het spel van de volumes maar dan in een volledig opengewerkte en hedendaagse achtergevel. Zwart aluminium schrijnwerk en grote raampartijen omarmen het verticale torenvolume. Via de eiken trap in de inkomhal bereiken we de eerste verdieping waar de kinderkamers zich nog in het volume van de oorspronkelijke woning bevinden. Zij beschikken over een eigen badkamer en toilet waar we dezelfde keramische tegel herkennen als beneden, zij het dan in een kleiner formaat. In de nieuwe uitbouw mondt de gang uit in een multifunctionele kamer die zowel als speelkamer als bureau kan dienen. Zenithaal licht via een horizontale passage net onder het plafond zorgt hier overdag voor helderheid. In de traphal naar de tweede verdieping herkennen we een eerste claustra. De tweede bevindt zich in de badkamer van het oudergedeelte aan de voorgevel. Zo kan je optimaal van het vrijstaande bad of de inloopdouche genieten zonder inkijk van buitenaf. Via een lange dressing, opnieuw begeleid door een elegant en langwerpig armatuur van Flos, kom je in de slaapkamer waar dit torenvolume zijn grootste troef uitspeelt: dankzij een groot raam tot op de vloer – dat eigenlijk doorloopt tot de speelkamer daaronder – heb je een schitterend zicht over de velden tot aan een lange bomenrij waarachter de Vaart zich een weg naar Damme baant.

Ik begrijp dat de eigenaars aanvankelijk hun twijfels hadden, maar ik begrijp even goed waarom ze uiteindelijk toch in zee zijn gegaan met Tarch. Eens binnen heeft het gebouw de look en feel van een ruime hedendaagse woning met alle troeven die men zich kan wensen. De hoge mate van afwerking en uniformiteit van materialen zorgen voor rust, net als de uitnodigende tuin. En hoewel enkel de voorgevel nog verwijst naar het oorspronkelijke huis, zijn ze er toch in geslaagd de ouderlijke woning een nieuwe ziel en toekomst te geven. Dat is, gezien de steeds maar slinkende ruimte die ons rest, hoopgevend.

 

Met dank aan:
Tarch Architectenbureau
www.tarch.be

 

Novy NV
www.novy.be

 

Rubio Monocoat
www.rubiomonocoat.be

 

MBI De Steenmeesters
www.geostylistix.nl