TOP

Charmant herenhuis

Een authentiek herenhuis prijkte al enige tijd op het verlanglijstje van deze eigenaars. Toen ze er na lang aanhouden één voor zich konden winnen op een droomlocatie, keken ze ernaar uit om aan het avontuur te beginnen. Gezien het om een beschermd monument ging, begon dit nog aarzelend maar de samenwerking met Steenhuyse Signature Spaces loste al hun verwachtingen in. Die herstelden de ziel van dit imponerende gebouw uit de 19e eeuw op indrukwekkende wijze en voegden daar een smaakvolle hedendaagse toets aan toe.

Dat de ziel van deze woning door verwaarlozing, slechte ingrepen en de ontdekking dat niet alleen het exterieur maar deels ook het interieur beschermd was, verloren was gegaan, is een understatement. Het oude gebouw was er slecht aan toe. Zo regende het op bepaalde plaatsen via het dak binnen. Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Door de slechte staat ervan kregen ze na lang aandringen de toestemming om het dak te vernieuwen en iets te verhogen waardoor een volwaardige verdieping onder het dak mogelijk was. Het werd dus een grondige renovatie waarvoor ze beroep deden op architect Diederik Vertongen voor de structurele bouwwerken en op Steenhuyse Signature Spaces voor het interieur. Ze vonden het belangrijk met mensen te kunnen werken die open stonden voor hun inbreng. Ze hadden immers zelf al een uitgesproken idee maar ze waren nog op zoek naar een vleugje magie en creativiteit. Die vonden ze terug in de stijl van Steenhuyse Signature Spaces die ze via sociale media hadden leren kennen. Mathias Steenhuyse: “Het interieur van een beschermd monument renoveren is geen sinecure en al zeker niet als bepaalde zaken pas tijdens het ontwerp naar boven komen. Dat het vroeger ook nog een functie als bank heeft gehad, helpt evenmin. Er komt veel overleg aan te pas, met meerdere partijen maar uiteindelijk bereik je wel een akkoord. We hebben het gebouw binnenin, met uitzondering van enkele zaken, zo goed als volledig gestript van valse wanden en plafonds. En daarna zijn we opnieuw beginnen opbouwen met respect voor het verleden maar met de subtiele integratie van hedendaagse troeven en comfort. Het resultaat is een geslaagd huwelijk van beide ambities waardoor dit gebouw opnieuw een mooie toekomst voor zich heeft.”

De leefkeuken blinkt uit in hedendaags comfort met een hoofdrol voor natuursteen. De Calacatta Verde met felgroen, witte en zwarte vlekken, siert zowel de donkere kastenwand op het einde als het langwerpige monolithische keukeneiland. Als een sculptuur in de ruimte combineert dit kunststukje uitstekend met de neutrale Pastellone vloer, het stalen schrijnwerk rond de grote raampartijen en het gewelfd plafond. Een deel daarvan ontdekten ze achter een verlaagd plafond, waarop ze besloten dit procedé in rode baksteen te herhalen in het verlengde. Een herinnering aan de plaats waar de paarden vroeger verbleven, een geslaagde ingreep. Net als het bronzen verlichtingsarmatuur boven het eiland, een staaltje vakmanschap van de kunstenaar van DIM atelier die het, net als de gouden ader in de pastellonevloer, op maat ontwierp. Kunst, een passie van de bouwheer die op verschillende plaatsen in de woning terugkomt, werd overigens smaakvol geïntegreerd in een interieur waarin het volledig tot zijn recht komt. “Voor het ontwerp van het interieur zijn we vertrokken vanuit de keuken. Het is altijd fijn als de klant zelf met toffe en nuttige input komt. Ze hebben een goede smaak waardoor het een fijne wisselwerking was. De plannen in 3D worden voorgelegd en daarbij bekijken we diverse mogelijkheden. Zo was er van de keukenwand, de trap en het schrijnwerk aanvankelijk ook een witte versie getekend. Dat was nog voor we het gewelf ontdekten en dat verandert uiteraard alles. In renovaties stuit je altijd op onverwachte zaken maar dan moet je daar flexibel en creatief mee omgaan. Uit de reacties van onze volgers en van deze klant bleek nadien al snel de voorkeur voor de donkere versie en die vonden we zelf ook best passen bij de nieuwe situatie.”

In de kastenwand verborgen zit de deur die doorgaans naar de bijkeuken of berging zou leiden. Hier komen we terecht in een gang met achtereenvolgens toegang tot toilet, wasplaats en koude berging. Net zoals je van hieruit toegang hebt tot de tuin. Zoals gezegd was het voor de nieuwe eigenaars wenselijk om vanuit de keuken een link met de zithoek te maken en die kwam er ook op de hoek van de oorspronkelijke achtergevel. In deze zitruimte verdween het glas in lood plafond maar werd de oorspronkelijke mozaïekvloer behouden en opnieuw op punt gezet. Een warm tapijt bedekt echter het grootste deel maar zorgt, samen met het meubilair, voor een aangenaam en licht interieur. Dat geldt niet voor de aanpalende bibliotheek met ingebouwde bureauruimte die terug uitgeeft op de gang. Dit maatwerk werd, net zoals in de keuken, namelijk uitgevoerd in donkere eik fineer en was geen sinecure. Op de verschillende tussenstukken op maat kwam bijvoorbeeld een extra accent op de kopse kant en in oude kamers zoals hier is er ook geen enkele rechte wand.

En als die kamer al weet te verrassen, wat dan gezegd van de volgende. Want naast de keuken en leefruimte vinden we wat de bewoners zelf de ‘Vlaamse kamer’ noemen. Het is vooral hier dat bleek dat ook binnenin ruimtes beschermd waren. Misschien gelukkig, anders ging deze kamer wellicht verloren. Het had immers veel voeten in de aarde om die te herstellen maar je waant je zo terug in de 19e eeuw. Houten wanden en lambriseringen werden gezandstraald en de houten vloer opgeschuurd, het handgeschept behangpapier in Vlaamse stijl krijgt nog een restauratie, binnendeuren met brandglas werden opgefrist en uiteraard ontbreekt ook de karaktervolle open haard niet. Met het katholieke beeldhouwwerk aan de muur zijn ze minder blij, maar met een andere ingreep dan weer wel. “Er was in deze ruimte een opening naar de zithoek aan de andere kant van de muur maar wij wilden een andere circulatie vanuit de keuken. Daarop werd deze opening op advies van bevriend interieur architect Henry Vercauteren tot barkast omgevormd en lijkt het alsof dit altijd zo is geweest. Ook het juiste verlichtingsarmatuur vinden voor deze bij aanvang donkere ruimte, was geen evidentie. Dit stuk van Flos integreert zich sober en smaakvol.”

We nemen, net zoals de bewoners, de metalen trap in de keuken naar de bovenverdieping en komen meteen in het oudergedeelte terecht die zich er net boven bevindt. Dressing, slaapkamer en badkamer bevinden zich dan wel in één ruimte, er is tevens de mogelijkheid om ze af te sluiten. Een ruime dressing met centraal een juwelenbox is van de slaapkamer gescheiden door een imposante stalen deur met spiegelend glas, het kamerbreed tapijt maakt een zacht en aangenaam loopoppervlak. De achterzijde van de dressingkast is meegenomen in het meubilair in de slaapkamer waar er een nis in werd gemaakt. Dezelfde lijn van de nis hield men aan voor de wand van het bedmeubel. De badkamer helemaal achteraan bereik je mits een opstapje en kan ook hier weer worden afgesloten met een stalen deur. De Pastellone kalkpleistervloer die doorloopt in douche en wanden schept, samen met de houten voorwerpen, een warme en gezellige sfeer, zeker in combinatie met vloerverwarming. De Nero Dorada natuursteen in het wasmeubel met daarin ook – net als in de keuken – de VOLA kraan maakt het compleet.

Sfeerbeleving vinden de kinderen ook in de speelruimte tussen de master bedroom en hun eigen kamers en badkamer. Deze ‘kinderliving’ is een garantie op speelplezier en ontspanning. Het gedeelte dat aan hen gewijd is blinkt opnieuw uit in een overdaad aan ruimte. Zowel de twee kinderkamers als de badkamer en de logeerkamer – met toegang tot een extra dressing – zijn gul en sfeervol met warme materialen. De tweede dressing, vroeger de badkamer van de master bedroom, is uitgevoerd in larikshout en nadien gelakt met metallic. In de kinderbadkamer met toilet, bad en inloopdouche voert mortex de toon. Alle troeven van een herenhuis – hoge plafonds, vele verschillende kamers, verrassing en charme – werden wonderwel uitgespeeld in deze meer dan geslaagde transformatie. “Het is een mooi geheel geworden van verschillende intrigerende kamers met sterk maatwerk. Er zit weer een ziel in het gebouw.

 

Potier Stone
www.potierstone.be

 

Miele
www.miele.be