TOP

SheCi.be architecten

In het landelijke Ledegem vonden de zaakvoerders van Couckuyt Interieur na lang zoeken een perceel voor de realisatie van hun eigen woning. En dat op een boogscheut van hun interieur- zaak. De vormgeving vertrouwden ze toe aan SheCi.be architecten die nog meer dan gewoon maar woningen, voor- al smaakmakende en praktische woonsferen creëert. De beperking van 1000 kubieke meter hield hen niet tegen om een hedendaagse woning te realiseren die imponeert. Couckuyt Interieur wou een lichtrijke woning die ze konden aankleden met warme materialen. Om hun wensen te ver talen stelden ze SheCi.be architecten aan. Sophie en Christ: “Wij hebben voor interieurarchitect Sebastiaan Van Damme en architect Cindy Taelman al veel mooie projecten mogen uitvoeren.We hadden dus alle vertrouwen in dit duo. En terecht zo bleek, de opeenvolging van de volumes en de inrichting van het interieur, alles klopt. Wel is het zo dat we met hun interieurontwerp aan de slag zijn gegaan om het te finetunen want voor onze eigen woning durfden we een beet- je explicieter te gaan dan wanneer we voor klanten werken. Niet alleen omdat we houden van warme en sprekende natuurlijke materialen, ergens is deze woning ook ons visitekaartje.”

 

Dat visitekaartje oogt buiten eerder sober met een vrij gesloten voorgevel in witte crepi, gecombineerd met een tuinmuur in zwarte aluminium gevel- bekleding, het klassiek zwart-witverhaal. Centraal krijgen we wel een inkijk dankzij een grote raampartij die over de twee verdiepingen loopt. Met de luifel ervoor krijg je een uitnodiging tot de woning. SheCi.be architecten: “We wilden een woning die licht en ruimte ademt en aan de buitenzijde vooral rust en harmonie uitstraalt. Dat doet de hagelwitte crepibezetting. Op die manier wordt ook extra aandacht gegeven aan de vormentaal. Een doorlopend donker alu dakrandprofiel over alle vrijstaande gevels markeert zo de horizontaliteit van het project. Aan de voorzijde hebben we een accentgevel voorzien in zwart geprofileerde alubekleding die tevens de tuinmuur vormt en het semi-private karakter van de voortuin markeert. Het uitkragende inkomvolume benadrukt de relatie tussen binnen en buiten en door de uitsparing ter hoogte van de vide bij de traphal, creëer je gastvrijheid en een spannende, luisterrijke inkomhal.”

 

Om de architectuur en de vormentaal tot zijn recht te laten komen, werd dus geopteerd voor een strakke gevelbepleistering van Willco Products. Lien Anthoons: “SheCi.be architecten werkt vaak met onze producten en onderschrijft ons pleidooi voor kwaliteit en service. In dit geval gaat het om één van onze recentste harssierpleisters, Willco Premium met korrel 1,5 mm. Dit is toch wel een uniek product in België. In vergelijking met onze andere standaard silicone harssierpleisters is de samensteling nog verbeterd. Zo heeft die niet alleen een betere korrelstructuur – ronder en op basis van marmerkorrels – waardoor die mooier gestructureerd kan worden, dankzij de nieuwe samenstelling kan ook mos, algen en ander vuil zich niet meer afzetten waardoor de gevel veel langer proper blijft. Met Willco Products, een op en top Belgisch familiebedrijf, zetten wij hard in op kwaliteit en service.Vandaar dat wij van A tot Z gevelisolatiesystemen aanbieden voor een nog betere garantie. Dat doen we onder het kwaliteitslabel 100% Willco Products en betekent eigenlijk dat wij architec- ten, bouwheren en uitvoerders een gesloten systeem aanraden waarbij alle lagen op de gevel gerealiseerd worden met producten van hetzelfde merk. Die zijn op elkaar afgestemd en enkel zo kan je een kwaliteits- garantie aanbieden. SheCi.be architecten ondersteunt ons daarin en in dit project is dan ook uitsluitend met producten van Willco Products gewerkt: grijze Neopor isolatieplaten met een lambdawaarde van 032, één van de beste op de markt, vervolgens onze Multilight Plus kleef- en uitvlakkingsmortel en tenslotte afgewerkt met onze Premium sierpleister.”

 

In dat zwart-witverhaal speelt ook de tuinmuur een belangrijke rol. De zwart geprofileerde alubekleding is een product van Alinel. Zaakvoerder Jan De Paepe: “Wij waren de eerste die met verticale profielen op de markt kwamen maar behalve esthetiek koppelt Alinel ook een grote mate van functionaliteit aan alle producten. Die geslaagde combinatie maakt dat plaatsers graag met onze producten werken en hun appreciatie is voor ons heel belangrijk. Zo beschikken wij over het compleetste systeem op de markt waardoor het vrij snel en gemakkelijker dan vroeger geplaatst kan worden. Deze innovaties zijn voor de eindklant aardig mee- genomen maar zijn dus vooral voor de professionele uitvoerders waar wij mee samenwerken – Cope-Invent Ramen & Deuren in dit geval – een zegen. En behalve voor een eenvoudige installatie door de vakman, zorgt het ook voor een hoge afwerkingsgraad. De manier waarop deze strakke gevelbekleding doorloopt van tuinmuur in voordeur en ook aansluit op de rest van het aluminium buitenschrijnwerk, bewijst de veelzijdig- heid van dit product. Want hoewel het in hoofdzaak bedoeld is als gevelbekleding laat Alinel door haar systeem meerdere toepassingen toe zoals ook voor- deuren, inkomgehelen, brievenbussen en tuinelementen. Met als resultaat dat het geheel gekenmerkt wordt door hetzelfde geometrische lijnenspel en eenheid van vorm. En dat komt uiteraard de architectuur van de woning ten goede. Alinel is een op en top Belgisch bedrijf dat totaalsystemen ontwikkelt voor de bekleding van zowat elk denkbaar oppervlak en daarvoor ook nauw samenwerkt met vooraanstaande architecten- bureaus. We streven immers allemaal hetzelfde na: het creëren van harmo- nieuze gehelen en dat met mooie, kwalitatieve en functionele producten. Daar is deze knappe realisatie het bewijs van.”

 

Behalve voor de Alinel gevelbekleding stond Cope-Invent Ramen & Deuren ook in voor alle aluminium buiten- schrijnwerk en de aluminium gordijn- gevel vooraan. Peter Cottyn: “Het was zeker geen evident project met standaardmaten en als familie van de bouwheer leg je de lat voor jezelf automatisch al wat hoger. Dit project bracht met de gordijngevel vooraan, de aluminium gevelbekleding in de tuinmuur die opzij doorloopt en de volledig opengewerkte achtergevel heel wat technische uitdagingen met zich mee, maar dat is net wat ons drijft. Daar waar het voor anderen zou stop- pen, begint het bij ons te kriebelen. Cope-Invent Ramen & Deuren, dat ik 21 jaar geleden heb opgericht en waar intussen mijn zoon Florian ook is ingestapt, staat voor inventief en onze leuze is ‘perfect coordination is invest in the future’ en dat is ook wat we hier hebben gedaan. Bij der- gelijke technische uitdagingen gaat het om millimeters, niet om centimeters. Je kan je dus geen fouten permitteren, en al zeker niet bij de opmeting. Die is cruciaal, vandaar dat wij het gebouw met een Total Station driedimensionaal inlezen. Na het ontvangen van het ontwerp, voeren wij ook steeds een eigen technische haalbaarheidsstudie uit vooraleer we alles tot in detail uittekenen. De belijning van binnen naar buiten en alle details moeten immers kloppen. Voor de ramen hebben we gewerkt met de Belgische raamprofielproducent AluK. De gordijngevel, een vrijdragende constructie, gebeurt met een strak diep profiel waar de beglazing van buitenaf gebeurt en gelijkloopt met het inkom- gebeuren aan de deur. Aandachts- punten daar zijn isolatie, waterdichting, dampscherm en koudebruggen. Achteraan zitten we dan met enorm grote schuifraampartijen die verzonken moesten zitten en waar van het plafond moest aansluiten tegen het bovenprofiel en met een gemotoriseerde achterdeur. De montage en plaatsing van die achtergevel was een huzarenstuk. Zeker ook boven waar het van gevel tot gevel doorloopt en je rekening moet houden met de minimale uitzetting, zelfs van aluminium. Om het spiegeleffect daar te maximaliseren hebben we een blind paneel geplaatst waar normaal een muur of kast staat en waar binnen- kor t nog een Colorbel beglazing opkomt. Dat we erin geslaagd zijn die combinatie van uitdagingen – gordijngevel, gewone raamprofielen en gevelbekleding – perfect in elkaar te laten overgaan en dat die nu als eyecather van de woning fungeren, stemt ons heel tevreden. Dergelijke projecten op de high-end residentiële markt waarbij we kunnen aantonen een meerwaarde te zijn, willen we in de toekomst dan ook nog vaker doen.”

 

Het lijkt alsof de buitenruimte met terras en zwembad de omgeving omarmt wat deze woning nog meer bij- zonder maakt. Boven de velden tekent de torenspits van de vroeggotische Sint-Eligiuskerk zich af en dat vormt samen met het silhouet van de dorps- kern een fraai zicht. Het spreekt voor zich dat het nieuwbouwvolume zich visueel hierop richt. Dat doet het door zowel het bovenste deel van de achtergevel op verdiepingsniveau als het gelijkvloerse deel maximaal open te werken naar de tuin. Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over. Het feit dat buiten dezelfde natuursteen als binnen werd gebruikt, zijhetdan3cmdikinplaatsvan2en in wildverband, draagt daar zeker toe bij. Maar ook de overkraging die een overdekte buitenruimte – een uitdruk- kelijke wens van de bouwheer – creëert, is een slimme ingreep: in de zomer voorkomt het over verhitting terwijl het in de winter nog net toelaat dat de laag schijnende zon in de woning valt. Het grote voordeel van deze overdekte ruim- te is dat je er heel lang kan genieten. In het meubilair van Overstock Garden heerst dan ook vaak een instant vakantie- gevoel. Delphine Declercq: “Elke tuin heeft zijn eigen stijl. Bij een moderne tuin zoals hier kan je best kiezen voor een loungeset met een eigentijdse uit- straling. De Orso lounge heeft een aluminium onderstel, gecombineerd met strakke zwarte koorden waarmee hij volledig beantwoordt aan een heden- daags design. Met de comfortabele All Weather Sunbrella luxe zit- en rugkussens lijk je op een wolk te liggen. Bovendien zijn ze waterafstotend en UV-bestendig waardoor ze makkelijk zijn in onderhoud en je ze het hele jaar door kan gebruiken. Daarnaast hebben we de Lacrima tafel voorgesteld. Door zijn eigentijdse uitstraling past die perfect bij de moderne uitstraling van de woning. De Lacrima tafel combineert strakke aluminium poten met de afgeronde recht- hoekige vorm van het tafelblad waardoor het geheel wat speelser oogt. Deze tafel is verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren maar hier kozen we voor een zwart aluminium onderstel in combinatie met een keramisch tafelblad (Aspen Grey).Tot slot opteerden we hier ook voor de Orso armstoelen aan de tafel om de zithoek in de tuin visueel te verbinden met de eethoek. Behalve hun eigentijdse uitstraling bieden deze armstoelen het ultieme zitgemak gezien de afgeronde kuipvorm voorzien is van zit- en rugkussens. Bij Overstock Garden, dé specialist in tuinmeubelen, ontwerpen we zelf onze meubelen en met een ruim en kwalitatief aanbod weten we zowel de liefhebbers van een landelijke als moderne stijl jarenlang genot en onvergetelijke zomers te bezorgen. En dankzij onze jarenlange ervaring vinden we steeds een set die naadloos bij de architectuur van jouw woning past. Daar is dit mooie project het bewijs van.”

 

Eens binnen merk je het gulle lichteffect van deze gordijngevel in de traphal. In deze hal vormt de trap een dynamisch en krachtig accent naast de doorlopende vliesgevel. Natuursteen speelt hier de hoofdrol en werd in een lichte versie zowel in de vloer als de trap doorgetrokken. Rechts van de inkom is een toilet en vestiaire te vinden terwijl aan de linkerzijde een bureauruimte is voorzien die afgescheiden is van de leefruimte. Die laatste bereik je rechtdoor via de inkom en laat meteen zien waarom dit het visitekaartje van Couckuyt Interieur is. In de opengemaak- te leef- en eetruimte met ook de keuken eraan verbonden, weet je amper waar eerst kijken. Grote glaspartijen trekken de achterliggende tuin en weilandschappen gretig naar binnen. Samen met de aanwezigheid van het zwembad levert dit al een mooi zicht op. Maar ook binnenin kan je je ogen ruimschoots de kost geven. Helemaal links in de L-vormige benedenverdieping is er de gezellige zithoek die charmeert met de kastenwand in gerookte eik met in de nis een accent in messing. Door de iets dieperliggende positie ten aanzien van de centrale eethoek bakent deze ruimte zich gevoelsmatig af. Kleuraccenten vinden we in de kunstwerken, zetels van Minotti, het tapijt en in de bijzettafeltjes. Hetzelfde geldt voor het blad in tropisch hout van de lange eettafel in de eetplaats die als verbindend element in het midden optreedt. Logischerwijze connecteer t die met de keuken en die op zijn beurt middels een lange kastenwand met de huisbar op het einde van het tweede been van deze L-vorm. Sophie en Christ:“De gebruikte materialen zijn allemaal warm en natuurlijk en hadden we vooraf al in ons hoofd. De accenten in messing zoals de grepen van de kastdeuren zijn ook sprekend. Het zijn levende materialen die we in balans in ons interieur hebben laten terugkomen. Een leuk detail vormen ook de zelf ontworpen bijzettafeltjes en eettafel – niet de klassieke ovalen vorm maar een specifieke atypische vorm op een stalen voet – op basis van boomschijven. Er is nagenoeg geen los meubilair, bijna alles is op maat gemaakt. Dat laat toe het interieur vol- ledig naar je hand te zetten.”

 

Het plan van SheCi.be architecten zit heel goed in elkaar met bijvoorbeeld bij de huisbar een toegang in de kastenwand naar een badkamer. Dit deel kan perfect de rol van poolhouse op zich nemen wanneer bij mooi weer de ramen openschuiven. Cindy en Sebastiaan: “Wij ontwerpen altijd van binnen naar buiten en daarbij vullen Cindy als architect en ik als interieur- architect elkaar logischerwijze goed aan.Alles start dus met een goede organisatie binnenin en interessante doorzichten naar buiten. En met de indeling van de ruimtes ontwerpen wij meteen ook het meubilair dat vervolgens door Couckuyt Interieur mooi werd verfijnd en aangekleed naar hun smaak.Wij houden van die geïntegreerde aanpak van een project waarbij wij ook veel aandacht besteden aan de coördinatie en opvolging zodat het hele bouwproces rimpelloos verloopt en onze klanten nadien zorgeloos hun intrek kunnen nemen.”

 

Ook aan de goed uitgeruste huisbar is het altijd gezellig toe- ven. Wat daarbij zeker niet mag ontbreken, is een wijnkoelkast. In dit geval gaat het om een inbouwtoestel van Liebherr. Thibaut Sohier:“En meer bepaald een wijnkast in onderbouw, één van de populairste producten op de markt. Dit toestel is vervaardigd uit zwart glas en past dan ook in heel wat inte- rieurs. Vooraan is dat glas uiteraard doorschijnend waardoor de wijnflessen zichtbaar zijn. Al onze wijnkasten met door- schijnend glas zijn uitgerust met een UV-filter om de wijnen te beschermen. Ze hebben ook een hogere luchtvochtigheid om de kurken te beschermen tegen uitdroging of schimmel. Het toestel zelf heeft twee temperatuurzones die flexibel ingesteld kunnen worden. De echte wijnliefhebbers kunnen er gerust hun topwijnen gecontroleerd laten rusten gedurende jaren op een temperatuur, ideaal tussen de 10 en 12 graden. Anderzijds kan je voor wijnen om meteen te consumeren opteren voor 15 graden voor rode of 7 graden voor witte wijn. Extra troeven zijn de compressor die op schokdempers staat, houten leggers die trillingen tegengaan, net als de kunststof waar de binnenkuip mee is uitgerust en de actieve koolfilter in elk toestel om schadelijke geuren en stoffen tegen te gaan. Speciaal aan dit specifieke toestel is het ontbreken van een handgreep, om strak mee op te gaan in de afwerking van de andere kasten rondom. Dit lossen wij op met een ingebouwde sensor in de deur zelf die automatisch opent bij aanraking. We merken de laatste tijd dat de wijnkasten steeds meer deel gaan uitmaken van ons interieur en naast de keuken ook als lifestyle element in bars zoals hier, leefruimte en zelfs in slaap- kamers worden geplaatst. Behalve functioneel heeft het dus ook een designwaarde gekregen. Cinem speelt als exclusieve importeur van het merk Liebherr hierop in door de klant zoveel mogelijk opties in afwerking en inbouw te bieden. Behalve inbouw hebben wij uiteraard ook een ruime keuze in vrijstaande wijnkasten met daarbij zelfs toestellen met drie temperatuurzones. Het toont dat wij in wijnkasten dan ook markleider zijn.” Waar de kastenwand al bijzonder warm en aangenaam aan- voelt door de speciale verftechniek die erop is aangebracht in verschillende lagen, is het vooral het monumentale kookeiland dat zorgt voor de sterke identiteit van de keuken. Het rijk geaderde keukenblad in donkereTravertijn straalt tegelijkertijd luxe en warmte uit, de combinatie met gerookte eik en gedurfd antiekrood is geslaagd en zinnenstrelend. In de keukenwand valt als accent ook de koperen kraan van Aqualex op. Die biedt zowel gekoeld als water op kamer- temperatuur aan als via een aparte leiding ook bruiswater. Eveneens verborgen in de kastenwand is de toegang naar de bijkeuken en berging met daarin ruimte voor technieken en een koelcel, opnieuw een handige ingreep van SheCi.be architecten die altijd veel aandacht besteed aan een goede integratie van technieken. Een aparte zijdelingse ingang brengt je van hieruit rechtstreeks de tuin in.

 

De bovenverdieping bereik je via de trap in de inkomhal. Bovenaan de trap bevindt zich de kinderbadkamer met zowel vloer en douche in dezelfde witte natuursteen als beneden. Dat wordt gecombineerd met een lavabomeubel in macassar en solid surface. Om de hoek maar eveneens op de kopse gevel ligt een sauna.Vervolgens hebben we in de nachthal toegang tot drie kinderkamers waarin er parket van eikenhout ligt, bureau en kastenwand zijn een samenstelling van eik fineer en lakwerk. Die kijken allemaal uit op het weidse zicht achteraan en hebben elk, net als de master bedroom, een schuifraam dat hen verbindt aan één groot terras. Op het einde van de nachthal met tegenover de kamers handig ingemaakte kasten, bereiken we het oudergedeelte. Hier wisselt de vloer parket in voor een zijdezacht wit tapijt en start het hotelgevoel. De entree van het oudergedeelte bestaat uit een heel ruime dressing met middenin een handig meubel. In dit ontwerp van Couckuyt dat doet denken aan een boetiek, is de uitsparing uit het juwelen- meubel een handige zitbank. Hoewel de kasten voornamelijk wit zijn, voelt ook deze ruimte heel warm aan. Behalve door het tapijt komt dit hier door de accenten in tropisch macassarhout die je ziet in de open kastdelen en de stoffering van de lades die terugkeert in de beddenwand. Ook de deurknoppen die op de bovenverdieping werden gebruikt, springen in het oog. De master bedroom heeft ook een eigen badkamer met zijlicht. Opnieuw herkennen we natuursteen in groot formaat maar het zijn vooral de badkuip en de inloopdouche die aanlokkelijk zijn. Net zoals in de overige delen van de woning komen ook hier accenten in gerookte eik en messing terug. De indeling van de ruimtes op de verdieping klopt en is efficiënt, het volgt eenzelfde logica als de configuratie van de volumes op de gelijk- vloerse verdieping. Ook hier had de architect oog voor een sterke buitenbeleving in de kamers door de oriëntatie naar het riante uitzicht op het rurale groen.SheCi.be architecten: “Meer nog dan zomaar woningen te ontwerpen, trachten wij vooral smaakmakende en praktische woonsferen te creëren. De indeling is belangrijk net als de lichtinval. Een lichtrijke woning genereert meer levenslust. Bij de indeling hebben we erop gelet dat er ruimte is voor privacy en individualiteit naast de gemeenschappelijke leefruimtes. En wonen is ook veel meer dan een opeenstapeling van materialen, het is de beleving en betekenisgeving die telt waardoor het voor de gebruiker het puur materiële overstijgt. De ruimtelijke benadering en behandeling van interieur en exterieur geeft het woonproject een rijke meerwaarde en het is vooral het resultaat van een goede samenwerking tussen opdrachtgever en architecten die elk aspect van het wonen tot in de kleinste hoekjes conceptueel benaderen en waardoor architectuur en interieur elkaar versterken.”