Niko Wauters
Er zijn zo van die woningen die moeten gezien worden. Deze villa, die het heldere signatuur draagt van architect Niko Wauters, is er één van. De witte gevel strekt zich uit over bijna de volledige breedte van het hoekperceel, ruim 36 are groot. De eerder gesloten façade, die door zijn breedte de horizontaliteit van de architectuur benadrukt, staat in contrast met de zeer open achterzijde van de woning met riante raampartijen. Een heldere en eigentijdse architectuur die, ondanks de immense glasvolumes, met een S-peil van amper 2 ook nog extreem energiezuinig blijkt ook. Want ook dat is een dada van de architect: futureproof bouwen met oog op een maximale duurzaamheid.
Bij dit project werd niets aan het toeval overgelaten. Architectuur, interieur en tuin – hier respectievelijk van architect Niko Wauters, interieurvormgever Kevin Desmet (K’in) en tuinarchitect Filip Van Damme – vormen een geheel dat zoveel meer is dan de som van de delen. Het is de synergie die het hem doet. Dit resultaat kan alleen bekomen worden wanneer de verschillende partijen al van in een vroeg stadium de violen gelijkstemmen. Alleen op deze manier voorkom je dat je tijdens het bouwproces nog compromissen moet sluiten. Bovendien hadden de bouwheer en -vrouw al van bij de start duidelijke wensen die op een vakkundige manier vertaald en begeesterd werden door de architect. Het resultaat: een huis, perfect geënt en op maat van de terecht trotse bewoners, een jong gezin dat hier thuis kan komen in een droomwoning.
Architecturale wandeling
De architecturale ontdekking en wandeling start al meteen van zodra we onze auto geparkeerd hebben. Het eerste wat uiteraard opvalt: de riante, witte gevel die de blikken naar zich toe zuigt. Er werd beslist de breedte van het perceel optimaal te benutten. Let wel: achter deze 80 meter lange façade gaan niet alleen woonvolumes schuil, maar ook een patio en, uiterst rechts, een overkapping voor de wagens. Door de gevel met andere woorden te verlengen met muren, lijkt de woning op het eerste zicht nog een stuk groter. Wat de stijl betreft, ging men resoluut voor een eigentijdse strakheid, weliswaar met voldoende variatie in de volumes om het dynamische karakter te garanderen.
Strak versus organisch
Dat geldt ook voor de tuin, een realisatie van tuin- en landschapsarchitect Filip Van Damme, die een combinatie maakt van strakke en koele materialen met meer organische lijnen en vormen. “Bij mijn ontwerp start ik steeds vanuit de architectuur van de woning”, aldus Van Damme. “Het kwam er dus op aan een strakke en uitgepuurde tuin te realiseren, wars van overbodige franjes, die niettemin een uitnodigende uitstraling heeft.” Wat meteen opvalt is ook het gebruik van betonnen volumes voor de verharding. De betonnen platen in diverse formaten werden op een creatieve manier geschikt en voegen een verrassend grafisch element toe aan de voortuin. Het organische van het groen heeft op zijn beurt een verzachtend effect. “Geen hagen hier, maar wel robuuste heesters, die voor een groen kader zorgen.” De siergrassen maken het af. Wat ook meteen opvalt: die ronde volumes bovenop het dak, die voor een boeiend contrast zorgen met de lineaire architectuur. Filip Van Damme verklaart: “Dat zijn ronde plantenbakken, gelakt in een identieke RAL-kleur van de gevel. Hierin zijn grassen geplant die op termijn net boven de rand zullen groeien.” Een speelse knipoog in een strak geheel. Die riante ronde bakken zullen we ook nog elders in de tuin vinden, soms in het wit maar ook in contrasterend zwart waarvan we twee exemplaren aantreffen in de achtertuin. Het perceel heeft trouwens een hoogteverschil van om en bij de twee meter, wat zowel voor de architect als tuinontwerper voor extra uitdagingen maar juist ook opportuniteiten zorgde. Van Damme: “Voor mij is dit een welgekomen surplus. Het laat toe om met niveauverschillen te werken en dit voegt dynamiek toe aan het tuinontwerp.”
Geen imperfecties toegelaten
Via het betonnen pad wandelen we nu resoluut richting voordeur. Ons ritme wordt enigszins afgeremd door de vier trapjes die het niveauverschil overbruggen. Om vervolgens, beschut tegen de regen dankzij de overkragende verdieping, aan te bellen. De riante en pivoterende voordeur doet zowel qua kwaliteit als formaat de woning alle eer aan. Men opteerde hier voor een donkere deur, die net als het alu buitenschrijnwerk voor een mooi zwartwit-contrast zorgt met de gepleisterde gevel, zowat hét aangezicht en visitekaartje van deze woning. Er werd gekozen voor een Willco Products gevelsysteem met bijhorende producten, vakkundig geplaatst door Consteca. Deze familieonderneming uit Londerzeel, met ondertussen wel 58 jaar ervaring en zo’n 45 gekwalificeerde medewerkers, weet wat vakwerk is. Niet toevallig worden ze dan ook gevraagd voor zowel buitenpleisterwerken als binnenbepleistering in projecten waarbij het kleinste detail ertoe doet. Eigentijdse architectuur van deze grootorde laat nu eenmaal geen imperfecties toe. Kwaliteit die blijft is de standaard. Dat blijkt uit de garantie van 10 jaar die Consteca standaard toekent. Bij dit project stond Consteca niet alleen in voor de gevelpleister, maar ook voor pleisterwerken in het interieur: alle natte pleisterwerken maar ook de installatie en minutieuze afwerking van de gipsplaten in deze woning met een foutenmarge gelijk aan nul.
Betrouwbaar gevelsysteem
Wat de producten en het gevelsysteem betreft, deed Consteca dus een beroep op Willco Products met het beproefde Willco Isolatiesysteem. In dit specifieke geval ging men voor de grijze Willco Neopor isolatieplaat – bestaande uit geëxpandeerdpolystyreen waaraan grafiet werd toegevoegd voor een betere akoestische isolatieen een geoptimaliseerd wooncomfort – in combinatie met de witte Willco silicoonharssierpleister. Dit is de standaard sierpleister, gekozen door 90% van de klanten, hier weliswaar toegepast met een extra fijne korrel van 1 mm, in tegenstelling tot de standaard 1,5 mm die doorgaans gekozen wordt. “Dit garandeert een gladdere afwerking en bijgevolg een strakkere look”, verklaart Lien Anthoons van Willco Products. Silicoonharssierpleister is een superelastische sierpleister, gemakkelijk verwerkbaar en met een hoge dampdoorlatend karakter. En dankzij de zijn water- en vuilafstotende eigenschappen blijft deze het langst schoon. Bovendien werd er door Consteca achteraf nog een extra beschermende laag aangebracht. De Willco Silicoonharsverf Clean is buitengewoon vuilafstotend waardoor vuil zich nog moeilijker vasthecht op de sierpleister. Lien Anthoons van Willco Products: “Nieuw is bovendien onze Willco Premium KR, een silicoonharspleister waarin deze extra bescherming als het ware is ingebouwd. De anorganische kleurpigmenten maken dat ultrawit ook echt wit blijft, ook wanneer de gevel dag in dag uit wordt blootgesteld aan fel zonlicht. Willco Premium KR garandeert dus een maximale kleurechtheid, dit in combinatie met een extra bescherming tegen algen en mos. Dit laatste is te danken aan het Willco Plus additief dat standaard aan deze sierpleister wordt toegevoegd. Een maximale gevelbescherming bij alle mogelijke weersomstandigheden.
Architecturale alu gevelbekleding
De witte sierpleister werd smaakvol afgewisseld met Alinel, de architecturalegevelkleding in lichtgewicht aluminium die in België ontwikkeld werd en steeds vaker zijn weg vindt naar bijzondere woningen. Hier viel de keuze op Alinel type D dat metzijn ultra slanke en koelribachtige vissen een zeer strakke belijning verleent aan het oppervlak. Een spel van licht en schaduw zorgt voor extra dynamiek. Het was de firma TSV uit Retie die instond voor de vakkundige installatie. De Alinelgevelafwerking ziet zich op verschillende plekken rondom de woning herhaald, wat voor een boeiend geheel zorgt. Het grootste vlak treffen we aan onder de carport aan de zijgevel. Luc Vennekens van TSV: “Steeds vaker kiest men ervoor om de aluminium gevelbekleding te laten doorlopen op de garagepoort en eventueel ook de deur. Ook hier was dat het geval: de automatische sectionaalpoort én zijdeur liggen netjes in hetzelfde gevelvlak en gaan als het ware op in één strak geheel.” De kleur, steeds op maat, werd perfect afgestemd op deze van het buitenschrijnwerk. Ook al lijkt de gevelbekleding wel vervaardigd uit één groot stuk, toch bestaat het vernuftige en gepatenteerde totaalsysteem uit diverse profielen die op een slimme manier in elkaar schuiven en onzichtbaar bevestigd worden. Dankzij de verschillende profielen en gepatenteerde tand-haakverbinding laat elke gevel, maar ook elk ander denkbaar oppervlak, zich perfect op maat bekleden. Ook hoeken en raamaansluitingen wordenmet oog voor detail afgewerkt. Indien er voor Alinel wordt gekozen als gevelbekleding, is dat steeds volgens het principe van een geventileerde gevel. Een eigentijds gevelmateriaal dat, hier in combinatie met sierpleister, voor een esthetische plus zorgt.
Kruispunt met twee looplijnen
Deze woning smaakt naar meer, nieuwsgierig als we zijn om het interieur te ontdekken. Via de voordeur komen we in de hal, meteen het ‘kruispunt’ waar de twee grote looplijnen van de woning elkaar snijden. Ga je rechtdoor, dan volg je de looplijn van de bezoekers, richting leefruimte én het wijdse uitzicht op de tuin. In het gezelschap van de vrouw des huizes ontdekken we eerst de ‘private looplijn’ die, evenwijdig met de voorgevel en straat, de carport met keuken verbindt. Eigenlijk is de benedenverdieping ingericht als één grote ruimte met centraal een blok bekleedmet donker getinte fineer van eik. Architect Niko Wouters: “Ik verwijs ernaar als de ‘zwarte doos’, een multifunctioneel volume dat dienst doet als space divider enrondom tal van functies groepeert: gastentoilet, keukenwand, open regalen, linnenkoker en meer. Onze rondleiding start links met een bezoek aan de keuken. Een zee van licht komt ons tegemoet. De grens tussen binnen en buiten vervaagt, dit dankzij de enorme ramen, hier voorzien van een schuifdeur die toegang verleent tot het terras. De keuken zelf weet functie en sfeer perfect te verzoenen en zet meteen de toon qua materiaalgebruik. De achterwand in houtfineer maakt, zoals vermeld, deel uit van het centrale blok en biedt plaats aan de ovenuitrusting, koelkast en een afsluitbare ontbijtnis. En dan is er het vier meter lange kookeiland met ontbijttoog, uitgevoerd in Fior Di Bosco, de warmte van Italië vervat in een natuursteen met subtiele gouden adering. Deze natuursteen is als een constante die ook elders in huis voor extra cachet zorgt, waaronder aan het haardmeubel en het open bureau op de verdieping. Consequent materiaalgebruik brengt rust en zorgt voor een visuele eenheid in het interieur. Geen enkel detail werd er over het hoofd gezien. Zo werden ook de stopcontacten, in de ontbijtnis en aan de zijkant van het eiland, afgewerkt met natuursteen waardoor ze visueel opgaan in het geheel. Kastruimte is er in overvloed. Ook de wandhoge witte kasten tegen de zijmuur, binnenin afgewerkt met de donkere houtfineer, maken dat er werkelijk voor alles een goed georganiseerde plek is.
Een andere wellness-wereld
Grenzen tussen binnen en buiten doen vervagen, daar kwam het op aan. Dit effect wordt op meer dan één manier bereikt. Door de glaspartijen, maar bijvoorbeeld ook door de Alinel alu gevelbekleding die visueel wordt doorgetrokken in het interieur. We zien de zwarte, verticale lamellen niet alleen toegepast op de wand en deur – netjes in één vlak – die de keuken scheidt van de wellnessruimte, maar ook aan het keukeneiland en wat verder in leefruimte aan het haardmeubel. Maar eerst dus nog een tussenstop in de wellnessruimte die ons plots in een heel andere wereld brengt. Niko Wauters: “Het was de bedoeling hier een andere sfeer te creëren, net of je ergens anders bent. De strakke inrichting heeft een hoog zen-gehalte, bijna op zijn Japans.” Wat wel een constante blijkt, is weerom die openheid. De sauna met glazen wanden garandeert een ruimtelijk gevoel, net als de wandvullende glazen schuifdeur die toegang biedt tot een patio waar men in alle privacy kan afkoelen. Ook hier weer een ronde, witte bloembak als ingetogen ‘groenbrenger’. Op de vloer, zowel binnen als buiten: een keramische tegel die de sfeer van een authentieke Ceppo di Gres natuursteen, met eivormige gesteentefragmenten, perfect weet te vatten. De perfect uitgelijnde tegelvoegen verbinden in- en exterieur. Tot slot zien we dezelfde tegel toegepast in de inloopdouche, voorzien van een Kneipp-saunaslang en regendouche met watervalfunctie. Alles om, even weg van alles, te herbronnen in eigen huis.
Leefruimte met ‘whisky chamber’
De rondleiding brengt ons vervolgens naar de lichtovergoten leefruimte met drie meter hoog plafond. De royale eettafel met bijzonder onderstel wordt vergezeld van met fluweel beklede kuipstoeltjes. Italiaans design zet de toon, ook wat de verlichting betreft. Elk stuk werd zorgvuldig uitgekozen met oog op een harmonieus en eigentijds geheel, weliswaar met warme en huiselijke toets. Interieurarchitect Kevin Desmet: “Zo werd er hier en daar gewerkt met een gouden of bronzen accent, zeer subtiel. Ook dit voegt warmte en charme toe.” Wat betreft de parketvloer, licht getinte en ter plekke geschuurde Franse eik, koos men in de leefruimte voor een visgraatmotief. De gashaard, stijlvol ingewerkt in het haardmeubel, maakt het extra gezellig. Bijzonder: de tv, eveneens geïntegreerd in dit meubel, gaat schuil achter een met lamellen beklede liftdeur die met een druk op de knop omhoog gaat. Grenzend aan het salon bevindt zich misschien wel de meest bijzondere kamer: ‘the whisky chamber’. Als fervente whiskyliefhebber wou de heer des huizes inderdaad een aparte ruimte waarin de unieke collectie, mooie belicht, perfect tot zijn recht komt. De riante deur, die in open toestand volledig vlak in de wand komt te liggen, laat de keuze of je de whiskykamer bij de leefruimte betrekt of niet. Maar zelfs in gesloten toestand zorgt een raam ervoor dat de waardevolle collectie nog steeds zichtbaar blijft vanuit de woonkamer.
Allesomvattende hotelbeleving
Typerend voor architect Niko Wauters is dat hij de trap naar de bovenverdieping bij voorkeur vanuit de leefruimte laat vertrekken, weliswaar discreet opgesteld. Dat is ook hier het geval. Ook deze trap met Z-treden werd bekleed met Franse eik, met minutieuze afwerking in verstek. De trapleuning werd voorzien van ledlichtlijnen voor nachtverlichting én sfeer. Onze eerste stop op +1: de twee kinderkamers – waarvan er één dienst doet als gastenkamer – met daartussen de gemeenschappelijke badkamer. Een raam was hier geen optie, dus werd er geopteerd voor een royale dakkoepel die ’s nachts het magische maanlicht vangt. Aan de andere kant van de nachthal bevindt zich de master-bedroom die garant staat voor een allesomvattende en luxueuze hotelbeleving. Een patio brengt buiten nog maar eens naar binnen en zorgt voor extra daglicht. Doorheen dit hele project is er veel aandacht voor innovatieve en discrete deuroplossingen. Zo heeft de deur die slaap- en badkamer hier scheidt een dubbele functie en blijkt ze in open toestand deel uit te maken van de maatkast. De materialen van de badkamer, met vrijstaand bad in solid surface en inloopdouche, verwijzen naar deze van de benedenverdieping. Ook hier zorgt de Ceppo di gres tegel voor cachet en visuele eenheid. Baden in ingetogen luxe is het motto.
Slaapcomfort mét advies
Voor de keuze van de meubelen ging men niet over één nacht ijs. Esthetiek maar ook comfort zijn primordiaal. Dat blijkt alvast uit de keuze voor het Beka bed, hét centerpiece van de slaapkamer, dat esthetiek en ultiem slaapcomfort weet te verzoenen. Het ideale bed? Voor iedereen anders! Daarom lieten de heer en vrouw des huizes zich adviseren door de slaapexperts van Meubelen Ponsaerts in Rillaar. Deze zaak staat voor meer dan 5.000 m² interieurideeën, kwaliteitsmerken aan eerlijke prijzen en een gespecialiseerde slaapafdeling waar men zich kan laten adviseren maar ook diverse bedopstellingen mag uitproberen. Tony Ponsaerts, zaakvoerder: “Slaapadvies is echt maatwerk en nemen we zeer au sérieux. Afhankelijk van lichaamsbouw en –gewicht, maar ook de voorkeur, komen we steeds tot een persoonlijke oplossing, rekening houdend met de individuele behoefte. Een goede ondersteuning van de rug is nu eenmaal zo belangrijk. Eén matras met twee verschillende matraskernen met aangepaste densiteit? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Het slaap-DNA van man en vrouw zijn doorgaans verschillend en ook daar houden we rekening mee.” De keuze viel hier uiteindelijk op de Beka Box Cubic 25 met hoofdbord Sofia, zwart metalen poten en de stof Nevada Stone. Het Beka slaap- en boxspringprogramma laat dan een verregaande personalisatie toe, qua comfort maar ook wat de afwerking betreft. Zo heb je keuze uit maar liefst 24 hoofdborden, onderverdeeld in 4 esthetische lijnen zodat er steeds een hoofdbord is in lijn met je interieur. Daarna kies je de poten – met 8 varianten in houten en metaal –en de bekleding. Met in totaal wel 45 stoffen onderverdeeld in 3 stofcategorieën is er aan keuze geen gebrek. Tot slot kies je je matras om het slaapcomfort te vervolledigen.
Energiebewust bouwen
Rest ons nog één deur op de bovenverdieping, deze van de technische ruimte. De combinatie van een duurzame geometrische warmtepomp voor verwarmen en koelen, pv-panelen en hoge isolatiegraad maakt dat deze woning een S-peil van amper 2 heeft. Dit is dus ruim onder het S-peil van 28 dat vanaf 2022 de norm wordt. Wat ventilatie betreft, koos men hier voor een type D met warmterecuperatie waarbij zowel de aan- als afvoer van de lucht mechanisch verloopt en de binnenluchtkwaltiteit geoptimaliseerd wordt. Dit wordt gecombineerd met een luchtbevochtiger, vooral nuttig tijdens de winterperiode, die voor een aangenaam binnenklimaat én bescherming van het houtwerk zorgt. Of hoe ruim, eigentijds, energiezuinig en comfortabel wonen hier perfect verzoend werden.
Met dank aan:
www.nikowauters.be
www.kevindesmet.be
www.consteca.be
www.willcoproducts.be
www.alinel.be
www.filipvandamme.be
www.ponsaerts.be