TOP

Spelen met beton en ruimte in unieke Urban Villa’s

“Een groot perceel van meer dan 40 are langs een drukke verbindingsweg. En een pas gepensioneerd koppel met een voorliefde voor strakke, hedendaagse architectuur. Met deze elementen stapten we naar architect Jef Beneens van Inarto – architecten, met de vraag of zij een woning en een aantal luxe-appartementen konden realiseren.” We zijn op bezoek bij de bouwheer van de twee villa’s en genieten onder een blakende zon op het ruime terras achteraan van een vers gebrouwen koffie, wanneer architect Jef Beneens van Inarto – architecten komt binnenwandelen. “Toen de bouwheer met dit perceel en zijn plannen tot bij ons kwam, wisten we meteen: we hebben hier dan wel ruimte voor meerdere gezinnen, no way dat we hier typische appartementsblokjes gaan bouwen. Het perceel is gelegen langs een drukke weg, en voor ons was het belangrijk dat passanten de indruk krijgen dat hier twee speelse woningen staan en geen zeven, als knipoog naar de grote villa die hier vroeger pronkte. We hebben het project daarom van in het begin Urban Villa’s genoemd”, vertelt Jef.

Een missie waarin ze geslaagd zijn. De twee Urban Villa’s sprongen me bij het aanrijden meteen in het oog, ook al liggen ze ver naar achter ten opzichte van de perceelgrens. Gevels in strak crepi, knappe overkappingen, ruime voortuinen met parking voor bezoekers, idyllisch pad naar de voordeur. “Beton als bouwsysteem heeft veel voordelen”, vertelt Nele Colpaert van Concrete House. Bij deze Urban Villa’s realiseerden we het betonskelet, het buitenschrijnwerk, ramen, trappen, dak, ventilatie en sanitair en gevelafwerking. Na een bezoekje in onze kijkwoning, besloot de bouwheer met ons in zee te gaan. Door de sterkte van beton zijn er weinig steunmuren nodig. Zo worden grote open ruimtes eenvoudig gerealiseerd. Door te werken met lichte wanden kunnen de open ruimtes flexibel ingedeeld en nadien eenvoudig aangepast worden. Dankzij die grote overspanningen is het ook gemakkelijk om ramen te voorzien tot tegen het plafond, wat in moderne architectuur zoals die in dit project vaak gebruikt wordt. “Door haar massa en de grote luchtdichtheid heeft beton ook een hoge thermische inertie, waardoor de warmte goed kan gestockeerd worden in de winter, en de koelte in de zomer. Hierdoor verkort het stookseizoen en daalt het energieverbruik. We werken hiervoor vaak met een lucht-waterwarmtepomp, wat ervoor zorgt dat de vloerverwarming niet alleen verwarmt maar ook verkoelt in de zomer. Het resultaat is een modern en zeer energiezuinige woning zonder toegevingen aan design, dat op amper 8 tot 10 weken wind- en waterdicht kan geplaatst worden dankzij prefab betonwanden die op de werf worden volgestort met beton. We plaatsten er met Concrete House al zo’n 400, maar dit was met de twee villa’s en zeven woonunits wel een zeer groot project waar we graag aan meewerkten”, besluit Nele. Ik kom binnen, besluit richting woonkamer te wandelen, en zie een koker. “De lift staat momenteel boven”, verklapt de bouwheer. “We zijn intussen gepensioneerd en besloten met het oog op de toekomst alvast een lift te installeren, moesten we ooit minder mobiel worden. Maar eigenlijk is ze nu al zeer handig om zware spullen naar boven te krijgen”. Voorbij de lift en een kleine opbergruimte onder de trap die is weggewerkt achter een deur, komen we de ruime en lichte woonkamer binnen. Links lacht een uitermate grote designtelevisie ons toe. “Mijn vrouw ontspant al eens graag met wat Netflix, dus bij de keuze van een nieuwe tv hebben we ons niet ingehouden”, lacht de bouwheer. Bij de rest trouwens ook niet: een tv-kast die bijna de hele linkerwand bedekt, zorgvuldig uitgekozen details en een uitermate comfortabele en luxueuze lichtgrijze zetel maken het home cinemagevoel compleet.

Het betonskelet komt in deze leefruimte echt tot zijn recht. Architect Jef Beneens: “De eerste afspraak met de bouwheer en -vrouw hadden we bij mij thuis, waar we ook kozen voor een modern en strak ontwerp. En ze zeiden me vrijwel meteen: ‘We willen iets gelijkaardig’. Bijkomende vraag: nu de kinderen het huis uit zijn en het bouwkoppel zelf al wat ouder is, moest de woonoppervlakte beperkt blijven maar toch een ruimtelijk gevoel creëren. Van bij het eerste ontwerp hebben we daarom gekozen voor de vide, die nu fungeert als leeshoek met prachtige oranjebronzen sofa tussen de tv-hoek en de keuken. Die verbondenheid tussen de verschillende wooneenheden maakt deze woning zo speciaal, dankzij het bouwen met een betonskelet waarmee je kan spelen met verspringende blokken en grote oversteken en er bijna geen dragende muren nodig zijn. Zo konden we die gevraagde openheid creëren”. Voor we het beseffen staan we al in de eetkamer met aangrenzende keuken, en draaien we ons even terug om. Inderdaad: de bouwheer en -vrouw kunnen perfect een hapje eten terwijl ze met een half oog het journaal of een luchtige Netflix-serie kijken op hun tv in de verte. Het koken gebeurt op een uit de kluiten gewassen keramisch kookeiland, met open zichten op het ruime terras en de omvangrijke maar bewust sober gehouden tuin achteraan. Een naadloze overgang op het leven binnen en buiten, dankzij een ruim schuifraam dat met handige lamellen binnen en buiten ook van mekaar kan afsluiten wanneer nodig. Een blik op de ruime berging en wasruimte bij de keuken later, trekken we via de leeshoek en tv-ruimte via een massief eikenhouten trap naar de bovenverdieping. Ook hier schittert de vide: aan haar top werd een bureau geïnstalleerd, waar de bouwheer en -vrouw kunnen werken en Skypen met zicht op de achtertuin. De enige slaapkamer werd bekleed met een eikenhouten vloer, en biedt een prachtig panorama op een plat dak en de achtertuin bij het ontwaken. “Zonder de coronacrisis was er op het plat dak al een daktuin aangelegd. Die zal de komende maanden worden gerealiseerd, zodat we met een nog mooier en groener zicht wakker worden”, aldus de bouwheer.

In de badkamer komt de keramiek van de keuken terug in de vloer en douchebekleding. De keramische platen geven een luxueuze marmeren uitstraling zonder de nood aan intensief onderhoud, het hoogwaardige sanitair maakt het plaatje compleet. Het interieur werd ontworpen door Evi Van Rompaey, interieurarchitecte en collega van Jef Beneens bij Inarto – architecten. “Het design van de tv-hoek, de knusse leeshoek met authentieke en opvallende zetel, de functionele en esthetische afscheidingen tussen de verschillende leefzones, de raamdecoratie die zowel voor licht en zicht als privacy zorgt: het geborgen maar toch open gevoel was het uitgangspunt bij het ontwerpen van het interieur. Met als paradepaardje toch wel de grote lichtpendel van Penta in de leeshoek, echt knap en indicatief voor de exclusieve materialen waarmee we in dit project konden werken”, vertelt Evi.

Of er dan toch geen moeilijkheden waren die moesten overwonnen worden? “Jawel, de inplanting van de garages ten opzichte van de twee villa’s was toch een uitdaging”, vertelt Jef. “Eerst wouden we ze op de achterperceelgrens plaatsen, maar uiteindelijk hebben we ze iets naar voor getrokken om zo achterdoor binnen te kunnen rijden en de tuinen de nodige rust en privacy te gunnen”. Voor deze garages werd samengewerkt met D-Lux, dat handige prefab systemen plaatst voor garages, tuinhuizen, werkplaatsen… “Het grote voordeel van ons systeem is dat het kant-en-klaar geplaatst wordt, en dat kan zeer snel. Vaak worden garages en dergelijke als eerste gezet op een perceel, omdat er kranen en zwaar vervoer nodig zijn. Het modulaire systeem dat wij gebruiken laat ons toe alles in delen aan te brengen en handmatig en op maat te plaatsen, ook nadat de woning op zich al gebouwd is en zelfs tegen muren of bestaande gevels indien nodig. Bij dit project stond alles er op twee dagen”, vertelt Job Manders van D-Lux. “Er werden twee verschillende types garages neergezet: een semi-geïsoleerd systeem voor de huurwoningen en een geïsoleerde unit voor de villa van de bouwheer. De isolatie van de modules bepaalt uiteindelijk voor een groot stuk de prijs, en dat hangt af van de behoeften van de klant. Het grote voordeel van een geïsoleerd (dubbelwandig) systeem met purschuimisolatie is dat het koudescheidingsproces onderbroken wordt, waardoor er geen condens optreedt in de garage of werkplaats. Vooral voor zij die een droge en vochtvrije omgeving nodig hebben om in te werken, een hobby uit te voeren of een oldtimer te parkeren, betekent dit een absolute meerwaarde”. Het systeem is bovendien zelfdragend, en de wandafwerking kan perfect in de lijn van het bestaande bouwproject worden vervaardigd. “Daar hebben we hier ook voor gezorgd”, sluit Jef aan. “Het was voor ons ook de eerste samenwerking met D-Lux, en dat viel 100% mee. Net zoals het hele bouwproces, uiteindelijk. Het bouwkoppel nam echt zijn tijd om keuzes te maken, en zag het echt als een proces waarin ze passioneel meestapten. Enkel zo kan je tot zo’n geslaagd eindresultaat komen”, besluit Jef.

 

Met dank aan:

Inarto Architecten cv
Sint-Jobsstraat 214 – 2200 Herentals
t. 014 71 74 78
www.inarto-architecten.be

 

Etib – Concrete House
Industrielaan 22 – 2250 Olen
t. 014 25 82 00
www.concretehouse.be

 

D-lux systemen Benelux
t. 014 71 66 97
www.d-luxsystemen.be

 

Reynaers Aluminium
Oude Liersebaan 266 – 2570 Duffel
t. 015 30 88 66 – www.reynaers.be